NYHET17 oktober 2017

Kompetensförsörjning allt mer tidskrävande

Vid sushirestaurangen Takenaka i Halmstad serverar Yasuo och Kajsa Takenaka mat som vittnar om ett fantastiskt hantverk. Smakerna står i centrum och vägen dit är tidskrävande och kräver stor yrkesskicklighet. Detta är nyckeln till parets framgång.

Kajsa och Yasou Takenaka

– Att få fram rena och traditionella japanska smaker är viktigt och det är det som är vårt signum. Vi känner stolthet över vårt yrke och vår verksamhet, säger Kajsa Takenaka. Råvarorna ska tala för sig själva. Det handlar om att skapa en helhet i smakupplevelsen. Det senare vill man även se utifrån kommunen som smakdestination och understryker att det är viktigt vilken smakkultur som kommunen vill visa upp vid publika tillställningar. Halmstad har mycket att erbjuda.

Restaurangen med ett fåtal anställda är mycket beroende av yrkesskicklighet men så även av personal som står för, och delar, de värden som är grundbultarna i verksamheten och som är restaurangens signum.

– Att hitta rätt och kompetent personal är en stor utmaning. Vi lägger mycket tid och resurser på detta. Det tar även tid att lära upp den personal som vi behöver och vi hoppas alltid på att finna långsiktiga lösningar, menar Yasuo Takenaka.

I hopp om att underlätta rekryteringsarbetet har man vänt sig till arbetsförmedlingen. Detta för att få hjälp med att sålla kandidater mot bakgrund av ett fåtal anställningskriterier.

– Vår förhoppning om hjälp i rekryteringen och förmedling av kandidater har dessvärre inte förverkligats. Detta även om vi uppgivit relativt grundläggande kriterier så som hel och ren, flytande i svenska språket och flexibilitet vad gäller arbetstider. I själva verket har flertalet kandidater inte uppfyllt flera av dessa kriterier, vilket är anmärkningsvärt enligt Kajsa Takenaka. Det är inte heller ovanligt att de anställda stannar under en väldigt kort tid för att därefter troligtvis återgå till det sociala systemet och sysselsättningsåtgärder.

Inom arbetsförmedlingen pågår en utredning som ser över myndighetens roll i mer generella termer. Inom ramen för detta uppdrag i vilken ökad klarhet kring just matchning kanske belyses. Värt att notera är att Svenskt Näringslivs medlemsföretag i allt mindre utsträckning använder AF vid rekrytering. Endast fyra till fem procent av de arbetssökande får information från en arbetsförmedlare som leder till jobb. Privata bemanningsföretag och nya rekryteringsvägar har tagit ett tydligt grepp om de arbetssökande.

Skriven avLouise Uvenfeldt
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist