Pico
Foto: Krisztina Andersson

Erik Wogén, Jonatan Arnlund och Elin Olsson från Ronneby och Karlskrona summerar UF-året och blickar framåt med nystartat aktiebolag.

Från UF-företag till aktiebolag

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Pico är ett lysande exempel på ungas företagsamhet som har lett till framgångsrikt entreprenörskap, från UF-företag på gymnasiet till aktiebolag på bara några månader.

Pico 5a

En automatiserad rulle som underlättar hanteringen med trassliga hörlurar.

Pico 5b

Från början hade de ingen klockren affärsidé men efter brainstorming och idéutbyte landade trion i vad som skulle bli ett framgångskoncept.

– Vi kom ganska snart på vad vi ville göra i vårt UF-företag, vi utgick ifrån problemet med trassliga hörlurar och landade rätt, säger Elin Olsson.

Hon, Erik Wogén och Jonatan Arnlund läste inte på samma gymnasieskola och inte heller på samma program men sökte till fria individuella kursen med möjlighet att starta UF-företag inom ramen för gymnasiestudierna i Karlskrona och utbildningskonceptet som Ung Företagsamhet (UF) erbjuder.

– Det kändes rätt från början. Vi kompletterar varandra i våra olikheter samtidigt som vi ligger på samma nivå när det gäller drivkraft och ambitioner med företaget. Våra speciella nischer är viktiga för att företaget ska kunna utvecklas. Det var i ett tidigt skede som vi pratade igenom våra styrkor och svagheter för att kunna använda våra kompetenser på bästa sätt, säger Jonatan Arnlund, vd i företaget.

Elin Olsson är drivande när det gäller marknadsföring på sociala medier och är intresserad av ekonomi och finansiella frågor. Erik Wogén är kreatören som ser möjligheterna med smarta tekniska lösningar. Han är problemlösaren och säljaren. Jonatan Arnlund är strukturerad med en tydlig målbild och övergripande blick för hur arbetet ska drivas för måluppfyllelse.

Pico sitter i trappa
Foto: Krisztina Andersson

Elin Olsson, Erik Wogén och Jonatan Arnlund från Blekinge är drivna unga entreprenörer som har vågat satsa fullt ut på sin företagsidé.

Nyckeln till framgången har varit samarbetet och dialogen, menar de unga entreprenörerna.

– Självklart har vi haft olika åsikter i vissa frågor men ingenting som vi inte har kunnat lösa. Vi har diskuterat igenom saker och ting och när vi har brainstormat har vi gått vidare med varandras idéer, säger Elin Olsson.

Att synas på sociala medier och representera företaget via mässor och företagsaktiviteter har varit viktiga byggstenar i affärsstrategin.

– Vi lät göra en reklamfilm om Pico där vi själva skrev manuset för att verkligen nå ut med vårt budskap och marknadsföra produkten. Det blev oerhört lyckat, säger Erik Wogén.

UF-året har varit en mix av såväl glädjeämnen som ibland uppförsbackar, precis som det är för de flesta företagare.

– Det är som någon har sagt, flygplan lyfter även i motvind och det är ju så det är. Det viktiga är att försöka ha en positiv syn även när det känns kämpigt. Den stora utmaningen har varit att nå upp till våra höga mål. Vi satte medvetet höga försäljningsmål för att vi verkligen skulle kämpa. Det var vår försäljningsstrategi och vi lyckades, säger Erik Wogén.

I höst fortsätter Elin Olsson på gymnasiet för att läsa sitt tredje och sista år medan killarna fortsätter med eftergymnasiala utbildningar i Lund. Företaget kommer de att driva vidare som aktiebolag.

– Vi är just nu igång med att starta aktiebolag och ska driva företaget vidare vid sidan om våra studier. Det kommer att gå bra, vi fixade det ju under UF-året så vi vet att vi kan. Under UF-året omsatte vi drygt 115 000 kronor och vinsten har vi kunnat sätta in direkt som aktiekapital i vårt aktiebolag. Det är vi glada och stolta över, det är ju en extra trygghet för oss som sporrar oss vidare, säger Jonatan Arnlund.

