St Clemens innergård
Foto: Fotograf Anna Sundström

På Hotell St Clemens i Visby räknar man med att intäkterna uteblir under april och maj. Och eftersom verksamheten lever på omsättningen maj-september under resten av året är försvunna intäkter maj och juni som att tappa fyra månader intäktsmässigt.

Visbyhotellet: Vi har dykt och vi vet inte hur länge syret räcker

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Att driva hotell innebar redan före coronapandemin små marginaler. Hotell St Clemens i Visby står dessutom inför att folk avråds från att åka till Gotland i påsk och att Almedalsveckan ställs in, Just nu är vi i läget att vi har dykt men vi vet inte hur länge syret räcker säger delägaren Menette von Schulman som nu står utan intäkter och personal.

Menette och Carl von Schulman

"Idag är vi många som lever ur hand i mun och just nu är mitt fokus att överleva – men inte till vilket pris som helst. Det måste finnas en hållbar framtid", säger Menette von Schulman som driver Hotell St Clemens tillsammans med sin man.

Foto: Fotograf Anna Sundström

– Avbokningarna har strömmat in och det har gått snabbt. Vi hyr ut 1–2 rum per dag och har knappt några intäkter kvar. Förra helgen var sedan länge fullbokad men det slutade med att bara 3 av 30 rum hyrdes ut, säger Menette von Schulman som driver hotellet tillsammans med sin man.

Hotell St Clemens har nio heltidsanställda och ytterligare nio som jobbar maj–september. Men den 20 mars tvingades Menette von Schulman säga upp fyra medarbetare och korttidspermittera övriga fem.

– Den veckan var den absolut tuffaste – det är det värsta man kan tänka sig. Vi vill ju inte fatta panikartade beslut samtidigt som vi måste våga ta till drastiska åtgärder. 

Folkhälsomyndigheten och Region Gotland avråder nu från resor till Gotland för att inte riskera att sjukvården överbelastas och inte kan ge vård åt de som behöver. För Hotell St Clemens som alltid har fullbokat under påsken innebär det ett rejält bakslag.

– Påsken är normalt en väldigt bra vecka för oss. Då har vi fått ruljangs i bokningarna, de säsongsanställda är inne första gången och vi får en chans att testa verksamheten inför sommaren.

Nästa smärtsamma besked var att Almedalsveckan ställs in, det slår hårt ekonomiskt eftersom den står för tio procent av hotellets omsättning, men det är också en sorg över att Almedalen i egenskap av en unik mötesplats inte blir av, påpekar hon.

– Inför den här sommaren måste vi jobba med flera planer samtidigt. Både för om det plötsligt drar igång för fullt i juli och vi inte har någon personal, och om vi inte har några bokningar alls.

Marknadsföring är svårt i en sådan här situation, konstaterar hon. Samtidigt som människor avråds från att komma till Gotland finns det fortfarande de som behöver komma till Gotland på grund av jobbet eller för att de vill besöka sina gamla föräldrar utan att bo hemma hos dem. Och hotellet behöver sina gäster mer än någonsin.

– För oss är det svårt att kommunicera det här. Vi håller ju öppet och det är klart att vi vill ha gäster på vårt hotell – men samtidigt inte. Det är viktigt att rädslan inte tar över utan att vi fortsätter att vara en bra värd för de gäster som kommer.

De senaste veckorna har Menette von Schulman och hennes man varit fullt upptagna med att hantera avbokningar, föra samtal med banken och diskutera med facket. Det är först nu som de känner sig mogna att försöka formulera ett budskap i sociala medier.

– Men det är jättesvårt! Det är så mycket känslor det här. Vi kan ju inte förmedla det vi brukar utan det handlar mer om att säga att ”välkomna hit när ni kan resa igen”.

Hon liknar situationen vid att stå i havet, ta ett djupt andetag och dyka under vattnet.

– Just nu är vi i läget att vi har dykt men vi vet inte hur länge syret räcker. Framtiden är minst sagt oviss.

Att marginalerna ofta är små i hotell- och restaurangbranschen gör det svårt att bygga upp ”krockkuddar”, konstaterar hon.

– Därför faller vi hårt när något sådant här inträffar. Vi känner oss som kanonmat. Hotell och restauranger är i främsta krigslinjen och hur många som faller beror på hur djup den ekonomiska svackan blir.

Hon är övertygad om att konsekvenserna av coronakrisen är något som branschen dessutom får leva med under många år framåt. 

– Idag är vi många som lever ur hand i mun och just nu är mitt fokus att överleva – men inte till vilket pris som helst. Det måste finnas en hållbar framtid.

Trots att mars normalt är hotellets stora bokningsmånad finns det bara några ströbokningar framåt. Menette von Schulman räknar med att intäkterna uteblir under april och maj. Och eftersom verksamheten lever på omsättningen maj-september under resten av året är försvunna intäkter maj och juni som att tappa fyra månader intäktsmässigt.

