Sociala sidoprojekt får hotellet att växa

NYHET Publicerad

BESÖKSNÄRINGEN Med sina 197 rum och en av stadens bästa restauranger har Clarion Hotel Grand Östersund blivit en populär samlingspunkt för både inresta besökare och Östersundsbor. Möt hotellet som inte vill vara en leverantör av sängplatser, utan en levande centralpunkt i Östersunds stadsbild.

Det blir allt viktigare för arbetsgivare att ta socialt ansvar. Bilden visar återbruk av kläder där man tar ett plagg och lämnar ett annat.
Foto: Håkan Wike

Det blir allt viktigare för arbetsgivare att ta socialt ansvar. Hotell Clarion kör återbruk av kläder. Gästerna kan ta ett plagg och lämna ett annat eget som man tröttnat på.

Soffa och fåtöljer för vila på Hotell Clarion i Östersund

Clarion i Östersund satsar på upplevelser.

Foto: Håkan Wike

Nicki Eby, hotelldirektör sedan september 2017, ser sin roll som ledare och ansvarig för verksamheten men också som något av en upplevelsedirigent där allt mer kretsar kring bemötande och upplevelse på hotellet. Ett bemötande som går bortom självklarheter som en skön säng och bra standard på frukost.

– Det hotell idag måste jobba mer med är välkomnande och engagemang, menar Nicki Eby. Att känna igen sina gäster, uppmärksamma dem och vad de vill ha är helt avgörande för hur de trivs med hotellet - och Östersund.

Relevant som arbetsgivare

Nicki Eby lyfter koncernen Choices förmåga att skapa stolthet och glädje hos medarbetarna som en avgörande faktor för att lyckas. Estradören och koncernägaren Petter Stordalen är själv en inspiratör av stora mått och lyfter alla medarbetare till egna initiativ och att anstränga sig lite extra.

– Har vi inte kul på jobbet kommer vi aldrig kunna möta gästerna på ett bra och ärligt sätt, säger Nicki Eby. Även ett stort hotell måste vara personligt, det är nyckeln till att få återkommande gäster till både hotellet och restaurangen.

Även de anställda ställer idag krav på att känna stolthet över sin arbetsgivare och att engagera sig i samhället och världen i stort – det skapar ett mervärde som lockar.

– Ungdomar idag vill verkligen känna ett engagemang från sin arbetsgivare, inte bara i jobbet och i dem som anställda, utan vid sida om också. Vi behöver vara relevanta för att de ska stanna kvar. Och vi som arbetsgivare behöver verkligen kontinuitet och lojalitet hos medarbetare för att skapa bra upplevelser för gästerna.

Bred målgrupp kräver bred kompetens

Just svårigheten att få tag i personal som vill jobba helger kvällar och röda dagar - tider när gästerna på hotellet också behöver bästa möjliga service - är inte alltid så lätt.

– Vi måste också öka stoltheten och karriärmöjligheter i hotellbranschen som helhet - det är inte bara frukostvärdinna eller städ som gäller - utan det finns alla möjligheter att jobba med annat i hotellbranschen också. Kommunikation, marknad, ekonomi, IT… en vaktmästare som har IT-kunskaper har alla möjligheter att vara kreativ och bidra till mycket mer än att byta glödlampor hos oss.

Utan alla duktiga medarbetare från andra länder skulle hotell- och restaurangbranschen i Sverige ha kraschat för länge sedan menar hon. Att möta en bred målgrupp av gäster kräver också ett brett tänk i hur man anställer. Det är även viktigt att ha medarbetare med en bredd i arbetslivserfarenhet vilket i sin tur ger både unga och lite äldre medarbetare. Allt för att kunna möta våra målgrupper på bästa sätt.

– Genom att vi har medarbetare som är mellan 19-56 år lär vi av varandra och vi blir väldigt bra på att välkomna och se vad specifikt en familj, en ensamstående pappa eller en idrottsgrupp förväntar sig av oss. En schysst arbetsplats blir också ett hotell som ger ett schysst bemötande till de som kommer hit.

Engagemang engagerar

Clarion Hotel Grand Östersund har engagerat sig i utvecklingen av stadskärna men även sociala projekt som att cykla med pensionärer, utveckla händelser på Stortorget och till och med ha två hotell-grisar hemma hos Nicki Ebys familj i Nälden. Grisar som till syvende och sista serverats på hotellets restaurang.

