Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt. Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som var med.

Coronakrisen var det givna ämnet för dagordningen på Svenskt Näringslivs framtidsmöte i slutet av maj. Under ledning av programledaren Marianne Rundström lotsades tittarna igenom en mängd inslag och intervjuer med bland annat näringslivsprofiler, partiledare och experter. Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.  

Maud Spencer, vd Svalson

Maud Spencer, vd för Svalson AB i Öjebyn, berättar att det var ett annorlunda stämmomöte detta år och att det hon tar med sig därifrån är hur svårt många företagare faktiskt har det och vilken betydelse företaget har i deras liv.

– Ingen pratade om att de själva var rädda att smittas av corona, utan endast om det ansvar de känner för sina anställda och företaget, vilket de kanske driver i andra, tredje eller fjärde generationen. Det är många tragedier men också så mycket hopp, vilket inte minst de företag som lyckats ställa om och kommit med nya affärsidéer visade. Trots det svåra läget andades hela stämman framtidstro och hopp, säger Maud Spencer.

Anders Franklin, TM Konsult
Foto: Mia Berglund

Anders Franklin

I Jämtland, Norrbotten och Västerbotten har hittills omkring 3 400 varslats och 21 400 kortidspermitterats sedan krisens början. Maud Spencer understryker vikten av att dessa åter kommer ut i arbete så fort som möjligt. Anders Franklin som är vd för TM Konsult i Lycksele är dock rädd att det kommer ta tid att få hjulen att snurra igen.

– Det är viktigt att kommuner och regioner inte drar ned på bygginvesteringar, inte minst under 2021 då dessa arbeten verkligen kommer att behövas när ekonomin går trögt. Det är också värt att fråga sig huruvida de förhållningsregler som gäller för storstäder också nödvändigtvis måste vara desamma för Västerbotten, säger Anders Franklin.

Erik Fahlgren, Teamx

Erik Fahlgren, ägare till koncernen Teamx i Skellefteå, anser att det är viktigt att arbetslinjen åter börjar råda så fort krisen är över, att de tillfälliga reglerna blir tillfälliga.

– Så många som möjligt måste tillbaka i arbete. På sikt krävs det förbättrade regler avseende LAS och i den frågan tycker att Sverige så långt som möjligt bör gå den danska vägen, säger Erik Fahlgren.

Erik Fahlgren säger också att om näringslivet ska få de förutsättningar som krävs är det avgörande att förståelsen för betydelsen av ett starkt företagsklimat ökar.

– Det är helt nödvändigt att skapa en bred förståelse för att företagsamheten är grunden för vårt land och dess skatteintäkter. Där finns det fortfarande mycket att göra, säger Erik Fahlgren. 

Adam Brånby
Foto: Tommy Andersson

Adam Brånby, delägare i Woolpower Östersund AB, har också flera idéer på vad som behöver göras för att få igång näringslivet efter krisen. Han säger att det är viktigt att hjälpa både livskraftiga företag som nu går dåligt att överleva krisen, men även att satsa på de företag som trots allt går bra så att de kan utvecklas och satsa ännu mer.

– Det är de livskraftiga företagen som är starka och växer och därmed också drar med sig resten av samhället, säger han. 

Adam Brånby håller med Anders Franklin om att det är viktigt att fokusera på att underlätta att tidigarelägga investeringar för det offentliga. Men han tycker dock att det viktigaste är att företagens egna investeringar åter kommer igång. 

– De företag som tidigarelägger investeringar hjälper både sig själva och de som levererar investeringen att bli starkare. Men det ger också en indirekt skjuts till många andra företag, exempelvis den som transporterar maskinen från A till B, den elfirma som drar kablage för att maskinen ska komma på plats och det hotell och restaurang där den tillresta teknikern bor och äter när han installerar maskinen, säger Adam Brånby.

