John Sand, Garpenbergs Slott

För fem år sedan köptes Garpenbergs Slott av John och Cilla Sandh som sålde sin bostad och satsade allt för att förverkliga sin dröm att driva slottets verksamhet.

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. 

I södra Dalarna finns Garpenbergs slott som stått sedan 1801 i en vacker omgivning med sjö och mark. För fem år sedan köptes det av John och Cilla Sandh som sålde sin bostad och satsade allt för att förverkliga sin dröm att driva slottets verksamhet. Vanligtvis brukar det vara fullt såhär års, men de konferenser, bröllopsfester och hotellnätter som planerats för vår och sommar har avbokats en efter annan, vilket har fått till följd att hälften av de anställda korttidspermitterats och hälften har sagts upp.

– I praktiken är det i princip bara jag och min fru som driver verksamheten för stunden, Garpenbergs slott är kulturminnesmärkt och det betyder att det är en kulturskatt som kräver omvård och kostsamt underhåll, säger John Sandh.

John Sandh sitter med i en internationell grupp med andra hotellägare och företagare i besöksnäringen som diskuterar hur krisen bäst hanteras. Jämfört med Garpenbergs slott är de flesta andra deltagarna stora hotellkedjor med många fastigheter, men trots det är utmaningarna på det stora hela desamma. I samtal med kollegor över hela Europa blir det tydligt vilka skillnader det är mellan stödpaketen till företagen i olika länder.

– Det var nästan det första som slog mig. Vissa företagare i andra länder känner sig trots situationen ganska lugna över att de har möjlighet att ta sig igenom krisen med verksamheten i behåll. Jag kan tyvärr inte säga samma sak om det stödpaket som den svenska regeringen levererat hittills.

Regeringen måste inse allvaret

John och Cilla Sandh har haft nytta av systemet med korttidspermittering. Men de fasta kostnaderna är fortfarande en stor utgift, vilka blir omfattande med en fastighet på 6 000 kvadratmeter. Trots att en del av hotellet har stängts av och John och Cilla Sand försökt skära i så mycket utgifter som möjligt är de fasta kostnaderna och inte minst el och värme stora.

– Om vi hade hyrt fastigheten hade vi kunnat få stöd med hyran, men med anledning av att vi är ägare står vi med hela kostnaden. Om besöksnäringen ska överleva är det avgörande att det införs en ersättning för fasta kostnader för de verksamheter som tappat sina intäkter, säger han.

John Sandh har varit företagare i hela sitt liv och gått igenom flera tidigare kriser, inte minst 90-talskrisen. Han menar dock att detta är något helt annat och att regeringen hade behövt vara mer på tårna.

– Att kriser kommer är inget att vara förvånad över. Jag är dock förvånad över att regeringen verkar så tagen på sängen, vilket tydligt illustreras av att det tar så lång tid att komma till beslut. Det är helt avgörande att småföretagen överlever detta om Sverige inte ska riskera en massarbetslöshet. Men om det ska vara möjligt måste stödet komma snabbt, säger han.

Vill se ökad inhemsk turism i sommar

För att uppmärksamma betydelsen för svenska företag att fler svenskar väljer att turista i Sverige under sommarsemestern har kampanjen #swemester2020 startats av Carl Johan Barnekow och företaget Nenda och John Sandh. Tanken är att kampanjens slogan ska användas i erbjudanden och rabatter av de företag som väljer att ansluta sig, vilket Garpenbergs slott var först med att göra. Utöver Garpenberg har exempelvis Petit Hotels, Martin & Servera och Stjärnurmakarna anslutit sig.

Genom att lägga till #swemester2020 på sin profilbild på Facebook är företaget med och förhöjer bilden av Sverige som semesterdestination, säger John

– Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen. På så sätt blir semestern inte bara trevlig utan kommer också hela samhället till dels. Nu ser vi framåt och hoppas att verkligheten snart kan återgå till det normala så att vi åter får möjlighet att tillsammans med vår personal ge våra gäster en härlig vistelse på slottet, avslutar John Sandh.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Visioner krävs för miljön och klimatet

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, jurist och ansvarig för principiella frågor rörande miljölagstiftning hos Svenskt Näringsliv, i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

Ingen vanlig semester för Dalarnas företagare

I dagsläget har närmare 11 700 personer korttidspermitterats i länet. Hela 1 500 personer har varslats. Det är ytterst allvarligt.
NYHET Publicerad:

”Det handlar bara om att överleva”  

CORONAKRISEN "Just nu är det helt värdelöst, det kommer inte in någonting", säger Lasse Söderberg, vd för Bergeå kem & vattentvätt AB.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet lyfter Mora kommun

UNG FÖRETAGSAMHET Morapolitikernas uttalade fokus på Ung Företagsamhet i skolorna börjar ge resultat. Fler lärare har gått UF-utbildning och fler gymnasieprogram får möjlighet att driva UF-företag som en del av utbildningen. UF har blivit en strategi för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Dags att återstarta Dalarnas ekonomi

KRÖNIKA Corona-krisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Hur utvecklas företagsklimatet i Dalarna just nu

FÖRETAGSKLIMAT Det är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken. Lite paradoxalt är detta kärnan i det som kännetecknar ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad efter beskedet om slopat inreseförbud

VÄLKOMMET BESKED "Jag känner en stor lättnad. Det här förändrar allt. Jag blir precis mållös", säger Fredrik Gundhe, ägare och vd på Dala Kvalitetsskog i Insjön. Glädjen är inte att ta miste på sedan regeringen, efter en rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen, meddelat att man kommer att införa undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Mörka siffror för Dalarnas företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 61 procent av företagen i Dalarna har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Siffrorna är alarmerande, säger Henrik Navjord, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Bemanningsförmedling istället för uppsägningar

CORONAKRISEN För att inte behöva säga upp sina anställda har dalaföretagaren Robin Sjöblom utvecklat bemanningsförmedlingen Uniser. Tjänsten gör det möjligt för företag som har tappat efterfrågan på grund av coronakrisen att hyra ut sin personal till verksamheter där behovet av arbetskraft är större.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot företag i Dalarna

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Dalarna. Bara 13 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 52 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. – Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen, menar ägaren John Sandh.
NYHET Publicerad:

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

CORONAKRISEN När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd Brazer Bozlak varnar för konsekvenserna av detta.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.