"Näringslivet kan fortsätta vara en motor i klimatarbetet"

NYHET Publicerad

STÄMMAN 2019 "Svenskt Näringsliv kommer att med ännu större kraft driva klimatfrågorna. Vi är redo att anta utmaningen, men även regering och riksdag måste göra sina delar av jobbet." Det sade vd Jan-Olof Jacke i ett tal på stämman på torsdagen.

Alexander Stubb

EU-valet avgör hur unionen kommer att styras. Ett polariserat EU gör det hela svårare, sa Alexander Stubb, vice ordförande för Europeiska investeringsbanken.

Foto: SÖREN ANDERSSON
EU-minister Hans Dahlgren (S)

Vi måste stänga klyftan i EU som gör att flera medlemsländer vägrar delta i EU-samarbetet och leva upp till de grundläggande värderingarna, underströk EU-minister Hans Dahlgren (S) i sitt anförande.

Foto: SÖREN ANDERSSON

Jan-Olof Jacke konstaterade i sitt tal att svenska företag är ledande på många områden, att utvecklingen går framåt med bland annat fossilfritt stål, klimatneutral cement, grön kemi samt etisk och klimatanpassad handel.

Lägg skamretoriken och symbolpolitiken åt sidan, uppmanade han.

– Klimatet räddas inte av att svensk exportindustri slutar resa eller att svensk handel och industri straffbeskattas och tappar marknadsandelar.

– Investera i infrastruktur så att vägar, järnvägar och elnät är redo. Investera i kompetens och relevant utbildning så att vi har kunskaperna som behövs. Trygga det växande behovet av klimatneutral elproduktion. Då kan vi i näringslivet fortsätta vara en motor och drivande kraft i klimatarbetet, sade Jan-Olof Jacke.

Mot bakgrund av det stundande EU-valet på söndag, blev frågan om Europas framtid ett viktigt tema på stämman. Bland talarna fanns Alexander Stubb, vice ordförande för Europeiska investeringsbanken (EIB) och tidigare statsminister i Finland, som hävdade att årets val är det viktigaste sedan de första valet 1979. Inte minst då den ökade polariseringen i Europa riskerar att sätta käppar i hjulen för hela samarbetet.

– Framöver kommer det att bli svårt att fortsätta i en liberal öppen, marknadsekonomisk och global bubbla. Det här EU-valet kommer att vara avgörande för hur unionen kommer att styras. Det har alltid varit en svår uppgift. Men ett mer polariserat EU kommer att göra det hela ännu svårare, sa han.

Ett mer enhälligt EU skulle också kunna stå starkt gentemot ökade protektionistiska påtryckningar i omvärlden, inte minst efter 2016 då både britterna röstade för brexit och amerikanarna röstade för Trump, menar Stubb.

– Det har skapat en svår och osäker framtid där flera vakuum har fyllts av motståndare till den liberala demokratin. Det går inte att vara blasé inför den här utvecklingen. Nu måste vi ställa oss frågan vad vi kan göra för att styra världen i rätt riktning, sa han.

– Om det finns något EU kan göra så är det att kompromissa och om vi röstar medvetet tror jag vi kommer att se hundratals bra resultat de kommande fem åren.

Stubb fick medhåll av EU-minister Hans Dahlgren (S) som också talade.

– Vi ser en massa antieuropeiska krafter som vi enhälligt måste stå emot. Vi måste stänga klyftan i EU som gör att flera medlemsländer vägrar delta i EU-samarbetet och leva upp till de grundläggande värderingarna. Vi måste också vara mer vaksamma på främmande makter som försöker lägga beslag på känslig infrastruktur i EU. Och så måste vi slå vakt om det multilaterala frihandelssystem som Trump håller på att sabotera.

Vid stämman omvaldes Fredrik Persson som ordförande i Svenskt Näringsliv.

