Skistart och Outdoorexperten vill bli största nätbutiken

NYHET Publicerad

TILLVÄXT E-handelsföretaget Skistart i Älvdalen har växt snabbt de senaste åren och blivit Nordens största skidbutik på nätet. Nu har de gått samman med Outdoorexperten i Västerås och bildat ett gemensamt e-handelsbolag. "Vi siktar på att bli den största nätbutiken i landet inom friluftsliv", säger Johan Rehnström på Skistart.

Skistart är Nordens största skidbutik på nätet.

Skistart med sina 21 anställda är idag Nordens största skidbutik på nätet. Nu går företaget samman med Outdoorexperten.

För 13 år sedan köpte Johan Rehnström och hans bror Henrik Lindh upp företaget Globisen, med den tillhörande webbshopen Skistart som sålde skidvalla och tillbehör.

– De hade börjat i fel ända, tyckte vi, med nya datorer och lager och allt sådant från början. Vi tänkte tvärtom, att vi måste hålla nere kostnaderna, så vi flyttade lagret till mitt gamla pojkrum och kollade om vi kunde få rull på affärerna, säger Johan Rehnström.

Affärerna gick okej och efter ett par år plockade bröderna in längdskidor i sortimentet.

Det speciella med längdskidor är att de måste mätas ut för att passa åkaren. I en fysisk skidbutik får man ställa sig på ett par skidor och så mäter säljaren spannet under skidan.

– Vi gör likadant, men vi trycker med en spannmätare. Den som köper skidorna får ange längd, vikt och åkförmåga. Om någon väger 70 kilo trycker vi skidan med 70 kilo, vilket egentligen är en säkrare metod. Man får samma effekt som i butik men utan svajandet så det blir mer exakt, säger Johan Rehnström.

Dessutom erbjuder Skistart både spanngaranti och nöjd kund-garanti.

– Längdskidor är ganska komplext, även om man är 180 centimeter lång och väger 70 kilo så ska man ha olika skidor beroende på hur bra man åker. Det är därför vi vill vara specialister, vi är bra på skidor och erbjuder garantier om kunden mot förmodan inte är nöjd.

Att det var just e-handel Johan Rehnström skulle satsa på hade känts självklart länge.

– På gymnasiet började jag köpa och sälja tv-spel på Tradera, eller QXL, som det hette då. Sedan startade jag ett mindre företag som sålde mobiltelefoner på nätet och det kombinerade jag med skidbutiken.

Henrik Lindh hade ett annat jobb vid sidan av Skistart. Det dröjde ungefär åtta år innan båda kunde försörja sig på e-handeln på heltid. Då gick det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation in och köpte en andel i bolaget.

– Vi pitchade vår affärsidé för Inlandsinnovation och berättade om vad vi behövde hjälp med. Vi har hela tiden drivit företaget med vinst, men problemet när vi började växa var att vinsten hela tiden måste återinvesteras i nya varor. Innlandsinnovation såg att vi fyllde ett hål på marknaden och förstod fördelen med att sälja skidor online i stället för i en fysisk butik. Förutom att vår tryckmetod för att mäta ut skidorna är mer exakt så kan vi hålla ett lager på 4000 par skidor, det klarar ingen fysisk butik av, säger Johan Rehnström.  

Kapitalet från Inlandsinnovation gjorde att Skistart kunde flytta in i nya lokaler. Det har blivit flera flyttar genom åren, till allt större lokaler. Nu är de trångbodda igen.

– Lokaler är ett tillväxthinder för oss. Vi har den största lokalen som finns tillgänglig i Älvdalen i nuläget. För att lösa det har vi investerat i lagermaskiner så att vi får plats med fler produkter på samma yta. Vi hoppas på att kommunen eller någon annan aktör ska vilja bygga något i framtiden, vi hyr gärna men vi vill inte bygga själva. Vi vill syssla med e-handel och bara det, säger Johan Rehnström.

De senaste åren har Skistart vuxit snabbt. Företaget har 21 anställda och omsatte strax under 54 miljoner förra året. I början av våren blev nästa steg i företagets utveckling offentlig: Skistart har gått samman med Outdoorexperten i Västerås, som köpt ut Inlandsinnovations del i bolaget.

