St Clemens innergård
Foto: Fotograf Anna Sundström

På Hotell St Clemens i Visby räknar man med att intäkterna uteblir under april och maj. Och eftersom verksamheten lever på omsättningen maj-september under resten av året är försvunna intäkter maj och juni som att tappa fyra månader intäktsmässigt.

Visbyhotellet: Vi har dykt och vi vet inte hur länge syret räcker

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Att driva hotell innebar redan före coronapandemin små marginaler. Hotell St Clemens i Visby står dessutom inför att folk avråds från att åka till Gotland i påsk och att Almedalsveckan ställs in, Just nu är vi i läget att vi har dykt men vi vet inte hur länge syret räcker säger delägaren Menette von Schulman som nu står utan intäkter och personal.

Menette och Carl von Schulman

"Idag är vi många som lever ur hand i mun och just nu är mitt fokus att överleva – men inte till vilket pris som helst. Det måste finnas en hållbar framtid", säger Menette von Schulman som driver Hotell St Clemens tillsammans med sin man.

Foto: Fotograf Anna Sundström

– Avbokningarna har strömmat in och det har gått snabbt. Vi hyr ut 1–2 rum per dag och har knappt några intäkter kvar. Förra helgen var sedan länge fullbokad men det slutade med att bara 3 av 30 rum hyrdes ut, säger Menette von Schulman som driver hotellet tillsammans med sin man.

Hotell St Clemens har nio heltidsanställda och ytterligare nio som jobbar maj–september. Men den 20 mars tvingades Menette von Schulman säga upp fyra medarbetare och korttidspermittera övriga fem.

– Den veckan var den absolut tuffaste – det är det värsta man kan tänka sig. Vi vill ju inte fatta panikartade beslut samtidigt som vi måste våga ta till drastiska åtgärder. 

Folkhälsomyndigheten och Region Gotland avråder nu från resor till Gotland för att inte riskera att sjukvården överbelastas och inte kan ge vård åt de som behöver. För Hotell St Clemens som alltid har fullbokat under påsken innebär det ett rejält bakslag.

– Påsken är normalt en väldigt bra vecka för oss. Då har vi fått ruljangs i bokningarna, de säsongsanställda är inne första gången och vi får en chans att testa verksamheten inför sommaren.

Nästa smärtsamma besked var att Almedalsveckan ställs in, det slår hårt ekonomiskt eftersom den står för tio procent av hotellets omsättning, men det är också en sorg över att Almedalen i egenskap av en unik mötesplats inte blir av, påpekar hon.

– Inför den här sommaren måste vi jobba med flera planer samtidigt. Både för om det plötsligt drar igång för fullt i juli och vi inte har någon personal, och om vi inte har några bokningar alls.

Marknadsföring är svårt i en sådan här situation, konstaterar hon. Samtidigt som människor avråds från att komma till Gotland finns det fortfarande de som behöver komma till Gotland på grund av jobbet eller för att de vill besöka sina gamla föräldrar utan att bo hemma hos dem. Och hotellet behöver sina gäster mer än någonsin.

– För oss är det svårt att kommunicera det här. Vi håller ju öppet och det är klart att vi vill ha gäster på vårt hotell – men samtidigt inte. Det är viktigt att rädslan inte tar över utan att vi fortsätter att vara en bra värd för de gäster som kommer.

De senaste veckorna har Menette von Schulman och hennes man varit fullt upptagna med att hantera avbokningar, föra samtal med banken och diskutera med facket. Det är först nu som de känner sig mogna att försöka formulera ett budskap i sociala medier.

– Men det är jättesvårt! Det är så mycket känslor det här. Vi kan ju inte förmedla det vi brukar utan det handlar mer om att säga att ”välkomna hit när ni kan resa igen”.

Hon liknar situationen vid att stå i havet, ta ett djupt andetag och dyka under vattnet.

– Just nu är vi i läget att vi har dykt men vi vet inte hur länge syret räcker. Framtiden är minst sagt oviss.

Att marginalerna ofta är små i hotell- och restaurangbranschen gör det svårt att bygga upp ”krockkuddar”, konstaterar hon.

– Därför faller vi hårt när något sådant här inträffar. Vi känner oss som kanonmat. Hotell och restauranger är i främsta krigslinjen och hur många som faller beror på hur djup den ekonomiska svackan blir.

Hon är övertygad om att konsekvenserna av coronakrisen är något som branschen dessutom får leva med under många år framåt. 

– Idag är vi många som lever ur hand i mun och just nu är mitt fokus att överleva – men inte till vilket pris som helst. Det måste finnas en hållbar framtid.