Jan-Olof Jackes tal finns här.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.
NYHET Publicerad:

Parterna bildar gemensamt bolag för försäkringsinformation

FÖRSÄKRINGAR Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildar ett gemensamt bolag som ska samla och utveckla informationen till arbetare, tjänstemän och arbetsgivare om kollektivavtalade försäkringar och pensioner. Verksamheten ska vara igång senast 1 januari 2021.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv vill inspirera unga till yrkesutbildning under Järvaveckan

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utbildning är en nyckel till kompetensförsörjning. Därför är Svenskt Näringsliv på plats under Järvaveckan och pratar yrkesutbildning och framtidsyrken.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Svenskt Näringsliv i Almedalen 2019

POLITIKERVECKAN I vår fina trädgård bjuder vi på seminarier om aktuella ämnen som svensk konkurrenskraft och välstånd, företagsklimat och kommunernas myndighetsutövning och framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Näringslivet kan fortsätta vara en motor i klimatarbetet"

STÄMMAN 2019 "Svenskt Näringsliv kommer att med ännu större kraft driva klimatfrågorna. Vi är redo att anta utmaningen, men även regering och riksdag måste göra sina delar av jobbet." Det sade vd Jan-Olof Jacke i ett tal på stämman på torsdagen.
NYHET Publicerad:

De sitter i den nya styrelsen

STÄMMA 2019 Svenskt Näringslivs stämma och dess medlemsorganisationer har utsett ny styrelse.
NYHET Publicerad:

Viktigt att reformer nu snabbt genomförs

FÖRETAGSKLIMAT Sverige kan ha en välfärd i världsklass, men bara om vår konkurrenskraft också är i världsklass, konstaterar vd Jan-Olof Jacke. Avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter väcker förhoppningar, liksom en utredning om LAS.
NYHET Publicerad:

Värna den väl fungerande tjänstepensionen

PENSION Alltför långtgående politiska förslag riskerar att kraftigt försämra den välfungerande tjänstepensionen för drygt två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare, helt i onödan. Förslagen underminerar den svenska modellen och bör göras om i grunden, skriver pensionsexperterna Dan Wallberg, PTK, och Ingvar Backle, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar ger tjänstemännen tusenlappar mer i pension

PENSIONER Drygt tvåtusen kronor mer i månaden. Det är effekten av en ny upphandling av tjänstepensioner som kraftigt pressat avgifterna och höjer det sparkapital som avgör pensionen.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: ”Resultaten som räknas, inte vem som gör vad”

KOMMENTAR I en DN-artikel i dag påstås att Centerpartiet och Liberalerna saknar stöd från näringslivet när det gäller kraven på Stefan Löfven om lagförändringar i arbetsrätten. Men beskrivningen är felaktig, enligt Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nicolinpriset till frispråkig entreprenör

HYLLAD Årets Nicolinpris tilldelas Rune Andersson, entreprenör och styrelseordförande för Mellby Gård. I motiveringen står bland annat att "han är orädd att ta sig an viktiga frågor, även om de är kontroversiella, och står alltid på företagsamhetens sida."
NYHET Publicerad:

Vd Jan-Olof Jacke: ”Vi kan bättre”

FRÅN MIN HORISONT Konjunkturen, kompetenskris och välstånd är veckans tre ämnen för vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Dags för kloka reformer

UTMANINGAR Vårt framtida välstånd kräver reformer. Behoven är särskilt stora på tre viktiga områden: kompetensförsörjning, arbetsmarknad och företagarvillkor, skriver vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Jacke: Vi ska vara de stora såväl som de små företagens röst

NY PÅ JOBBET Svenskt Näringslivs nya vd Jan-Olof Jacke har en passion för entreprenörskap och inte minst ungt företagande. Det tar den tävlingsinriktade företagsledaren med sig när han nu tar sig an sitt nya uppdrag.
NYHET Publicerad:

Storkommunerna mår inte bra – företagsklimatet kraftigt försämrat

RANKING 2018 Kräftgången fortsätter för landets tre största kommuner. Stockholm står och stampar, Malmö och Göteborg backar. Det visar årets ranking av företagsklimatet i landets kommuner.