Försäkringskassans hårda LSS-linje skapar samhällsproblem

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Nagla Negm el-din grundade Shamsen assistans i Gagnef för att vårda en anhörig. Nu har företaget 125 anställda och planerar att växa ytterligare. – Det har aldrig varit vår tanke att bli stora, det har blivit så naturligt, menar Nagla Negm el-din, som också är mycket kritisk till den nya tillämpningen av LSS. – Det är ett samhällsproblem, sammanfattar hon.

Nagla Negm el-din, Gagnef

Nagla Negm el-din grundade Shamsen assistans i Gagnef

När Nagla Negm el-din grundade Shamsen assistans hade hon ingen tidigare erfarenhet av att driva företag. Hon jobbade som socialsekreterare på Borlänge kommun och började fundera i företagarbanorna när en närstående släkting drabbades av stroke.

– Han hade assistans dygnet runt. Vi kommer från Egypten och han var van vid att kunna åka hem och hälsa på släkten två gånger om året. Det var inte möjligt med assistansen och det kändes inte rätt att låta en utomstående bestämma över en persons frihet. Man ska kunna resa när man vill, oavsett om man har behov av assistans eller inte.

Att starta Shamsen, som betyder solen på arabiska, blev en möjlighet till större självbestämmande. Och så rullade det på i några år, företaget hade bara en brukare och Nagla jobbade vidare på kommunen.

– Tanken från början var att det inte skulle vara mer kunder. Men sedan pratade jag med några andra som också ville ha mer självbestämmande i sin assistans och då tog vi in en kund till. Sedan blev det några fler kunder.

I takt med att företaget växte kände Nagla sig splittrad mellan jobbet och företaget. För tre år sedan bestämde hon sig för att testa att satsa på företaget på heltid.

– Jag är ensamstående, så jag vågade inte ta steget och säga upp mig. Jag begärde tjänstledigt under ett år och provade att gå in helhjärtat för företaget.

Och det gick bra. Sedan dess har företaget hunnit dubbla sin kundbas tre gånger och omsättningen har gått upp med 60 procent. Nu har Shamsen assistans 125 anställda och Nagla Negm el-din har fått pris, både av Dalarna Business som Årets nybyggare och av Länsstyrelsen som Årets pionjär.

– Jag tänker inte på att det jag gör är bra, jag jobbar bara på och tittar framåt. Men när någon annan uppmärksammar en känns det väldigt positivt. Och det gör också att jag vill prestera ännu bättre.

En orsak till framgångarna tror Nagla Negm el-din är att de har försökt behålla den familjära känslan i företaget.

– Vi försöker hela tiden behålla grundinställningen att vi ska anpassa oss efter kunderna, inte tvärtom. Den familjära känslan finns kvar, vi äter frukost ihop varje morgon och folk ska känna sig välkomna.

Några problem att rekrytera personal har hon inte haft.

– Vi går på personlig lämplighet och utbildar internt. Folk hör av sig och vill jobba och vi har många som har varit här länge. Det är också vanligt att våra anställda rekommenderar kompisar som är intresserade. Personalen är ju vår huvudprodukt och vi vill ta bra hand om dem. Vi litar helt och hållet på vår personal och de har stort medbestämmande, säger Nagla Negm el-din.

När hon tittar tillbaka tror hon att det har varit bra att utvecklingen har gått över tid.

– I början tyckte jag att det var kämpigt att vara chef. Jag ville vara kompis också och det blev dubbla roller. Nu har jag lärt mig att vara mer professionell och att vara en tydlig ledare.

Förra året började Försäkringskassan med en hårdare tillämpning av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Många brukare som tidigare haft assistans fick plötsligt färre timmar och i vissa fall hela assistansen indragen.

– Vi försöker kämpa på och ge en bra service trots det här men vi ser att det har skett en stor förändring och i många fall är den orättvis. Personer som har liknande behov kan få behovet helt olika bedömt. Den ena personen kan leva ett bra liv och den andra kan inte göra det, på grund av en lagtolkning, säger Nagla Negm el-din, som också ser att anhörigvårdare drar ett tyngre lass.

– Det som händer när man drar in timmarna är att det många gånger är mamma och pappa som får ställa upp. Det kan göra att de inte kan eller orkar arbeta heltid, så hela samhället blir ju lidande på sikt.

Någon förändring i tillämpningen av LSS törs Nagla Negm el-din inte hoppas på.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll vad som händer efter valet, frågan har inte diskuterats tillräckiligt mycket och jag har inte hört att det blir något annat. Men vi får hoppas.

