Skistart och Outdoorexperten vill bli största nätbutiken

NYHET Publicerad

TILLVÄXT E-handelsföretaget Skistart i Älvdalen har växt snabbt de senaste åren och blivit Nordens största skidbutik på nätet. Nu har de gått samman med Outdoorexperten i Västerås och bildat ett gemensamt e-handelsbolag. "Vi siktar på att bli den största nätbutiken i landet inom friluftsliv", säger Johan Rehnström på Skistart.

Skistart är Nordens största skidbutik på nätet.

Skistart med sina 21 anställda är idag Nordens största skidbutik på nätet. Nu går företaget samman med Outdoorexperten.

För 13 år sedan köpte Johan Rehnström och hans bror Henrik Lindh upp företaget Globisen, med den tillhörande webbshopen Skistart som sålde skidvalla och tillbehör.

– De hade börjat i fel ända, tyckte vi, med nya datorer och lager och allt sådant från början. Vi tänkte tvärtom, att vi måste hålla nere kostnaderna, så vi flyttade lagret till mitt gamla pojkrum och kollade om vi kunde få rull på affärerna, säger Johan Rehnström.

Affärerna gick okej och efter ett par år plockade bröderna in längdskidor i sortimentet.

Det speciella med längdskidor är att de måste mätas ut för att passa åkaren. I en fysisk skidbutik får man ställa sig på ett par skidor och så mäter säljaren spannet under skidan.

– Vi gör likadant, men vi trycker med en spannmätare. Den som köper skidorna får ange längd, vikt och åkförmåga. Om någon väger 70 kilo trycker vi skidan med 70 kilo, vilket egentligen är en säkrare metod. Man får samma effekt som i butik men utan svajandet så det blir mer exakt, säger Johan Rehnström.

Dessutom erbjuder Skistart både spanngaranti och nöjd kund-garanti.

– Längdskidor är ganska komplext, även om man är 180 centimeter lång och väger 70 kilo så ska man ha olika skidor beroende på hur bra man åker. Det är därför vi vill vara specialister, vi är bra på skidor och erbjuder garantier om kunden mot förmodan inte är nöjd.

Att det var just e-handel Johan Rehnström skulle satsa på hade känts självklart länge.

– På gymnasiet började jag köpa och sälja tv-spel på Tradera, eller QXL, som det hette då. Sedan startade jag ett mindre företag som sålde mobiltelefoner på nätet och det kombinerade jag med skidbutiken.

Henrik Lindh hade ett annat jobb vid sidan av Skistart. Det dröjde ungefär åtta år innan båda kunde försörja sig på e-handeln på heltid. Då gick det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation in och köpte en andel i bolaget.

– Vi pitchade vår affärsidé för Inlandsinnovation och berättade om vad vi behövde hjälp med. Vi har hela tiden drivit företaget med vinst, men problemet när vi började växa var att vinsten hela tiden måste återinvesteras i nya varor. Innlandsinnovation såg att vi fyllde ett hål på marknaden och förstod fördelen med att sälja skidor online i stället för i en fysisk butik. Förutom att vår tryckmetod för att mäta ut skidorna är mer exakt så kan vi hålla ett lager på 4000 par skidor, det klarar ingen fysisk butik av, säger Johan Rehnström.  

Kapitalet från Inlandsinnovation gjorde att Skistart kunde flytta in i nya lokaler. Det har blivit flera flyttar genom åren, till allt större lokaler. Nu är de trångbodda igen.

– Lokaler är ett tillväxthinder för oss. Vi har den största lokalen som finns tillgänglig i Älvdalen i nuläget. För att lösa det har vi investerat i lagermaskiner så att vi får plats med fler produkter på samma yta. Vi hoppas på att kommunen eller någon annan aktör ska vilja bygga något i framtiden, vi hyr gärna men vi vill inte bygga själva. Vi vill syssla med e-handel och bara det, säger Johan Rehnström.

De senaste åren har Skistart vuxit snabbt. Företaget har 21 anställda och omsatte strax under 54 miljoner förra året. I början av våren blev nästa steg i företagets utveckling offentlig: Skistart har gått samman med Outdoorexperten i Västerås, som köpt ut Inlandsinnovations del i bolaget.

– Vi kompletterar varandra, Outdoorexperten är stora på kläder och friluftsliv och säljer inte skidor. Vi kommer att ha kvar samma sajter som tidigare och verksamheten fortsätter som vanligt, förutom att vi kommer att samordna våra system, säger Johan Rehnström.

Tillsammans blir de den fjärde största aktören på nätet inom friluftsliv i Sverige.

– Vi har högt ställda mål. Redan i år siktar vi på att omsätta i närheten av en kvarts miljard och vi tar sikte på första platsen på marknaden, säger Johan Rehnström.

Skistart.com består även av sajterna Climbing247.se och multitriathlon.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ingen vanlig semester för Dalarnas företagare

I dagsläget har närmare 11 700 personer korttidspermitterats i länet. Hela 1 500 personer har varslats. Det är ytterst allvarligt.
NYHET Publicerad:

”Det handlar bara om att överleva”  

CORONAKRISEN "Just nu är det helt värdelöst, det kommer inte in någonting", säger Lasse Söderberg, vd för Bergeå kem & vattentvätt AB.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet lyfter Mora kommun

UNG FÖRETAGSAMHET Morapolitikernas uttalade fokus på Ung Företagsamhet i skolorna börjar ge resultat. Fler lärare har gått UF-utbildning och fler gymnasieprogram får möjlighet att driva UF-företag som en del av utbildningen. UF har blivit en strategi för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Dags att återstarta Dalarnas ekonomi

KRÖNIKA Corona-krisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Hur utvecklas företagsklimatet i Dalarna just nu

FÖRETAGSKLIMAT Det är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken. Lite paradoxalt är detta kärnan i det som kännetecknar ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad efter beskedet om slopat inreseförbud

VÄLKOMMET BESKED "Jag känner en stor lättnad. Det här förändrar allt. Jag blir precis mållös", säger Fredrik Gundhe, ägare och vd på Dala Kvalitetsskog i Insjön. Glädjen är inte att ta miste på sedan regeringen, efter en rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen, meddelat att man kommer att införa undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Mörka siffror för Dalarnas företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 61 procent av företagen i Dalarna har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Siffrorna är alarmerande, säger Henrik Navjord, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Bemanningsförmedling istället för uppsägningar

CORONAKRISEN För att inte behöva säga upp sina anställda har dalaföretagaren Robin Sjöblom utvecklat bemanningsförmedlingen Uniser. Tjänsten gör det möjligt för företag som har tappat efterfrågan på grund av coronakrisen att hyra ut sin personal till verksamheter där behovet av arbetskraft är större.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot företag i Dalarna

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Dalarna. Bara 13 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 52 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. – Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen, menar ägaren John Sandh.
NYHET Publicerad:

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

CORONAKRISEN När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd Brazer Bozlak varnar för konsekvenserna av detta.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Livskraftiga jobb och företag riskerar att slås ut

DEBATT Under den gångna veckan har situationen för många av våra företag i Dalarna förvärrats dramatiskt. I våra kontakter med företagen vittnar nu allt fler om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det slår brett även om vissa branscher givetvis är mer utsatta. Åtgärder behövs och några kommuner har fattat lokala beslut i hur man kan underlätta för det lokala näringslivet, jag hoppas ännu fler följer efter.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.