Fyråsträ tillverkar stolpar och stängsel
Foto: Karin Bångman

Fyråsträ i Hammerdal tillverkar staket och stolp och har export till flera länder.

Utan företag dör glesbygden

NYHET Publicerad

VÄLFÄRDSSKAPARNA Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon i Strömsunds kommun är tre företag som tillsammans med sina medarbetare bidrar med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser. Nyligen fick företagen besök av politiker, intresseorganisationer och Svenskt Näringsliv.

Nya Attacus Betonghus
Foto: Karin Bångman

Kenneth Bengtsson till höger är vd för Attacus Betonghus där man gör moduler till flerfamiljshus.

Per Nilsson ägare Attacus

Per Nilsson ägare av Attacus. Ett företag som är beroende av transporter.

Foto: Karin Bångman

Företagen Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon i Strömsunds kommun bidrar tillsammans med sina medarbetare med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser.

– Grunden för vår verksamhet är infrastruktur och fortsatt möjlighet att transportera råvaror och varor med lastbilar till rimliga kostnader. Vi har inga tåg i Hammerdal. Vi konkurrerar med företag i andra länder och vi måste ha likvärdiga villkor som dessa när det gäller transporter.  Ökade skatter på drivmedel och el och minskat transportstöd är politiska beslut som slår mot våra möjligheter att bedriva konkurrensmässig verksamhet i Hammerdal, säger Anders Pålsson, som är vd för familjeföretaget Fyråsträ med 43 anställda.

Han pekar också på vikten av smidig myndighetsutövning och tar som exempel en ansökan om täktanvändning.

– Vi ansökte om att få använda en av våra täkter och det tog två år för länsstyrelsen här i Jämtland att ge oss ett täkttillstånd medan samma ärende tar två veckor i Dalarna. Det är orimligt stora skillnader i handläggningstider.

I Hammerdal ligger också Attacus Trähus och Attacus Betonghus som tillverkar prefabricerade moduler till flerbostadshus. I fjol stod den nya betongfabriken klar. Modulerna fraktas på lastbilar till storstadsregionerna. Attacus Trähus bidrar med 16 miljoner kronor till den gemensamma välfärden varje år.

– För att klara kompetensförsörjningen och vår verksamhet behöver vi bra kommunikationer, vi skulle till exempel behöva mer kollektivtrafik från Östersund och en vårdcentral på orten. För att få fler människor att flytta hit behöver vi attraktiva bostäder. Luckra upp strandskyddet och gör det möjligt att bygga sjönära, sa Pär-Magnus Olofsson, vd för Attacus Trähus.

Engcon i Strömsund är världsledande på tiltrotatorer till grävmaskiner. Företaget har 20 medarbetare som pendlar från Östersund, en resa varje dag på drygt 20 mil tur och retur.

– Höjda skatter på resor påverkar både företaget och våra medarbetare, vår möjlighet att rekrytera, det minskar vår konkurrenskraft, sa Mikael Persson, personalchef på Engcon.

Förra året uppgick Engcons transportkostnader till 48 miljoner kronor när 6 700 ton gods transporterades från fabriken i Strömsund.

– Det har varit intressant att få lyssna på framgångsrika företagare på glesbygden. Jag ser vilken kraft och vilket mod det finns i vårt län. Det är inspirerande. Det ökar också förståelsen för vikten av kloka politiska beslut som gör det möjligt för dessa företag att fortsätta utvecklas, sa Saila Quicklund, riksdagspolitiker för Moderaterna för Jämtlands län.

– Det blir tydligt att utan entreprenörer och företagare har vi ingen välfärd i Sverige. Vi måste ge dem verktyg att utvecklas, sa Sune Sjöström, Sverigedemokraterna, region Jämtland Härjedalen.

Flygskatt, minskat transportstöd, kilometerskatt, höjd skatt på el och drivmedel är politiska beslut som äventyrar glesbygdsföretagens möjligheter att ha en konkurrenskraftig verksamhet.

Om företagen i till exempel Strömsunds kommun ges möjlighet att växa, om så endast med ytterligare en anställd per företag så innebär det på sista raden runt 105 miljoner kronor mer per år i skatteintäkter, vilket ger möjlighet att anställa 189 nya gymnasielärare eller 266 nya undersköterskor i hemtjänsten.

Så mycket välfärd skapar företag i Strömsund

Inräknat alla verksamma företag i Strömsunds kommun så bidrar dessa och dess medarbetare med 786 miljoner kronor per år till välfärden, vilket motsvarar 1552 poliser eller 2902 förskoleplatser.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Nytt ansikte på Ung Företagsamhet i Jämtland

FÖRETAGSAMHET Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år.