– Inte minst måste det bli lättare och billigare att anställa. För egen del ser jag gärna att man tar bort den allmänna löneavgiften i arbetsgivaravgifterna, avslutar Adam Brånby.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Förlängda stödpaket helt avgörande”

CORONAKRISEN "Fortsatt sänkta arbetsgivaravgifter är en självklarhet om detta ska fungera" säger Urban Ek, vd på Axess Resebyrå AB i Boden.
NYHET Publicerad:

Krisen tar inte semester

KRÖNIKA "Vi lever i ett län som präglas av företagsamhet, efter sommaren tar vi nya tag och återstartar Sverige", skriver Ola Toftegaard.
NYHET Publicerad:

Osäkra regler ledde till varsel

CORONAKRISEN "Vi kan inte bygga vår verksamhet med tron om att vi har gjort en ekonomisk besparing om det senare inte visar sig vara fallet", säger Krister Blomgren, vd för Engcon.
NYHET Publicerad:

Miljoner i frysboxen 

CORONAKRISEN Precis när slaktsäsongen var över för Arvidsjaur renslakt slog coronakrisen till. "Vi har nu stora lager kött som ligger i frysboxar", säger Roland Sandgren.
NYHET Publicerad:

Corona och företagsklimat viktiga uppgifter för ny näringslivschef

FÖRETAGSKLIMAT Åre-andan, den starka drivkraft som finns bland företagarna i Åre kommun, kommer att hjälpa området att komma tillbaka efter corona. Det menar den nya näringslivschefen Johan Bürger Hyllienmark. Nu när det mest akuta arbetet kring corona har lagt sig finns det också andra frågor för nya chefen att ta tag i – förbättringar av det lokala företagsklimatet till exempel.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Norrbottens ekonomi

KRÖNIKA Coronakrisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför en konkursvåg och kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden. Det skriver Hans Andersson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Lindbäcks bygg prisas för digitalisering

DIGITALISERING Lindbäcks Bygg i Öjebyn utanför Piteå lyfts ofta fram som föregångare i byggbranschen. Tidigare i år fick företaget pris för sin digitalisering då det utnämndes till Norrbottens mest digitala byggföretag av organisationen Byggföretagen.
NYHET Publicerad:

Corona stoppar nöjescentrets högsäsong

CORONAKRISEN Multi Challenge i Östersund är ett av Sveriges största nöjescenter. Sommarmånaderna med början i maj brukar vara den tid när företaget får intäkter för hela året. Men som en följd av coronakrisen prövas nu hela verksamheten och företagets ekonomichef är kritisk till hur stöden har utformats. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 i coronatider

FÖRETAGSKLIMAT Att presentera företagsklimatet i dessa tider är inte enkelt. Enkäten visar företagens svar före coronakrisen slog till med full kraft. Sedan dess har vi också sett hur kommunerna har agerat i denna kris, vilket också visar på hur de värdesätter sina lokala företag. Nu är det avgörande att vi skapar ett ännu bättre företagsklimat också efter krisen.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 i kristider

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps resultatet av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i kommunerna. I Norrbotten får Älvsbyn högst sammanfattande omdöme av företagen.
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme i länet

FÖRETAGSKLIMAT Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den visar att företagarna i Bergs kommun är mest nöjda med företagsklimatet 2020 jämfört med länets övriga kommuner.
NYHET Publicerad:

Seger för brukanderätten

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
NYHET Publicerad:

Seger för ägare av fjällnära skog

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. Christian Rimpi som är allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning menar att detta är en principiellt viktig seger för skogsägarna.
NYHET Publicerad:

Välkommet beslut för ägare av fjällnära skog

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. Jonas Eriksson, medlemschef på Norra Skog, är glad att domen äntligen har kommit.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt industriföretag masstillverkar skyddsvisir

CORONAKRISEN Lindevalls Industri AB i Östersund har under coronakrisen snabbt ställt om sin verksamhet. Nu tillverkar företaget omkring 1 500 skyddsvisir om dagen och efterfrågan är stor.
NYHET Publicerad:

Dramatisk svår situation för jämtländska företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. "Siffrorna för Jämtlands län är ytterst allvarliga. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet och de oerhörda konsekvenser det skulle innebära för länet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland.
NYHET Publicerad:

Stor ekonomisk nedgång för företag i Norrbotten

KONJUNKTUREN Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "Siffrorna för Norrbottens län är oroväckande men inte förvånande. Det borde vara en väckarklocka att hela 37 procent av företagen befarar att de behöver säga upp anställda det kommande halvåret. Det är därför av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att minska att fler företag går under", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Allvarligt läge för Västerbottens företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 60 procent av företagen i Västerbotten har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. "Siffrorna för Västerbottens län bör vara en varningsklocka. Det är av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att undvika att företagen fortsätter att blöda", säger Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.