Trots att mars normalt är hotellets stora bokningsmånad finns det bara några ströbokningar framåt. Menette von Schulman räknar med att intäkterna uteblir under april och maj. Och eftersom verksamheten lever på omsättningen maj-september under resten av året är försvunna intäkter maj och juni som att tappa fyra månader intäktsmässigt.

– Det innebär att juli-september ska täcka 12 månader och det går ju inte ihop. Vi går faktiskt också i tankar om att stänga helt om det inte vänder. Likviditetsgränsen går någon gång i sommar.

Om verksamheten finns kvar när det vänder är förstående gäster det som behövs allra mest, förklarar hon. Hotell St Clemens har under många år haft bland de bästa gästrecensionerna i landet men med tanke på de radikalt ändrade förutsättningarna kan det i början vara svårt att leva upp till.

– Vi är så stolta över våra medarbetare och vår servicenivå vi har. Blir vi plötsligt fullbokade i juli vet vi att produkten kommer att vara annorlunda mot vad den brukar. Där behöver vi förståelse från våra gäster – att de inser att vi gör så gott vi kan. Men så har vi också Sveriges bästa gäster!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Viktigare än någonsin med serviceinriktad myndighetsutövning

FÖRETAGSKLIMAT Gotland ligger kvar på samma betyg som 2019 i Svenskt Näringslivs mätning av det lokala företagsklimatet. 2,9  motsvarar precis godkänt att jämföra med riksmedelbetyget 3,4. Mätningen som avslutades innan pandemin tog sitt grepp på världen visar att gotländska företag gärna ser att Region Gotland jobbar med fyra frågor framåt. Det gäller snabbare handläggning, ökad förståelse för företagens verklighet, bättre återkoppling och kvalitetssäkrade upphandlingar.
NYHET Publicerad:

EU:s inre marknad avgörande för företagen och jobben

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv Gotland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Visbyhotellet: Vi har dykt och vi vet inte hur länge syret räcker

CORONAKRISEN Att driva hotell innebar redan före coronapandemin små marginaler. Hotell St Clemens i Visby står dessutom inför att folk avråds från att åka till Gotland i påsk och att Almedalsveckan ställs in, Just nu är vi i läget att vi har dykt men vi vet inte hur länge syret räcker säger delägaren Menette von Schulman som nu står utan intäkter och personal. 
NYHET Publicerad:

Nödropet från Gotland: ”Vi känner oss som kanonmat”

ARBETSMARKNADSNYTT Almedalsveckan ställs in. Ett hårt slag för Gotland som är beroende av besökarna under sommarhalvåret. Nu är sommarjobben borta, personal permitteras och skatteintäkter försvinner. ”Vi får allt mindre tid på oss att få de intäkter som ska täcka för hela året”, säger en företagare.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.
NYHET Publicerad:

Lär dig mer om offentlig upphandling - Förbättra dina chanser att vinna med ditt anbud

WEBBINAR I detta webbinarium möter du Ellen Hausel Heldahl som är jurist och expert på offentlig upphandling. Ellen kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva konkreta exempel.
NYHET Publicerad:

Blanka läkarintyg ska inte förekomma!

SJUKFRÅNVARO Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete.
NYHET Publicerad:

Hur får vi en levande ö från Holmudden till Hoburgen

KOMMENTAR "När jag ser på öns utveckling över tid, branschers framväxt och tillbakagång, den ökande nationella och globala konkurrensen och striden om kompetensen, känner jag en blandning av tillförsikt och oro. Det är uppenbart att vi behöver djupare kunskap, livligare diskussion, handlingsplaner och en tydlig tidsaxel framåt. Det är också avgörande att utvecklingen följs av engagerade politiker, kunniga tjänstemän och begåvade medier med intresse och respekt för de företagare och offentliganställda som vill och vågar berätta om sina upplevelser." Det skriver Kirsten Åkerman i denna kommentar.
NYHET Publicerad:

Ledarskapspolicy - lösningen på destruktivt ledarskap

ARBETSGIVARDAGEN Forskning om ledarskap har gått in i en ny fas. Från att ha betraktat ledarskap som att “göra rätt saker, eller göra saker rätt,” till att uppmärksamma att även ledare gör fel. "Vi ställer ofta höga krav på ledare och förväntar oss att de ska vara superhjältar, men man får göra fel. Ett destruktivt ledarskap uppstår först när medarbetare systematiskt och under en längre tid påverkas på ett sätt som de upplever som negativt", säger Maria Fors Brandebo, Fil dr på Försvarshögskolans ledarskapscentrum.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – bli inköpsmogen istället

UPPHANDLING Nu pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Många är upprörda på lagen om offentlig upphandling och kräver att den ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Så är det inte.