Hemligheten bakom Sveriges bästa strokevård

NYHET Publicerad

VÅRD Aleris Specialistvård Bollnäs har Sveriges bästa strokevård enligt Kvalitetsregistret Riksstroke. ”Vi är det lilla sjukhuset med korta beslutsvägar”, säger verksamhetschefen Magnus Lundin.

Magnus Lundin, Aleris Specialistvård Bollnäs

"De tajta teamen betyder att var och en vet vad de ska göra vid ett larm. För strokepatienter ökar chansen för varje minut att de ska återfå så mycket av sina funktioner som möjligt", säger Magnus Lundin, chef för strokeenheten.

Aleris Specialistvård Bollnäs

Undersköterskan Efrem Tecleab Teweldebhran dukar undan efter måltid.

Aleris Specialistvård Bollnäs

Sjuksköterskan Evelina Bengtsson i färd med att dela ut mediciner till patienterna på strokeenheten.

Efter att 2015 ha hamnat på andraplats fick Aleris Specialistvård Bollnäs nyligen fick ta emot utmärkelsen ”Årets strokeenhet 2016” av Kvalitetsregistret Riksstroke.

– Det är fantastiskt roligt! Främst är det ett nära teamarbete och korta beslutsvägar som ligger bakom. Det ger resultat i form av snabba behandlingar och hög vårdkvalitet, förklarar Magnus Lundin, chef för strokeenheten på Aleris Specialistvård Bollnäs.

Det har stor betydelse för arbetet att Aleris är ett mindre sjukhus med korta kommunikationsvägar mellan enheter och chefer, vare sig det gäller akutsjukvård eller strategiskt arbete med att utveckla vården framåt, betonar han.

– De tajta teamen betyder att var och en vet vad de ska göra vid ett larm. För strokepatienter ökar chansen för varje minut att de ska återfå så mycket av sina funktioner som möjligt, säger han.

Han tror att det är ovanligt för den här typen av enheter att de olika yrkesfunktionerna pratar så mycket med varandra som de gör på Aleris.

– Det bidrar starkt till de goda resultat som vi gör. För oss handlar det mycket om att tänka kvalitet och att jobba med en kvalitativ sjukvård.

En av de faktorer som Kvalitetsregistret Riksstroke granskar är hur lång tid det tar från att patienten kommer in till sjukhuset, till att en propplösande trombolysbehandling startar. Det nationella målet är att det ska ske inom 40 minuter och Aleris Specialistvård Bollnäs har en medeltid på cirka 20 minuter, enligt Magnus Lundin.

Han förklarar att teamet med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och rehabiliteringspersonal är väl sammansvetsat. När det gäller rehab har enheten fysioterapeuter, arbetsterapeuter, en dietist och en logoped. 

– Alla roller som behövs har vi hos oss på plats. För en strokepatient är alla yrkesgrupper lika viktiga. Det hänger mycket på omvårdnadspersonalen när det gäller strokepatienter och här är engagemanget i patienten stort.

Två gånger i veckan görs en funktionsrond där teamet sätter sig ner och pratar kring patienterna och där varje yrkesgrupp är representerad. Var är patienten i sin rehabilitering? Vilka mål kan sättas upp?

Att många av de anställda är rutinerade och har jobbat där länge underlättar infasningen av nya medarbetare. De senaste åren har Aleris Specialistvård Bollnäs haft relativt lätt att rekrytera, och att ha duktig och engagerad personal är allra viktigast för verksamheten, konstaterar han.

– Vi bidrar med en kvalitativ vård med hög patientsäkerhet. Båda de faktorerna är beroende av en väl fungerande arbetsmiljö för medarbetarna. Det strävar vi efter så gott vi kan. 

I botten finns hela tiden Aleris värdegrund ”Open” som står för omtänksam, professionell, engagerad och nytänkande. I medarbetarundersökningar svarar hela 90 procent av medarbetarna att de är förtroliga med den, vilket betyder mycket för att verksamheten faktiskt ska jobba efter den, förklarar Magnus Lundin.

– Vår värdegrund betyder ju olika för olika personer men jobbar vi utifrån dem kommer vi ganska långt.

15 punkter

Kvalitetsregistret Riksstroke utvärderar årligen landets strokeenheter utifrån 15 punkter.

Några exempel på områden som granskas:

– registrering av strokepatienter

– andelen uppföljda patienter tre månader efter en stroke

– andelen patienter som tas in direkt till en strokeenhet eller intensivvårdsavdelning

– tiden från ankomsten till sjukhuset till att en propplösande trombolysbehandling startar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Lemne: "Lösningen i välfärden är mångfald, inte monopolkaos"

VÄLFÄRD Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet sitt skarpa lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord. Det skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ulla Andersson (V) i en debattartikel. "Lösningen i välfärden är mångfald, inte en återgång till gamla tiders monopolkaos", säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Ett unikt skolsystem behöver inte vara dåligt

VÄLFÄRD Att Sveriges skolsystem är unikt är inte något negativt. Vi borde vara stolta över att alla elever har möjlighet att välja skola på lika villkor, tycker Robert Thorburn, som utvecklar tanken i sin senaste film.
NYHET Publicerad:

Friskoleforskare lyfter den svenska skolan

KVALITET För att ligga i framkant och inte stagnera drivs Fridaskolornas kvalitetsutveckling via ett eget bolag, Didaktikcentrum. Det ska skapa en positiv oro som genererar utveckling, enligt koncernchefen Malin Johansson. Nu ska även den externa verksamheten stärkas.
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.
NYHET Publicerad:

”Sverige behöver vassa resultatmått”

KVALITET Utbildningskoncernen Academedia har sedan 2014 använt förädlingsvärde som ett kvalitetsmått. Att jämföra elevens resultat från nian med slutbetyget från gymnasiet ger en mer nyanserad bild av en skolas resultat än att bara titta på avgångselevernas snittbetyg, enligt kvalitetschefen Ingela Gullberg.
NYHET Publicerad:

Oseriöst av LO om friskolor

KOMMENTAR Den svenska friskolemodellen bygger på att alla elever och föräldrar oavsett storleken på plånbok får välja. I de flesta länder är det en lyx förbehållen de bättre bemedlade. LO:s häxjakt på valfriheten och välfungerande populära skolor är ett svek inte minst mot de egna medlemmarna, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

”Vi ger föräldrarna trygghet”

VÄLFÄRD För Lillugglans BVC är tillgänglighet och spetskompetens nyckelord. Det är Sveriges enda BVC för barn som är för tidigt födda. ”Vårt mål är trygga föräldrar”, säger vd Marlene Fredin.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer påskyndar nya äldreboenden

OMSORG Behovet av äldreboenden ökar dramatiskt framöver. För att möta det bygger omsorgsbolaget Attendo sina egna. Företaget har jobbat upp både expertis och tempo i sitt byggande och står nu för vart femte nytt äldreboende i Sverige.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud ökar förlusterna i välfärden

KOMMENTAR Privata välfärdsföretag levererar hög kvalitet på sina tjänster jämfört med offentliga aktörer. Ett vinstförbud medför att många måste avvecklas. Det blir dyrare för skattebetalarna, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

S, V & MP skapar monopolkaos i välfärden

VÄLFÄRD "Regeringen och Vänsterpartiet fullföljer sina planer på att försöka förbjuda företag och innovationer i välfärden. Om de lyckas kommer det att resultera i ett monopolkaos och sänka hela välfärdssektorn", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till Ardalan Shekarabis (S) och Ali Esbatis (V) debattartikel i DN.
NYHET Publicerad:

Privat vs. offentlig välfärd – hur ser kvalitetsskillnaderna ut?

KOMMENTAR Det är svårt att ge en entydig bild av kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Bland annat därför att det beror på vem man frågar, skriver Robert Thorburn, projektledare inom välfärd. För att ge en bättre bild har han sammanställt en rad kvalitetsmätningar och länkar till mer information.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Oron är stor bland svenska välfärdsföretagare som vittnar om hur Reepalus vinstförslag kommer att slå. Men hos norska paret Randi och Hans Jacob Sundby finns ingen oro alls. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige genom sitt företag Læringsverkstedet.