På två veckor runt påskhelgen ska 100 ton extra ägg levereras ut till kunderna. Det är bråda tider för hönorna i Norrland och på Pelle och Lisas packeri i Valne i västra Jämtland blir det några långa kvällar för de anställda.
– Egentligen är julen en större ägghögtid totalt sett men den är utspridd på fyra veckor ungefär, berättar Pelle Sallin, grundare och ”senior advisor” på Pelle och Lisas ägg. Vi levererar ungefär 300 ton ägg under påskveckorna, i jämförelse med 180 ton två normala veckor.
Det krävs koll på leveranserna och alla hönserier får se till att ha full besättning och inga höns får slaktas ut på de stallar som levererar till Pelle och Lisa.
– Ett litet lager kan vi hålla till påskleveranserna men enligt EU får inte ägg konsumeras senare än 28 dagar efter värmningen, även om jag vet att de kan håll sig både en och två månader till. Det har väl att göra med salmonellaspridningen i Europa, något vi inte har problem med här i Sverige.
Extrapersonal får i viss mån rycka in i packeriet som har 16 anställda i Valne. Och familjernas barn och barnbarn i rätt ålder har möjlighet att tjäna en extra hacka helgen innan påskveckorna tar sin början.
– Det blir några extra kvällar men när påskhelgen väl är igång ska allt vara ute, berättar Pelle Sallin. Men visst händer det att vi får köra ut de allra sista äggen vi har som reserv på lager - om det är någon butik som beställt fel. Som längst har vi kört ut ägg till Sollefteå någon påskafton.
Med rutin sedan starten 1974 är det ingen påskpanik på Pelle och Lisas ägg. Sedan i november packar de även ägg åt Yttertavle hönseri utanför Umeå, en plötslig omsättningsökning med 20 procent mer ägg, och till sommaren blir det till att bygga ut lagret för Norrlands största leverantör av ägg.
En omsättning på drygt 100 miljoner och en årlig vinst på ungefär tre miljoner gör att verksamheten tuffar på bra. Det finns inget egensyfte att växa sig större menar Pelle Sallin men med fler leverantörer av ägg kommer också stordriftsfördelar som gör att de kan betala skäligt för äggen och få ut de marginaler de vill. I dagsläget är det nio olika äggleverantörer, merparten i norra Sverige.
Ägg är populärt igen och efter tidigare års brist på KRAV-ägg har branschen hunnit ikapp även om det är den delen av äggproduktionen som kan öka från de 15 procent Pelle och Lisa får in idag.
– I Norrland är det egentligen bara butikskedjornas egna märkesägg som är större och det kommer vi inte åt eftersom de måste ha en viss procent Ica-ägg på Ica-butikerna till exempel.
Pelle Sallin berättar att prisbilden sedan 1974 har förändrats från sju kronor per kilo ägg till runt 14 kronor per kilo ägg idag. En utveckling som gör att både äggleverantörer och packeri får ekonomin att gå ihop.
– Den stora skillnaden är att hönorna värper mer nu och äter mindre tack vare specialiserade värpraser. En höna lägger ungefär 22 kilo ägg per år mot 10 kilo för fyrtio år sedan. Men de behöver idag inte mer än hälften av den mängd foder som de krävde för fyrtio år sedan.
Åter till påskens konsumtion kan vi konstatera att vi klämmer i oss drygt fyra ägg per person under påskhelgens fyra dagar enligt branschorganisationen Svenska ägg. Det är ändå inte mer än knappt dubbelt så mycket som vi konsumerar i snitt vanliga veckor då vi äter drygt ett halvt ägg och person och dag, enligt samma källa.
– Jag äter väl en bra bit över snittet, avslöjar Pelle Sallin som brukar få i sig två ägg om dagen. Gärna lite löskokt, men det finns många bra sätt att få i sig ägg som innehåller alla vitaminer vi behöver - utom C-vitaminer. Ett riktigt vitaminpiller alltså. Men ägg i nässelsoppa är det absolut bästa sättet att äta ägg.
Ägg kommer det finnas till alla i påsk, men delikatessen nässelsoppa kan bara njutas färsk i södra Sverige. Utanför Pelle och Lisas packeri i Valne ligger snön nämligen fortfarande djup på gården.
FÖRETAGSAMHETEN.Entreprenörskap