Fredrik Dahlberg
Foto: Henrika Lavonius Wike

Dahlbergs Skogsvård har investerat i en vedmaskin. Företaget siktar på att tillverka 3 000 fastkubikmeter inom tre år.

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

NYHET Publicerad

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.

Den nya vedmaskinen har nyligen anlänt till Aspås och väntar på att bli intrimmad för produktion. Totalt 25 tons klyvkraft i svenskt stål, direkt från norditalienska staden Udine.

– Ett fantastiskt hantverk, kolla de här svetsarna – allt är så gediget byggt, säger Fredrik Dahlberg, den äldste brodern i familjeföretaget, märkbart stolt över nyförvärvet.

Maskinen är det enda exemplaret i sitt slag i Norden. En specialbeställd kap- och klyvmaskin där de i ena änden kan lasta på hela björkstockar och i andra änden får ut färdigkluven ved, i storsäck eller 40-literspåsar. Mätinstrument ser till att stockarna nyttjas så effektivt som möjligt. Maskinen kan köras av bara två personer – att jämföra med fyra-fem i den tidigare mer manuella hanteringen.

Brasved hett eftertraktat

Dahlbergs har producerat ved i några år och åtgången har varit strykande. Med en betydligt mindre vedkap har de gjort runt 500 1,5-kubikssäckar och allt har sålt slut nästan omedelbart. En omättlig marknad?

– Enligt våra erfarenheter är det så, just nu. Det finns inte så många stora vedproducenter, vi har varit tvungna att tacka nej när vi kontaktats av återförsäljare som vill köpa större mängder, säger Fredrik Dahlberg.

Med den nya maskinen siktar Dahlbergs på att tillverka 3000 fastkubikmeter inom tre år. Köparna finns från Sundsvall till Trondheim, framöver troligen också söderut, genom grossister.

Krafttag i skogen har gett tillväxt

Högtflygande planer till trots är vedproduktionen ändå bara en bisyssla – huvudområde är röjning av kraftledningsgator men bolagets avverkningsmaskiner kör också i det vanliga skogsbruket. Företaget startades 2011 av Fredrik och bröderna Rasmus och Viktor, samt pappa Mikael. Sedan dess har det i stort sett gått rakt uppåt; omsättningen låg på 23 miljoner 2018 och allt pekar åt rätt håll även för 2019.

I början arbetade de själva i uppdragen över hela Sverige, men idag har de anställt arbetsledare och andra nyckelpersoner som arbetar ute i landet. Tiotalet personer är årsanställda, men när det är som mest att göra kan det vara 30-35 som arbetar åt företaget.

– Vi kan arbeta i både Kiruna och Småland under samma verksamhetsår – där vi får jobb, helt enkelt. Vi fick nyligen en tilldelning på 1 000 hektar åt Vattenfall. Beställningarna kommer efter hand, upphandlingar pågår hela tiden.

Småskalig sågverksindustri i sikte

Investeringen i vedproduktionen landar på runt sju miljoner kronor när den är helt utbyggd, inklusive den 700 kvadratmeter stora byggnaden i vackert, delvis grånat timmer.

Och planerna tar inte slut där, Dahlbergs Skogsvård har nyligen köpt grannfastigheten intill gårdsplanen i Aspås.

– På sikt vill vi kunna leverera specialsågat i dimensioner som andra virkesleverantörer inte klarar av. Vi hade ett uppmärksammat samarbete med Föllinge Golv förra året och fick förfrågningar ända från Danmark, säger Fredrik Dahlberg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krisen tar inte semester

KRÖNIKA "Vi lever i ett län som präglas av företagsamhet, efter sommaren tar vi nya tag och återstartar Sverige", skriver Ola Toftegaard.
NYHET Publicerad:

Osäkra regler ledde till varsel

CORONAKRISEN "Vi kan inte bygga vår verksamhet med tron om att vi har gjort en ekonomisk besparing om det senare inte visar sig vara fallet", säger Krister Blomgren, vd för Engcon.
NYHET Publicerad:

Corona och företagsklimat viktiga uppgifter för ny näringslivschef

FÖRETAGSKLIMAT Åre-andan, den starka drivkraft som finns bland företagarna i Åre kommun, kommer att hjälpa området att komma tillbaka efter corona. Det menar den nya näringslivschefen Johan Bürger Hyllienmark. Nu när det mest akuta arbetet kring corona har lagt sig finns det också andra frågor för nya chefen att ta tag i – förbättringar av det lokala företagsklimatet till exempel.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Corona stoppar nöjescentrets högsäsong

CORONAKRISEN Multi Challenge i Östersund är ett av Sveriges största nöjescenter. Sommarmånaderna med början i maj brukar vara den tid när företaget får intäkter för hela året. Men som en följd av coronakrisen prövas nu hela verksamheten och företagets ekonomichef är kritisk till hur stöden har utformats. 
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme i länet

FÖRETAGSKLIMAT Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den visar att företagarna i Bergs kommun är mest nöjda med företagsklimatet 2020 jämfört med länets övriga kommuner.
NYHET Publicerad:

Seger för brukanderätten

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt industriföretag masstillverkar skyddsvisir

CORONAKRISEN Lindevalls Industri AB i Östersund har under coronakrisen snabbt ställt om sin verksamhet. Nu tillverkar företaget omkring 1 500 skyddsvisir om dagen och efterfrågan är stor.
NYHET Publicerad:

Dramatisk svår situation för jämtländska företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. "Siffrorna för Jämtlands län är ytterst allvarliga. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet och de oerhörda konsekvenser det skulle innebära för länet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan i startblocket – stort intresse för lärartjänster

FRISKOLA I augusti slår Internationella Engelska Skolan, IES, upp dörrarna i Östersund. Elva klasser drar igång, från förskoleklass till sjuan. Rektor Mika Reunanen är ny i sin roll men säger att kontakterna med Östersunds kommun varit välkomnande – på tvärs med den debatt som ibland förekommit i medierna.
NYHET Publicerad:

Effekterna av coronakrisen allt svårare för företag i Jämtland 

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Jämtland. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 56 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Sandra Lundqvist tar över ratten som ny vd för Taxi Östersund

PÅ NY POST Hon har en bred bakgrund inom affärsutveckling och ledarskap, både i regionala och internationella bolag. I slutet av april tar Sandra Lundqvist över som vd i ett anrikt Östersundsföretag – samtidigt som bolaget skakas av corona och det råder stor osäkerhet om framtiden.
NYHET Publicerad:

Allt tunnare orderbok för Åre Produktion

CORONAKRISEN Åre Produktion är vana vid att ha en fulltecknad orderbok för 6-8 veckor framåt. Nu är den nere på 2-3 veckor och framtiden är oviss till följd av coronakrisen. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen har inte lugnat bolagets vd.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.