Drop-in för företagare förenklar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.

Företagare på drop-in möte på Krokoms kommun

Drop-in på kommunhuset, företagare får information om mark, lokaler och bygglov

Nyinflyttade företagarduon Elenor Öster och Anne Hauser, som tillsammans driver företaget Saran Yoga, uppskattar öppenheten.  De flyttade från Stockholm till Offerdalsbygden för två år sedan. Hittills har de hållit kurser i kundaliniyoga, workshops och föreläsningar i hyrda lokaler, i såväl Jämtland som runt om i landet. För ett år sedan köpte de Bruksgården i Rönnöfors i Offerdal och målet är nu att skapa en kursgård med yoga, meditation och integrativ psykiatrisk mottagning för återhämtning. För att renovera den gamla gården och utveckla kursverksamheten krävs en rad tillstånd och bestämmelser att följa.

Anne Hauser och Elenor Öster, Saran Yoga

Elenor Öster och Anne Hauser driver företaget Saran Yoga hemifrån Bruksgården i Rönnöfors, Offerdal. Målet är nu att utveckla verksamheten och skapa en kursgård.

– Det förenklar för oss som nya företagare i kommunen. Både för att vi förstår vad vi ska göra och för att vi får ett namn och ansikte på de personer vi behöver ha kontakt med, säger Elenor Öster.Vi har haft många frågor och näringslivskontoret har alltid varit snabba på att svara och hjälpt oss fram till rätt person. Redan vid första besöket hade de till exempel ordnat så att vi på en och samma gång fick träffa kunnig personal inom både bygglov och miljö & hälsa. Det är förstås värdefullt och gör företagsutvecklingen enklare, säger Elenor Öster.

Uppskattad pepp

Men det är ändå inte den praktiska hjälpen Elenor Öster uppskattat mest.

– Det viktigaste för oss har varit den pepp vi fått från näringslivskontoret. Vi har verkligen känt oss välkomna och tagna på allvar. Jag upplever att man på landsbygden ser företagandet som en del av hela samhällsbygget om jag jämför med Stockholm där vi verkade tidigare, där handlar det mer om kundkonkurrens, säger Elenor Öster.

Alla ska med

Krokoms kommun är geografiskt stor, den sträcker sig från Valsjöbyn till Ås. Företagen är utspridda och de flesta är små. Av de 2 200 registrerade företagen är det bara 30 som har fler än tio anställda. Näringslivskontoret i Krokoms kommun har länge försökt jobba utåtriktat med företagsbesök och dialog. Kommunen har också under flera år haft en positiv trend vad gäller förbättring av företagsklimatet, enligt Svenskt Näringslivs ranking där Sveriges 290 kommuner jämförs. 

Det nya med höstens satsning Näringslivskontoret med vänner är att hela kommunen involveras. Medarbetare som på ett eller annat sätt möter företagare är vid olika tillfällen med under de öppna träffarna som sker både i kommunhuset och ute i byarna, närmast i Kluk och Rötviken i november. Under våren kommer fler träffar att bokas in på andra platser i kommunen.  

– Syftet med Näringslivskontoret med vänner är att företagare enkelt via drop-in ska få information, komma i kontakt med kommunen och bli lotsad rätt. Men dialogen och den personliga kontakten är minst lika viktig, vi tror på personliga möten, säger Anna-Carin Svedén, näringslivschef i Krokoms kommun.

Gunilla Gisslén, Örjan Wiklund och Anna-Carin Svedén, Krokoms kommun

På näringslivskontoret i Krokom arbetar Gunilla Gisslén, Örjan Wiklund och Anna-Carin Svedén.

Vänner bjuds in

Träffarna med Näringslivskontoret med vänner som sker ett par gånger i månadenhar olika teman för att täcka in så många områden som möjligt, till exempel bygglov, miljö- och hälsa, upphandlingar, arbetsmarknad och integration. Kommunens handläggare eller tjänstemän deltar tillsammans med näringslivskontoret och ibland är också inbjudna samarbetspartners/vänner med, som till exempel Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen eller Almi.

Arbetet med att förbättra servicen för företagen inleddes i våras med att ett 30-tal av medarbetarna i kommunen som jobbar med företagen gick SKL:s utbildning Förenkla Helt Enkelt. Utbildningen syftar till ökad insikt om företagens villkor och behov och ska förbättra kommunens attityder/bemötande samt förbättra kommunens interna processer.

– Politikerna har tydligt pekat ut riktningen i den nyligen antagna näringslivsstrategin där företagsattityd och service är centrala. Med Näringslivskontoret med vänner involverar vi hela kommunen och skruvar upp det interna arbetet. Utifrån respons från företagen kommer vi sedan allt eftersom att utveckla träffarna framöver, säger Anna-Carin Svéden.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Byggboom i Malung-Sälen

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen och sågindustrin investerar för fullt i Malung-Sälens kommun. Nu gäller det för kommunen att hänga med i utvecklingen. "Det är jättekul att jobba i en kommun där det händer så mycket positivt", säger kommunalrådet Hans Unander (S).
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.