Pontus Nilsson

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP 2012 var inget toppenår för den då 21-årige Pontus Nilsson i Krokom som blev av med jobbet. Men i stället för att gräva ner sig över det startade han ihop med en kollega Byggentreprenad i Jämtland AB och riktade in sig på uppdrag från både företag och privatpersoner.

– Från början var det inte så stora projekt vi tog oss an. Men vi växte och kunde investera i grävmaskiner för att också kunna göra markjobben vid byggnationer, säger Pontus Nilsson.

I dag är han ensam ägare av företaget och kan se tillbaka på en snabb utveckling. Mellan 2015-2018 var tillväxten starka 377 procent och omsättningen 2018 landade på 82 Mkr med ett resultat efter finansnetto på strax över miljonen.

En förklaring till framgången är att företaget även startat en trähusfabrik i Krokom och kan erbjuda kunderna helhetslösningar.

– Det blir enklare för kunden med en leverantör av hela projektet, från markarbeten till hustillverkning och produktion. Det gör också att vi kan erbjuda ett bra totalpris, säger Pontus Nilsson.

Ett av de större projekt som Byggentreprenad i Jämtland AB har gjort är totalentreprenaden av 20 lägenheter i Tegefjäll i Åre som blev färdigt i år. Produktion av fritidshus för privatpersoner i den jämtländska fjällvärlden har hittills varit basen i försäljningen. Och även om Pontus Nilsson bedömer att det är en fortsatt bra marknad så kommer han att sakta in med sitt företag.

– Jag har i dagsläget 45 anställda och det kostar att växa och bli ett relativt stort företag i branschen. För att hinna med att bygga organisationen så behöver vi efter det här året plana ut lite. Utmaningen är också att få bättre lönsamhet. Som nystartad är det viktigt att både vara billigast och bäst för att få kunder, men den inställningen är omöjlig att ha en längre tid om man ska få till en långsiktigt bra ekonomi, säger Pontus Nilsson.

Avslutningsvis får den färske gasellvinnaren frågan om hans förhållandevis unga ålder varit en tillgång eller nackdel när han byggt upp sitt företag.

– Mest nackdel. Jag har nog ofta fått ta i lite extra för att bevisa att jag kan branschen, det är många som har åsikter och kanske fördomar om en ung företagare.

En sak har Pontus Nilsson nu i alla fall bevisat, och det är att han kan sätta rejäl fart på ett bygg- och entreprenadföretag.

FAKTA GASELLVINNARE JÄMTLAND (siffror från bokslut 2018):

Byggentreprenad i Jämtland AB

Ort: Krokom

Oms: 2018: 82 Mkr

Tillväxt 2015 - 18: 377 procent

Antal anställda: 23

Ägare: Pontus Nilsson

Topp 10 - Gasellista Jämtland 2019
  1. Bygg Entreprenad i Jämtland, Krokom
  2. Byggruppen i Jämtland, Östersund
  3. Ovab Optimal Ventilation, Östersund
  4. Östlunds Mark och Sten, Östersund
  5. Håxås Skogstjänst, Hammerdal
  6. Jormvattnets Lego, Gäddede
  7. Qvarnsjö Skogstjänster, Åsarna
  8. Scancloud, Östersund
  9. Köttsjöns Gräv, Stugun
  10. Bra Tänder Sweden, Häggenås

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.