Kvalitetssystem en trygghet för alla

NYHET Publicerad

KVALITET Kontinuitet hos kunderna och ett gediget kvalitetssystem är basen i vårdföretaget Gertrud Care som fortsätter att växa. Men bakom framgångarna ligger också ”mod och ett jädra anamma”, säger grundaren Gertrud Weiselblad som stortrivs som entreprenör och älskar utveckling. 

Gertrud Weiselblad

"Det var ett jättejobb att lägga grunden men det är det värt. Vi är mycket stolta", säger Gertrud Weiselblad om Gertrud Cares kvalitetssystem.

Sedan 70-talet har Gertrud Weiselblad arbetat i olika vårdroller, och fram till år 2004 hela tiden inom det offentliga. En dag fick hon en ny chef som hon inte drog jämnt samtidigt som hon kände att hon tröttnat på trögheten i offentlig vård, så hon sa upp sig och startade eget.

Hon hyrde ut sina tjänster som sjuksköterska, personalutvecklare och massör, och utbildade sig till kognitiv coach och terapeut.

– Under första året lärde jag mig mycket om hur det är att driva eget. Att jag inte behövde tjäna pengar varje dag. Det är ju en ångest annars…

Några år senare startade hon ett företag som hyr ut senior arbetskraft, där hennes man är verksamhetsansvarig. Men hon ville samtidigt använda erfarenheterna som bemanningssjuksköterska till att skapa något som bidrog till att utveckla och förbättra hemvården.

– Jag träffade aldrig samma personer, utan det var nya hela tiden. Det är frustrerande både för patienter och sköterskor att inte få kontinuitet, och jag tänkte att det måste gå att göra något åt.

Sagt och gjort. 2010 startade hon Gertrud Care som idag har totalt 80 anställda i Kalmar, Karlskrona, Ronneby, Östra Göinge och Kristianstad. Kontinuiteten hos kunderna ligger på 82–100 procent, konstaterar Gertrud Weiselblad stolt.

– Vi lägger mycket tid och kraft på att nätverket av personal som servar patienten ska vara så litet som möjligt så att alla lär känna varandra.

Kvaliteten är högt prioriterad och sedan drygt fyra år är Gertrud Care anpassat och godkänt enligt ett kvalitets- och ledningssystem från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Systemet handlar om att säkerställa rutiner, förklarar hon. Till exempel för vad som ska göras för en ny medarbetare, hur en särskild händelse ska dokumenteras eller hur en ny kundmapp ska upprättas. Nu finns det exakt beskrivet i en manual som Gertrud Care kan visa upp när det kommer nya samordnare.

– Det var ett jättejobb att lägga grunden men det är det värt. Vi är mycket stolta över vårt system. Det är en trygghet för oss särskilt när det gäller sådant som vi inte gör så ofta. Kommunerna är mycket imponerade när vi visar upp hur vi jobbar.

Det som ligger bakom framgångarna är också ”mod och ett jädra anamma”, enligt Gertrud Weiselblad. Egentligen har hon i hela sitt liv drömt om att vara egenföretagare.

– Du är dig själv och får bestämma vad du vill och inte vill göra. Jag har entreprenörskapet i mig. Att få utveckla, driva och vara kreativ – jag älskar det!

Hon förstår inte alls de som säger att privat välfärd är slöseri med kommunens resurser och beskriver vinstdebatten som ”horribel”.

– Vi sköter allt själva och samtidigt mer kostnadseffektivt! Vad är då så fel med att göra vinst? Hur hade debatten låtit om LOV omfattade upphandlade asfaltbolag? Det gör mig bestört att det bara diskuteras i en bransch där 51 procent av företagarna är kvinnor.

Långt ifrån alla välfärdsföretag går ens med vinst, påpekar hon. Till exempel gick Gertrud Care med förlust förra året.

