Lisa Skylare
Foto: Håkan Wike

När regionen skulle lägga ner kliniken i Gällö bestämde sig Lisa Skylar och hennes kollegor för att ta den vidare. Redan första året gick Gällökliniken med plusresultat. "Vi tänker lite hushållsekonomi: vi kan inte göra av med mer än vi tjänar in", säger Lisa Skylare.

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat, medarbetarna tycker att jobbet har blivit roligare och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service.

– Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket. Vi jobbar hela tiden för att patienterna ska trivas, att det ska kännas personligt och välkomnande att komma till oss, och vi anstränger oss för att möta allas olika behov. Det är roligt att det uppskattas, säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.

När regionen skulle lägga ner kliniken i Gällö bestämde sig Lisa Skylar och hennes kollegor för att ta den vidare. De ville gärna fortsätta jobba tillsammans och visste att de hade ett patientunderlag. Efter förhandlingar med regionen tog de över hyran av lokalen och köpte loss en del utrustning. Redan första året gick Gällökliniken med plusresultat.  

– Vi tänker lite hushållsekonomi: vi kan inte göra av med mer än vi tjänar in. Vi är inte styrda av upphandlingar utan kan förhandla om priser och välja olika leverantörer vid inköp vilket är en fördel. Sedan har vi som litet företag mindre administration. Jag är till exempel både vd och jobbar heltid som tandläkare, säger Lisa Skylare.

Satsar på utveckling

Det finns också andra skillnader mellan att jobba i en stor offentlig organisation och ett litet privat företag.

– Patientkontakten är densamma, och lika rolig oavsett huvudman. Den stora skillnaden är utvecklingsmöjligheterna, både när det gäller egen fortbildning och utveckling av verksamheten, säger Lisa Skylare.

Hon berättar att de gått flera kurser och nischat sig inom olika områden, satsat på digitalisering och köpt en in del ny modern utrustning. Det hade inte varit i möjligt med sparbetingen inom folktandvården.

Nya regler en utmaning

Det finns förstås utmaningar också som egen företagare, till exempel påverkas Gällökliniken av de nya momsreglerna som gör att det är momsbelagt att köpa in konsulttjänster. Att reglerna kring barn- och ungdomstandvården ändras är också problematiskt. Åldern för hur länge tandvård ska vara avgiftsfri för barn och unga har höjts i omgångar, från 20 till 21 år och nu senast till 23 år.

– Den ersättning vi får från regionen räcker inte på långa vägar. Det här är en ekonomisk och administrativ käpphäst och vi överväger om vi kan ha kvar avtalet med regionen så som det nu ser ut, säger Lisa Skylare.

Tar ett samhällsansvar

Att kunna behålla kliniken i Gällö och erbjuda patienterna god service på hemmaplan har varit en stark drivkraft. Att det uppskattas vittnar den nyligen mottagna hedersutmärkelsen om. Guldstjärnan delas ut av Bräcke kommun och motiveringen lyder: ”Företaget sköter framgångsrikt den nödvändiga servicen på glesbygden och främjar både folkhälsa och miljö genom kortare resor. Här blir patienterna omhändertagna på ett sätt som göra att bekymmer med tänderna känns lättare.”

Om Lisa Skylares planer går i lås kommer ännu fler patienter få ta del av servicen på kliniken i Gällö.

– Utmaningen just nu är lokalen, vi är trångbodda. Vi behöver mer utrymme för att kunna ta emot fler patienter och växa med fler medarbetare. Vi vill fortsätta utveckla verksamheten i Gällö, säger Lisa Skylare. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.