– Vi kompletterar varandra, Outdoorexperten är stora på kläder och friluftsliv och säljer inte skidor. Vi kommer att ha kvar samma sajter som tidigare och verksamheten fortsätter som vanligt, förutom att vi kommer att samordna våra system, säger Johan Rehnström.

Tillsammans blir de den fjärde största aktören på nätet inom friluftsliv i Sverige.

– Vi har högt ställda mål. Redan i år siktar vi på att omsätta i närheten av en kvarts miljard och vi tar sikte på första platsen på marknaden, säger Johan Rehnström.

Skistart.com består även av sajterna Climbing247.se och multitriathlon.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fraktsubventioner skapar osund konkurrens

OSUND KONKURRENS Förra året tog Mikael och Sofie Sjöstrand över nätbutiken Lek Ute i Falun.
Som e-handlare tycker de att FN:s paketsubventioner skapar en osund konkurrens för e-handlare.
"Kina är en stormakt, de behöver inte billigare frakter", säger Mikael Sjöstrand.
NYHET Publicerad:

Få företag i Dalarna ansöker om mönsterskydd

MÖNSTERSKYDD Bland de olika immaterialrättsliga skydden är mönsterskyddet det minst kända, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. Av den statistik som Patent- och registreringsverket nu presenterat, framgår att det från Dalarna bara gjordes en enda mönsterskyddsansökan under 2018.
NYHET Publicerad:

Henrik Navjord ny regionchef för Svenskt Näringsliv Dalarna

NY REGIONCHEF Den första september tillträder Henrik Navjord tjänsten som ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. Han kommer närmast från en tjänst som chef för en specialistgrupp inom Länsförsäkringar Bank i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Försiktig satsning gav god lönsamhet

FÖRETAGSAMHET Nya produkter och samarbeten har hjälpt Grådö Mejeri att ta sig vidare efter den stora Milkokrisen. Snart går mejeriet för full kapacitet och kan behöva nyanställa.
"Vi har svårt att hitta utbildad personal", säger mejerichefen Staffan Eklöv.
NYHET Publicerad:

Fäbod får dispens för elektroniskt kassaregister

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns på Karl Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn blev rikskänd när hon tog strid mot Skatteverkets krav på elektroniskt kassaregister. Att driva en fäbod är ett kulturarv där elektroniska kassaregister inte fungerar i praktiken. Av den enkla anledningen att det saknas el på genuina fäbodar.
Nu har Tin Gumuns fått dispens från kravet igen, den här gången gäller dispensen i tre år.
 
NYHET Publicerad:

Skolan behöver ny syn på kunskap

NY RAPPORT En av de stora utmaningarna för Dalarna är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

"Vi vill inte behöva flytta jobb till Stockholm"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 70 nya jobb står på spel i Långshyttan. Men träindustriföretaget Setra har svårt att få tag i nya medarbetare med rätt kompetens. Därmed återstår alternativet att förlägga nya jobb för tjänstemän i Stockholm eller Gävle, något företaget vill undvika. "Det pratas ofta om att det inte finns högprofilerade karriärjobb på mindre orter och nu när vi har sådana tjänster så hittar vi inte rätt kompetens," säger Anna-Lena Gull på Setra Group.
NYHET Publicerad:

Malung-Sälen och Orsa tar stora steg framåt

FÖRETAGSKLIMAT Malung-Sälen och Orsa kommun tar stora steg framåt i årets undersökning av företagsklimatet i Dalarna och Vansbro kommun har länets allra bästa företagsklimat. Det framgår av Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet för 2019.
NYHET Publicerad:

Vasaloppet en motor för turism och ungdomsidrott

TILLVÄXT Den ideella verksamheten Vasaloppet har blivit en ekonomisk motor för turismen i Dalarna. På tio år har Vasaloppet dubblat sin omsättning. Det ger näring till både turismen och ungdomsidrotten. Varumärket har funnits i över 50 år och ägs av ideella föreningar. Varje år levererar arrangemanget 20 till 25 miljoner till det lokala och regionala föreningslivet. Nu hoppas Vasaloppet växa ytterligare med nya sommaraktiviteter.
NYHET Publicerad:

Konjunkturen tappar kraft i Dalarna

KONJUNKTUREN Konjunkturen viker nedåt för företagen i Dalarna, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. En del företag kommer att minska sin personalstyrka det kommande halvåret och lägre tillväxt är att vänta. Utrymmet företagens kostnadsökningar blir sämre vilket får betydelse för avtalsrörelsen.
NYHET Publicerad:

"Minska regelkrånglet i besöksnäringen"

REGELKRÅNGEL Myndigheternas stora regelbörda är en belastning för företag inom besöksnäringen. Sarah Larsson anläggningschef på Mora Parken vill se förenklingar för branschen. "Det känns som att arbetslagstiftningen är anpassad för kontorsjobb och inte för oss som behöver mer flexibilitet"
NYHET Publicerad:

Skistart och Outdoorexperten vill bli största nätbutiken

TILLVÄXT I Dalarna finns e-handelsbutiken Skistart som vill bli störst i landet inom friluftsliv. Detta tillsammans med sin nya partner Outdoorexperten i Västerås. Skistart har efter 13 intensiva år intagit platsen som Nordens största skidbutik på nätet. Detta trots att längdskidor är komplext att sälja då det ska mätas både vikt, spann och åkförmåga men här har ägarna Henrik Lindh och Johan Rehnström tagit hjälp av ny teknik och fixat en välfungerande lösning."Det är därför vi vill vara specialister, vi är bra på skidor och erbjuder garantier om kunden mot förmodan inte är nöjd," säger Johan Rehnström.
NYHET Publicerad:

"Vi ser världen som rekryteringsbas"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På ABB i Ludvika kommer medarbetarna från 50 olika nationaliteter. "Vi ser världen som vår rekryteringsbas och vi kommer att behöva rekrytera mer från utlandet i framtiden. Mångfald gör oss bättre och mer innovativa", säger platschefen Magnus Ström.
NYHET Publicerad:

Omsorgsföretagare krävs på tredubbla avgifter

TILLSTÅNDSPLIKT Vid årsskiftet införde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nya avgifter för privata omsorgsföretag. Annikas Hemtjänst måste betala 90 000 kronor till IVO. "Det är både tidsödande och dyrt", säger Annika Hedström som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att vi inte bara pratar om Google"

FÖRETAGSKLIMAT Om Google bygger serverhallar i Horndal innebär det ett lyft för regionen, menar Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S). "Jag tror att de kommer att locka kompetens till länet som blir till nytta för alla. Men grunden i tillväxtarbetet är fortfarande våra aktiva företag".
NYHET Publicerad:

Näringslivsfrågorna ges högsta prioritet i Hedemora

FÖRETAGSKLIMAT Att förbättra för näringslivet är en prioriterad fråga för Hedemoras styrande koalition. "Vi sitter verkligen inte stilla i båten, utan jobbar på flera olika fronter", säger kommunalrådet Ola Gilén (S).
NYHET Publicerad:

Bra kommunal service är Säters filosofi

FÖRETAGSKLIMAT Säters kommun har haft en positiv utveckling de senaste åren, med låg arbetslöshet och stor efterfrågan på bostäder. " När vi blir fler invånare vill vi också växa på företagssidan", säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Dalarnas unga är företagsamma

NY RAPPORT Dalarna är ett av få län där nyföretagsamheten ökar. Den ökar sett till totalen, men också för såväl kvinnor som för unga personer. Det framgår av Svenskt Näringslivs rapport, Företagsamheten i Dalarna 2019. "Dalarnas framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Teresa Bergkvist regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn visar starkast konjunktur i Dalarna

KONJUNKTUREN Arbetsmarknaden inom den privata sektorn i Dalarna har utvecklats något bättre det senaste halvåret jämfört med snittet för övriga Sverige. Störst tillväxt kommande halvår väntas inom bygg- och tjänstesektorn. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.