Drop-in för företagare förenklar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.

Företagare på drop-in möte på Krokoms kommun

Drop-in på kommunhuset, företagare får information om mark, lokaler och bygglov

Nyinflyttade företagarduon Elenor Öster och Anne Hauser, som tillsammans driver företaget Saran Yoga, uppskattar öppenheten.  De flyttade från Stockholm till Offerdalsbygden för två år sedan. Hittills har de hållit kurser i kundaliniyoga, workshops och föreläsningar i hyrda lokaler, i såväl Jämtland som runt om i landet. För ett år sedan köpte de Bruksgården i Rönnöfors i Offerdal och målet är nu att skapa en kursgård med yoga, meditation och integrativ psykiatrisk mottagning för återhämtning. För att renovera den gamla gården och utveckla kursverksamheten krävs en rad tillstånd och bestämmelser att följa.

Anne Hauser och Elenor Öster, Saran Yoga

Elenor Öster och Anne Hauser driver företaget Saran Yoga hemifrån Bruksgården i Rönnöfors, Offerdal. Målet är nu att utveckla verksamheten och skapa en kursgård.

– Det förenklar för oss som nya företagare i kommunen. Både för att vi förstår vad vi ska göra och för att vi får ett namn och ansikte på de personer vi behöver ha kontakt med, säger Elenor Öster.Vi har haft många frågor och näringslivskontoret har alltid varit snabba på att svara och hjälpt oss fram till rätt person. Redan vid första besöket hade de till exempel ordnat så att vi på en och samma gång fick träffa kunnig personal inom både bygglov och miljö & hälsa. Det är förstås värdefullt och gör företagsutvecklingen enklare, säger Elenor Öster.

Uppskattad pepp

Men det är ändå inte den praktiska hjälpen Elenor Öster uppskattat mest.

– Det viktigaste för oss har varit den pepp vi fått från näringslivskontoret. Vi har verkligen känt oss välkomna och tagna på allvar. Jag upplever att man på landsbygden ser företagandet som en del av hela samhällsbygget om jag jämför med Stockholm där vi verkade tidigare, där handlar det mer om kundkonkurrens, säger Elenor Öster.

Alla ska med

Krokoms kommun är geografiskt stor, den sträcker sig från Valsjöbyn till Ås. Företagen är utspridda och de flesta är små. Av de 2 200 registrerade företagen är det bara 30 som har fler än tio anställda. Näringslivskontoret i Krokoms kommun har länge försökt jobba utåtriktat med företagsbesök och dialog. Kommunen har också under flera år haft en positiv trend vad gäller förbättring av företagsklimatet, enligt Svenskt Näringslivs ranking där Sveriges 290 kommuner jämförs. 

Det nya med höstens satsning Näringslivskontoret med vänner är att hela kommunen involveras. Medarbetare som på ett eller annat sätt möter företagare är vid olika tillfällen med under de öppna träffarna som sker både i kommunhuset och ute i byarna, närmast i Kluk och Rötviken i november. Under våren kommer fler träffar att bokas in på andra platser i kommunen.  

– Syftet med Näringslivskontoret med vänner är att företagare enkelt via drop-in ska få information, komma i kontakt med kommunen och bli lotsad rätt. Men dialogen och den personliga kontakten är minst lika viktig, vi tror på personliga möten, säger Anna-Carin Svedén, näringslivschef i Krokoms kommun.

Gunilla Gisslén, Örjan Wiklund och Anna-Carin Svedén, Krokoms kommun

På näringslivskontoret i Krokom arbetar Gunilla Gisslén, Örjan Wiklund och Anna-Carin Svedén.

Vänner bjuds in

Träffarna med Näringslivskontoret med vänner som sker ett par gånger i månadenhar olika teman för att täcka in så många områden som möjligt, till exempel bygglov, miljö- och hälsa, upphandlingar, arbetsmarknad och integration. Kommunens handläggare eller tjänstemän deltar tillsammans med näringslivskontoret och ibland är också inbjudna samarbetspartners/vänner med, som till exempel Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen eller Almi.

Arbetet med att förbättra servicen för företagen inleddes i våras med att ett 30-tal av medarbetarna i kommunen som jobbar med företagen gick SKL:s utbildning Förenkla Helt Enkelt. Utbildningen syftar till ökad insikt om företagens villkor och behov och ska förbättra kommunens attityder/bemötande samt förbättra kommunens interna processer.

– Politikerna har tydligt pekat ut riktningen i den nyligen antagna näringslivsstrategin där företagsattityd och service är centrala. Med Näringslivskontoret med vänner involverar vi hela kommunen och skruvar upp det interna arbetet. Utifrån respons från företagen kommer vi sedan allt eftersom att utveckla träffarna framöver, säger Anna-Carin Svéden.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.