Sven-Olof Gudmundsson
Foto: ADAM IHSE / TT

Sven-Olof Gudmundsson

Hallänning - ny vice ordförande i Svenskt Näringsliv

NYHET Publicerad

SVENSKT NÄRINGSLIV. Sven-Olof Gudmundsson har arbetat inom motorbranschen i över 40 år, varav 20 år som företagare. Därtill har han länge varit engagerad inom Svenskt Näringsliv och opinionsbildning för företagandets villkor. Nu axlar han rollen som ordförande för SME-kommittén och därmed vice ordförande i Svenskt Näringsliv. ”Det är ett jättehedrande uppdrag”, säger Sven-Olof Gudmundsson, ägare Circle K Sannarp.

Sven-Olof äger Circle K i Sannarp, Halmstad, som har ett tiotal medarbetare. Vid sidan av företagarlivet har han ett stort engagemang för näringslivsfrågor och varit engagerad i många år. Den 23 maj valdes han till ordförande för SME-kommittén vilket också innebär att han blir vice ordförande för Svenskt Näringsliv. SME-kommittén representerar och driver frågor som rör små och medelstora företag. Med anledning av det nya uppdraget tog Svenskt Näringsliv i Halland tillfället i akt att intervjua Sven-Olof om den nya posten.

Hur känns det att bli vald som ordförande för SME-kommittén? — Det är ju ett jättehedrande uppdrag, av alla dessa duktiga företagare så får jag möjligheten att leda det. Det tar jag som en riktig utmaning, och jag är mycket spänd och redo för det uppdraget.

Hur skulle du beskriva funktionen av SME-kommittén? — Verksamhetsstyrelsen har gett instruktioner till SME-kommittén att driva små- och medelstora företagarfrågor och på så sätt vara en rådgivande organisation till Svenskt Näringsliv. Vår uppgift inom SME-kommittén är att vara nära företagen ute i regionen, vilket även är min stora mission – att stärka regionverksamheten.

Hur ska ni verka och synas ute i regionerna? — Vi har tydliga mål med vad vi vill göra med framförallt regionverksamheterna inom Svenskt Näringsliv och det är ju i symbios med vad vårt uppdrag är i SME. Operativt kan det ske på många olika sätt. Men en målbild jag har är det vi kallar Projekt 100. Vi ska göra 100 besök hos medlemsföretag, 100 politikerbesök, 100 tjänstemannabesök och 100 besök ute i skolorna. Det handlar om att vi ska öka förståelsen och då måste vi göra det tillsammans, näringslivet och det offentliga. Utgångspunkten ska alltid vara dialog. Det ska bli jättekul!

Vilka frågor ligger dig varmast om hjärtat? — Eftersom jag säljer bensin och diesel är miljöfrågan jätteintressant, ur dubbla perspektiv. Dels jobbrelaterat, men även som medmänniska på denna jord. En viktig uppgift är därför att se till att beslutsfattare, politikerna, får rätt underlag för att kunna fatta bra beslut när det gäller framtidens drivmedel. Det måste finnas smarta och innovativa sätt att gå framåt i frågan. Vi ska hjälpa politikerna att stenhårt påverka Europa i frågan, för Sveriges påverkan är minimalt om man ser globalt. Men om hela Europa kan finna lösningar, utan att urholka konkurrenskraften genom höjda avgifter osv, då kan vi göra skillnad på riktigt. Det räcker inte att endast Sverige blir koldioxidfria helt enkelt.

Hur ser arbetet ut framöver? — Vi ska bilda en ny grupp där vi går igenom 73-punktsprogrammet för att se hur det påverkar små och medelstora företag. Då kommer vi kunna se vad vi kan bidra med för att parera rätt i frågorna, så att Sverige landar bra i det. Att vi stärker förutsättningarna för företagandet. Jag ser även behovet av att folkbilda om det jag kallar Sverige-pusslet, hur näringslivet hänger ihop med svensk välfärd. Skattepengarna kommer från företag och genom ett sunt företagande skapar vi välfärd med jobb, skola och omsorg. Det kommer inga pengar från himlen, det är idogt arbete. Då spelar både små, medelstora och stora företag en betydande roll för hela landet.

Jessica Johansson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i de halländska kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Halland

DET EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler.
NYHET Publicerad:

Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Halland

CORONAKRISEN Sedan 7 april har det inkommit 1 400 ansökningar om kortidspermittering till Tillväxtverket från företag i Halland. Totalt är 7,0 % av de anställda i näringslivet är korttidspermitterade, den femte högsta andelen i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Halland

DEBATT Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350 000 personer bara genom konkurser. Därför är det bråttom med mer åtgärder.
NYHET Publicerad:

Sveriges största billogistikföretag vill se mer offensiva åtgärder från regeringen

CORONAKRISEN För svenska logistikföretaget Axess Logistics kommer kommande månader vara ett stålbad. Regeringens åtgärder hittills imponerar inte och skulle behöva vara betydligt mer omfattande. 
”Min bedömning är att många europeiska länder erbjuder förmånligare åtgärder än vad Sverige gör", säger koncernchef Mats Eriksson.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Halland

CORONAKRISEN 6 av 10 företag i Halland upplever en vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas också 4 av 10 av företag av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland drygt 250 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Halland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

En prövande situation

KRÖNIKA Det som händer just nu runtom i Sverige, Europa och världen är en på många sätt en unik händelseutveckling. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, både gällande effekter på enskilda individer, företag och samhället i stort.
NYHET Publicerad:

Hallänningarna bland de mest företagsamma i hela Sverige

FÖRETAGSAMHET 14,3 procent av hallänningarna är företagsamma, vilket gör Halland till det fjärde mest företagsamma länet i Sverige. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Hans biltvätt inspekteras en gång om året – trots flera kontrollavgifter

TILLSYN Många kommuner tar betalt i förskott för tillsyn och inspektioner, i stället för att tillämpa efterhandsdebitering. Sven-Olof Gudmundsson som driver en Circle K-mack i Halmstad har flera gånger fått betala för fler inspektionsbesök än vad kommunen har utfört. ”Jag tycker att kommunen inte ska debitera för mer jobb än vad de faktiskt gör”, säger han.
NYHET Publicerad:

Visionen: Västsveriges bästa företagsklimat 2030

SERVICEINRIKTAD MYNDIGHETSUTÖVNING Kungsbacka kommun siktar högt och målet är Västsveriges bästa företagsklimat om mindre än tio år. Nyligen bestämde sig kommunen för att införa arbetssättet ”Lätt och Rätt”, ett initiativ som baserats på den s.k. Rättviksmodellen. Men, vad kommer det konkret att innebära för företagen i kontakten med Kungsbacka kommun?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Jonas Bergman

FÖRETAGSKLIMAT Det långsiktiga målet är att Halmstad ska ha Sveriges bästa företagsklimat. Svenskt Näringsliv Halland tog ett snack med Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande om de förändringar som görs och hur det är tänkt att underlätta för Halmstadföretagen.
NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Kungsbacka bäst i Halland

UTBILDNING Nästan 4000 niondeklassare i Hallands län ska under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Tack för i år!

KRÖNIKA Då det efter drygt fyra månader på jobbet blir svårt att författa någon årskrönika, vill jag bara passa på att tacka för allt gott samarbete hittills under de gångna månaderna.