En effekt av Försäkringskassans hårdare linje är att fler personer med särskilda behov inte längre kan vårdas hemma. För att möta det behovet diskuterar Shamsen Assistans med Gagnefs kommun om möjligheten att få bygga servicelägenheter i kommunen.

– Om det går enligt planen så kommer vi att bygga lägenheter med tolv boendeplatser bredvid vårt kontor. Tyvärr är utvecklingen sådan att många barn inte får en chans att klara sig hemma genom LSS längre och då vill vi bygga ett så bra boende som möjligt som alternativ, säger Nagla Negm el-din.

Karin Janson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Säljyrket borde vara ett högstatusjobb

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Statusen på säljyrket behöver höjas i Sverige. Det anser Daniel Erlandsson, vd på Din Elonbutik. – Allt med sälj är en avgörande kompetens i dag, så varför inte starta ett gymnasieprogram med säljinriktning?
NYHET Publicerad:

"Regelkrånglet ger mig en klump i magen"

REGELKRÅNGEL Brazer Bozlak är entreprenören bakom den snabbväxande restaurangkedjan Basta Urban Italian. Han tycker att myndigheterna måste förbättra sin attityd till företagare. "Det är för mycket regelkrångel och administration. Som nybliven företagare är jag ständigt rädd för att göra något fel."
NYHET Publicerad:

"LAS måste förändras"

LAS Turordningsreglerna gäckar landets företagare. "Vi måste kunna undanta vissa kompetenser från LAS för att företaget ska ha en chans att överleva i lågkonjunktur", säger Fredrik Bertils på Elmab i Dala-Järna.
NYHET Publicerad:

Läs på inför gymnasievalet - använd Gymnasiekvalitet.se

GYMNASIEVALET Är fast jobb och bra lön viktigt för dig efter avslutade gymnasiestudier? På gymnasiekvalitet.se hittar du utbildningarna i Dalarna som ger dig förutsättningar för jobb efter avslutade studier.
NYHET Publicerad:

Nyårslöfte önskas - våga reformera

KRÖNIKA "Vi närmar oss årets slut. En politisk mandatperiod är förbi och en ny står för dörren. Vad kan Dalarnas företagare förvänta sig framöver? 2019 kommer att bli ett viktigt år. Låt oss ta vara på möjligheterna som ligger framför oss." Skriver Teresa Bergkvist regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vårt tålamod är slut – Reformerna kan inte vänta!

DEBATT "Vi företagare är stolta. Tillsammans med våra anställda bidrar vi till samhället varje dag. Vi skapar produkter och tjänster som behövs. Vi satsar och skapar arbetstillfällen och vår framgång genererar skatteintäkter till den gemensamma välfärden." Med de orden inleder 65 dalaföretag sin debattartikel med en tydlig uppmaning till politiken. Nu är det hög tid för våra politiker att kavla upp ärmarna och sätta igång reformarbetet.
NYHET Publicerad:

Antalet UF-elever slår rekord i Dalarna

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet i Dalarna sätter alla tiders rekord i antal UF-företagare och passerar för först gången någonsin 1000-strecket. Hela 1011 elever driver just nu företag på gymnasiet och det är en ökning med 37% senaste två åren. "Vårt mål är att Dalarna ska ha de mest företagsamma ungdomarna i landet", säger Thomas Agneteg, regionchef vid Ung Företagsamhet Dalarna.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

UTBILDNING I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Prao lär eleverna om ansvarstagande och att skapa kontakter

SKOLA/NÄRINGSLIV Forskning visar att ca 70 % av jobben tillsätts genom rekommendationer och kontaktnätverk. 100 % av eleverna på Britsarvsskolan i Falun har under de senaste tre praoperioderna varit ute på prao, och nästan alla har hittat platserna på egen hand. På skolan är det viktigt att lära eleverna ta kontakt med företagen själva och sedan behålla och underhålla kontakterna.
NYHET Publicerad:

Skogsägare blåsta av myndigheter

ÄGANDERÄTT Bröderna Jon och André Danielsson köpte och ärvde skog i Mockfjärd för två år sedan. När de anmälde en avverkning blev det stopp, det fanns tjäderspel på området. Nu har skogen lösts in som naturreservat. – Efter långa förhandlingar anser vi ändå att vi fått närmare 100 kronor kubiken för lite betalt, jämfört med marknadsvärdet, säger André Danielsson.
NYHET Publicerad:

