LogoLogo
LogoLogo
NYHET10 december 2020

”Varför får vi inget tillbaka när de ger oss näringsförbud”

När många jobbar hemifrån är det svårt att driva restaurang i ett företagarcentrum. Restaurant Julius Carlsson i Borlänge upplever andra vågen av pandemin som betydligt tuffare än den första. 

”Det är tyngre nu än i våras. Nu har vi ingen sparkassa längre att ta av”, säger Peter Zaar-Marcus. 
Foto: Privat

Hösten 2018 startade Restaurant Julius Carlsson av matkreatören Peter Zaar-Marcus. De har satsat på lokala råvaror och mycket vegetariskt. 

Restaurangen ligger mitt i ett företagscentrum, Dalarna Science Park, vilket verkligen har varit en utmaning det här året. 

– Alla som brukar komma och äta lunch jobbar ju hemma nu. Det finns ingen anledning för dem att sitta och jobba här längre. Det man funderar på är vad som kommer att hända efter corona. Kommer företagen att säga upp sina lokaler och fortsätta med hemmajobb? säger Peter Zaar-Marcus. 

Tomt i sparkassan 

Förutom lunchservering så har Julius Carlsson även catering. I våras avbokades alla uppdrag över en natt. Företaget varslade omgående tre av nio anställda, och flera fick gå på korttidspermitteringar. 

I början av hösten såg det ljusare ut igen, innan effekterna av andra vågen slog till med full kraft. 

– För oss är det betydligt värre nu. Jag tror människor börjat inse allvaret, och när statsministern går ut och säger att man inte ska gå på restaurang så drabbar det oss ohyggligt hårt, säger Peter. 

Ett litet sparkapital gjorde att de kunde överleva i våras. 

– Det vi hade sparat gick åt då. Nu är det borta. För oss är nästa steg att låna, och det känns verkligen inte kul. 

Peter tycker att regeringen skulle kunna göra mycket mer för att hjälpa restaurangbranschen. 

– I praktiken ger de oss näringsförbud. Vi måste ha något tillbaka. Så här i efterhand hade det bästa varit om de gjort som till exempel Frankrike. Stängt ned och gett bidrag. Då hade vi både kunnat behålla vår personal och våra sparpengar, säger han. 

Vill se lättnader på sociala avgifter 

Restaurangen har tappat minst 70 procent av sin omsättning. De stöd som finns att tillgå täcker inte upp för förlusterna. 

– Jag tror inte politikerna förstår hur mycket vi tappat och vad som behövs för att vi ska klara oss. Varför plockade man bort hyreslättnader efter bara tre månader och varför gör de inte lättnader på sociala avgifter? Det är enkla åtgärder som dessutom inte kräver att alla småföretagare ska fylla i extremt krångliga papper, säger Peter. 

Framtiden vågar Peter inte sia om. Målet är att försöka överleva fram till hösten, då han tidigast tror att det kan börja vända uppåt igen. 

– Vi har fortfarande flera tuffa månader framför oss. Lyssnar jag på mina gäster så är det många som vet att de ska jobba hemma ända fram till sommaren. Nu kommer vi dessutom inte få in några pengar på julen, som i vanliga fall brukar vara räddningen för oss i början av ett år. 

– Jag känner mig så tom. Det känns hopplöst att vi inte får den hjälp vi skulle behöva. 

coronakrisen
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist