Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP På två veckor runt påskhelgen ska 100 ton extra ägg levereras ut till kunderna. Det är bråda tider för hönorna i Norrland och på Pelle och Lisas packeri i Valne i västra Jämtland blir det några långa kvällar för de anställda.

Pelle&Lisas verksamhet i Valne

Nässelsoppa med ägghalvor får vänta. Snön ligger fortfarande djup i Valne, men inför påsken råder stor aktivitet i Pelle&Lisas lokaler utanför Nälden.

Pelle Sallin grundare till äggleverantören Pelle & Lisa

Pelle Sallin är grundare till äggleverantören Pelle&Lisa. Inför påsken fördubblas leveranserna.

– Egentligen är julen en större ägghögtid totalt sett men den är utspridd på fyra veckor ungefär, berättar Pelle Sallin, grundare och ”senior advisor” på Pelle och Lisas ägg. Vi levererar ungefär 300 ton ägg under påskveckorna, i jämförelse med 180 ton två normala veckor.

Det krävs koll på leveranserna och alla hönserier får se till att ha full besättning och inga höns får slaktas ut på de stallar som levererar till Pelle och Lisa.

– Ett litet lager kan vi hålla till påskleveranserna men enligt EU får inte ägg konsumeras senare än 28 dagar efter värmningen, även om jag vet att de kan håll sig både en och två månader till. Det har väl att göra med salmonellaspridningen i Europa, något vi inte har problem med här i Sverige.

Extrapersonal får i viss mån rycka in i packeriet som har 16 anställda i Valne. Och familjernas barn och barnbarn i rätt ålder har möjlighet att tjäna en extra hacka helgen innan påskveckorna tar sin början.

– Det blir några extra kvällar men när påskhelgen väl är igång ska allt vara ute, berättar Pelle Sallin. Men visst händer det att vi får köra ut de allra sista äggen vi har som reserv på lager - om det är någon butik som beställt fel. Som längst har vi kört ut ägg till Sollefteå någon påskafton.

Stabil verksamhet

Med rutin sedan starten 1974 är det ingen påskpanik på Pelle och Lisas ägg. Sedan i november packar de även ägg åt Yttertavle hönseri utanför Umeå, en plötslig omsättningsökning med 20 procent mer ägg, och till sommaren blir det till att bygga ut lagret för Norrlands största leverantör av ägg.

En omsättning på drygt 100 miljoner och en årlig vinst på ungefär tre miljoner gör att verksamheten tuffar på bra. Det finns inget egensyfte att växa sig större menar Pelle Sallin men med fler leverantörer av ägg kommer också stordriftsfördelar som gör att de kan betala skäligt för äggen och få ut de marginaler de vill. I dagsläget är det nio olika äggleverantörer, merparten i norra Sverige.

Ägg är populärt igen och efter tidigare års brist på KRAV-ägg har branschen hunnit ikapp även om det är den delen av äggproduktionen som kan öka från de 15 procent Pelle och Lisa får in idag.

– I Norrland är det egentligen bara butikskedjornas egna märkesägg som är större och det kommer vi inte åt eftersom de måste ha en viss procent Ica-ägg på Ica-butikerna till exempel.

Pelle Sallin berättar att prisbilden sedan 1974 har förändrats från sju kronor per kilo ägg till runt 14 kronor per kilo ägg idag. En utveckling som gör att både äggleverantörer och packeri får ekonomin att gå ihop.

– Den stora skillnaden är att hönorna värper mer nu och äter mindre tack vare specialiserade värpraser. En höna lägger ungefär 22 kilo ägg per år mot 10 kilo för fyrtio år sedan. Men de behöver idag inte mer än hälften av den mängd foder som de krävde för fyrtio år sedan.

Två ägg om dagen

Åter till påskens konsumtion kan vi konstatera att vi klämmer i oss drygt fyra ägg per person under påskhelgens fyra dagar enligt branschorganisationen Svenska ägg. Det är ändå inte mer än knappt dubbelt så mycket som vi konsumerar i snitt vanliga veckor då vi äter drygt ett halvt ägg och person och dag, enligt samma källa.  

