En rad fördelar med privata alternativ

NYHET Publicerad

VALFRIHET I ÄLDREOMSORGEN - Vi har visat att det finns en rad fördelar med de privata alternativen. Det är nyttigt att se att det går att driva ett äldreboende i olika former, säger Yvonné Danielsson, verksamhetschef på Daljunkaregården i Falun.

Daljunkaregården 014 -2

Yvonné Danielsson och Cissi Lindoff tycker att förbättringarna blivit många sedan privata Temabo tog över Daljunkaregården.

Detta äldreboende har funnits i åtskilliga år, men det stora som hände i maj 2008 var att kommunen släppte greppet om Daljunkaregården och att det privatägda företaget Temabo tog över driften.

- Jag tror att nästan alla är nöjda idag. Både medarbetarna och de boende blomstrar. Många äldre vill komma hit, men tyvärr kan vi inte ta emot alla. Det är kö. Det märks tydligt att Daljunkaregården också blivit en populär arbetsplats, säger Yvonné Danielsson, som var enhetschef här på ”den gamla tiden”.

- Nu är det mycket roligare att gå till jobbet. Stämningen har blivit bättre och vi kan ägna mer tid åt de boende, säger Cissi Lindoff, som arbetar med omvårdnad på Daljunkaregården.

Hon började här 2004 och kan alltså jämföra den kommunala regin med den privata. På pluskontot för den nuvarande ordningen noterar Cissi Lindoff att de anställda fått mer självständiga uppgifter. Var och en av de 42 boende har en egen kontaktperson, vilket gör att man lär känna varandra betydligt bättre. Som en annan fördel lyfter hon fram de många aktiviteterna för dem som bor här.

Våren 2008 ställdes all omvårdnadspersonal vid Daljunkaregården inför tre valmöjligheter. De kunde stanna i kommunal tjänst och arbeta på något annat äldreboende eller i hemtjänsten. Ett annat alternativ var att ta tjänstledigt ett år från Falu kommun för att prova jobbet inom Temabo. Det tredje alternativet, och det som majoriteten valde, var att direkt börja på Temabo.

Hur stor vinst måste ni göra? Vad drar ni in på? Hur många får sparken? Den typen av kritiska frågor var vanliga vid starten. Nu har flertalet skeptiker övertygats om att det blivit klara förbättringar, inte försämringar. Men Yvonné Danielsson tycker att den massmediala bilden fortfarande är övervägande negativ när det beskrivs hur privata företag tar hand om kommunal verksamhet.

Avtalet med Falu kommun baseras på inte mindre än 160 ”skall-krav” och löper fram till 2013 med möjlighet till en förlängning på två år. Vad som sker därefter är det ingen som med säkerhet vet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

"Skicka inga bruna kuvert"

FÖRETAGSKLIMAT På initiativ av Svenskt Näringsliv deltar Östhammars kommun och ytterligare fyra kommuner runt om i landet i ett utvecklingsprogram för kommuner. Genom workshops med inspel från experter ges möjligheten att djupdyka i diskussioner, där syftet är att främja det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Kommunens ointresse ledde till företagsflytt

FÖRETAGSKLIMAT Var femte företagare överväger att lämna sin kommun. Det visar siffror från Företagsklimat.se. För Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage, gick flyttlasset till grannkommunen Vårgårda. ”Vi flyttade vårt företag och 21 arbetstillfällen över kommungränsen till ett bättre företagsklimat”, säger han.
NYHET Publicerad:

Sopkrig rasar på Gotland

KONKURRENS Med subventionerad återvinning konkurrerar Region Gotland ut de lokala företag som har som affärsidé att ta hand byggavfall. Men kommunen slår ifrån sig och en lösning på problemet dröjer. ”Det är helt snett”, säger Daniel Björkman som driver företaget Returbagen.
NYHET Publicerad:

En rad fördelar med privata alternativ

VALFRIHET I ÄLDREOMSORGEN - Vi har visat att det finns en rad fördelar med de privata alternativen. Det är nyttigt att se att det går att driva ett äldreboende i olika former, säger Yvonné Danielsson, verksamhetschef på Daljunkaregården i Falun.