Lisa Skylare
Foto: Håkan Wike

När regionen skulle lägga ner kliniken i Gällö bestämde sig Lisa Skylar och hennes kollegor för att ta den vidare. Redan första året gick Gällökliniken med plusresultat. "Vi tänker lite hushållsekonomi: vi kan inte göra av med mer än vi tjänar in", säger Lisa Skylare.

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat, medarbetarna tycker att jobbet har blivit roligare och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service.

– Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket. Vi jobbar hela tiden för att patienterna ska trivas, att det ska kännas personligt och välkomnande att komma till oss, och vi anstränger oss för att möta allas olika behov. Det är roligt att det uppskattas, säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.

När regionen skulle lägga ner kliniken i Gällö bestämde sig Lisa Skylar och hennes kollegor för att ta den vidare. De ville gärna fortsätta jobba tillsammans och visste att de hade ett patientunderlag. Efter förhandlingar med regionen tog de över hyran av lokalen och köpte loss en del utrustning. Redan första året gick Gällökliniken med plusresultat.  

– Vi tänker lite hushållsekonomi: vi kan inte göra av med mer än vi tjänar in. Vi är inte styrda av upphandlingar utan kan förhandla om priser och välja olika leverantörer vid inköp vilket är en fördel. Sedan har vi som litet företag mindre administration. Jag är till exempel både vd och jobbar heltid som tandläkare, säger Lisa Skylare.

Satsar på utveckling

Det finns också andra skillnader mellan att jobba i en stor offentlig organisation och ett litet privat företag.

– Patientkontakten är densamma, och lika rolig oavsett huvudman. Den stora skillnaden är utvecklingsmöjligheterna, både när det gäller egen fortbildning och utveckling av verksamheten, säger Lisa Skylare.

Hon berättar att de gått flera kurser och nischat sig inom olika områden, satsat på digitalisering och köpt en in del ny modern utrustning. Det hade inte varit i möjligt med sparbetingen inom folktandvården.

Nya regler en utmaning

Det finns förstås utmaningar också som egen företagare, till exempel påverkas Gällökliniken av de nya momsreglerna som gör att det är momsbelagt att köpa in konsulttjänster. Att reglerna kring barn- och ungdomstandvården ändras är också problematiskt. Åldern för hur länge tandvård ska vara avgiftsfri för barn och unga har höjts i omgångar, från 20 till 21 år och nu senast till 23 år.

– Den ersättning vi får från regionen räcker inte på långa vägar. Det här är en ekonomisk och administrativ käpphäst och vi överväger om vi kan ha kvar avtalet med regionen så som det nu ser ut, säger Lisa Skylare.

Tar ett samhällsansvar

Att kunna behålla kliniken i Gällö och erbjuda patienterna god service på hemmaplan har varit en stark drivkraft. Att det uppskattas vittnar den nyligen mottagna hedersutmärkelsen om. Guldstjärnan delas ut av Bräcke kommun och motiveringen lyder: ”Företaget sköter framgångsrikt den nödvändiga servicen på glesbygden och främjar både folkhälsa och miljö genom kortare resor. Här blir patienterna omhändertagna på ett sätt som göra att bekymmer med tänderna känns lättare.”

Om Lisa Skylares planer går i lås kommer ännu fler patienter få ta del av servicen på kliniken i Gällö.

– Utmaningen just nu är lokalen, vi är trångbodda. Vi behöver mer utrymme för att kunna ta emot fler patienter och växa med fler medarbetare. Vi vill fortsätta utveckla verksamheten i Gällö, säger Lisa Skylare. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krisen tar inte semester

KRÖNIKA "Vi lever i ett län som präglas av företagsamhet, efter sommaren tar vi nya tag och återstartar Sverige", skriver Ola Toftegaard.
NYHET Publicerad:

Osäkra regler ledde till varsel

CORONAKRISEN "Vi kan inte bygga vår verksamhet med tron om att vi har gjort en ekonomisk besparing om det senare inte visar sig vara fallet", säger Krister Blomgren, vd för Engcon.
NYHET Publicerad:

Corona och företagsklimat viktiga uppgifter för ny näringslivschef

FÖRETAGSKLIMAT Åre-andan, den starka drivkraft som finns bland företagarna i Åre kommun, kommer att hjälpa området att komma tillbaka efter corona. Det menar den nya näringslivschefen Johan Bürger Hyllienmark. Nu när det mest akuta arbetet kring corona har lagt sig finns det också andra frågor för nya chefen att ta tag i – förbättringar av det lokala företagsklimatet till exempel.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Corona stoppar nöjescentrets högsäsong

CORONAKRISEN Multi Challenge i Östersund är ett av Sveriges största nöjescenter. Sommarmånaderna med början i maj brukar vara den tid när företaget får intäkter för hela året. Men som en följd av coronakrisen prövas nu hela verksamheten och företagets ekonomichef är kritisk till hur stöden har utformats. 
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme i länet

FÖRETAGSKLIMAT Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den visar att företagarna i Bergs kommun är mest nöjda med företagsklimatet 2020 jämfört med länets övriga kommuner.
NYHET Publicerad:

Seger för brukanderätten

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt industriföretag masstillverkar skyddsvisir

CORONAKRISEN Lindevalls Industri AB i Östersund har under coronakrisen snabbt ställt om sin verksamhet. Nu tillverkar företaget omkring 1 500 skyddsvisir om dagen och efterfrågan är stor.
NYHET Publicerad:

Dramatisk svår situation för jämtländska företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. "Siffrorna för Jämtlands län är ytterst allvarliga. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet och de oerhörda konsekvenser det skulle innebära för länet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan i startblocket – stort intresse för lärartjänster

FRISKOLA I augusti slår Internationella Engelska Skolan, IES, upp dörrarna i Östersund. Elva klasser drar igång, från förskoleklass till sjuan. Rektor Mika Reunanen är ny i sin roll men säger att kontakterna med Östersunds kommun varit välkomnande – på tvärs med den debatt som ibland förekommit i medierna.
NYHET Publicerad:

Effekterna av coronakrisen allt svårare för företag i Jämtland 

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Jämtland. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 56 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Sandra Lundqvist tar över ratten som ny vd för Taxi Östersund

PÅ NY POST Hon har en bred bakgrund inom affärsutveckling och ledarskap, både i regionala och internationella bolag. I slutet av april tar Sandra Lundqvist över som vd i ett anrikt Östersundsföretag – samtidigt som bolaget skakas av corona och det råder stor osäkerhet om framtiden.
NYHET Publicerad:

Allt tunnare orderbok för Åre Produktion

CORONAKRISEN Åre Produktion är vana vid att ha en fulltecknad orderbok för 6-8 veckor framåt. Nu är den nere på 2-3 veckor och framtiden är oviss till följd av coronakrisen. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen har inte lugnat bolagets vd.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.