– Jag äter väl en bra bit över snittet, avslöjar Pelle Sallin som brukar få i sig två ägg om dagen. Gärna lite löskokt, men det finns många bra sätt att få i sig ägg som innehåller alla vitaminer vi behöver - utom C-vitaminer. Ett riktigt vitaminpiller alltså. Men ägg i nässelsoppa är det absolut bästa sättet att äta ägg. 

Ägg kommer det finnas till alla i påsk, men delikatessen nässelsoppa kan bara njutas färsk i södra Sverige. Utanför Pelle och Lisas packeri i Valne ligger snön nämligen fortfarande djup på gården. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är verkligen med glädje vi tar emot detta besked som visar att politikerna lyssnat. Nu kan vi konkurrera på lika villkor med våra grannländer med lägre moms på tjänsterna,” säger Philip Harlaut, vd för Åreguiderna.
NYHET Publicerad:

Postnord ändrar rutiner och försämrar för företag i Jämtland

GÄSTKRÖNIKA ”Valet står mellan att flytta plock- och pack till en ort söder om Söderhamn om jag vill ha leverans nästa dag. Kan jag acceptera en dags försening kan jag lika gärna flytta till Estland och låta kunderna dra nytta av de lägre kostnaderna.” Det skriver företagaren Carl Erik Eriksson, ägare av Favoptic som har verksamhet i Östersund men som nu överväger flytta verksamheten på grund av Postnords försämrade service.
NYHET Publicerad:

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

VÄLFÄRDSSKAPARE När elever på Wargentinskolan träffade företagaren Katarina Magnusson blev de överraskade av hur mycket ett företag med cirka 40 anställda skapar för välfärden. Varje år ger Edenbos och Tages konditorier och butik – 5 165 032 kronor till svensk välfärd. "Utan företagare skulle vi inte ha någon välfärd i Sverige", konstaterar eleverna. 
NYHET Publicerad:

UF-företagen - här är länsvinnarna

UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag i Jämtland heter Travel Tag och gör bagagetaggar. De unga grundarna får nu åka till Stockholm och försvara länets färger i SM-finalen för årets UF-företag Sverige. 
NYHET Publicerad:

På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

DIGITALISERING ”Jag ser inte någon annan möjlighet än samverkan mellan näringslivet och det offentliga om vi ska klara av framtidens sjukvård.”Det säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Han är en av initiativtagarna till ett unikt e-hälsonav som startat i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."
NYHET Publicerad:

Ny vd på Autotjänst Laitis i Östersund

HANDEL Vd och grundare uppmanar politikerna - "luckra upp LAS och fixa trafiksituationen i Lillänge"
NYHET Publicerad:

Varumärket Åre magnet för näringsliv

TILLVÄXT Ett råd till styrande politiker - använd Åre som varumärke för att locka företag och branscher till kommunen.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef presenterar sig

FÖRETAGSKLIMAT Fredric Kilander, ny näringslivschef i Östersund, vill skapa Sveriges bästa företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så undviker du arbetslöshet efter gymnasiestudierna

GYMNASIEVALET Länets yrkesprogram ger förutsättningar för fast jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, visar Gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

ÅKERIBRANSCHEN Höjd skatt på drivmedel, ökade lönekostnader och regleringar pressar lönsamheten för svenska åkerier. Samtidigt ökar konkurrensen från utländska bolag som inte efterlever det svenska regelverket.
NYHET Publicerad:

Åtta miljoner för bättre öl och arbetsmiljö

SATSAR FRAMÅT Jämtlands Bryggeri satsar hårt. De senaste sex åren har bolaget investerat sammanlagt åtta miljoner kronor för att förbättra såväl ölkvaliteten som arbetsmiljön. I slutet av december blev de senaste investeringarna på 1,5 miljoner kronor klara. Bryggeriet har byggt ett helt nytt filtreringssystem och installerat en palleteringsrobot. "Roboten är en ren arbetsmiljöåtgärd, den underlättar arbetet otroligt mycket. Istället för att medarbetarna manuellt lyfter hundratals öllådor sköter palleteringsroboten det jobbet", säger Anders Thelenius vd för Jämtlands Bryggeri.