Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP På två veckor runt påskhelgen ska 100 ton extra ägg levereras ut till kunderna. Det är bråda tider för hönorna i Norrland och på Pelle och Lisas packeri i Valne i västra Jämtland blir det några långa kvällar för de anställda.

Pelle&Lisas verksamhet i Valne

Nässelsoppa med ägghalvor får vänta. Snön ligger fortfarande djup i Valne, men inför påsken råder stor aktivitet i Pelle&Lisas lokaler utanför Nälden.

Pelle Sallin grundare till äggleverantören Pelle & Lisa

Pelle Sallin är grundare till äggleverantören Pelle&Lisa. Inför påsken fördubblas leveranserna.

– Egentligen är julen en större ägghögtid totalt sett men den är utspridd på fyra veckor ungefär, berättar Pelle Sallin, grundare och ”senior advisor” på Pelle och Lisas ägg. Vi levererar ungefär 300 ton ägg under påskveckorna, i jämförelse med 180 ton två normala veckor.

Det krävs koll på leveranserna och alla hönserier får se till att ha full besättning och inga höns får slaktas ut på de stallar som levererar till Pelle och Lisa.

– Ett litet lager kan vi hålla till påskleveranserna men enligt EU får inte ägg konsumeras senare än 28 dagar efter värmningen, även om jag vet att de kan håll sig både en och två månader till. Det har väl att göra med salmonellaspridningen i Europa, något vi inte har problem med här i Sverige.

Extrapersonal får i viss mån rycka in i packeriet som har 16 anställda i Valne. Och familjernas barn och barnbarn i rätt ålder har möjlighet att tjäna en extra hacka helgen innan påskveckorna tar sin början.

– Det blir några extra kvällar men när påskhelgen väl är igång ska allt vara ute, berättar Pelle Sallin. Men visst händer det att vi får köra ut de allra sista äggen vi har som reserv på lager - om det är någon butik som beställt fel. Som längst har vi kört ut ägg till Sollefteå någon påskafton.

Stabil verksamhet

Med rutin sedan starten 1974 är det ingen påskpanik på Pelle och Lisas ägg. Sedan i november packar de även ägg åt Yttertavle hönseri utanför Umeå, en plötslig omsättningsökning med 20 procent mer ägg, och till sommaren blir det till att bygga ut lagret för Norrlands största leverantör av ägg.

En omsättning på drygt 100 miljoner och en årlig vinst på ungefär tre miljoner gör att verksamheten tuffar på bra. Det finns inget egensyfte att växa sig större menar Pelle Sallin men med fler leverantörer av ägg kommer också stordriftsfördelar som gör att de kan betala skäligt för äggen och få ut de marginaler de vill. I dagsläget är det nio olika äggleverantörer, merparten i norra Sverige.

Ägg är populärt igen och efter tidigare års brist på KRAV-ägg har branschen hunnit ikapp även om det är den delen av äggproduktionen som kan öka från de 15 procent Pelle och Lisa får in idag.

– I Norrland är det egentligen bara butikskedjornas egna märkesägg som är större och det kommer vi inte åt eftersom de måste ha en viss procent Ica-ägg på Ica-butikerna till exempel.

Pelle Sallin berättar att prisbilden sedan 1974 har förändrats från sju kronor per kilo ägg till runt 14 kronor per kilo ägg idag. En utveckling som gör att både äggleverantörer och packeri får ekonomin att gå ihop.

– Den stora skillnaden är att hönorna värper mer nu och äter mindre tack vare specialiserade värpraser. En höna lägger ungefär 22 kilo ägg per år mot 10 kilo för fyrtio år sedan. Men de behöver idag inte mer än hälften av den mängd foder som de krävde för fyrtio år sedan.

Två ägg om dagen

Åter till påskens konsumtion kan vi konstatera att vi klämmer i oss drygt fyra ägg per person under påskhelgens fyra dagar enligt branschorganisationen Svenska ägg. Det är ändå inte mer än knappt dubbelt så mycket som vi konsumerar i snitt vanliga veckor då vi äter drygt ett halvt ägg och person och dag, enligt samma källa.  

– Jag äter väl en bra bit över snittet, avslöjar Pelle Sallin som brukar få i sig två ägg om dagen. Gärna lite löskokt, men det finns många bra sätt att få i sig ägg som innehåller alla vitaminer vi behöver - utom C-vitaminer. Ett riktigt vitaminpiller alltså. Men ägg i nässelsoppa är det absolut bästa sättet att äta ägg. 

Ägg kommer det finnas till alla i påsk, men delikatessen nässelsoppa kan bara njutas färsk i södra Sverige. Utanför Pelle och Lisas packeri i Valne ligger snön nämligen fortfarande djup på gården. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme i länet

FÖRETAGSKLIMAT Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den visar att företagarna i Bergs kommun är mest nöjda med företagsklimatet 2020 jämfört med länets övriga kommuner.
NYHET Publicerad:

Seger för brukanderätten

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt industriföretag masstillverkar skyddsvisir

CORONAKRISEN Lindevalls Industri AB i Östersund har under coronakrisen snabbt ställt om sin verksamhet. Nu tillverkar företaget omkring 1 500 skyddsvisir om dagen och efterfrågan är stor.
NYHET Publicerad:

Dramatisk svår situation för jämtländska företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. "Siffrorna för Jämtlands län är ytterst allvarliga. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet och de oerhörda konsekvenser det skulle innebära för länet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan i startblocket – stort intresse för lärartjänster

FRISKOLA I augusti slår Internationella Engelska Skolan, IES, upp dörrarna i Östersund. Elva klasser drar igång, från förskoleklass till sjuan. Rektor Mika Reunanen är ny i sin roll men säger att kontakterna med Östersunds kommun varit välkomnande – på tvärs med den debatt som ibland förekommit i medierna.
NYHET Publicerad:

Effekterna av coronakrisen allt svårare för företag i Jämtland 

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Jämtland. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 56 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Sandra Lundqvist tar över ratten som ny vd för Taxi Östersund

PÅ NY POST Hon har en bred bakgrund inom affärsutveckling och ledarskap, både i regionala och internationella bolag. I slutet av april tar Sandra Lundqvist över som vd i ett anrikt Östersundsföretag – samtidigt som bolaget skakas av corona och det råder stor osäkerhet om framtiden.
NYHET Publicerad:

Allt tunnare orderbok för Åre Produktion

CORONAKRISEN Åre Produktion är vana vid att ha en fulltecknad orderbok för 6-8 veckor framåt. Nu är den nere på 2-3 veckor och framtiden är oviss till följd av coronakrisen. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen har inte lugnat bolagets vd.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.