– Det här skapar ett otroligt engagemang hos våra medarbetare och den typen av berättelser blir också intressant för gästerna vi möter. Att berätta om hur man varit med och snickrat hagen till grisen som nu finns på menyn innebär ju att det är något gästerna kommer ihåg om vi berättar det. Det är också något att samlas kring internt.

Clarion Hotel Grand Östersund går bra ekonomiskt och självklart är det då lättare att lägga extra tid och pengar i den här typen av projekt som inte genererar en omedelbar avkastning. Men i förlängningen är det absolut positivt även ekonomiskt, menar Nicki Eby, eftersom bilden av hotellet som arbetsplats och hotell blir positiv.

Östersund behöver mer drag

Nicki Eby ser positivt på hotellbranschens möjligheter i Östersund, men alla måste hjälpas åt att göra staden mer attraktiv att resa till. Hon refererar till att Östersund har sjunkit ner i upplevelseindex de senaste åren. Framför allt norrmännen, som är en stor målgrupp, tycker att det händer för lite nytt i Östersund.

– På sikt behöver vi fler hotellbäddar, säger Nicki Eby. Östersund är en stor eventstad där vi kommer att få fler och fler större event de kommande åren så vi kommer att behöva ett nytt hotell på busstorget, dock inget lågprishotell. Det viktigaste dock är nya reseanledningar för att behålla och öka antalet besökare till Östersund eftersom Frösö Zoo stänger i sommar och Storsjöbadet börjar bli för omodernt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Nytt ansikte på Ung Företagsamhet i Jämtland

FÖRETAGSAMHET Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år.
NYHET Publicerad:

Halvering av antal varumärkesansökningar från Jämtland

VARUMÄRKESSKYDD Antalet varumärkesansökningar från länet har halverats senaste året, visar ny statistik från Patent- och registreringsverket. 2018 gjordes 34 ansökningar från länet mot 62 ansökningar 2017."Företag med många varumärken är ofta innovativa företag som ligger väl till på sin marknad," säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

De lär sig driva företag på sommarlovet

ENTREPRENÖRER Många skolelever tar chansen att testa sina affärsidéer under sommarlovet. I samverkan håller Bergs och Krokoms kommuner i utbildning och handledning för ungdomarnas företagsstart. "Flertalet av de ungdomar som är med i sommarlovsentreprenörerna kommer från små byar, de är till exempel från Skålan, Kaxås och Klövsjö. Ungdomar som kommer från små byar har ett stort engagemang och är nyfikna. Det är egenskaper som är viktiga för att lyckas som företagare," säger Maria Wikén, Bergs kommun och handledare för årets Sommarlovsentreprenörer.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på lika villkor för offentliga och privata företag

KONKURRENS Hur undviks osund konkurrens av offentliga aktörer? Det är temat med olika infallsvinklar för två C-uppsatser skrivna av tre studenter vid förvaltnings- och ekonomiprogrammet på Mittuniversitet i Östersund. Gabriel Matloub och Petra Åhsell har riktat in sig på frågan hur man gör offentliga upphandlingar mer tillgängliga för små och medelstora företag. Felicia Dalborg har i sin uppsats skrivit om problemet när offentliga företag slår undan benen för de privata företagen verksamma på samma marknad.
NYHET Publicerad:

Sociala sidoprojekt får hotellet att växa

BESÖKSNÄRINGEN Med sina 197 rum och en av stadens bästa restauranger har Clarion Hotel Grand Östersund blivit en populär samlingspunkt för både inresta besökare och Östersundsbor. Möt hotellet som inte vill vara en leverantör av sängplatser, utan en levande centralpunkt i Östersunds stadsbild.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver en ny syn på kunskap

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,4 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Jämtlands län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

"Samarbetet över kommungränserna kommer att öka"

MYNDIGHETSUTÖVNING Berg och Härjedalen slår ihop vissa kommunala verksamheter och utvecklar samarbetet över kommungränserna. "Det är troligt att fler mindre kommuner kommer att behöva göra som oss. Det läggs mer ansvar på kommunerna och direktiven utgår från situationen i storstäderna, att folk bor i trappuppgångar men så är det inte i våra kommuner," säger Anders Häggkvist, (C), kommunalråd i Härjedalens kommun.