Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

NYHET Publicerad

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med kommunens och politikers trista syn på välfärdsföretagare.

Anette Andersson, Primula

"Ett större erfarenhetsutbyte skulle gynna alla", säger Anette Andersson.

– Jag kände att jag ville göra det på mitt sätt. Min drivkraft är att aldrig bli nöjd och att jag tror att jag kan göra saker bättre, säger hon.

För Anette Andersson handlar bra hemtjänst om kontinuitet och om personalens attityd till arbetet.  

– Vår ledstjärna är arbetsglädje och yrkesstolthet och det jobbar vi mycket med det. Hela tiden. Vi försöker att ha en bra dialog med kunder och anhöriga. Det är viktigt att lyssna.

Medan personal från kommunens hemtjänst inte får utföra vissa saker som de äldre ber om, kan medarbetarna från Primula bemöta sina kunder på ett annat sätt.

– Vi säger att ”vi ska se vad vi kan göra – vi ska försöka ordna det”. Det ger ett helt annat arbetsklimat både för kunden, de som arbetar och hela företaget.

Anette Andersson började sin bana som dagbarnvårdare och har sedan arbetat inom vården i olika roller sedan dess. Några år innan hon startade Primula ansvarade hon för kommunens upphandling av privata aktörer inom välfärden när LOV började införas på Gotland. Uppdraget var att granska och kontrollera privata utförare, och att vara länken mellan dem och kommunen. Därefter var hon som chef för regionens hemtjänst och det var när hon satte sig in i ekonomin där som hon fick se uppgifter som fick henne att ”gå i taket”.

– Det var så mycket som var ineffektivt och oekonomiskt! I ett år stod jag ut sedan höll jag på att bli galen! Jag var dessutom ansvarig för 30–50 anställda men fick ändå inte fatta några beslut.

Efter ett år bestämde hon sig för att säga upp sig och 2015 startade hon en egen hemtjänstverksamhet.

På senare tid har regionala politiker kritiserat hemtjänstföretagens möjlighet att erbjuda RUT-tjänster, som de hävdar är en konkurrensfördel. Anette Andersson menar att det är tack vare det som hemtjänstföretag överlever över huvud taget.

– Det är vårt sätt att balansera upp den låga ersättningen. När regionens hemtjänst går back flera miljoner kan den balanseras med pengar från andra kommunala verksamheter, men vi måste ju alltid få det att gå ihop.

Hon anser att samarbetet med kommunen borde vara bättre, särskilt med tanke på att huvudargumentet för att införa LOV var just att öka kunskapsöverföringen.

– Jag saknar ambitionen att samarbeta. Ett större erfarenhetsutbyte skulle gynna alla.

Det införs nu allt fler regler som privata aktörer måste följa för att få leverera till kommunen. För mycket regelkrångel förtar arbetsglädjen, påpekar hon.

– Vi skulle behöva hitta ett mer tillitsfullt samarbete mellan de privata utförarna och kommunen.

Syftet är samma för oss alla – att ge kunden en bra hemtjänst. Det glöms bort ibland.

Primula har nu närmare 40 anställda och ambitionen är att expandera. Om förutsättningarna är de rätta – men vinstdebatten har lagt sordin på stämningen i branschen, påpekar hon.

– Ordet vinst har blivit ett skällsord. Jag har tagit ett privat lån och pantsatt mitt eget hus för att kunna köpa det här företaget. Lånet har jag inte kunnat börja betala på än. Varför ska inte jag, om det blir någon vinst, få behålla den så att jag åtminstone kan betala tillbaka på mitt lån? 

Det som skulle underlätta framöver för Primula är en bättre kommunikation med kommunen, konstaterar Anette Andersson.  

– Vi har toppenfina resultat från våra kunder, men vi vill känna att det finns ett förtroende från regionen för att vi utför en bra hemtjänst. Att vi behandlas på lika villkor och inte betraktas som något som katten har släpat in.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Lemne: "Lösningen i välfärden är mångfald, inte monopolkaos"

VÄLFÄRD Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet sitt skarpa lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord. Det skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ulla Andersson (V) i en debattartikel. "Lösningen i välfärden är mångfald, inte en återgång till gamla tiders monopolkaos", säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Ett unikt skolsystem behöver inte vara dåligt

VÄLFÄRD Att Sveriges skolsystem är unikt är inte något negativt. Vi borde vara stolta över att alla elever har möjlighet att välja skola på lika villkor, tycker Robert Thorburn, som utvecklar tanken i sin senaste film.
NYHET Publicerad:

Friskoleforskare lyfter den svenska skolan

KVALITET För att ligga i framkant och inte stagnera drivs Fridaskolornas kvalitetsutveckling via ett eget bolag, Didaktikcentrum. Det ska skapa en positiv oro som genererar utveckling, enligt koncernchefen Malin Johansson. Nu ska även den externa verksamheten stärkas.
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.
NYHET Publicerad:

”Sverige behöver vassa resultatmått”

KVALITET Utbildningskoncernen Academedia har sedan 2014 använt förädlingsvärde som ett kvalitetsmått. Att jämföra elevens resultat från nian med slutbetyget från gymnasiet ger en mer nyanserad bild av en skolas resultat än att bara titta på avgångselevernas snittbetyg, enligt kvalitetschefen Ingela Gullberg.
NYHET Publicerad:

Oseriöst av LO om friskolor

KOMMENTAR Den svenska friskolemodellen bygger på att alla elever och föräldrar oavsett storleken på plånbok får välja. I de flesta länder är det en lyx förbehållen de bättre bemedlade. LO:s häxjakt på valfriheten och välfungerande populära skolor är ett svek inte minst mot de egna medlemmarna, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

”Vi ger föräldrarna trygghet”

VÄLFÄRD För Lillugglans BVC är tillgänglighet och spetskompetens nyckelord. Det är Sveriges enda BVC för barn som är för tidigt födda. ”Vårt mål är trygga föräldrar”, säger vd Marlene Fredin.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer påskyndar nya äldreboenden

OMSORG Behovet av äldreboenden ökar dramatiskt framöver. För att möta det bygger omsorgsbolaget Attendo sina egna. Företaget har jobbat upp både expertis och tempo i sitt byggande och står nu för vart femte nytt äldreboende i Sverige.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud ökar förlusterna i välfärden

KOMMENTAR Privata välfärdsföretag levererar hög kvalitet på sina tjänster jämfört med offentliga aktörer. Ett vinstförbud medför att många måste avvecklas. Det blir dyrare för skattebetalarna, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

S, V & MP skapar monopolkaos i välfärden

VÄLFÄRD "Regeringen och Vänsterpartiet fullföljer sina planer på att försöka förbjuda företag och innovationer i välfärden. Om de lyckas kommer det att resultera i ett monopolkaos och sänka hela välfärdssektorn", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till Ardalan Shekarabis (S) och Ali Esbatis (V) debattartikel i DN.