Halland på besök i Solna

Halland på besök i Solna

700 näringslivsutvecklare till Halland

NYHET Publicerad

KRÖNIKA Bra kan bli bäst, men för det krävs ett långsiktigt och metodiskt arbete för att nå dit. Det blev tydligt när jag, tillsammans med Hallands näringslivschefer, besökte Solna Stad som har legat på plats 1 på vår ranking över det lokala företagsklimatet – 11 år i rad.

Att ha bäst företagsklimat har aldrig varit målet för Solna Stad, utan det har varit ett medel för att nå full sysselsättning för Solnas medborgare. För det krävs ett tydligt och stabilt ledarskap som aldrig har sett näringslivet som ett särintresse. Företagen är istället en förutsättning, en medspelare och ett verktyg som sker i kommunens ordinarie kärnverksamhet.

Det intressanta är att Solna inte har blivit bäst på grund av yttre omständigheter eller någon slump. Det har varit hårt och fokuserat arbete i närmare 20 åren då kommunen gjorde ett aktivt val att fokusera på näringslivsfrågorna. Man har en genuin förståelse för att tillväxten präglas av företagare som växer och etablerar sig i kommunen. För Solna är inte en ”företagsam” kommun, utan präglas av Karolinska Institutet och stor arbetsmarknad inom offentlig sektor. Lägg där till att Solna har den tredje minsta ytan av Sveriges kommuner. Deras egna recept lyder:

Tydligt och uthålligt ledarskap
Man är ”näringslivsvänlig” som ett medel för att nå mål med medborgare i sysselsättning. Näringslivsarbetet sker i ordinarie kärnverksamhet och de har ingen näringslivsstrategi.

Affärsmässiga och hållbart partnerskap med privata näringslivet
Kommunen arbetar aktivt med konkurrensutsättning och upphandlingar. Det i sig skapar många kontaktytor med näringslivet och därmed skapas även en förståelse för dess förutsättningar. Tillsammans utvecklar och bygger de Solna, där det är otroligt viktigt med kvalitetsstyrning – både vid beställning och uppföljning.

Integrerat näringslivsarbete
Näringslivsenheten är mitt i verksamheten och en del i ordinarie verksamhet. Det finns inte ”10 näringslivschefer utan 150 näringslivsutvecklare”.

Kompetenta medarbetare
För kommunen är det viktigt att varje medarbetare förstår varför näringslivsarbetet är viktigt då allt hänger ihop. Allt hänger ihop – folk drar folk, investeringar drar investeringar. Alla nyanställda får samma information och att det finns ett tydligt syfte med näringslivsarbetet. Förståelsen finns över alla förvaltningar och kommuniceras lika tydligt med medborgare och näringsliv.

Lägg därtill att på de företagsbesök vi var på, sa företagarna precis lika dant. ”Hjälper kommunen oss när vi behöver hjälp, så hjälper vi dem när de behöver hjälp”. En ömsesidig respekt med tydliga spelregler. Så enkelt men ändå så svårt.

Så tänk om Falkenberg kan få sällskap på topp-10-listan över Sveriges bästa företagsklimat? Med våra 6 kommuner i Halland får alla plats, och tänk vilken tillväxt som kan ske om vi vågar utbyta än mer erfarenheter och framgångsexempel? Att all service och bemötande är lika god oavsett vilken kommun företagen kontaktar. Har Solna 150 näringslivsutvecklare så kan vi väl säga 700 näringslivsutvecklare för hela Halland utifrån vår befolkning. För folk drar folk, och investeringar drar investeringar. Då skulle Halland bli en riktigt attraktiv, drivande och spännande region att leva och arbeta i!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i de halländska kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Halland

DET EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler.
NYHET Publicerad:

Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Halland

CORONAKRISEN Sedan 7 april har det inkommit 1 400 ansökningar om kortidspermittering till Tillväxtverket från företag i Halland. Totalt är 7,0 % av de anställda i näringslivet är korttidspermitterade, den femte högsta andelen i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Halland

DEBATT Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350 000 personer bara genom konkurser. Därför är det bråttom med mer åtgärder.
NYHET Publicerad:

Sveriges största billogistikföretag vill se mer offensiva åtgärder från regeringen

CORONAKRISEN För svenska logistikföretaget Axess Logistics kommer kommande månader vara ett stålbad. Regeringens åtgärder hittills imponerar inte och skulle behöva vara betydligt mer omfattande. 
”Min bedömning är att många europeiska länder erbjuder förmånligare åtgärder än vad Sverige gör", säger koncernchef Mats Eriksson.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Halland

CORONAKRISEN 6 av 10 företag i Halland upplever en vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas också 4 av 10 av företag av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland drygt 250 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Halland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

En prövande situation

KRÖNIKA Det som händer just nu runtom i Sverige, Europa och världen är en på många sätt en unik händelseutveckling. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, både gällande effekter på enskilda individer, företag och samhället i stort.
NYHET Publicerad:

Hallänningarna bland de mest företagsamma i hela Sverige

FÖRETAGSAMHET 14,3 procent av hallänningarna är företagsamma, vilket gör Halland till det fjärde mest företagsamma länet i Sverige. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Hans biltvätt inspekteras en gång om året – trots flera kontrollavgifter

TILLSYN Många kommuner tar betalt i förskott för tillsyn och inspektioner, i stället för att tillämpa efterhandsdebitering. Sven-Olof Gudmundsson som driver en Circle K-mack i Halmstad har flera gånger fått betala för fler inspektionsbesök än vad kommunen har utfört. ”Jag tycker att kommunen inte ska debitera för mer jobb än vad de faktiskt gör”, säger han.
NYHET Publicerad:

Visionen: Västsveriges bästa företagsklimat 2030

SERVICEINRIKTAD MYNDIGHETSUTÖVNING Kungsbacka kommun siktar högt och målet är Västsveriges bästa företagsklimat om mindre än tio år. Nyligen bestämde sig kommunen för att införa arbetssättet ”Lätt och Rätt”, ett initiativ som baserats på den s.k. Rättviksmodellen. Men, vad kommer det konkret att innebära för företagen i kontakten med Kungsbacka kommun?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Jonas Bergman

FÖRETAGSKLIMAT Det långsiktiga målet är att Halmstad ska ha Sveriges bästa företagsklimat. Svenskt Näringsliv Halland tog ett snack med Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande om de förändringar som görs och hur det är tänkt att underlätta för Halmstadföretagen.
NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Kungsbacka bäst i Halland

UTBILDNING Nästan 4000 niondeklassare i Hallands län ska under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Tack för i år!

KRÖNIKA Då det efter drygt fyra månader på jobbet blir svårt att författa någon årskrönika, vill jag bara passa på att tacka för allt gott samarbete hittills under de gångna månaderna.