Lars Burefjord

”Det känns helt enkelt som ett slag under bältet att någon som använder mina skattemedel nu kommer hit och försöker konkurrera ut min verksamhet”, säger Lars Burefjord, vd på Söderhamns biltjänst.

Statlig jätte smular sönder små lokala företag

NYHET Publicerad

OSUND KONKURRENS Arento AB, dotterbolag till Svevia, hyr ut en stor variation av byggmaskiner till både egna koncernen och externa kunder. Via ett dussin depåer runt om i landet har Arento redan trängt sig in på en annars välfungerande marknad och deras ankomst till Söderhamn oroar de lokala företagarna för vilkas verksamhet den osunda konkurrensen i värsta fall kan bli dödsstöten.

Johan Bång som, tillsammans med Mats Eriksson, driver InBy Rental i Söderhamn är en av de företagare som oroas av ankomsten av Arento nya filial. Han hyr ut byggmaskiner och anläggningsmaskiner precis som Arento, med 10 anställda i dagsläget.

– Det känns faktiskt väldigt surt. Konkurrens är bra, det gör att människor, företag och idéer möts, och skapar bra förutsättningar för företag och kunder. Men det måste finnas lika och schyssta villkor. När en aktör har statskassan att plocka ur, till skillnad från oss andra som gått in med personlig risk, tagit lån för att starta våra företag och inte kan investera utan risk och hårt arbete, så blir man synnerligen upprörd och arg, säger Johan.

Johan Bång funderar över vilken unik kompetens staten har för att hyra ut en jordfräs eller en bil. Han pekar även på det samhällsansvar som han som lokal företagare känner och hur hans möjligheter att ge tillbaka minskas ju hårdare konkurrensutsatta de blir av Arento.

– En av följderna är för mig att jag inte vet om det är värt för mig att investera eller anställa nu, vilket bromsar mitt företag. Som lokala företagare, vi bor och är verksamma här, med barn i skolan, så har vi även ett lokalt samhällsansvar. Vi vill ge tillbaka till vårt samhälle genom att stötta idrottsföreningarna för barnen, vi vill bjuda till så att vårt samhälle kan utvecklas. Så då känns det så trist när staten kommer in på marknaden och skapar en osund konkurrens som gör att vi inte får samma möjligheter att vara lokalt engagerade.

”Känns som ett slag under bältet”

Lars Burefjord, vd för Fordon & biltjänst i Söderhamns, oroas också av Arentos nya filial. Han har drivit sin uthyrning sedan 1988 och har idag 8 anställda.

– Det känns helt enkelt som ett slag under bältet att någon som använder mina skattemedel nu kommer hit och försöker konkurrera ut min verksamhet, säger han.

Arento, som har en stor variation på maskinerna de hyr ut, ägnar sig även åt uthyrning av personbilar och arbetsfordon. Lars Burefjord oroas över att de kan hyra ut konkurrerande produkter till ett lägre precis på grund av att de är ett statligt bolag.

– Jag har sedan innan märkt att vissa av de företag som jag har avtal med inte väljer att hyra just bilar av mig eftersom de har kunnat gå till Arento för en reducerad kostnad. Att de nu kommer hit oroar mig, det kommer bli svårt att slåss mot ett företag som inte har hundraprocentigt kostnadsansvar. Räcker inte deras budget så kan de helt enkelt äska för ökade medel medan jag i samma situation måste stå på mina bara knän och borga på banken. Det är inte okej.

– Risken finns att kunder kommer välja att gå till Arento istället på grund av de billiga priserna, utan att undra varför de är billigare. Det kommer bli en väldigt otrevlig situation som uppstår om det blir på det viset.

”Anmärkningsvärt att staten hyr ut maskiner”

I sin oro över Arentos inträde i Söderhamn kontaktade Johan Bång riksdagspolitikern Lars Beckman (M), som har engagerat sig i frågan. Han ifrågasätter varför staten valt att ge sig in på en välfungerande marknad.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att staten bedriver ett uthyrningsföretag som konkurrerar rent av mot det privata näringslivet. Det kan aldrig vara en statlig angelägenhet att hyra ut jordfräsar och bilar. Om man dessutom läser Arentos årsredovisning kan man se att man planerar att ta marknadsandelar, något de endast kan göra från det privata näringslivet, säger Lars Beckman.

– Jag har lämnat in en skriftlig fråga till näringsministern där jag ifrågasätter varför staten känner att det är angeläget att gå in i en väl fungerande marknad där det redan finns ett gott antal verksamheter. Så får näringsministern svara på om det är lämpligt att staten hyr ut jordfräsar och bilar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Coronakrisen ger störtdykning för taxi- och bussföretagen

CORONAKRISEN Coronakrisen får taxi- och bussföretagens beställningar att störtdyka. De flesta aktörer talar om en ren katastrof. Halverade intäkter är inget ovanligt. För en del är en räddningsplanka att hitta helt nya jobb åt sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Ohållbart med 50-procentig självförsörjning i Sverige

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNING "Coronakrisen har fått fler och fler att äntligen inse att det är ohållbart med en självförsörjningsgrad på livsmedel på bara 50 procent i Sverige. Den andelen måste upp till 85 procent", säger Lotta Zetterlund, nyvald regionordförande i LRF Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Företagens nytänkande lindrar coronakrisen

NYTÄNK I CORONATIDER Nytänkandet är stort hos företagen i Gävleborg. När det gäller att lindra konsekvenserna av coronakrisen är idéerna många. Det handlar om att få företagen att överleva och att rädda så många jobb som möjligt. Mikael Ericsson, som är hotelldirektör på Elite Grand Hotel i Gävle är en av de som nu försökt hitta nya lösningar.
NYHET Publicerad:

Snabbt agerat av länets kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. Nu har många kommuner agerat för att mildra effekterna på näringslivet. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen. Många kommuner visar på en handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge vi befinner oss i", säger Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan mildra effekterna för företagen i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

För få unga har upptäckt den spännande fordonsbranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Det är tyvärr alldeles för få ungdomar som upptäckt hur spännande fordonsbranschen är. De flesta har ingen aning om att det finns så många olika yrken för den som väljer den här banan", säger Sara Eriksson, HR-chef på Bilmetro.
NYHET Publicerad:

Gävleborg har fortsatt svag nyföretagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Gävleborg är en av få regioner där nyföretagsamheten inte stigit under året och länet har därmed Sveriges svagaste nyföretagsamhet. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten i Gävleborgs län 2020.
NYHET Publicerad:

Bättre service viktigt för regionens utveckling

DEBATT Genom att arbeta för en förbättrad serviceinriktning och vägledning kan en länsstyrelse både öka regelefterlevnaden och stärka en regions utveckling. Det är särskilt viktigt i ett läge där varslen blir fler, välfärdens finansiering är under hård press och varje arbetstillfälle behövs.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

220 UF-företag ställer ut vid mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Den 19 mars arrangeras årets regionala UF-mässa i Tennishallen på Hällåsen i Söderhamn. Mässan är öppen för allmänheten mellan klockan 12.00 – 18.00 och avslutas med en pampig prisutdelning. "Det blir en energifylld dag full av inspiration, spännande idéer och företagsamma ungdomar där UF-företagen ställer ut och säljer sina varor och tjänster", säger projektledare Linnea Larsson.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Hudiksvall leder snabbt till jobb

UTBILDNING I Gävleborgs län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Gävleborg vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Liten tillbakagång av antalet UF-elever i länet

UNG FÖRETAGSAMHET I år startar och driver 1256 gymnasieelever UF-företag i Gävleborg. Det är en minskning med 17 elever jämfört med förra året. Det visar nya siffror från Ung Företagsamhet efter att registreringen stängde den 1 december.
NYHET Publicerad:

Stort kompetensbehov inom industrin

KRÖNIKA Trots att Gävleborg är det län i Sverige med högst arbetslöshet så har industrin i regionen väldigt svårt att hitta rätt kompetens. Inte minst saknas mängder av maskinoperatörer, tekniker, svetsare och mekaniker. Det är hög tid att denna obalans åtgärdas genom effektivare satsningar inom utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet – en fråga i näringslivets fokus

FÖRETAGSBESÖK Sandviks och Nilars hållbarhetsarbete lockade Svensk Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Det finns en genuin vilja i näringslivet att göra något bra för klimatet, konstaterar han, efter att ha besökt 300 företag runt om i landet.