– Det innebär att juli-september ska täcka 12 månader och det går ju inte ihop. Vi går faktiskt också i tankar om att stänga helt om det inte vänder. Likviditetsgränsen går någon gång i sommar.

Om verksamheten finns kvar när det vänder är förstående gäster det som behövs allra mest, förklarar hon. Hotell St Clemens har under många år haft bland de bästa gästrecensionerna i landet men med tanke på de radikalt ändrade förutsättningarna kan det i början vara svårt att leva upp till.

– Vi är så stolta över våra medarbetare och vår servicenivå vi har. Blir vi plötsligt fullbokade i juli vet vi att produkten kommer att vara annorlunda mot vad den brukar. Där behöver vi förståelse från våra gäster – att de inser att vi gör så gott vi kan. Men så har vi också Sveriges bästa gäster!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Rekordlågt förtroendet för kommunala upphandlingar

SOMMARKRÖNIKA Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i kommunerna. En av frågorna vi ställer är hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunen. I år var resultatet nedslående – betyget för de kommunala upphandlingarna har aldrig varit längre, 2,63 på en 6-gradig skala. Om vad det kan bero på skriver Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv, i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SOMMARKRÖNIKA "Krisen har gjort det uppenbart hur viktiga företagen är som skapare av välstånd. Företagen producerar de varor och tjänster som vi behöver, och därtill skapas jobb och skatteintäkter till välfärden". Det skriver Johan Fall, Svenskt Näringsliv, i sin sommarkrönika och pekar på att det finns en rad strukturella problem i ekonomin som synliggjorts under krisen, inte minst på skattesidan.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

SOMMARKRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar. Enligt UB uppger hälften av gymnasieungdomarna att de är oroliga inför framtiden, att jämföra med tre av tio när de ställde samma fråga hösten 2019." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Region Gotland stödjer företagen i krisen

CORONAKRISEN Svenskt Näringsliv har pratat med Eva Nypelius, regionstyrelseordförande i region Gotland, om Gotlands företagsklimat och hur det påverkats av coronapandemin.
NYHET Publicerad:

Fyra prioriteringar i EU:s återhämtningsplan

EU Bara månader efter att den nya EU-kommissionen tillträdde och presenterade sina planer för den kommande mandatperioden slog corona-pandemin till. Till de stora utmaningarna, som Brexit och en ny långtidsbudget, lades nu ytterligare en: att få EU att återhämta sig ur en medicinsk och ekonomisk kris. Vi har träffat chefen på Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel, Anders Edholm, för att höra vad svenska företag bör hålla koll på i EU den närmaste tiden.
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare på Regionkontor Gotland

SVENSKT NÄRINGSLIV Från den 1 juli kommer regionkontor Gotland bemannas av regionchef Olle Karstorp, Jessica Drugge, Anna Wallin och Nathalie Johansson. Kvartetten ansvarar idag för arbetet på Regionkontor Stockholm och kommer parallellt med det även arbeta på Gotland.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Digitalt kompetenslyft för garveriet

DIGITALISERING När corona slog till ställde Ödins garveri på Gotland snabbt om och lanserade en nätbutik. Ägaren Eva Lilja går nu en utbildning om digitalisering inom handeln. ”Det är nyttigt att försöka förstå hur det hänger ihop, var det är viktigt att synas och hur kunder tänker”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Återstart efter krisen

DEBATT Det finns en enastående kraft hos företagare och deras medarbetare. Nu handlar det om att släppa lös den så att den kan verka för en så god återstart som möjligt, så att fler kan fortsätta bidra till att trygga välstånd och nya jobb. Trots allvaret i situationen finns plats ödmjuk optimism inför framtiden. Det skriver Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv Gotland.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Viktigare än någonsin med serviceinriktad myndighetsutövning

FÖRETAGSKLIMAT Gotland ligger kvar på samma betyg som 2019 i Svenskt Näringslivs mätning av det lokala företagsklimatet. 2,9  motsvarar precis godkänt att jämföra med riksmedelbetyget 3,4. Mätningen som avslutades innan pandemin tog sitt grepp på världen visar att gotländska företag gärna ser att Region Gotland jobbar med fyra frågor framåt. Det gäller snabbare handläggning, ökad förståelse för företagens verklighet, bättre återkoppling och kvalitetssäkrade upphandlingar.
NYHET Publicerad:

EU:s inre marknad avgörande för företagen och jobben

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv Gotland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Visbyhotellet: Vi har dykt och vi vet inte hur länge syret räcker

CORONAKRISEN Att driva hotell innebar redan före coronapandemin små marginaler. Hotell St Clemens i Visby står dessutom inför att folk avråds från att åka till Gotland i påsk och att Almedalsveckan ställs in, Just nu är vi i läget att vi har dykt men vi vet inte hur länge syret räcker säger delägaren Menette von Schulman som nu står utan intäkter och personal.