Allvarliga konsekvenser av sänkt rot-avdrag

NYHET Publicerad

ROT Det sänkta Rot-avdraget har lagt en våt filt över många av landets hantverksföretag. Samtidigt som uppdragen minskar i antal dyker förfrågningar om svartjobb upp igen. Något som ROT-avdraget på 50 procent effektivt satte stopp för. "Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan", säger Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora.

Eklunds VVS i Mora
Foto: Kola Productions

Hantverks- och byggföretag med stor andel privatkunder har fått det tuffare med Rot-avdrag på 30 procent istället för tidigare 50 procent.

Olle Matsson driver och äger Mora Markis och Persienn Bygg AB, ett litet företag på sju personer med solskydd- och snickeriuppdrag riktat mot privatkunder som huvudinriktning. Han har sett en drastiskt tapp på uppdrag de senaste månaderna.

– Vi har klar permitteringsrisk. Man drar sig in i det sista, men i längden kommer vi att bli tvungna att minska personalen. När 50 procent gällde anställde vi två personer, men i och med säkningen så hänger de löst nu, konstaterar Olle Matsson.

En trist utveckling är att han återigen får frågor om svartjobb.

– Med de tidigare reglerna var det helt ointressant för kunderna. Jag har ansvar för flera anställda och det är helt otänkbart att hålla på med svartjobb. Risken är att enmansföretagen börjar ta svarta jobb igen.

Olle Matsson är orolig för sin verksamhet och han hoppas att reglerna ändras till mer förmånliga avdrag så snart som möjligt.

– Jag tror att staten har igen de pengarna flera gånger om enbart genom att slippa svartjobben, säger Olle Matsson.

För Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora är nedgången också märkbar. Han tror att de låga räntorna än så länge räddar situationen för hans företag, men ser med oro mot framtiden.

För Eklunds VVS ligger nu fokus att ta in mer uppdrag från entreprenad för att bli mindre beroende av privatkunder.

– Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan. Visionen var att anställa egen kakelsättare, mattläggare och elektriker, men det är inte möjligt som det ser ut nu, säger Anders Eklund.

Han är också bekymrad över att det minskade ROT-avdraget i kombination med ökade arbetsgivaravgifter för personal under 25 år leder till svårigheter att rekrytera.

– Det är en stor nackdel att vi inte har råd att ta in och lära upp nya lärlingar. Att hitta montörer med erfarenhet är väldigt svårt. Förändringen av ROT och de höjda arbetsgivaravgifterna hämmar utvecklingen för hela branschen, säger Anders Eklund.

Läs även artikel i VVS-forum

Jesper Mott

Sju av tio företag påverkas negativt av försämrat rot-avdrag.

Nya siffror från Sveriges Byggindustrier visar att sju av tio rot-företag lider hårt av det sänkta rot-avdraget från 50 procent till 30. Hushållen väntar med att göra jobben som behövs, eller gör dem inte alls. I två fall av tio vill kunderna allt oftare köpa svarta tjänster. "Det är en varningssignal från hela branschen", säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftig minskning av ROT-företagen efter avdragssänkning

ARBETSMARKNAD ROT-företagen minskar kraftigt efter att avdraget sänktes. Det visar en analys som Företagarna gjort. Vd, Günther Mårder oroas över en svart sektors återkomst.
NYHET Publicerad:

Tummen upp för utökat Rut-avdrag

SKATT Alliansen vill skapa fler enkla jobb genom att utveckla Rutavdraget. Bra, anser arbetsgivarsidan.
NYHET Publicerad:

Jobbmål kräver radikala reformer

ENKLA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det förutsätter 340 000 nya jobb. För att de ska skapas krävs genomgripande åtgärder, anser vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Svart marknad växer efter sänkt rot-avdrag

SKATTER Färre beställningar, sänkt sysselsättning och en välgrundad misstanke om en växande svart marknad. Det är effekterna av rot-avdragets sänkning från 50 till 30 procent sedan 1 januari 2016. "Vi har börjat få den obehagliga frågan om vi kan göra jobbet svart i stället", säger Per Schönbeck som äger och driver golvläggningsföretaget BBM i Falun.
NYHET Publicerad:

Allvarliga konsekvenser av sänkt rot-avdrag

ROT Det sänkta Rot-avdraget har lagt en våt filt över många av landets hantverksföretag. Samtidigt som uppdragen minskar i antal dyker förfrågningar om svartjobb upp igen. Något som ROT-avdraget på 50 procent effektivt satte stopp för. "Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan", säger Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingens gd kräver återställd RUT

SKATTER Arbetsförmedlingens gd Mikael Sjöberg anser att rut-avdraget måste återställas till tidigare nivå. Även andra remissinstanser lovordar avdraget, visar en genomgång.
NYHET Publicerad:

"Nyckfull lagstiftning på RUT- och ROT-området"

REMISSVAR För att företagare ska våga investera krävs en tilltro till att regelverket är mera robust utformat för att kunna gälla i ett längre perspektiv, skriver Svenskt Näringsliv och Näringslivets Skattedelegation i ett yttrande över promemorian Kompletteringar av rutavdraget.
NYHET Publicerad:

Sänkt Rut-avdrag hotar hel bransch

SKATTER Regeringens besked att sänka Rut-avdraget vid årsskiftet kommer bara att leda till neddragningar, uppsägningar och ökat svartarbete, enligt företagen. ”Jag hör själv olika saker från våra kunder. En del har i panik redan nu sagt upp vår städhjälp för att de inte tror att de kommer att ha råd framöver”, säger Åsa Storm, vd för städ- och hemtjänstföretaget Stormtrivs.
NYHET Publicerad:

Byggföretag ryter ifrån mot sänkt Rot-avdrag

SKATTER Många byggföretagare får dra ner eller helt lägga ner sin verksamhet vid en sänkning av Rot-avdraget. Oron och oförståelsen är stor när 8 300 arbetstillfällen i landet riskerar att försvinna. ”Det är klart vi är oroliga”, säger Kerstin Persson, vd på Ivar Anderssons Bygg.