Pico 2
Foto: Krisztina Andersson

Erik Wogén, Elin Olsson och Jonatan Arnlund.

Att driva eget företag är något som alla tre vill fortsätta göra. Och de har fått en bra start. UF-året gav dem kunskap om företagande och entreprenörskap men också stärkt självbild och kraft att våga lita till sina idéer och drömmar. Det absolut bästa med att driva företag är friheten att forma sina egna mål och sin verksamhet och tillfredsställelsen när man når det man har kämpat för.

– När man ser att det man har arbetat för är möjligt att nå, då är det är en speciell känsla. Sedan ska man ju inte sticka under stol med att det är roligt att tjäna pengar även om det är många timmars arbete som ligger bakom, säger Erik Wogén.

Att våga ta steget och satsa är ett av råden som de unga entreprenörerna vill ge andra som är i företagstankar.

– Tidigare har man mest sett risker med att driva eget företag, nu ser man möjligheterna på ett helt annat sätt. Det kan kännas svårt och stort i början men när man väl är förbi hindren och det börjar rulla på är det jättekul. Våga hitta det utmärkande och stick ut med din affärsidé, lyssna på dem som har erfarenhet och underskatta aldrig vikten av ett brett kontaktnät. Våga vara självkritisk och se både styrkor och svagheter hos dig själv. Och framför allt, ha kul, säger Elin Olsson.

Krisztina Andersson

Fakta om Pico
  • Import och försäljning av automatiserad rulle som underlättar hanteringen med trassliga hörlurar. Produkten säljs som give-away och som kontorsmateriel.
  • Under UF-året tog Pico UF emot flera utmärkelser och blev vinnare i den regionala tävlingen i kategorierna; Årets monter, Årets säljare (Elin Olsson), Årets vara och Årets företag.
  • Pico UF gick vidare till SM i Ung företagsamhet i Stockholm där företaget kom på andra plats i kategorin Årets vara.
  • UF-företaget har nu blivit aktiebolaget - Giweo Trading AB.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Nu rullar Lillerudsgymnasiets reklamfilm

UNG FÖRETAGSAMHET Förra året utsågs Lillerudgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad till Årets UF-skola av Visma. Priset bestod av reklamtid till ett värde av en kvarts miljon kronor och nu har skolans reklamfilm börjat visas i TV4 i Värmland.
NYHET Publicerad:

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

UNG FÖRETAGSAMHET Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet sitter i skolans väggar

UF-VINNARE ProCivitas i Helsingborg är den gymnasieskola i Sverige som är bäst på att jobba med entreprenörskap. Det stod klart när SM i Ung Företagsamhet igår avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
NYHET Publicerad:

IT-support för seniorer duvning inför arbetslivet

GYMNASIESKOLAN Nyligen avslutade elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg ett projekt med en IT-supportgrupp för äldre. ”Det har känts oerhört nyttigt att låta eleverna få sitta och diskutera tekniken med de äldre”, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.
NYHET Publicerad:

Årets studentföretagare brinner för bokföring och integration

ENTREPRENÖRSKAP Grattis, Vera Antonov, till utmärkelsen Årets studentföretagare 2017! "Tack, det var väldigt roligt att få Tillväxtverkets pris. Jag tror inte att jag hunnit landa än."
NYHET Publicerad:

UF attraktiv erfarenhet för arbetsgivare

ENTREPRENÖRSKAP "Bäst med att driva ett UF-företag är att allt är möjligt. Det är verkligen en chans att prova sina vingar och se vad man går för." Det säger Ebba Bauer Zetterblom, vd Städarna i Katrineholm AB. Erfarenheten var ett skäl till att hon gick direkt till vd-jobbet på Städarna.
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Malin hjälper ungdomar att fatta galoppen

TEKNIK Chalmersstudenten och ryttaren Malin Ramne ville öka intresset för tekniska ämnen hos ungdomar. Med ambitionen att visa hur man har nytta av skolkunskaperna i det verkliga livet, inte minst i stallet, startade hon Facebook-sidan IQuusen.
NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.
NYHET Publicerad:

Elever vinner på entreprenörskap i skolan

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.