Nikita Karlsson, Tilde Arnoldsson och Mirai Thorsell.
Foto: Krisztina Andersson

Nikita Karlsson, ekonomiansvarig, Tilde Arnoldsson, vd, och Mirai Thorsell, försäljningsansvarig, driver tillsammans Design By Ronneby UF.

Hållbar design gav seger

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt.

Nikita Karlsson, Tilde Arnoldsson och Mirai Thorsell går tredje året på handelsprogrammet vid gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby. Första gången de drev UF-företag var i årskurs ett, då som enskilda företag. 

– Vi kände redan då att vi skulle blir ett bra team tillsammans så när vi skulle driva UF-företag i årskurs tre var det självklart för oss att driva det tillsammans, säger Mirai Thorsell. 

Ett lyckat beslut skulle det visa sig med tanke på de utmärkelser företaget tog emot i samband med regionfinalen. Förutom Årets UF-företag tog Design By Ronneby UF emot utmärkelserna Årets affärsplan, Årets hantverk och Årets Monter. 

– Det känns väldigt stort och jätteroligt att vi har kommit fram till en sådan fantastisk produkt, säger Mirai Thorsell. 

Företaget tillverkar designvaser av återbrukbara glödlampor och intresset för produkten har varit stort. 

– När vi spånade kring vad det var för företag vi ville satsa på så kom vi fram till att vi ville ha något med miljö, återbruk och hantverk att göra. Vi ville ta fram en produkt som var snygg och som också var funktionell och hållbar, säger Tilde Arnoldsson.  

UF-året har varit en lärorik period, tuff, utmanande och framför allt rolig, menar Tilde Arnoldsson. 

– Jag skulle nog vilja säga att ”samarbete” är det som har varit både tuffast, jobbigast men också roligast när det handlar om att driva UF-företag. Det är jobbigt och svårt när man ibland inte kommer överens i en fråga, men det är ju också en del i att driva företag och att företaget utvecklas och går framåt. När det går bra i företaget så delar man ju glädjen tillsammans, då blir man peppad av varandra, säger Tilde Arnoldsson. 

Även på det personliga planet har UF-året varit utvecklande. 

– Vi har lärt oss otroligt mycket om hur det är att driva företag och hur ett företag fungerar. Det är så många olika moment i företagandet som man inte har en aning om. Man har fått mer självförtroende och vågar göra saker som man aldrig trodde att man skulle våga göra innan man startade UF-företag, ringa det där samtalet eller våga ta den där kontakten till exempel. Det har varit nyttigt, fler borde absolut ta chansen att driva UF-företag, säger Nikita Karlsson.  

Kontakter och nätverk har varit en viktig del i företagandet. 

– Det är något vi tar med oss från UF-året. Oavsett det handlar om små saker eller stora frågor så är kontakter och nätverk värdefulla för att driva företaget och utveckla det, säger Nikitia Karlsson. 

Design By Ronneby UF har sedan december sålt drygt 250 designvaser och företaget har levererat produkter till kunder även utanför Blekinge. Vad som nu händer efter skolåret är än så länge oklart. 

– Vi har pratat om att eventuellt driva företaget vidare, kanske som hobby vid sidan om eller kanske rent av satsa fullt ut. Vi börjar med sommarjobb så får vi se vad som händer efter det, säger Mirai Thorsell.  

Jennifer Stenfelt, regionchef för Ung Företagsamhet i Blekinge och Bromölla, är stolt över hur de unga entreprenörerna tacklade omställningen kopplat till coronapandemin. Den regionala UF-mässan med utdelningen av utmärkelserna genomförs vanligtvis i Blekinge Convention Center i Ronneby. På grund av coronakrisen och Folkhälsomyndighetens riktlinjer, beslutades att finalen skulle genomföras digitalt. 

– Jag är så otroligt imponerad över hur eleverna på kort tid har lyckats ställa om och se möjligheter istället för hinder. Den regionala mässan blåstes av med kort varsel men redan samma dag var flera UF-företagare ute och fann nya försäljningskanaler och vände motgång till framgång. Det ger framtidstro att vi har så många entreprenöriella ungdomar i vår region, säger Jennifer Stenfelt. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Blekinge, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Blekinges företagare om sina kommuner

FÖRETAGSKLIMAT Blekinges företagare ger ett bra betyg till mobil- och bredbandsnätet i länet, men man är inte fullt lika nöjd när det gäller kommunernas upphandlingar. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.
NYHET Publicerad:

Viktiga stöd måste förlängas

KOMMENTAR Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Nya siffror visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Krisen blir lång, enligt företagen i Blekinge

KONJUNKTUR Många företag i Blekinge har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. 29 procent av företagen tror till och med att tappet kommer att fortsätta de närmaste sex månaderna.
NYHET Publicerad:

Hållbar design gav seger

UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt. 
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställningsvåg

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tvingar restaurang Kronolaxen att tänka om

FÖRETAGSAMHET Fiskepremiären i Mörrum lockar årligen tusentals besökare och brukar vara den bästa tiden på året för restaurang Kronolaxen. I år blev den inte alls av. Likt många andra företag inom restaurangnäringen har restaurang Kronolaxen drabbats hårt av inställda arrangemang och av att folk stannar hemma. Nu försöker de ställa om genom att baka frallor till lokalbefolkningen och erbjuda hemkörning av mat.
NYHET Publicerad:

Krafttag behövs mot krisen – även lokalt

CORONA Försäljningen minskar för två av tre företag i Blekinge. Vart tredje bolag planerar att varsla. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill Blekinges kommuner stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företag och jobb måste räddas

CORONA Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan i sviterna av corona/covid-19 och framförallt på grund av insatserna för att stoppa dess spridning.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder mot coronakrisen på lokal nivå

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Tid för konstruktiv samverkan

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Alla elever borde få möjlighet att driva UF-företag

UNG FÖRETAGSAMHET Skola och näringsliv behöver fler arenor för möten och dialog för att kunna stärka och utveckla samarbetet. Det vittnar inte minst lärare och unga entreprenörer om. Tillfällen som frukostträffar stärker de ungas entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

“Sorgligt med myndigheter som missbrukar möjligheterna att skapa företagsnytta”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen som stannar i sin utveckling istället för att expandera. Per Brunberg som driver Björketorps gård utanför Ronneby delar bilden av den långa tillståndsprocessen. 
NYHET Publicerad:

Tobakslagen slår olika

FÖRETAGSKLIMAT Regeltillämpningen av den nya tobakslagen slår olika mot företagen. I vissa kommuner räcker det med att skicka in en blankett med ansökan om att få sälja tobaksvaror men det i andra kommuner krävs olika intyg tillsammans med ansökan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Filip Wägbo, näringslivschef i Olofström

FÖRETAGSKLIMAT Att göra företagsbesök och lära känna många av Olofströms drivna entreprenörer är något som Olofströms nye vikarierande näringslivschef, Filip Wägbo, ser mycket fram emot i sin nya roll i kommunen. Läs vår korta intervju med honom här.