– Det är viktigt att skilja på äpplen och päron. De flesta återinvesterar vinsten för att kunna utveckla verksamheten. Det är ingen som sitter på guldtackor i de här företagen.

Trots debatten fortsätter Gertrud Care att expandera. I höst startar en ny verksamhet i Sölvesborg och därefter i Mörbylånga på Öland. Hur vågar du?

– Så klart att jag vågar! Jag tror inte att Reepalus förslag blir verklighet. Hur ska de få igenom det?

Hon är övertygad om att konkurrens höjer kvaliteten ute hos kunderna.

– Det handlar om att sätta press på utförarna på vad som ska uppfyllas, både inom det privata och det offentliga, och att följa upp bättre. Vi har inte haft en revision på sju år – det är undermåligt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tycker Blekinges företagare om sina kommuner

FÖRETAGSKLIMAT Blekinges företagare ger ett bra betyg till mobil- och bredbandsnätet i länet, men man är inte fullt lika nöjd när det gäller kommunernas upphandlingar. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.
NYHET Publicerad:

Viktiga stöd måste förlängas

KOMMENTAR Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Nya siffror visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Krisen blir lång, enligt företagen i Blekinge

KONJUNKTUR Många företag i Blekinge har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. 29 procent av företagen tror till och med att tappet kommer att fortsätta de närmaste sex månaderna.
NYHET Publicerad:

Hållbar design gav seger

UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt. 
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställningsvåg

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tvingar restaurang Kronolaxen att tänka om

FÖRETAGSAMHET Fiskepremiären i Mörrum lockar årligen tusentals besökare och brukar vara den bästa tiden på året för restaurang Kronolaxen. I år blev den inte alls av. Likt många andra företag inom restaurangnäringen har restaurang Kronolaxen drabbats hårt av inställda arrangemang och av att folk stannar hemma. Nu försöker de ställa om genom att baka frallor till lokalbefolkningen och erbjuda hemkörning av mat.
NYHET Publicerad:

Krafttag behövs mot krisen – även lokalt

CORONA Försäljningen minskar för två av tre företag i Blekinge. Vart tredje bolag planerar att varsla. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill Blekinges kommuner stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företag och jobb måste räddas

CORONA Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan i sviterna av corona/covid-19 och framförallt på grund av insatserna för att stoppa dess spridning.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder mot coronakrisen på lokal nivå

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Tid för konstruktiv samverkan

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Alla elever borde få möjlighet att driva UF-företag

UNG FÖRETAGSAMHET Skola och näringsliv behöver fler arenor för möten och dialog för att kunna stärka och utveckla samarbetet. Det vittnar inte minst lärare och unga entreprenörer om. Tillfällen som frukostträffar stärker de ungas entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

“Sorgligt med myndigheter som missbrukar möjligheterna att skapa företagsnytta”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen som stannar i sin utveckling istället för att expandera. Per Brunberg som driver Björketorps gård utanför Ronneby delar bilden av den långa tillståndsprocessen. 
NYHET Publicerad:

Tobakslagen slår olika

FÖRETAGSKLIMAT Regeltillämpningen av den nya tobakslagen slår olika mot företagen. I vissa kommuner räcker det med att skicka in en blankett med ansökan om att få sälja tobaksvaror men det i andra kommuner krävs olika intyg tillsammans med ansökan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Filip Wägbo, näringslivschef i Olofström

FÖRETAGSKLIMAT Att göra företagsbesök och lära känna många av Olofströms drivna entreprenörer är något som Olofströms nye vikarierande näringslivschef, Filip Wägbo, ser mycket fram emot i sin nya roll i kommunen. Läs vår korta intervju med honom här.
NYHET Publicerad:

Karlshamn deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Karlshamn är en av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 kommer att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet, vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla kommunens arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning, startar nu under våren. "Jag hoppas att vi med detta sänder ut tydliga signaler, både internt i organisationen och externt till våra företagare, att vi prioriterar de här frågorna", säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson.