Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

NYHET Publicerad

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med kommunens och politikers trista syn på välfärdsföretagare.

Anette Andersson, Primula

"Ett större erfarenhetsutbyte skulle gynna alla", säger Anette Andersson.

– Jag kände att jag ville göra det på mitt sätt. Min drivkraft är att aldrig bli nöjd och att jag tror att jag kan göra saker bättre, säger hon.

För Anette Andersson handlar bra hemtjänst om kontinuitet och om personalens attityd till arbetet.  

– Vår ledstjärna är arbetsglädje och yrkesstolthet och det jobbar vi mycket med det. Hela tiden. Vi försöker att ha en bra dialog med kunder och anhöriga. Det är viktigt att lyssna.

Medan personal från kommunens hemtjänst inte får utföra vissa saker som de äldre ber om, kan medarbetarna från Primula bemöta sina kunder på ett annat sätt.

– Vi säger att ”vi ska se vad vi kan göra – vi ska försöka ordna det”. Det ger ett helt annat arbetsklimat både för kunden, de som arbetar och hela företaget.

Anette Andersson började sin bana som dagbarnvårdare och har sedan arbetat inom vården i olika roller sedan dess. Några år innan hon startade Primula ansvarade hon för kommunens upphandling av privata aktörer inom välfärden när LOV började införas på Gotland. Uppdraget var att granska och kontrollera privata utförare, och att vara länken mellan dem och kommunen. Därefter var hon som chef för regionens hemtjänst och det var när hon satte sig in i ekonomin där som hon fick se uppgifter som fick henne att ”gå i taket”.

– Det var så mycket som var ineffektivt och oekonomiskt! I ett år stod jag ut sedan höll jag på att bli galen! Jag var dessutom ansvarig för 30–50 anställda men fick ändå inte fatta några beslut.

Efter ett år bestämde hon sig för att säga upp sig och 2015 startade hon en egen hemtjänstverksamhet.

På senare tid har regionala politiker kritiserat hemtjänstföretagens möjlighet att erbjuda RUT-tjänster, som de hävdar är en konkurrensfördel. Anette Andersson menar att det är tack vare det som hemtjänstföretag överlever över huvud taget.

– Det är vårt sätt att balansera upp den låga ersättningen. När regionens hemtjänst går back flera miljoner kan den balanseras med pengar från andra kommunala verksamheter, men vi måste ju alltid få det att gå ihop.

Hon anser att samarbetet med kommunen borde vara bättre, särskilt med tanke på att huvudargumentet för att införa LOV var just att öka kunskapsöverföringen.

– Jag saknar ambitionen att samarbeta. Ett större erfarenhetsutbyte skulle gynna alla.

Det införs nu allt fler regler som privata aktörer måste följa för att få leverera till kommunen. För mycket regelkrångel förtar arbetsglädjen, påpekar hon.

– Vi skulle behöva hitta ett mer tillitsfullt samarbete mellan de privata utförarna och kommunen.

Syftet är samma för oss alla – att ge kunden en bra hemtjänst. Det glöms bort ibland.

Primula har nu närmare 40 anställda och ambitionen är att expandera. Om förutsättningarna är de rätta – men vinstdebatten har lagt sordin på stämningen i branschen, påpekar hon.

– Ordet vinst har blivit ett skällsord. Jag har tagit ett privat lån och pantsatt mitt eget hus för att kunna köpa det här företaget. Lånet har jag inte kunnat börja betala på än. Varför ska inte jag, om det blir någon vinst, få behålla den så att jag åtminstone kan betala tillbaka på mitt lån? 

Det som skulle underlätta framöver för Primula är en bättre kommunikation med kommunen, konstaterar Anette Andersson.  

– Vi har toppenfina resultat från våra kunder, men vi vill känna att det finns ett förtroende från regionen för att vi utför en bra hemtjänst. Att vi behandlas på lika villkor och inte betraktas som något som katten har släpat in.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Lemne: "Lösningen i välfärden är mångfald, inte monopolkaos"

VÄLFÄRD Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet sitt skarpa lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord. Det skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ulla Andersson (V) i en debattartikel. "Lösningen i välfärden är mångfald, inte en återgång till gamla tiders monopolkaos", säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Ett unikt skolsystem behöver inte vara dåligt

VÄLFÄRD Att Sveriges skolsystem är unikt är inte något negativt. Vi borde vara stolta över att alla elever har möjlighet att välja skola på lika villkor, tycker Robert Thorburn, som utvecklar tanken i sin senaste film.
NYHET Publicerad:

Friskoleforskare lyfter den svenska skolan

KVALITET För att ligga i framkant och inte stagnera drivs Fridaskolornas kvalitetsutveckling via ett eget bolag, Didaktikcentrum. Det ska skapa en positiv oro som genererar utveckling, enligt koncernchefen Malin Johansson. Nu ska även den externa verksamheten stärkas.