Anna Grånäs, Rättviks Trappfabrik

"Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva"

NYHET Publicerad

SME Anna Grånäs Jakobsson har tagit plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Tillsammans med 35 andra ledamöter ska hon vara ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Rättviksföretagaren brinner för företagsfrågor och vill bidra till rimliga skatter och regelverk, plus en positiv syn på företagande.

Anna Grånäs Jakobsson är vd för Rättviks Trappfabrik som med åtta anställda tillverkar trappor och tillbehör till företag och privatpersoner. Företaget har drygt 50 år på nacken, men Annas föräldrar trädde in som passiva ägare strax före millennieskiftet. Familjen hade kopplingar till Dalarna och snickeribranschen men var inte operativa i verksamheten.

– 2008 gjorde jag ett besök för att se om det gick att utveckla företaget, berättar Anna Grånäs Jakobsson.

Hon har tidigare haft ledarroller i flera företag, bland annat som hotelldirektör, samt även arbetat med försäljning och marknadsföring. Tanken var att hon bara skulle analysera verksamheten med en utomståendes ögon och komma med råd. Istället blev det en 180-gradig gir i hennes egen yrkeskarriär.

– Jag blev helt förälskad – i trädoften och hantverkskunnandet. Det fanns så mycket hjärta i företaget! Jag åkte hem och hade familjeråd. Vi beslutade att ge det en chans – och jag började arbeta här.

Efter en tuff inledning, där Anna både fick förhandla om alla leverantörsavtal och ta tag i fundamenta som trasiga golv och toaletter, har fabriken på Snickerivägen gjort en stark resa. Idag tillverkas cirka 300 trappor årligen – alla skräddarsydda efter kundernas önskemål. Företaget har investerat i en god arbetsmiljö och för ett och ett halvt år sedan tog man ett stort steg över till senaste generationen CNC-teknologi, som gör att specialdesignade delar kan tillverkas på ett mer enhetligt och automatiskt sätt.

– Det är alltid riskabelt med en så stor förändring då vi nu precis som tidigare bara har en produktionslina. Men det har gått bra och en verkligt rolig del av processen är att våra yngsta killar klivit fram och utvecklats till fullfjädrade CNC-operatörer.

Med tiden har Anna Grånäs Jakobsson engagerat sig allt mer i företagarfrågor. Hon är sedan många år engagerad inom Trappgruppen, en del av Trä- och Möbelföretagen, där hon drivit frågor kring regler och normer, och även hunnit med att företräda organisationen Företagarna lokalt och regionalt. Att hon nu blivit SME-ledamot är en fortsättning på det engagemanget, tror hon.

SME-kommittén fungerar som ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Anna Grånäs Jakobsson ingår i arbetsgrupperna som arbetar med skattefrågor och regler. Hon är både taggad och ödmjuk inför sin nya uppgift.

– Det känns angeläget och kokar i grunden ner till kostnader som drabbar små och medelstora företag, säger hon. Dessa har inte en stor organisation som kan hantera frågor som att till exempel behöva få till en överklagan av ett beslut, eller en bidragsansökan. Det är lätt att göra fel som kan kräva ytterligare resurser.

– Krångliga regler straffar särskilt småföretagare som redan har en ansträngd vardag och inte sällan arbetar både sena kvällar och helger.

– Vi är 36 ledamöter och jag sitter på mandat för samtliga företag inom TMF, Trä- och Möbelföretagen. Samtidigt har jag ett relativt litet företag, så det gäller att lyssna in andra i min bransch och vara nyfiken.

Om hon kan bidra till en mer positiv syn på företagande är hon nöjd.

– En sak jag märker när jag träffar andra SME-företag, är hur alla brinner för sina medarbetare och att hela teamet ska fungera väl – det är verkligen genuint. Det är en fråga om hållbarhet i synen på människan, man vill verkligen att medarbetarna ska trivas och att deras vardag ska fungera. När jag däremot hör hur vissa politiker och även en del folk i allmänhet beskriver företagare känner jag inte alls igen mig.

Om hon fick bestämma en fråga hon verkligen skulle vilja driva med framgång?

– Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva, så att företagare kan lägga kostnader på rätt saker. På så sätt kan vi ju utveckla våra verksamheter och anställa fler medarbetare.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Det handlar bara om att överleva”  

CORONAKRISEN "Just nu är det helt värdelöst, det kommer inte in någonting", säger Lasse Söderberg, vd för Bergeå kem & vattentvätt AB.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet lyfter Mora kommun

UNG FÖRETAGSAMHET Morapolitikernas uttalade fokus på Ung Företagsamhet i skolorna börjar ge resultat. Fler lärare har gått UF-utbildning och fler gymnasieprogram får möjlighet att driva UF-företag som en del av utbildningen. UF har blivit en strategi för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Dags att återstarta Dalarnas ekonomi

KRÖNIKA Corona-krisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Hur utvecklas företagsklimatet i Dalarna just nu

FÖRETAGSKLIMAT Det är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken. Lite paradoxalt är detta kärnan i det som kännetecknar ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad efter beskedet om slopat inreseförbud

VÄLKOMMET BESKED "Jag känner en stor lättnad. Det här förändrar allt. Jag blir precis mållös", säger Fredrik Gundhe, ägare och vd på Dala Kvalitetsskog i Insjön. Glädjen är inte att ta miste på sedan regeringen, efter en rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen, meddelat att man kommer att införa undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Mörka siffror för Dalarnas företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 61 procent av företagen i Dalarna har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Siffrorna är alarmerande, säger Henrik Navjord, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Bemanningsförmedling istället för uppsägningar

CORONAKRISEN För att inte behöva säga upp sina anställda har dalaföretagaren Robin Sjöblom utvecklat bemanningsförmedlingen Uniser. Tjänsten gör det möjligt för företag som har tappat efterfrågan på grund av coronakrisen att hyra ut sin personal till verksamheter där behovet av arbetskraft är större.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot företag i Dalarna

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Dalarna. Bara 13 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 52 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. – Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen, menar ägaren John Sandh.
NYHET Publicerad:

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

CORONAKRISEN När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd Brazer Bozlak varnar för konsekvenserna av detta.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Livskraftiga jobb och företag riskerar att slås ut

DEBATT Under den gångna veckan har situationen för många av våra företag i Dalarna förvärrats dramatiskt. I våra kontakter med företagen vittnar nu allt fler om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det slår brett även om vissa branscher givetvis är mer utsatta. Åtgärder behövs och några kommuner har fattat lokala beslut i hur man kan underlätta för det lokala näringslivet, jag hoppas ännu fler följer efter.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Anrikt bruk med ny miljöteknik

MILJÖ Arctic Paper Grycksbo utanför Falun började sin satsning mot en fossilfri produktion redan 2009. Bruket producerar idag 220 000 ton finpapper med noll utsläpp av fossila växthusgaser från sin produktion. "Miljöarbetet är väl förankrat i företagets ledning och affärsverksamhet, det finns i vår affärskultur, vårt dna", säger Michel Fejér vd för företaget.