De lär sig driva företag på sommarlovet

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRER Bergs och Krokoms kommuner gör gemensam sak för att öka intresset för skolungdomar att driva eget företag. För tredje året i rad ges gymnasieungdomar i de båda kommunerna möjligheten att starta eget företag under skollovet. Bergs och Krokoms kommuner ansvarar för introduktionsutbildning, startkapital och handledning.

Ungdomar som lär sig driva företag på sommarlovet
Foto: Karin Bångman

Karin Henriksson, Arvid Lindgren, Tim Wikén, Frida Liljedahl, Alva Eriksson, Kerstin Zetterman, Jilena Nääs och Rasmus Essebrink är några av årets sommarentreprenörer som nu ska starta verksamheter i sina hembygder i Krokoms och Bergs kommuner.

I årets ”Sommarlovsentreprenörer” deltar ett 15-tal ungdomar för första gången, ytterligare ett tiotal gymnasieelever är med för andra eller tredje året.

Nyligen genomfördes introduktionsutbildning på Birka Folkhögskola utanför Östersund med handledare från både Bergs och Krokoms kommuner.

– Flertalet av de ungdomar som är med i sommarlovsentreprenörerna kommer från små byar, de är till exempel från Skålan, Kaxås och Klövsjö. Ungdomar som kommer från små byar har ett stort engagemang och är nyfikna. Det är egenskaper som är viktiga för att lyckas som företagare, säger Maria Wikén, Bergs kommun och handledare för årets sommarlovsentreprenörer. Hon har ett stort engagemang för att få dessa ungdomar att stanna kvar och se möjligheterna hemmaplan.

– Om vi kan inspirera och ge dessa driftiga ungdomar verktyg för att skapa sin egen framtid i hembygden så har vi lyckats. Det vi vet är att om de flyttar efter avslutad skolgång så kommer de oftast inte tillbaka. Har vi inte små företag på landsbygden i framtiden så har vi heller inte servicen som behövs för att bo där. Barn som är uppväxta på landsbygden har naturligt fått entreprenörsegenskaper och det vill vi får dem att upptäcka, säger Maria Wikén och lyfter fram att en uppväxt i landsbygden formar ungdomar till att ta ansvar för sitt liv då det offentliga utbudet är begränsat.

– Det är något vi ser i mötet med ungdomarna att de har drive och egenskaper som behövs för att lyckas med att driva företag, säger Maria Wikén.

Av kommunerna får gymnasieungdomarna en introduktionsutbildning som täcker områden som affärsutveckling, affärsplan, budget och marknadsföring. Företagandet är en månad och de unga entreprenörerna får ett startkapital på 3500 kronor.

– Utbildningen som vi fått de första dagarna har varit väldigt inspirerande. Särskilt föreläsningen om marknadsföring, säger Frida Liljedahl som tillsammans med Alva Eriksson ska driva café och servering på Fridas hemgård i Kaxås.

Det är fler ungdomar i gruppen som följer cafétrenden. Även Karin Henriksson, Rasmus Essebrink, Kerstin Zetterman och Arvid Lindgren ska ha servering i befintliga Café Himmelriket i Hackås.

Caféungdomarna konstaterar att de har ett omfattande regelverk att förhålla sig till för att kunna bedriva sin verksamhet. Att det bara ska vara under några veckor på sommarlovet gör att myndighetsutövningen måste gå smidigt annars blir det platt fall.

– Vi har möte med kommunens inspektörer innan vi startar. Vi håller tummarna för att vår verksamhet godkänns, säger Frida som tillsammans med Alva planerar öppna sitt café de 4 juli.

Jilena Nääs, som ska driva simskola i byarna runt om i Bergs kommun, har fått en bra start - det har redan kommit in bokningar.

– Jag kommer ha simskolan i befintliga sjöar och åka runt till olika byar, berättar Jilena.

Att man idag i princip kan sitta var som helst och driva företag har Tim Wikén tagit fasta på. Hans sommarentreprenörskap går ut på att sälja märkeskläder via instagram.

– Det här är ett jättebra tillfälle att få testa en affärsidé. Vi har fått lära oss om marknadsföring, skatter och göra budget och det skulle vara roligt om man i framtiden kan vara egen företagare, säger Tim.

Flera av deltagarna kommer från hem där föräldrarna driver företag.

– Det vi ger dem är en möjlighet att få prova på och tänka utanför boxen. Jag önskar att alla ungdomar fick prova på det här, säger Gunilla Gisslén, näringslivsrådgivare i Krokoms kommun.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp