Trots en arbetslöshet på 9,4 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Blekinge. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
Samtidigt som företagen i Blekinge har svårt att hitta rätt kompetens, 40 procent av rekryteringsförsöken i länet misslyckas enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät, visar Arbetsförmedlingens statistik att arbetslösheten i Blekinge under 2018 var 9,4 procent. En grundläggande förutsättning för att vända trenden återfinns i den svenska skolan.
I Svenskt Näringslivs nya rapport Ökad kvalitet i skolan framgår att det finns ett tydligt samband mellan å ena sidan länders kunskapsresultat hos elever, och å andra sidan ländernas välstånd. Det framgår också att mer stöd måste ges till såväl elever som presterar för låga resultat, och högpresterande elever som inte blir tillräckligt utmanade.
Svenskt Näringsliv uppmuntrar Januariavtalets skrivningar om skärpta krav och högre antagningskrav för lärarutbildningen och vill gå ännu längre. I rapporten efterlyses stärkt kvalitet i utbildningarna genom högre tempo, mer lärarledd tid i undervisningen och högre krav på djupa ämneskunskaper.
– Lärarutbildningen behöver ordentliga, långsiktiga reformer. Då räcker det inte att höja antagningskraven. Det behövs en betydligt högre kvalitet på lärarutbildningen, säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv i Blekinge.
Förutom högre krav på lärarutbildningen, föreslår Svenskt Näringsliv att införa en nationell skolpeng. Denna bör differentieras utifrån geografiska och socioekonomiska faktorer för att skapa likvärdiga möjligheter för elever oavsett vilken plats eller familj eleven kommer ifrån.
– Genom en nationell skolpeng ökar möjligheterna för ett samlat grepp i hela landet samtidigt som vi bättre kan tillvarata alla elevers förutsättningar, oavsett bakgrund. Det är inte bara bra för eleverna, utan i förlängningen också för välståndet och arbetsmarknaden i regionen, säger Carina Centrén.
Utöver förslagen om att reformera lärarutbildningen och införande av nationell skolpeng föreslår Svenskt Näringsliv att åtgärder sätts in för att motverka betygsinflation samt att stärka förutsättningarna för högpresterande elever. Stödet till de högpresterande eleverna är viktigt för att stärka tillväxten.
Bland annat föreslår Svenskt Näringsliv att försöken med spetsutbildningar ska permanentas och byggas ut. I dag finns spetsutbildningar i en rad olika ämnen, från matematik till humaniora, men spetsutbildningarna förekommer bara på 20 grundskolor och 21 gymnasieskolor i landet. Ehrenvärdska gymnasiet i Karlskrona är en av dem.
– Fler skolor behöver få verktyg att tillvarata elever som presterar särskilt högt. Det måste ske både inom den ordinarie undervisningen och genom spetsutbildningar. Ehrenvärdska gymnasiet är ett bra exempel, avslutar Carina Centrén.
Rapporten Ökad kvalitet i skolan är den nionde i ordningen inom ramen för projektet Ett utmanat Sverige. Ett Utmanat Sverige syftar till att föreslå reformer som behövs om 10, 15 och 20 år för att värna välståndet och tillväxten i Sverige.