321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Det är bra att det investeras i landsbygden och att lokala entreprenörer får utföra uppdrag.

Mattias Wikner

Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år. Ombyggnaden av 321:an påverkar vår verksamhet negativt, i sommar har vi tappat ungefär var tionde besökare på vår anläggning i Persåsen. Dels för att de kanske inte ens kommer i närheten, eftersom Trafikverkets info-skyltar råder trafikanter att välja 45:an istället, dels för att de genom bland annat andra gästers recensioner förstått att det är ett omfattande vägbygge som omger Persåsen.

Då blir det inget spontant besök hos en turistentreprenör.

Jag ska för tydlighetens skull säga att jag vet att det på sikt kommer bli bra. Renoveringen av 321:an behövs, verkligen. Men även om vi uppskattar att det görs något, så kan det vara lärorikt att utvärdera vad som kunde gjorts bättre.

Jag önskar att någon – på Trafikverket, hos entreprenören som utför jobbet, hade funderat på hur de skulle ha kunnat minska de negativa effekterna för sådana som vi, under byggtiden. För det sätt som ombyggnationen utförs på, det ger närmast maximal negativ påverkan. Jag tror inte det är illvilja, jag tror bara att det inte är någon som reflekterat över hur mycket ett sånt här vägbygge påverkar oss i omgivningen.

Det finns ett par centrala problem, som jag ser det. För det första: att det tar så lång tid – arbetet sträcker sig över tre somrar. För det andra: att arbetet utförs i så utdragna etapper. Det är en sak att köra försiktigt i sex kilometer, och sen vara förbi. På 321:an är omläggningsetapperna två oändliga mil där man måste köra oerhört försiktigt, och ändå riskera punktering på grund av det grova krossgrus som används.

Jag som åker den här vägsträckan i stort sett dagligen har även upplevt att sträckor har lämnats i väldigt gropigt skick samt med grovt krossmaterial på ytan inför exempelvis helger. Kanske kunde man ha slätat till dessa passager innan man tog ledigt?

Förresten – jag var inte helt sanningsenlig när jag skrev att bygget är kostsamt för oss som bedriver verksamhet här i bygden. Det finns de som tjänar på det också – däckfirmorna i området från Myrviken till Svenstavik har troligen upplevt en av sina allra bästa somrar någonsin. Så många punkteringar och andra skador på fordon som vi haft väster om Storsjön, det ser man förmodligen inte på ett decennium i hela länet.

Så hur hade det kunnat se ut i stället?

Jag skulle önska att vägbygget utförts i etapper, att man jobbat fem-sex kilometer i taget och sett till att bli färdig med en etapp innan man går vidare med nästa. Att man kortat byggtiden med ett arbetsskift till. Jag skulle också önska att omledningen av trafiken, med hänvisningsskyltar i Svenstavik och Myrviken, hade utförts mer selektivt och tidsbegränsat. Ja, det är bra för vägbyggarna att trafikanter väljer 45:an istället under byggtiden. Men det är inte alls bra för oss småföretagare i besöksnäringen, som missar spontanbesök och gäster som avstår att boka boende, eftersom de förstått att de måste passera en lång sträcka med vägbygge.

Om ett par år så är det nog ingen som pratar om den här krävande tiden på 321:an, vi gläds förmodligen bara åt slutresultatet. Men då hoppas jag att det inte är andra verksamheter, på andra håll i landet, som behöver lida onödig ekonomisk skada på samma sätt som vi gjort under de här åren. Jag hoppas att man istället har en dialog innan byggstart, och planerar noggrant för att både vägbygget och verksamheter i omgivningen ska få så bra förutsättningar som möjligt under byggtiden.

Snälla Trafikverket: nästa gång ni bygger om 321:an, eller någon annan liknande väg på landsbygden, behandla projektet med samma respekt som när ni bygger om Söderleden i Stockholm. Fråga er hur ni kan minska påverkan på omgivningen, och se till att trafiken ändå fungerar – under hela projekttiden.

Under tiden försöker jag lugna våra gäster med att det med viss möda faktiskt går att ta sig till Persåsen, trots det som andra besökare skrivit i recensioner med anledning av vägbygget.

Kör försiktigt där ute.

Mattias Wikner, Wikners i Persåsen
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.