Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP På två veckor runt påskhelgen ska 100 ton extra ägg levereras ut till kunderna. Det är bråda tider för hönorna i Norrland och på Pelle och Lisas packeri i Valne i västra Jämtland blir det några långa kvällar för de anställda.

Pelle&Lisas verksamhet i Valne

Nässelsoppa med ägghalvor får vänta. Snön ligger fortfarande djup i Valne, men inför påsken råder stor aktivitet i Pelle&Lisas lokaler utanför Nälden.

Pelle Sallin grundare till äggleverantören Pelle & Lisa

Pelle Sallin är grundare till äggleverantören Pelle&Lisa. Inför påsken fördubblas leveranserna.

– Egentligen är julen en större ägghögtid totalt sett men den är utspridd på fyra veckor ungefär, berättar Pelle Sallin, grundare och ”senior advisor” på Pelle och Lisas ägg. Vi levererar ungefär 300 ton ägg under påskveckorna, i jämförelse med 180 ton två normala veckor.

Det krävs koll på leveranserna och alla hönserier får se till att ha full besättning och inga höns får slaktas ut på de stallar som levererar till Pelle och Lisa.

– Ett litet lager kan vi hålla till påskleveranserna men enligt EU får inte ägg konsumeras senare än 28 dagar efter värmningen, även om jag vet att de kan håll sig både en och två månader till. Det har väl att göra med salmonellaspridningen i Europa, något vi inte har problem med här i Sverige.

Extrapersonal får i viss mån rycka in i packeriet som har 16 anställda i Valne. Och familjernas barn och barnbarn i rätt ålder har möjlighet att tjäna en extra hacka helgen innan påskveckorna tar sin början.

– Det blir några extra kvällar men när påskhelgen väl är igång ska allt vara ute, berättar Pelle Sallin. Men visst händer det att vi får köra ut de allra sista äggen vi har som reserv på lager - om det är någon butik som beställt fel. Som längst har vi kört ut ägg till Sollefteå någon påskafton.

Stabil verksamhet

Med rutin sedan starten 1974 är det ingen påskpanik på Pelle och Lisas ägg. Sedan i november packar de även ägg åt Yttertavle hönseri utanför Umeå, en plötslig omsättningsökning med 20 procent mer ägg, och till sommaren blir det till att bygga ut lagret för Norrlands största leverantör av ägg.

En omsättning på drygt 100 miljoner och en årlig vinst på ungefär tre miljoner gör att verksamheten tuffar på bra. Det finns inget egensyfte att växa sig större menar Pelle Sallin men med fler leverantörer av ägg kommer också stordriftsfördelar som gör att de kan betala skäligt för äggen och få ut de marginaler de vill. I dagsläget är det nio olika äggleverantörer, merparten i norra Sverige.

Ägg är populärt igen och efter tidigare års brist på KRAV-ägg har branschen hunnit ikapp även om det är den delen av äggproduktionen som kan öka från de 15 procent Pelle och Lisa får in idag.

– I Norrland är det egentligen bara butikskedjornas egna märkesägg som är större och det kommer vi inte åt eftersom de måste ha en viss procent Ica-ägg på Ica-butikerna till exempel.

Pelle Sallin berättar att prisbilden sedan 1974 har förändrats från sju kronor per kilo ägg till runt 14 kronor per kilo ägg idag. En utveckling som gör att både äggleverantörer och packeri får ekonomin att gå ihop.

– Den stora skillnaden är att hönorna värper mer nu och äter mindre tack vare specialiserade värpraser. En höna lägger ungefär 22 kilo ägg per år mot 10 kilo för fyrtio år sedan. Men de behöver idag inte mer än hälften av den mängd foder som de krävde för fyrtio år sedan.

Två ägg om dagen

Åter till påskens konsumtion kan vi konstatera att vi klämmer i oss drygt fyra ägg per person under påskhelgens fyra dagar enligt branschorganisationen Svenska ägg. Det är ändå inte mer än knappt dubbelt så mycket som vi konsumerar i snitt vanliga veckor då vi äter drygt ett halvt ägg och person och dag, enligt samma källa.  

– Jag äter väl en bra bit över snittet, avslöjar Pelle Sallin som brukar få i sig två ägg om dagen. Gärna lite löskokt, men det finns många bra sätt att få i sig ägg som innehåller alla vitaminer vi behöver - utom C-vitaminer. Ett riktigt vitaminpiller alltså. Men ägg i nässelsoppa är det absolut bästa sättet att äta ägg. 

Ägg kommer det finnas till alla i påsk, men delikatessen nässelsoppa kan bara njutas färsk i södra Sverige. Utanför Pelle och Lisas packeri i Valne ligger snön nämligen fortfarande djup på gården. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Nytt ansikte på Ung Företagsamhet i Jämtland

FÖRETAGSAMHET Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år.
NYHET Publicerad:

Halvering av antal varumärkesansökningar från Jämtland

VARUMÄRKESSKYDD Antalet varumärkesansökningar från länet har halverats senaste året, visar ny statistik från Patent- och registreringsverket. 2018 gjordes 34 ansökningar från länet mot 62 ansökningar 2017."Företag med många varumärken är ofta innovativa företag som ligger väl till på sin marknad," säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

De lär sig driva företag på sommarlovet

ENTREPRENÖRER Många skolelever tar chansen att testa sina affärsidéer under sommarlovet. I samverkan håller Bergs och Krokoms kommuner i utbildning och handledning för ungdomarnas företagsstart. "Flertalet av de ungdomar som är med i sommarlovsentreprenörerna kommer från små byar, de är till exempel från Skålan, Kaxås och Klövsjö. Ungdomar som kommer från små byar har ett stort engagemang och är nyfikna. Det är egenskaper som är viktiga för att lyckas som företagare," säger Maria Wikén, Bergs kommun och handledare för årets Sommarlovsentreprenörer.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på lika villkor för offentliga och privata företag

KONKURRENS Hur undviks osund konkurrens av offentliga aktörer? Det är temat med olika infallsvinklar för två C-uppsatser skrivna av tre studenter vid förvaltnings- och ekonomiprogrammet på Mittuniversitet i Östersund. Gabriel Matloub och Petra Åhsell har riktat in sig på frågan hur man gör offentliga upphandlingar mer tillgängliga för små och medelstora företag. Felicia Dalborg har i sin uppsats skrivit om problemet när offentliga företag slår undan benen för de privata företagen verksamma på samma marknad.
NYHET Publicerad:

Sociala sidoprojekt får hotellet att växa

BESÖKSNÄRINGEN Med sina 197 rum och en av stadens bästa restauranger har Clarion Hotel Grand Östersund blivit en populär samlingspunkt för både inresta besökare och Östersundsbor. Möt hotellet som inte vill vara en leverantör av sängplatser, utan en levande centralpunkt i Östersunds stadsbild.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver en ny syn på kunskap

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,4 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Jämtlands län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

"Samarbetet över kommungränserna kommer att öka"

MYNDIGHETSUTÖVNING Berg och Härjedalen slår ihop vissa kommunala verksamheter och utvecklar samarbetet över kommungränserna. "Det är troligt att fler mindre kommuner kommer att behöva göra som oss. Det läggs mer ansvar på kommunerna och direktiven utgår från situationen i storstäderna, att folk bor i trappuppgångar men så är det inte i våra kommuner," säger Anders Häggkvist, (C), kommunalråd i Härjedalens kommun. 
NYHET Publicerad:

Svenskt-norskt gränssamarbete står som modell i Brexit

GRÄNSSAMARBETE "Vi upplever att Sverige alltid vill ligga i framkant när EU kommer med nya direktiv om handeln utanför medlemsländerna. Det är tolkningsfrågor. Nya direktiv kan ställa till det för kunderna," säger Pär Skytt som är chef för KGH Customs Service i Jämtlands län. Ett företag som sköter tullhantering och administration åt företag som handlar med varor utanför EU.
NYHET Publicerad:

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

REGELKRÅNGEL Hur kommuner och länsstyrelser hanterar tillståndsärenden och kontroller är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Idag råder stora skillnader. När vd Jan-Olof Jacke besökte Jämtland var budskapet kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme av jämtska företagen

FÖRETAGSKLIMAT När pallplatserna för bästa företagsklimatet i länet fördelas hamnar Bergs kommun i topp och med högsta sammanfattande betyget i länet. Åre, Östersund och Strömsund kommer på delad andra plats i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Detta när företagen i kommunerna fått sätta betyg på kommunens förmåga att hantera frågor som rör företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Utan företag dör glesbygden

VÄLFÄRDSSKAPARNA Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon i Strömsunds kommun är tre företag som tillsammans med sina medarbetare bidrar med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser. Nyligen fick företagen besök av politiker, intresseorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Historiskt spadtag för Nord-Lock Group i Mattmar

VÄLFÄRDSSKAPARE På tisdag den 14 maj tas första spadtaget för den största utbyggnaden av lokaler som Nord Lock i Mattmar någonsin gjort. Därmed säkerställs den framtida produktionen på orten. För Åre kommun innebär utbyggnaden att kommunen nu behåller en av kommunens största välfärdsskapare. Divisionen i Mattmar och dess medarbetare drar nämligen in 30 miljoner kronor till välfärden varje år.
NYHET Publicerad:

Efterfrågan på arbetskraft minskar i länets företag

KONJUNKTUR Konjunkturen i länet mattas av och flera företag förväntar sig minskade eller oförändrade produktions- och försäljningsvolymer det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturpanel för andra kvartalet i år. "Det vi kan se är att företagen i länet gör ungefär samma bedömning av konjunkturen som snittet för övriga landet. Toppen på högkonjunkturen är passerad och förväntningarna när det gäller investeringar och försäljningsvolymer stagnerar", säger Ola Toftegaard, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jämtlands län.