Nu har Rättvik nått sitt tuffa mål

NYHET Publicerad

RANKING "När vi satte målet att Rättvik senast 2017 skulle finnas med bland de 50 bästa kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking tyckte jag att det verkade tufft. Nu 2016 har vi nått hit! Det känns helt fantastiskt, men vi får inte slå oss till ro. Rättvik ska bibehålla och helst stärka sin position", säger kommunstyrelsens ordförande Annette Riesbeck (C).

Annette Riesbeck, Rättviks kommun

I den nya rankingen avancerar Rättvik till plats 45, en förbättring med 36 placeringar sedan förra hösten. Ännu mer imponerande blir lyftet om vi jämför med läget 2009. Då låg Rättvik på plats 240 bland Sveriges 290 kommuner.

På så gott som alla delområden har kommunen förbättrat sina resultat i jämförelse med 2015. I uppgörelsen mellan de 15 kommunerna i Dalarna var Rättvik bäst redan förra året, men nu har försprånget framför tvåan Vansbro ökat något.

När kommunen för ett par år sedan satte ett specificerat mål för det fortsatta avancemanget på rankinglistan tyckte Annette Riesbeck alltså att ambitionen var tuff.

- Men samtidigt är det nödvändigt att sikta högt om du vill nå riktigt bra resultat, betonar hon.

När Annette Riesbeck tillträdde som kommunstyrelsens ordförande 2011 tog hon initiativet till ett nytt avstamp för arbetet med de näringspolitiska frågorna och företagsklimatet.

- Är det något jag kan så är det företagsfrågor, konstaterar Annette Riesbeck, som bland annat varit försäljningschef på Scandic Hotels, arbetat med projektledning inom Siljan Turism och under lång tid tillsammans med sin man drivit en reklambyrå i Rättvik.

Annette Riesbeck menar att det är kommunens långsiktiga engagemang för det lokala företagsklimatet som nu ger ett kraftfullt genomslag i Svenskt Näringslivs ranking. En komponent är Tillväxt och Tillsyn – Rättviksmodellen som den kommit att kallas – som har som mål att skapa en bra dialog mellan kommunen och företagen.

- Tillväxt och Tillsyn går ut på att ge företagen vägledning innan man gör fel. Det finns ingen motsättning mellan det och myndighetsfunktionen. Vi har fått en fantastisk attitydförändring som gynnar alla parter, säger Annette Riesbeck.

Som ett annat positivt inslag pekar hon på förändringarna inom den kommunala upphandlingen, där vissa stora inköp på livsmedelssidan numera delas upp i mindre och mer lätthanterliga enheter för att locka fler företag i närområdet att lämna in anbud. I konceptet ingår också riktad utbildning och information till de lokala företagen.

Införandet av LOV, lagen om valfrihetssystem, inom hemtjänsten har inte fått något brett genomslag. Det finns för närvarande en privat aktör.

- Men det är viktigt att värna valfriheten, stimulera företagandet och utsätta kommunal verksamhet för nyttig konkurrens, förklarar Annette Riesbeck.

En fortsatt och accelererande bredbandsutbyggnad ser hon som en faktor för att ytterligare lyfta företagsklimatet.

- Ute i många av byarna runtom i kommunen fungerar det inte tillräckligt bra. Ett annat område är satsningen på Dalabanan mellan Stockholm och Dalarna. Det måste kunna gå lättare att pendla, men här är det förstås svårt för oss som kommun att påverka.

Annette Riesbeck berömmer företagens egna insatser när det gäller att förbättra företagsklimatet.

- Rättvik har otroligt många företag som vill utveckla både den egna verksamheten och hela bygden. Det är drivande företag. Vi har en speciell anda och den ska vi vårda som en liten fågelunge, säger hon.

Ung Företagsamhet har haft en kraftig expansion i Rättvik. Andelen gymnasieungdomar som driver UF-företag ligger nu i topp i Dalarna. För att med all önskvärd tydlighet markera samhörigheten mellan näringslivet och skolan flyttade kommunen för en tid sedan sin näringslivsenhet till Stiernhööksgymnasiet.

- Det är ganska häftigt. Så långt jag vet är vi den enda kommun i landet som tagit det steget, understryker Annette Riesbeck.

För henne är sambandet mellan företagens och kommunens välbefinnande en självklarhet.

- Som kommunalråd har jag blivit ännu mer övertygad om behoven av långsiktiga satsningar på näringslivet. Det ger så mycket tillbaka till kommunen.

Rättviks näringslivsarbete är idag en förebild för åtskilliga kommuner. Studiebesöken i Rättvik har varit många och kompletteras med att hållbarhetsstrategen Marcus Svensson och miljö- och byggchefen Martin Clarstedt reser ut för att berätta om vad man åstadkommit.

- Bara under de närmaste veckorna kommer företrädare för tre kommuner hit till Rättvik. Jag är glad att vi har erfarenheter att dela med oss av, säger Annette Riesbeck.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.