"Näringslivet kan fortsätta vara en motor i klimatarbetet"

NYHET Publicerad

STÄMMAN 2019 "Svenskt Näringsliv kommer att med ännu större kraft driva klimatfrågorna. Vi är redo att anta utmaningen, men även regering och riksdag måste göra sina delar av jobbet." Det sade vd Jan-Olof Jacke i ett tal på stämman på torsdagen.

Alexander Stubb

EU-valet avgör hur unionen kommer att styras. Ett polariserat EU gör det hela svårare, sa Alexander Stubb, vice ordförande för Europeiska investeringsbanken.

Foto: SÖREN ANDERSSON
EU-minister Hans Dahlgren (S)

Vi måste stänga klyftan i EU som gör att flera medlemsländer vägrar delta i EU-samarbetet och leva upp till de grundläggande värderingarna, underströk EU-minister Hans Dahlgren (S) i sitt anförande.

Foto: SÖREN ANDERSSON

Jan-Olof Jacke konstaterade i sitt tal att svenska företag är ledande på många områden, att utvecklingen går framåt med bland annat fossilfritt stål, klimatneutral cement, grön kemi samt etisk och klimatanpassad handel.

Lägg skamretoriken och symbolpolitiken åt sidan, uppmanade han.

– Klimatet räddas inte av att svensk exportindustri slutar resa eller att svensk handel och industri straffbeskattas och tappar marknadsandelar.

– Investera i infrastruktur så att vägar, järnvägar och elnät är redo. Investera i kompetens och relevant utbildning så att vi har kunskaperna som behövs. Trygga det växande behovet av klimatneutral elproduktion. Då kan vi i näringslivet fortsätta vara en motor och drivande kraft i klimatarbetet, sade Jan-Olof Jacke.

Mot bakgrund av det stundande EU-valet på söndag, blev frågan om Europas framtid ett viktigt tema på stämman. Bland talarna fanns Alexander Stubb, vice ordförande för Europeiska investeringsbanken (EIB) och tidigare statsminister i Finland, som hävdade att årets val är det viktigaste sedan de första valet 1979. Inte minst då den ökade polariseringen i Europa riskerar att sätta käppar i hjulen för hela samarbetet.

– Framöver kommer det att bli svårt att fortsätta i en liberal öppen, marknadsekonomisk och global bubbla. Det här EU-valet kommer att vara avgörande för hur unionen kommer att styras. Det har alltid varit en svår uppgift. Men ett mer polariserat EU kommer att göra det hela ännu svårare, sa han.

Ett mer enhälligt EU skulle också kunna stå starkt gentemot ökade protektionistiska påtryckningar i omvärlden, inte minst efter 2016 då både britterna röstade för brexit och amerikanarna röstade för Trump, menar Stubb.

– Det har skapat en svår och osäker framtid där flera vakuum har fyllts av motståndare till den liberala demokratin. Det går inte att vara blasé inför den här utvecklingen. Nu måste vi ställa oss frågan vad vi kan göra för att styra världen i rätt riktning, sa han.

– Om det finns något EU kan göra så är det att kompromissa och om vi röstar medvetet tror jag vi kommer att se hundratals bra resultat de kommande fem åren.

Stubb fick medhåll av EU-minister Hans Dahlgren (S) som också talade.

– Vi ser en massa antieuropeiska krafter som vi enhälligt måste stå emot. Vi måste stänga klyftan i EU som gör att flera medlemsländer vägrar delta i EU-samarbetet och leva upp till de grundläggande värderingarna. Vi måste också vara mer vaksamma på främmande makter som försöker lägga beslag på känslig infrastruktur i EU. Och så måste vi slå vakt om det multilaterala frihandelssystem som Trump håller på att sabotera.

Vid stämman omvaldes Fredrik Persson som ordförande i Svenskt Näringsliv.

Jan-Olof Jackes tal finns här.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Viktigt med tydliga drivkrafter i omställningsförsäkring

KOMMENTAR Ett förslag till ny arbetslöshetsförsäkring har presenterats. "Systemet blir mer förutsägbart och administrationen för arbetsgivare enklare", skriver försäkringsexpert Pär Andersson.
NYHET Publicerad:

Nya styrelseledamöter invalda vid stämman

ÅRSSTÄMMA En ny styrelse har klubbats vid Svenskt Näringslivs ordinarie stämma den 28 maj. Omvald som ordförande är Fredrik Persson. Utöver det välkomnas bland annat tre nya ledamöter valda av stämman.
NYHET Publicerad:

Massarbetslöshet dyrare än effektiva krisåtgärder

CORONAKRISEN Det är helt avgörande att vi lyckas undvika massarbetslöshet. Det klarar vi bara om företagen finns kvar efter krisens akuta fas, skriver vd Jan-Olov Jacke.
NYHET Publicerad:

Rutinerad trio till Svenskt Näringslivs styrelse

ÅRSSTÄMMA Svenskt Näringslivs valberedning föreslår att tre nya styrelseledamöter utses i samband med föreningens ordinarie stämma den 28 maj. De är Johan Forssell, vd och koncernchef Investor, Martin Lundstedt, vd och koncernchef AB Volvo och Helena Stjernholm, vd Industrivärden.
NYHET Publicerad:

Överenskommelser om pensions- och försäkringsfrågor

AVTAL Svenskt Näringsliv har tecknat överenskommelser med LO och PTK om vissa pensions- och försäkringsfrågor.
NYHET Publicerad:

Krisen kräver åtgärder över hela landet

CORONAKRISEN Svenskt Näringsliv tar nu kontakt med kommuner, regioner och länsstyrelser för att föreslå åtgärder som underlättar för företagen att klara coronakrisen. Det är viktigt både med åtgärder som stärker företagens likviditet och med åtgärder som frigör företagarnas tid till att hantera krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv föreslår nya krisåtgärder

CORONA Läget i Svenskt Näringslivs medlemsföretag har förvärrats dramatiskt under veckan, visar svar från företagarpanelen. Svenskt Näringsliv har därför idag lagt fram nya förslag på åtgärder till regeringen. "Nu är det viktigt med fler snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Välkommet krispaket

CORONA – Vi upplever att regeringen har varit lyhörd i diskussionerna och tagit till sig av de förslag som vi har framfört. Reformen för korttidsarbete genomförs tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke efter regeringens krispaket.
NYHET Publicerad:

Läget i företagen och Coronakrisen

KRISÅTGÄRDER Många företag påverkas negativt av coronasmittan, skriver vd Jan-Olof Jacke i ett brev till regeringen och föreslår åtgärder som kan hjälpa företag att klara det akuta läget.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl: ”Bra att regeringen inför korttidsarbete – måste snabbt på plats”

KORTTIDSARBETE Regeringen lägger ett lagförslag om korttidsarbete. Mattias Dahl, vice vd, konstaterar att det kan rädda många svenska jobb, men att det inte får dröja för länge innan reformen kommer på plats.
NYHET Publicerad:

”Regeringen behöver vidta åtgärder”

CORONAVIRUSET Regeringen samlade tidigare idag representanter från det svenska näringslivet för att diskutera den pågående spridningen av coronaviruset. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl var med på mötet.
NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.