NYHET16 april 2018

Smaker från Falkenbergs jobbskapare ledde till White Guide

Restaurangguiden White Guide utser varje år Sveriges bästa restauranger och restaurangupplevelers. I år hände dock något annorlunda när en plats för första gången inte bara nominerades utan dessutom vann ett av priserna.

Det var i kategorin ”Årets värt en resa” som Falkenbergs stad kammade hem förstapriset. Det kan ha kommit som en chock för många, men är i själva verket resultatet av flera års arbete.

– Det började för flera år sedan, runt 2005, med entreprenören Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt, berättar Mari-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande. Han hade en idé om att starta upp ett Matens Hus, och började därför bygga upp ett stort nätverk av både politiker, tjänstemän och verksamma inom mat- och restaurangvärlden.

Arbetet med Matens Hus gick motigt, och har än idag inte förverkligats. Men det blev startskottet för att börja marknadsföra Falkenberg som en matdestination och knyta kontakter med kockar, politiker och andra intressenter. Falkenberg är en stor matkommun där både jordbruket och livsmedelsindustrin är väletablerade i form av allt ifrån små gårdsbutiker till stora företag som Falcon och SIA Glass.

– Maten lyftes fram som ett fokusområde, och vi började locka till oss allt fler aktörer. De såg de värden vi har och förädlade dem, säger Mari-Louise. Sara Wennerström startade sitt stenugnsbageri, och Lisa Lemke en pizzeria, vilket i sin tur marknadsförde oss ytterligare.”

Tack vare Lisa Lemke fick Falkenberg även medverka i TV4’s Sverigeresan år 2014, vilket Mari Louise lyfter fram som ett stort steg. Samma år anställdes Jan Melkersson som ny näringslivschef, en person som såg det potential som fanns och drev på arbetet ytterligare.

Så vad är det som gör Falkenberg unikt? Kanske ligger svaret i nätverket Falkenbergs Skafferi, som samlar traktens mataktörer i ett nätverk där alla hjälps åt. Man ser inte varandra som konkurrenter utan hoppar gärna in och hjälper till där det behövs, och engagerar sig även i verksamheten på skolor och äldreboenden. Dessutom anordnar de Falkenbergs Matdagar i september, där allt man har att erbjuda visas upp. Både den färdiga produkten och hantverket bakom får ta plats, i form av alltifrån kalvklappning till försäljning av musslor.

– Vi hade som mål att bli en matdestination, och nu har vi lyckats med det. Min spontana reaktion är bara wow! skrattar Mari Louise. På festligheterna i Stockholm kom flera stora kockar fram och var intresserade av att komma till oss. Det är helt otroligt.

Nu går arbete vidare med att förädla och utveckla det man byggt upp. Destinationsbolaget arbetar med att skapa paket för turister där man får uppleva allt det Falkenberg har att erbjuda, och prova på att själva syra grönsaker och baka pizza.

– Vår framgång ligger i att alla i kommunen känner sig delaktiga, säger Mari-Louise. Och det vill vi att de ska göra även i fortsättningen.

Text: Mathilda Linnander

jobbskaparna#gillajobbskaparna
Skriven avCharlotte Schéle
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist