I Böle har skolan blivit byns mötesplats

NYHET Publicerad

SKOLA När Östersund lade ner den kommunala skolan i Böle år 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.

Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola

"Målet är ju att barnen ska få ut så mycket som möjligt. Vårt mantra är att bygga en så bra verksamhet som möjligt för barn och personal." Det säger Eva-Märet Nordenberg.

– Föräldrarnas enda mål var att äga friskolan och att stötta elever och personal. Vi har ingen enskild ägare och ingen vinstutdelning. Eventuella vinster återinvesteras i verksamheten, säger Eva-Märet Nordenberg, rektor och vd på Böle Byskola i Östersund.

De 50 000 kronor som krävdes för att köpa aktiebolaget fick föreningen in genom gåvor från boende i bygden och föräldrar med barn på skolan, och genom att arrangera en fest.

Nästa steg var att åka runt och samla in möbler till de tomma lokalerna.

– Det ägnade vi sommaren åt. Vi fick mycket och annat fick vi på krita.  Och vi lyckades möblera upp ordentligt till skolstarten i augusti.

Eva-Märet Nordenberg hade själv barn på skolan och började jobba som engagerad föräldrar, och blev sedan övertalad att bli rektor. Vid starten var det 63 elever och 8 anställda, lokalerna hyrdes av Östersunds kommun, och även skolmaten köptes därifrån.

Men bygden växte och snart stod det klart att de befintliga lokalerna var för små. För att kunna bygga ut köptes fastigheten loss 2006 och drevs av nystartade dotterbolaget Böle Fastighets AB.

Eva-Märet Nordenberg hade också en dröm om att få laga skolmat från grunden utan onödiga tillsatser. För att ha råd med ett tillagningskök och en skolmatsal som bara används av eleverna en timme per dag, kom hon med idén att allmänheten skulle bjudas in för att komma och köpa mat.

– Så vi bestämde oss för att bygga en restaurang – inte en skolmatsal. Och det gjorde vi i ytterligare ett dotterbolag, Böle Restaurang AB.

Idag äger föreningen en koncern med tre bolag, 30 anställda och 130 elever. Eva-Märet Nordenberg vill vända på begreppet vinster i välfärden så att debatten inte är så hetsig och negativ.

Förutom att koncernen bidrar med en väl fungerande skola, arbetstillfällen och skatteintäkter så kommer pensionärer och företagare från bygden till restaurangen varje dag och äter och nätverkar.

– Vi brukar säga att vi bedriver vinster i välfärden – jättemycket. Vi har skapat en viktig mötesplats, och det tycker vi är en stor vinst i välfärden.

Det är tack vare att Böle Byskola har kunnat behålla sina vinster som företaget har kunnat fortsätta att investera så mycket i verksamheten. Att begränsa vinsterna hos välfärdsföretag genom ett vinsttak skulle få förödande konsekvenser. Eftersom verksamheten inte har någon annan trygghet måste det få finnas en buffert, enligt Eva-Märet Nordenberg.

–Går en kommunal skola back ett år skjuts det bara till pengar från annat håll, men går vi back utan att ha pengar att skjuta till går vi i konkurs. Vi styrs av politiska beslut och våra förutsättningar kan plötsligt förändras kraftigt, med sämre ekonomi som följd. Det måste vi ta höjd för.

Samtidigt ska inte verksamheten gå med för mycket vinst för då har Eva-Märet Nordenberg inte lagt en bra budget, konstaterar hon.

– Målet är ju att barnen ska få ut så mycket som möjligt. Vårt mantra är att bygga en så bra verksamhet som möjligt för barn och personal.

Att styra ekonomin på egen hand har bidragit till att personaltäthet kan vara högre och att mer pengar kan läggas på att ha mat med mycket näring som är lagad från grunden.

Fördelarna med att vara en fristående skola är många, poängterar hon.

– Vi är inte bundna av en massa avtal som de kommunala skolorna är. Vi gör smarta inköp hela tiden vilket gör att våra pengar räcker bättre och vi kan ha högre kvalitet. En sak som personalen ofta lyfter fram är våra korta beslutsvägar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.