Försäkringskassans hårda LSS-linje skapar samhällsproblem

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Nagla Negm el-din grundade Shamsen assistans i Gagnef för att vårda en anhörig. Nu har företaget 125 anställda och planerar att växa ytterligare. – Det har aldrig varit vår tanke att bli stora, det har blivit så naturligt, menar Nagla Negm el-din, som också är mycket kritisk till den nya tillämpningen av LSS. – Det är ett samhällsproblem, sammanfattar hon.

Nagla Negm el-din, Gagnef

Nagla Negm el-din grundade Shamsen assistans i Gagnef

När Nagla Negm el-din grundade Shamsen assistans hade hon ingen tidigare erfarenhet av att driva företag. Hon jobbade som socialsekreterare på Borlänge kommun och började fundera i företagarbanorna när en närstående släkting drabbades av stroke.

– Han hade assistans dygnet runt. Vi kommer från Egypten och han var van vid att kunna åka hem och hälsa på släkten två gånger om året. Det var inte möjligt med assistansen och det kändes inte rätt att låta en utomstående bestämma över en persons frihet. Man ska kunna resa när man vill, oavsett om man har behov av assistans eller inte.

Att starta Shamsen, som betyder solen på arabiska, blev en möjlighet till större självbestämmande. Och så rullade det på i några år, företaget hade bara en brukare och Nagla jobbade vidare på kommunen.

– Tanken från början var att det inte skulle vara mer kunder. Men sedan pratade jag med några andra som också ville ha mer självbestämmande i sin assistans och då tog vi in en kund till. Sedan blev det några fler kunder.

I takt med att företaget växte kände Nagla sig splittrad mellan jobbet och företaget. För tre år sedan bestämde hon sig för att testa att satsa på företaget på heltid.

– Jag är ensamstående, så jag vågade inte ta steget och säga upp mig. Jag begärde tjänstledigt under ett år och provade att gå in helhjärtat för företaget.

Och det gick bra. Sedan dess har företaget hunnit dubbla sin kundbas tre gånger och omsättningen har gått upp med 60 procent. Nu har Shamsen assistans 125 anställda och Nagla Negm el-din har fått pris, både av Dalarna Business som Årets nybyggare och av Länsstyrelsen som Årets pionjär.

– Jag tänker inte på att det jag gör är bra, jag jobbar bara på och tittar framåt. Men när någon annan uppmärksammar en känns det väldigt positivt. Och det gör också att jag vill prestera ännu bättre.

En orsak till framgångarna tror Nagla Negm el-din är att de har försökt behålla den familjära känslan i företaget.

– Vi försöker hela tiden behålla grundinställningen att vi ska anpassa oss efter kunderna, inte tvärtom. Den familjära känslan finns kvar, vi äter frukost ihop varje morgon och folk ska känna sig välkomna.

Några problem att rekrytera personal har hon inte haft.

– Vi går på personlig lämplighet och utbildar internt. Folk hör av sig och vill jobba och vi har många som har varit här länge. Det är också vanligt att våra anställda rekommenderar kompisar som är intresserade. Personalen är ju vår huvudprodukt och vi vill ta bra hand om dem. Vi litar helt och hållet på vår personal och de har stort medbestämmande, säger Nagla Negm el-din.

När hon tittar tillbaka tror hon att det har varit bra att utvecklingen har gått över tid.

– I början tyckte jag att det var kämpigt att vara chef. Jag ville vara kompis också och det blev dubbla roller. Nu har jag lärt mig att vara mer professionell och att vara en tydlig ledare.

Förra året började Försäkringskassan med en hårdare tillämpning av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Många brukare som tidigare haft assistans fick plötsligt färre timmar och i vissa fall hela assistansen indragen.

– Vi försöker kämpa på och ge en bra service trots det här men vi ser att det har skett en stor förändring och i många fall är den orättvis. Personer som har liknande behov kan få behovet helt olika bedömt. Den ena personen kan leva ett bra liv och den andra kan inte göra det, på grund av en lagtolkning, säger Nagla Negm el-din, som också ser att anhörigvårdare drar ett tyngre lass.

– Det som händer när man drar in timmarna är att det många gånger är mamma och pappa som får ställa upp. Det kan göra att de inte kan eller orkar arbeta heltid, så hela samhället blir ju lidande på sikt.

Någon förändring i tillämpningen av LSS törs Nagla Negm el-din inte hoppas på.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll vad som händer efter valet, frågan har inte diskuterats tillräckiligt mycket och jag har inte hört att det blir något annat. Men vi får hoppas.

En effekt av Försäkringskassans hårdare linje är att fler personer med särskilda behov inte längre kan vårdas hemma. För att möta det behovet diskuterar Shamsen Assistans med Gagnefs kommun om möjligheten att få bygga servicelägenheter i kommunen.

– Om det går enligt planen så kommer vi att bygga lägenheter med tolv boendeplatser bredvid vårt kontor. Tyvärr är utvecklingen sådan att många barn inte får en chans att klara sig hemma genom LSS längre och då vill vi bygga ett så bra boende som möjligt som alternativ, säger Nagla Negm el-din.

Karin Janson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ingen vanlig semester för Dalarnas företagare

I dagsläget har närmare 11 700 personer korttidspermitterats i länet. Hela 1 500 personer har varslats. Det är ytterst allvarligt.
NYHET Publicerad:

”Det handlar bara om att överleva”  

CORONAKRISEN "Just nu är det helt värdelöst, det kommer inte in någonting", säger Lasse Söderberg, vd för Bergeå kem & vattentvätt AB.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet lyfter Mora kommun

UNG FÖRETAGSAMHET Morapolitikernas uttalade fokus på Ung Företagsamhet i skolorna börjar ge resultat. Fler lärare har gått UF-utbildning och fler gymnasieprogram får möjlighet att driva UF-företag som en del av utbildningen. UF har blivit en strategi för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Dags att återstarta Dalarnas ekonomi

KRÖNIKA Corona-krisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Hur utvecklas företagsklimatet i Dalarna just nu

FÖRETAGSKLIMAT Det är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken. Lite paradoxalt är detta kärnan i det som kännetecknar ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad efter beskedet om slopat inreseförbud

VÄLKOMMET BESKED "Jag känner en stor lättnad. Det här förändrar allt. Jag blir precis mållös", säger Fredrik Gundhe, ägare och vd på Dala Kvalitetsskog i Insjön. Glädjen är inte att ta miste på sedan regeringen, efter en rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen, meddelat att man kommer att införa undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Mörka siffror för Dalarnas företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 61 procent av företagen i Dalarna har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Siffrorna är alarmerande, säger Henrik Navjord, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Bemanningsförmedling istället för uppsägningar

CORONAKRISEN För att inte behöva säga upp sina anställda har dalaföretagaren Robin Sjöblom utvecklat bemanningsförmedlingen Uniser. Tjänsten gör det möjligt för företag som har tappat efterfrågan på grund av coronakrisen att hyra ut sin personal till verksamheter där behovet av arbetskraft är större.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot företag i Dalarna

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Dalarna. Bara 13 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 52 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. – Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen, menar ägaren John Sandh.
NYHET Publicerad:

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

CORONAKRISEN När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd Brazer Bozlak varnar för konsekvenserna av detta.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Livskraftiga jobb och företag riskerar att slås ut

DEBATT Under den gångna veckan har situationen för många av våra företag i Dalarna förvärrats dramatiskt. I våra kontakter med företagen vittnar nu allt fler om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det slår brett även om vissa branscher givetvis är mer utsatta. Åtgärder behövs och några kommuner har fattat lokala beslut i hur man kan underlätta för det lokala näringslivet, jag hoppas ännu fler följer efter.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.