Fokus på corona under frukostmöte: ”Krisen är här och näringslivet behöver hjälp nu”

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Värnamo Näringsliv bjöd i fredags in företagare till ett digitalt frukostmöte, där de fick chans att ställa frågor och få svar från experter. Vi på Svenskt Näringsliv fanns på plats tillsammans med bland annat Frida Boklund från Företagarna för att bidra med svar angående den rådande situationen.

Anna Gillek

Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköpings län.

Foto: Peter Bartholdsson
Frida Boklund, regionchef på Företagarna i Jönköpings län.

Frida Boklund, regionchef på Företagarna i Jönköpings län.

Flertalet frågor trillade in i chatten, som fick fungera som ett alternativ till att ställa dem öga mot öga. Många företagare hade funderingar kring korttidspermission, hur kommunen valt att agera gentemot det lokala näringslivet och huruvida det skulle vara möjligt att erbjuda utbildning till sin personal som nu går hemma. Utöver Svenskt Näringsliv och Företagarna fanns representanter från kommunen - kommundirektör Ulf Svensson och kommunstyrelsens ordförande Hans Göran Johansson på plats.

Ulf Svensson och Hans Göran Johansson berättade att kommunen samlat ihop en krisgrupp som bland annat fokuserar på krispaketet som kommer att erbjudas, men också vad kommunen och näringslivet kan göra för att alla anställda som blivit permitterade inte ska sitta hemma och vara helt sysslolösa. Dessutom berättade de om hur de arbetar för att göra det enklare för lokala aktörer att lägga anbud på kommunens framtida upphandlingar.

En del företagare kom med förslaget att låta sina anställda ta vara på tiden och hinna genomföra utbildningar och kompetensutveckling när de ändå inte kan arbeta som vanligt. Men, om det är möjligt att genomföra är i nuläget svårt att säga.

— Just nu är det svårt att svara på frågor om krispaketet och om det skulle gå att utbilda sin personal som går hemma. Vi väntar på svar för hur myndigheterna ska hantera reglerna om paketet, säger Anna Gillek från Svenskt Näringsliv.

En annan fråga som diskuterades flitigt var vad man gemensamt skulle göra för att hjälpa de lokala restaurangerna, som tillhör en av de branscherna som drabbats hårdast. Bland annat kom presentkort upp som ett förslag, som kan delas ut så att fler fortsätter att gå ut och köpa mat. Gemensamt uttrycktes en vädjan om att gynna det lokala näringslivet.

— Det är viktigt att vara lokalpatriotisk och handla från lokala företagare, säger Frida Boklund från Företagarna, som fortsatte med att tryckta på hur viktigt det är med näringslivet som bidrar med att det kommer in nya pengar till kommunen.

Runt om i kommunen ses just nu flera lokala initiativ, där både individer och företag bidrar med hjälp och support till dem som behöver det. Hemleverans av mat och lokal producering av handsprit och skyddsutrustning är bara några exempel på saker som företagare erbjuder för att hjälpa till.

Dessutom bad vi på Svenskt Näringsliv om en öppen dialog med företagarna. Dels för att få reda på vad företagsmedlemmarna behöver från oss, dels för att få tips på vilka lösningar som de tagit fram, som i sin tur kan skickas vidare till andra i nöd.

— För att vi på Svenskt Näringsliv ska kunna hjälpa till att driva frågorna som berör näringslivet i det här läget, är det viktigt att vi får in information från företagare. På så sätt kan vi hjälpa till och bidra till att det finns ett näringsliv kvar när den här krisen är över, säger Anna Gillek från Svenskt Näringsliv. 

Text: Maja Ottosson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning. Årets undersökning besvarades av över 32 000 företag och Jönköpings län är fortsatt bästa län.
NYHET Publicerad:

Unga är nyckeln i kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur coronakrisen kommer att påverka kompetensförsörjningen bland svenska företag är för tidigt att säga. Historiskt sett har kompetensen dock varit ett stort problem för många företag.
NYHET Publicerad:

Årets UF-mässor ger framtidshopp

UNG FÖRETAGSAMHET På tisdag, den 19 maj, går den årliga SM-mässan i Ung Företagsamhet (UF) av stapeln.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Jönköping län.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Middagarna som inte blev av – ”vi har tappat 95% av vår omsättning”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet. Förutom oron kring sin egen och andras hälsa har företag och jobb försvunnit eller tvingas kämpa hårt för att finnas kvar.  
NYHET Publicerad:

Industrin i Jönköpings län drabbas hårt av Coronakrisen

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Jönköpings län. I alla kommuner i länet utom två är industriföretag de största privata arbetsgivarna.
NYHET Publicerad:

Högst andel permitterade i Jönköpings län

CORONAKRISEN Sedan ansökningstidens start den 7 april har 10 625 personer korttidspermitterats i Jönköpings län. Totalt har drygt 208 000 anställda gått ner i arbetstid i hela landet. Flest antal har permitterats i storstadslänen – men justerat för arbetsmarknadens storlek ser fördelningen annorlunda ut. Då har Jönköping högst andel i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Jönköpings län

DEBATT Att inte göra rätt saker nu leder till långt större kostnader i framtiden.
NYHET Publicerad:

Tiden rinner ut för besöksnäringen

GÄSTKRÖNIKA Just nu ser det inte ljust ut för besöksnäringen. Det stöd som redan kommit är inte anpassat efter vår bransch. Minsta felhantering från vår sida kan även resultera i att vi inte får något stöd alls. Så, Vi behöver hjälp nu, annars är jag rädd att det är slutet för besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Fokus på corona under frukostmöte: ”Krisen är här och näringslivet behöver hjälp nu”

CORONAKRISEN Värnamo Näringsliv bjöd i fredags in företagare till ett digitalt frukostmöte, där de fick chans att ställa frågor och få svar från experter. Vi på Svenskt Näringsliv fanns på plats tillsammans med bland annat Frida Boklund från Företagarna för att bidra med svar angående den rådande situationen.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mer stöd och hjälp behövs

KRÖNIKA Tidigare i veckan gick vi ut med ett åtgärdspaket för att visa på sätt att hjälpa företag som drabbas av coronakrisen och dagen efter kom regeringens krispaket. Vi kunde se att regeringen hade lyssnat på våra förslag och inspel, men känner inte att det räcker.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i länet

CORONAKRISEN 7 av 10 företag i Jönköpings län upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland 365 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i länet. 
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider för länets företag

KRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Företag på riksdagsbesök

FÖRETAGSKLIMAT Under en heldag i riksdagen mötte företagare från sex branscher i Jönköpings län de riksdagspolitiker som representerar länet för samtal om företagens förutsättningar.