Nysatsning med prao ger eleverna fler möjligheter

SKOLA/NÄRINGSLIV På Orsaskolan i Orsa gör man i år en nysatsning med prao. Med jobbskuggning och prao i både offentlig och privat sektor får eleverna se och lära inför framtida arbetsliv och gymnasieval.
NYHET Publicerad:

Att driva UF-företag i gymnasiet är något jag verkligen vill göra

PRAO-KRÖNIKA "Väljer man att driva ett UF-företag på gymnasiet har man gjort helt rätt. Man får inte bara god erfarenhet inom företagande utan man växer även som person och får ett betydligt bredare kontaktnät. Och det är väl ändå ett perfekt tillfälle att stärka självförtroendet?" Det skriver Rebecka Sundqvist från Britsarvsskolan i en krönika från sin prao hos Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Efter ett års kamp mot Skogsstyrelsen – Nu ger jag upp!

ÄGANDERÄTTEN När Björn Hansols skulle avverka ett skogsskifte bedömdes det som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen. Nu har han gått med på deras inlösen, efter att ha kämpat i ett år. – Plötsligt får jag inte bruka min egen skog. Jag förstår inte hur man kan sätta sig över äganderätten på det här sättet.
NYHET Publicerad:

Sänkta arbetsgivaravgifter gav 16 000 nya jobb

SKATTER Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga 2007 ledde till 16 400 nya jobb i hela landet.  Det visar en ny studie från Handelns utredningsinstitut, HUI. "När arbetsgivaravgiften höjdes igen blev vi tvungna att skära ner på antalet anställda", säger Mats Nobelius, VD på Leksand Resort.
NYHET Publicerad:

Över 100 företagare tog chansen att bli inspirerade

ARBETSGIVARDAGEN BORLÄNGE Den årliga arbetsgivardagen anordnad av Svenskt Näringsliv gick av stapeln i Borlänge den 4:e oktober. Över 100 personer var på plats och representerade företag från olika branscher och olika dalakommuner. -Trevlig dag med bra urval. Kommer absolut att gå igen om det är lika intressanta seminarier, kommenterade en av deltagarna.
NYHET Publicerad:

5 av Dalarnas kommuner på topp-100 listan

RANKING 2018 "Jag är positiv inför framtiden. Även om allt för många av våra kommuner ligger långt ner på rankingen så ser vi en positiv trend. Den måste fortsätta och förstärkas. Kommunernas arbete med att göra företagsklimatet till hela kommunens fråga tror jag är avgörande. Likaså arbetet med att modernisera myndighetsutövningen", säger Teresa Bergkvist, regionchef på Svenskt Näringsliv när rankingen av Sveriges kommuners lokala företagsklimat presenteras.
NYHET Publicerad:

Som företagare är du alltid tillgänglig

KRÖNIKA "För knappt 1 år sedan fattade jag beslutet och för knappt 9 månader sedan började jag tillsammans med mina bolagspartners arbeta i vår alldeles egna verksamhet. För att dra en metafor kan det liknas med att jag och mina kollegor slängde oss ut från 27 våningen. Utan skyddsnät. Utan någon som helst aning om vi skulle ha en chans." Skriver Richard Mårtensson,delägare i Human & Heart HR AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Försäkringskassans hårda LSS-linje skapar samhällsproblem

VÄLFÄRD Nagla Negm el-din grundade Shamsen assistans i Gagnef för att vårda en anhörig.
Nu har företaget 125 anställda och planerar att växa ytterligare. – Det har aldrig varit vår tanke att bli stora, det har blivit så naturligt, menar Nagla Negm el-din, som också är mycket kritisk till den nya tillämpningen av LSS. – Det är ett samhällsproblem, sammanfattar hon.
NYHET Publicerad:

Transportstyrelsen bromskloss för körskolans utveckling

REGELKRÅNGEL För åtta år sedan startade Sofia Samuelsson TrafikCenter i Dalarna i Säter. Sedan två år finns trafikskolan också i Hedemora, men på grund av ett lagkrav kan båda kontoren inte ha öppet samtidigt. – Det blir en stoppkloss, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kvarnfors gård vill se en tydligare jordbrukspolitik

VALET 2018 Vem satsar på bönderna? Det frågar sig mjölkbönderna Anki och Ingemar Arvidsson. Efter många tuffa år i mjölkkrisens spår hoppas de på att lantbruket hamnar högre upp på agendan i svensk politik.