Drop-in för företagare förenklar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.

Företagare på drop-in möte på Krokoms kommun

Drop-in på kommunhuset, företagare får information om mark, lokaler och bygglov

Nyinflyttade företagarduon Elenor Öster och Anne Hauser, som tillsammans driver företaget Saran Yoga, uppskattar öppenheten.  De flyttade från Stockholm till Offerdalsbygden för två år sedan. Hittills har de hållit kurser i kundaliniyoga, workshops och föreläsningar i hyrda lokaler, i såväl Jämtland som runt om i landet. För ett år sedan köpte de Bruksgården i Rönnöfors i Offerdal och målet är nu att skapa en kursgård med yoga, meditation och integrativ psykiatrisk mottagning för återhämtning. För att renovera den gamla gården och utveckla kursverksamheten krävs en rad tillstånd och bestämmelser att följa.

Anne Hauser och Elenor Öster, Saran Yoga

Elenor Öster och Anne Hauser driver företaget Saran Yoga hemifrån Bruksgården i Rönnöfors, Offerdal. Målet är nu att utveckla verksamheten och skapa en kursgård.

– Det förenklar för oss som nya företagare i kommunen. Både för att vi förstår vad vi ska göra och för att vi får ett namn och ansikte på de personer vi behöver ha kontakt med, säger Elenor Öster.Vi har haft många frågor och näringslivskontoret har alltid varit snabba på att svara och hjälpt oss fram till rätt person. Redan vid första besöket hade de till exempel ordnat så att vi på en och samma gång fick träffa kunnig personal inom både bygglov och miljö & hälsa. Det är förstås värdefullt och gör företagsutvecklingen enklare, säger Elenor Öster.

Uppskattad pepp

Men det är ändå inte den praktiska hjälpen Elenor Öster uppskattat mest.

– Det viktigaste för oss har varit den pepp vi fått från näringslivskontoret. Vi har verkligen känt oss välkomna och tagna på allvar. Jag upplever att man på landsbygden ser företagandet som en del av hela samhällsbygget om jag jämför med Stockholm där vi verkade tidigare, där handlar det mer om kundkonkurrens, säger Elenor Öster.

Alla ska med

Krokoms kommun är geografiskt stor, den sträcker sig från Valsjöbyn till Ås. Företagen är utspridda och de flesta är små. Av de 2 200 registrerade företagen är det bara 30 som har fler än tio anställda. Näringslivskontoret i Krokoms kommun har länge försökt jobba utåtriktat med företagsbesök och dialog. Kommunen har också under flera år haft en positiv trend vad gäller förbättring av företagsklimatet, enligt Svenskt Näringslivs ranking där Sveriges 290 kommuner jämförs. 

Det nya med höstens satsning Näringslivskontoret med vänner är att hela kommunen involveras. Medarbetare som på ett eller annat sätt möter företagare är vid olika tillfällen med under de öppna träffarna som sker både i kommunhuset och ute i byarna, närmast i Kluk och Rötviken i november. Under våren kommer fler träffar att bokas in på andra platser i kommunen.  

– Syftet med Näringslivskontoret med vänner är att företagare enkelt via drop-in ska få information, komma i kontakt med kommunen och bli lotsad rätt. Men dialogen och den personliga kontakten är minst lika viktig, vi tror på personliga möten, säger Anna-Carin Svedén, näringslivschef i Krokoms kommun.

Gunilla Gisslén, Örjan Wiklund och Anna-Carin Svedén, Krokoms kommun

På näringslivskontoret i Krokom arbetar Gunilla Gisslén, Örjan Wiklund och Anna-Carin Svedén.

Vänner bjuds in

Träffarna med Näringslivskontoret med vänner som sker ett par gånger i månadenhar olika teman för att täcka in så många områden som möjligt, till exempel bygglov, miljö- och hälsa, upphandlingar, arbetsmarknad och integration. Kommunens handläggare eller tjänstemän deltar tillsammans med näringslivskontoret och ibland är också inbjudna samarbetspartners/vänner med, som till exempel Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen eller Almi.

Arbetet med att förbättra servicen för företagen inleddes i våras med att ett 30-tal av medarbetarna i kommunen som jobbar med företagen gick SKL:s utbildning Förenkla Helt Enkelt. Utbildningen syftar till ökad insikt om företagens villkor och behov och ska förbättra kommunens attityder/bemötande samt förbättra kommunens interna processer.

– Politikerna har tydligt pekat ut riktningen i den nyligen antagna näringslivsstrategin där företagsattityd och service är centrala. Med Näringslivskontoret med vänner involverar vi hela kommunen och skruvar upp det interna arbetet. Utifrån respons från företagen kommer vi sedan allt eftersom att utveckla träffarna framöver, säger Anna-Carin Svéden.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.