”Det viktigt att samhället vet var välfärden kommer ifrån”, säger Michael Jonsson på AD Plast i Anderstorp. Hans företag har 41 anställda och bidrar med 56 förskoleplatser.
Michael Jonsson menar att vi befinner oss i mitt i en förändring av vad det innebär att driva företag, där fokus på individer och laget blir allt viktigare och personalen blir en allt mer central del av verksamheten.
”Det funkar inte att driva företagen toppstyrt och diktatoriskt, företag är en demokrati och vi måste tänka och jobba som ett lag” säger han. ”På samma sätt kan personalen inte bara stämpla in och få sin lön, de ska leverera och bidra till att göra företaget och laget lite bättre varje dag.”
Just nu letar Michael efter ersättare till två tjänster på verktygsavdelningen, något som visat sig vare en nästintill omöjlig uppgift.
”Det går helt enkelt inte att hitta någon med den kompetensen. Branschen måste vara med och påverka utbildningarna, så att vi kan få den kompetens som behövs” menar Michael.
”Just nu har vi inget industriprogram i Gislaveds kommun, men vi har ett teknikprogram som är jättepopulärt” säger Anton Sjödell (M), kommunalråd i Gislaved. ”Vid senaste intagningen fick vi neka 12 personer. Det borde absolut finnas möjlighet att skapa en industriinriktning där.”
Michael tror att ett problem är hur svårt det är för unga att komma ut och besöka faktiska industrier. Säkerhetsföreteckningar gör att ingen under 18 år kan testa på att köra maskinerna, trots att de idag är så gott som idiotsäkra.
”När jag var ung kunde vi jobba på fabrik, idag kan en sommararbetare inte göra något roligt hos oss” säger han. ”De får gå och sopa eller plocka småbitar, och det blir inget kul intryck av branschen.”
I Gislaved arbetar man med konceptet SKAL – skola och arbetsliv, för att öka ungdomars förståelse för vad arbetsmarknaden har att erbjuda. I förlängningen kan det hjälpa eleverna att göra ett mer medvetet gymnasieval. I kombination med Industrinatten och PRAO får de en gedigen grund gällande vilka möjligheter som finns i den egna kommunen.
”Det handlar om att få ungdomar att förstå att man kan ha ett bra jobb i vår kommun” säger Anton. ”Man kan gå en avancerad utbildning och sedan komma tillbaka och ha nytta av den här.”
”Vi vill visa upp alla tjänster som finns på ett företag” säger Michael. ”Det finns så många program som kan leda till en anställning hos oss.”
Text: Mathilda Linnander
jobbskaparna