LogoLogo
LogoLogo
Nyhet9 maj 2019

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.

kock i restaurangkök

För två år sedan blev Karlskrona den första kommunen att lansera Serverat. E-tjänsten är ett nationellt projekt som både är tänkt att förenkla för landets restaurangägare och effektivisera den kommunala handläggningen av ärendena. Den företagare som ansöker vägleds steg för steg i tjänsten, för att på så sätt göra ansökningen enkel och tydlig. Genom att e-tjänsten kopplas upp mot olika register minskar också behovet av att lämna in uppgifter. Där det förr kunde krävas uppåt 30 bilagor för att ansöka om ett tillstånd, ska det nu bara krävas fem till sex. David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona, uppskattar tjänsten.

– Det var en väldigt smidig process när vi ansökte om alkoholtillstånd till vår restaurang. Stegen är tydliga och enkla att förstå och hanteringen fungerade väldigt smidigt online med hjälp av BankID. Även fortsatt kontakt med kommunala handläggare såsom ändring av serveringsansvarig går väldigt smidigt med enkel inloggning. Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande, säger David Berg.

När tjänsten nu utökas till samtliga Blekinges fem kommuner så innebär det också att alla kommunerna får en likadan process för att hantera serveringstillstånd, och att de företagare som ansöker besvarar samma frågor och lämnar in samma uppgifter. Målet är att processen ska bli mer likriktad och förutsägbar för företagaren.

– Som krögare är svårtolkade regler och ansökningsprocesser dessvärre en stor del av vår vardag. En proaktivitet från tillsynsenheterna som nu tar detta initiativ ser vi som väldigt positivt och en nödvändig del för att såväl restaurang- som besöksnäring kan fortsätta utvecklas, säger Fredrik Berg bland annat driver restaurangerna Gourmet Grön och Brasseri Fridolf i Karlshamns kommun.

För Svenskt Näringslivs medlemmar är det en prioriterad fråga att myndighetsutövningen ska vara enkel, rättssäker och förutsägbar. E-tjänster som Serverat kan vara en del av lösningen, men det finns även andra områden att arbeta med. Fredrik Berg hoppas att kommunerna fortsätter utvecklingen, och inspireras av goda exempel från övriga Sverige.

– Vi hoppas på en förändring av avgiftshanteringen och att man tar efter Rättviksmodellen som skapar en ännu större dialog mellan näringsliv och kommun, säger han.

REGELKRÅNGEL.Företagsklimat
Skriven avErik Hultgren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Stockholm Telefon: 08-553 430 00
Kontakta oss
Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Stockholm Telefon: 08-553 430 00
Kontakta oss
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Stockholm Telefon: 08-553 430 00
Kontakta oss
Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Stockholm Telefon: 08-553 430 00
Kontakta oss
Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist