321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Det är bra att det investeras i landsbygden och att lokala entreprenörer får utföra uppdrag.

Mattias Wikner

Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år. Ombyggnaden av 321:an påverkar vår verksamhet negativt, i sommar har vi tappat ungefär var tionde besökare på vår anläggning i Persåsen. Dels för att de kanske inte ens kommer i närheten, eftersom Trafikverkets info-skyltar råder trafikanter att välja 45:an istället, dels för att de genom bland annat andra gästers recensioner förstått att det är ett omfattande vägbygge som omger Persåsen.

Då blir det inget spontant besök hos en turistentreprenör.

Jag ska för tydlighetens skull säga att jag vet att det på sikt kommer bli bra. Renoveringen av 321:an behövs, verkligen. Men även om vi uppskattar att det görs något, så kan det vara lärorikt att utvärdera vad som kunde gjorts bättre.

Jag önskar att någon – på Trafikverket, hos entreprenören som utför jobbet, hade funderat på hur de skulle ha kunnat minska de negativa effekterna för sådana som vi, under byggtiden. För det sätt som ombyggnationen utförs på, det ger närmast maximal negativ påverkan. Jag tror inte det är illvilja, jag tror bara att det inte är någon som reflekterat över hur mycket ett sånt här vägbygge påverkar oss i omgivningen.

Det finns ett par centrala problem, som jag ser det. För det första: att det tar så lång tid – arbetet sträcker sig över tre somrar. För det andra: att arbetet utförs i så utdragna etapper. Det är en sak att köra försiktigt i sex kilometer, och sen vara förbi. På 321:an är omläggningsetapperna två oändliga mil där man måste köra oerhört försiktigt, och ändå riskera punktering på grund av det grova krossgrus som används.

Jag som åker den här vägsträckan i stort sett dagligen har även upplevt att sträckor har lämnats i väldigt gropigt skick samt med grovt krossmaterial på ytan inför exempelvis helger. Kanske kunde man ha slätat till dessa passager innan man tog ledigt?

Förresten – jag var inte helt sanningsenlig när jag skrev att bygget är kostsamt för oss som bedriver verksamhet här i bygden. Det finns de som tjänar på det också – däckfirmorna i området från Myrviken till Svenstavik har troligen upplevt en av sina allra bästa somrar någonsin. Så många punkteringar och andra skador på fordon som vi haft väster om Storsjön, det ser man förmodligen inte på ett decennium i hela länet.

Så hur hade det kunnat se ut i stället?

Jag skulle önska att vägbygget utförts i etapper, att man jobbat fem-sex kilometer i taget och sett till att bli färdig med en etapp innan man går vidare med nästa. Att man kortat byggtiden med ett arbetsskift till. Jag skulle också önska att omledningen av trafiken, med hänvisningsskyltar i Svenstavik och Myrviken, hade utförts mer selektivt och tidsbegränsat. Ja, det är bra för vägbyggarna att trafikanter väljer 45:an istället under byggtiden. Men det är inte alls bra för oss småföretagare i besöksnäringen, som missar spontanbesök och gäster som avstår att boka boende, eftersom de förstått att de måste passera en lång sträcka med vägbygge.

Om ett par år så är det nog ingen som pratar om den här krävande tiden på 321:an, vi gläds förmodligen bara åt slutresultatet. Men då hoppas jag att det inte är andra verksamheter, på andra håll i landet, som behöver lida onödig ekonomisk skada på samma sätt som vi gjort under de här åren. Jag hoppas att man istället har en dialog innan byggstart, och planerar noggrant för att både vägbygget och verksamheter i omgivningen ska få så bra förutsättningar som möjligt under byggtiden.

Snälla Trafikverket: nästa gång ni bygger om 321:an, eller någon annan liknande väg på landsbygden, behandla projektet med samma respekt som när ni bygger om Söderleden i Stockholm. Fråga er hur ni kan minska påverkan på omgivningen, och se till att trafiken ändå fungerar – under hela projekttiden.

Under tiden försöker jag lugna våra gäster med att det med viss möda faktiskt går att ta sig till Persåsen, trots det som andra besökare skrivit i recensioner med anledning av vägbygget.

Kör försiktigt där ute.

Mattias Wikner, Wikners i Persåsen
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.