Politikerna missar att vara tydliga med hur de partiideologiskt vill driva de samhällsutvecklande frågorna, däribland näringslivslivsfrågorna. Det var ett av budskapen när företagare i Blekinge nyligen mötte politikerna i Karlskrona för samtal kring företagsutveckling och näringslivsfrågor.
Ida Henrysson, företagare och franchisetagare, Subway, Karlskrona, riktade direkt en uppmaning till politikerna att vara tydligare i sin kommunikation. Det är ofta fina ord men budskapet når inte fram.
– Var tydligare med vad ni står för. Jag tycker inte det finns något politiskt parti som genomsyrar det jag står för, jag vill veta mer om grundvärderingar och ideologierna bakom, inte bara de tillfälliga insatserna för att få väljare. Ansvar är jätteviktigt för mig, att politikerna vågar ta ansvar och säga att man har gjort fel eller tagit fel beslut och stå för det. För mig handlar det inte om en enda sakfråga utan mer om en inställning och att det från politikernas sida finns en förankring på djupet i något som inte svänger bara för att det är valår, sa Ida Henrysson,
Regionrådet Christina Mattisson (S) mötte kritiken:
– Jag tar till mig det du säger att vi inte bryter igenom. Jag håller med dig om att det ideologiska i den politiska debatten saknas, vi kommunicerar inte tillräckligt tydligt om vad det är för typ av samhälle vi vill ha. Vi behöver inte vara överens i alla sakfrågor, och det är vi inte heller, för vi har olika utgångspunkter. Men det är jätteviktigt att vi har en pragmatisk diskussion kring hur vi jobbar med lösningar på olika plan för att underlätta bland annat för er företagare.
Ingmar Eliasson, entreprenör och grundare av elteknikföretaget Elias Syd AB, lyfte lagen om anställningsskydd, LAS, och pekade på brister som kan påverka företagens utvecklingsmöjligheter negativt.
– Det kan få förödande konsekvenser om en medarbetare väljer att stanna kvar på sin anställning, trots att den har fått erbjudande om tjänst hos annan arbetsgivare, i rädsla för att hamna sist på LAS-listan. Man väljer alltså att stanna kvar på ett jobb som man inte trivs med eller tycker är roligt bara för att man inte vill vara ”sist in” på ett företag. Det är inte bra, varken för företaget eller för den enskilda medarbetaren, sa Ingmar Eliasson.
Camilla Brunsberg, oppositionsråd och gruppledare för moderaterna i Karlskrona, bollade tillbaka genom att ställa en motfråga:
– Hur avgörande är en uppluckring av LAS för att vi ska få ett bättre företagande?
Ingmar Eliasson tog emot passningen och refererade till sin egen bransch och den uppgörelse som har träffats mellan arbetsgivarorganisationerna och Svenska Elektrikerförbundet.
– Sedan två år kan vi dela upp installationsavtalet i entreprenad- och servicegrupp med hantverksgrupper som entreprenadmontörer, tekniker, och tele-/datamontörer. Det underlättar enormt och förutsättningarna har blivit mycket bättre, sa Ingemar Eliasson.
Lagen om offentlig upphandling, LOU, var ett annat område som diskuterades. När det gäller LOU så pågår ständiga utredningar om hur lagen kan förändras och förenklas. Från politikernas sida var man överens om att det finns saker som kan förändras för att underlätta för företagen, framför allt för de mindre lokala företagen. Något som behövs utvecklas är bland annat upphandlingskompetensen i kommuner och landsting. Många gånger saknas kunskap i hur förfrågningsunderlag ska formuleras så att det inte uppstår feltolkningar eller fördyrande överklagan.
– Det kan säkert behöva justeras i lagstiftningen också men mycket handlar om beställarkompetensen, sa Christina Mattisson.
Företagen höll med om att beställarkompetensen måste bli mycket bättre. Ingmar Eliasson tog ytterligare ett exempel:
– Det kan bli helt tokigt med felställda frågor. Upphandlarna ställer en massa frågor men jag har aldrig en enda gång varit med om att man har frågat efter om företaget har behörighet att utföra arbetet. Jag förutsätter att man som upphandlare frågar om entreprenören har körkort i de fall man upphandlar taxitjänster, det här är samma sak. Det måste bli en bättring hos upphandlande enheter.
Camilla Brunsberg menade att LOU är nödvändig för att säkerställa konkurrensen och hindra korruption och att det är svårt att hitta något alternativt verktyg som fungerar bättre.
– Problemen just nu är att det är fördyrande, det man behöver titta på är en förenkling av regelverket så att priserna inte trissas upp, det är den största utmaningen, sa Camilla Brunsberg.
Tydligare kommunikation och ökad dialog med företagen var några av politikernas reflektioner på frågan vad man tog med sig från dialogmötet. Från företagens sida välkomnades fler möjligheter till samtal med lokalpolitikerna.
– Det har varit ett intressant möte med bra frågor som har kommit upp. Att träffas så här är ett bra tillfälle att kunna prata näringslivsfrågor direkt med politikerna, sa Patrik Johansson, vd Listermacken, Sölvesborg.
Sociala medier kan vara ett förträffligt forum att opinionsbilda och nätverka, om det sker på rätt sätt. I samband med mötet deltog även Fredrik Pallin, rådgivare, via Skype för att ge sina inspel om hur man undviker digitalpanik.
– Dialogen är viktig både för företagare och politiker. Det handlar om att beskriva sin verksamhet, sa Fredrik Pallin.
Kommunikationen via sociala medier har ökat lavinartat de senaste åren men den kommer att öka ännu mer. Det kommer fler kanaler och vi är fortfarande inne i en ”nybörjarfas”, menade Fredrik Pallin. Och då gäller det att välja vilken kanal man vill synas på och på vilket sätt.
– För företagare är det viktigt att identifiera i vilken roll man tar klivet ut på den digitala arenan och i de sociala medierna. Att tänka igenom vilken målgrupp man når är viktigt. Som företagare kan du bygga ditt varumärke via sociala medier, du kan skapa engagemang, nätverka och påverka affärerna positivt. Men det finns även risker, sa Fredrik Pallin.
För likväl som affärerna kan påverkas i positiv riktning, kan ett obetänksamt nyttjande av de digitala kanalerna också få negativa konsekvenser. Allt handlar om hur man formulerar sig och vad det är man kommunicerar.
– Jag tror generellt att människor som står upp för sitt företag och sin företagsamhet, engagerar andra människor vilket gynnar debatten, menade Fredrik Pallin och välkomnade ökad interaktion mellan företagare och politiker i de sociala medierna.
Företagaren Patrik Johansson ville veta mer om hur man hanterar källkritik och trovärdighet i de digitala inläggen.
– Det kan vara vårt att veta vem avsändaren är, kan man lita på ett Facebook-inlägg?
Fredrik Pallin underströk vikten av ursprungskällan för att säkra trovärdigheten på de digitala plattformarna.
– Ut och prata med människor, nätverka, och sänd live via sociala medier, då får man större trovärdighet i kommunikationen.
Krisztina Andersson