Anna Grånäs, Rättviks Trappfabrik

"Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva"

NYHET Publicerad

SME Anna Grånäs Jakobsson har tagit plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Tillsammans med 35 andra ledamöter ska hon vara ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Rättviksföretagaren brinner för företagsfrågor och vill bidra till rimliga skatter och regelverk, plus en positiv syn på företagande.

Anna Grånäs Jakobsson är vd för Rättviks Trappfabrik som med åtta anställda tillverkar trappor och tillbehör till företag och privatpersoner. Företaget har drygt 50 år på nacken, men Annas föräldrar trädde in som passiva ägare strax före millennieskiftet. Familjen hade kopplingar till Dalarna och snickeribranschen men var inte operativa i verksamheten.

– 2008 gjorde jag ett besök för att se om det gick att utveckla företaget, berättar Anna Grånäs Jakobsson.

Hon har tidigare haft ledarroller i flera företag, bland annat som hotelldirektör, samt även arbetat med försäljning och marknadsföring. Tanken var att hon bara skulle analysera verksamheten med en utomståendes ögon och komma med råd. Istället blev det en 180-gradig gir i hennes egen yrkeskarriär.

– Jag blev helt förälskad – i trädoften och hantverkskunnandet. Det fanns så mycket hjärta i företaget! Jag åkte hem och hade familjeråd. Vi beslutade att ge det en chans – och jag började arbeta här.

Efter en tuff inledning, där Anna både fick förhandla om alla leverantörsavtal och ta tag i fundamenta som trasiga golv och toaletter, har fabriken på Snickerivägen gjort en stark resa. Idag tillverkas cirka 300 trappor årligen – alla skräddarsydda efter kundernas önskemål. Företaget har investerat i en god arbetsmiljö och för ett och ett halvt år sedan tog man ett stort steg över till senaste generationen CNC-teknologi, som gör att specialdesignade delar kan tillverkas på ett mer enhetligt och automatiskt sätt.

– Det är alltid riskabelt med en så stor förändring då vi nu precis som tidigare bara har en produktionslina. Men det har gått bra och en verkligt rolig del av processen är att våra yngsta killar klivit fram och utvecklats till fullfjädrade CNC-operatörer.

Med tiden har Anna Grånäs Jakobsson engagerat sig allt mer i företagarfrågor. Hon är sedan många år engagerad inom Trappgruppen, en del av Trä- och Möbelföretagen, där hon drivit frågor kring regler och normer, och även hunnit med att företräda organisationen Företagarna lokalt och regionalt. Att hon nu blivit SME-ledamot är en fortsättning på det engagemanget, tror hon.

SME-kommittén fungerar som ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Anna Grånäs Jakobsson ingår i arbetsgrupperna som arbetar med skattefrågor och regler. Hon är både taggad och ödmjuk inför sin nya uppgift.

– Det känns angeläget och kokar i grunden ner till kostnader som drabbar små och medelstora företag, säger hon. Dessa har inte en stor organisation som kan hantera frågor som att till exempel behöva få till en överklagan av ett beslut, eller en bidragsansökan. Det är lätt att göra fel som kan kräva ytterligare resurser.

– Krångliga regler straffar särskilt småföretagare som redan har en ansträngd vardag och inte sällan arbetar både sena kvällar och helger.

– Vi är 36 ledamöter och jag sitter på mandat för samtliga företag inom TMF, Trä- och Möbelföretagen. Samtidigt har jag ett relativt litet företag, så det gäller att lyssna in andra i min bransch och vara nyfiken.

Om hon kan bidra till en mer positiv syn på företagande är hon nöjd.

– En sak jag märker när jag träffar andra SME-företag, är hur alla brinner för sina medarbetare och att hela teamet ska fungera väl – det är verkligen genuint. Det är en fråga om hållbarhet i synen på människan, man vill verkligen att medarbetarna ska trivas och att deras vardag ska fungera. När jag däremot hör hur vissa politiker och även en del folk i allmänhet beskriver företagare känner jag inte alls igen mig.

Om hon fick bestämma en fråga hon verkligen skulle vilja driva med framgång?

– Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva, så att företagare kan lägga kostnader på rätt saker. På så sätt kan vi ju utveckla våra verksamheter och anställa fler medarbetare.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Malung-Sälen bäst i Dalarna

UTBILDNING I Dalarnas län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar vi på Svenskt Näringsliv i Dalarna hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ge Dalarnas gymnasieelever möjlighet att driva företag

DEBATT Människors kreativitet, mod och initiativkraft lägger grunden för ökad ekonomisk utveckling och ökat välstånd. Ett vitalt näringsliv med många entreprenörer skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar välfärden. Det är också avgörande för att lösa många av de problem vi ser idag, inte minst med miljö och klimat. Här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll för framtiden.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatten – varken bra för handeln eller miljön

MILJÖSKATT Det är snart två och ett halvt år sedan kemikalieskatten infördes. Med skatten ville riksdagen minska användningen av farliga flamskyddsmedel i elektronik och stimulera övergång till mer miljö- och hälsovänliga alternativ. Åke Arnesson som bland annat driver Arkos Home i Insjön menar att det inte fungerar och att det är dags för politikerna att tänka om.
NYHET Publicerad:

Nu har du som företagare chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

2020 fortsätter vi arbetet...

JULHÄLSNING 2020 fortsätter vi arbetet med att företagsklimatet ska stå högt på agendan hos våra myndigheter och beslutsfattare.
NYHET Publicerad:

Dalaföretagen signalerar avmattning

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det visar en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En avmattning som även syns hos dalaföretagen.
NYHET Publicerad:

"Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva"

SME Anna Grånäs Jakobsson har tagit plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Tillsammans med 35 andra ledamöter ska hon vara ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Rättviksföretagaren brinner för företagarfrågor och vill gärna vara med och bidra till en positiv syn på företagande samt bättre villkor för företagen.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ansvarsfulla avtal säkrar Dalarnas jobb och välfärd

DEBATT Konjunkturen bromsar nu in, inte bara i Dalarna och resten av Sverige, utan även på viktiga exportmarknader. Nu gäller det att fortsätta med ansvarsfulla avtal. Den svenska löneökningstakten måste växlas ned för att säkra jobb och välfärd och det gäller i synnerhet för Dalarna med så många exportberoende företag.
NYHET Publicerad:

Kompetensbristen ett tillväxthinder för Dalab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING De senaste åren har Dalab i Borlänge, som jobbar med luftbehandling, VVS och el, vuxit stort. Men bristen på kompetent arbetskraft gör det svårare för företaget att utvecklas ytterligare. ­"Det behövs ett bättre samarbete mellan skola och näringsliv för att lösa den här frågan", säger Henrik Ekgren, vd för Dalab Sverige AB.
NYHET Publicerad:

Inspirerande Arbetsgivardag i Mora

ARBETSGIVARDAG För femte året i rad arrangerade Svenskt Näringsliv i Dalarna en arbetsgivardag för medlemmar i länet. Dagen bjöd på nyttig information och kunskap varvat med mingel och inspiration. "Bra innehåll och rätt frågor på det som presenteras vid de olika seminarierna. Verkligen höjd på de som medverkar här idag" är några av kommentarerna som vi fick av Patrik Eriksson, Anette Schönberg och Marielle Broberg Lund från Clockwork Mora AB.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Malung-Sälens kommun klättrar flest placeringar i landet

RANKING 2019 Av Sveriges 290 kommuner placerar sig Vansbro, Rättvik, Leksand, Orsa och Malung-Sälen på topp 100 listan, detta när Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet presenteras. Malung-Sälen är faktiskt den kommun som klättrat mest av samtliga kommuner i hela Sverige, 158 platser upp från förra året till plats 98 totalt.
NYHET Publicerad:

Henrik Navjord - ny på jobbet som regionchef i Dalarna

NY PÅ JOBBET Henrik Navjord och har i dagarna tillträtt som regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. – Dalarna är ett spännande län med både stora möjligheter, men även en hel del utmaningar. Vi har en stor entreprenörsanda med många skickliga företagare som ska ha det bästa företagsklimatet för att kunna bedriva sina företag på ett sunt sätt. Jag tar mig an uppdraget med stor ödmjukhet, säger Henrik.
NYHET Publicerad:

Rut-avdraget bakom lyckad integration

SKATTER Rut-avdraget fördubblades första juli, från 25 000 till 50 000 kronor. Susanne Moffat, regionchef på hemserviceföretaget Homemaid i Falun, tycker att Rut är en vinst för hela samhället. "Det blir en språngbräda in i arbetslivet för väldigt många."
NYHET Publicerad:

Fraktsubventioner skapar osund konkurrens

OSUND KONKURRENS Förra året tog Mikael och Sofie Sjöstrand över nätbutiken Lek Ute i Falun. Som e-handlare tycker de att FN:s paketsubventioner skapar en osund konkurrens för e-handlare. "Kina är en stormakt, de behöver inte billigare frakter", säger Mikael Sjöstrand.
NYHET Publicerad:

Få företag i Dalarna ansöker om mönsterskydd

MÖNSTERSKYDD Bland de olika immaterialrättsliga skydden är mönsterskyddet det minst kända, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. Av den statistik som Patent- och registreringsverket nu presenterat, framgår att det från Dalarna bara gjordes en enda mönsterskyddsansökan under 2018.
NYHET Publicerad:

Försiktig satsning gav god lönsamhet

FÖRETAGSAMHET Nya produkter och samarbeten har hjälpt Grådö Mejeri att ta sig vidare efter den stora Milkokrisen. Snart går mejeriet för full kapacitet och kan behöva nyanställa.
"Vi har svårt att hitta utbildad personal", säger mejerichefen Staffan Eklöv.
NYHET Publicerad:

Fäbod får dispens för elektroniskt kassaregister

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns på Karl Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn blev rikskänd när hon tog strid mot Skatteverkets krav på elektroniskt kassaregister. Att driva en fäbod är ett kulturarv där elektroniska kassaregister inte fungerar i praktiken. Av den enkla anledningen att det saknas el på genuina fäbodar.
Nu har Tin Gumuns fått dispens från kravet igen, den här gången gäller dispensen i tre år.
 
NYHET Publicerad:

Skolan behöver ny syn på kunskap

NY RAPPORT En av de stora utmaningarna för Dalarna är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.