Företag på riksdagsbesök

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Under en heldag i riksdagen mötte företagare från sex branscher i Jönköpings län de riksdagspolitiker som representerar länet för samtal om företagens förutsättningar. "Våra företagare ska ses som välfärdsskapare, inte presumtiva fuskare" skrev Helena Bouveng (M) på sin Facebook-sida efter besöket.

Riksdagsbesök Jönköpings län

Glada företagare tillsammans med några av de politiker som de träffade under dagen.

Det blev samtal om arbetsförmedlingen, besöksnäringen, arbetsmiljö, arbetsgivaransvar, utveckling av vårdsektorn och bostadsbyggande under dagen. 

— Det är viktigt med samtal om hur vi fördelar de gemensamma resurserna. Det är precis det som är politik, säger Ciczie Weidby (V).

Förenkla regelverket

— Vad kommer hända med Arbetsförmedlingen?, undrade Pernilla Bernhardsson, som äger och driver bemanningsföretaget Sträva i Mullsjö.

Johanna Haraldsson (S) svarade att det finns en bred överenskommelse om att reformera Arbetsförmedlingen. Vad det exakt innebär diskuteras nu.
— Det är avgörande med samarbete med näringslivet för att veta vad företagen söker.

Mattias Carlsson, ägare av Blue Wall Construction och ordförande i Byggföretagen i Jönköpings län, tog upp de hinder som finns för byggbranschen att växa:
— Vi saknar rätt kompetens. Det gör att vi inte kan växa. Vi behöver också att ni förenklar regelverket, får ner handläggningstiderna och behåller och utökar ROT-avdraget.

Olika beskattning i olika branscher

Andreas Wadskog, Karl Andersson och Söner, ser regelbördan på företagen som alltför stor.
— Glädjen i att vara företagare riskerar att dö när fler och fler lagar och regler staplas på varandra. Lägg inte på fler krav om du inte tar bort. Det är de sammansatta regelverken som gör det krångligt, inte en specifik regel.

Lars Kvarnsund, Gnosjö Konstsmide, håller med om regelbördan:
— Det ska vara enkelt att göra rätt.

Hans Palmgren, krögare och vd för Palmgrengruppen, är kritisk till hur beskattningen av företag ser ut idag.
— Ett bageri har lägre energiskatt, men inte en restaurang. Det är konstigt. Det är olika beskattningar för olika branscher. Vi såg de goda effekterna av restaurangmomsen och den lägre arbetsgivaravgift för unga. Jag är rädd att det blir en inbromsning nu när de är borta.

Mats Siljehult, vd för Wetterhälsan, lyfte frågan om digitalisering av vården och behovet av ett gemensamt journalsystem.
— Vi behöver ett digitalt landsting. Privata aktörer måste kunna ansluta sig till och bli ackrediterade att ge vård inom ramen för det offentliga. Gör det lätt för privata, innovativa vårdföretag att vara med.

Text: Magdalena Carlén

Medverkande politiker:
  • Ciczie Weidby, (V)
  • Carina Ödebrink (S)
  • Johanna Haraldsson, (S)
  • Göran Lindell (C)
  • Emma Carlsson Lövdahl (-)
  • Helena Bouveng (M)
  • Mats Green (M)
  • Angelica Lundberg (SD)
  • Mattias Ingesson (KD)
  • Acko Ankarberg Johansson (KD)

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mer stöd och hjälp behövs

KRÖNIKA Tidigare i veckan gick vi ut med ett åtgärdspaket för att visa på sätt att hjälpa företag som drabbas av coronakrisen och dagen efter kom regeringens krispaket. Vi kunde se att regeringen hade lyssnat på våra förslag och inspel, men känner inte att det räcker.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i länet

CORONAKRISEN 7 av 10 företag i Jönköpings län upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland 365 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i länet. 
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider för länets företag

KRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Företag på riksdagsbesök

FÖRETAGSKLIMAT Under en heldag i riksdagen mötte företagare från sex branscher i Jönköpings län de riksdagspolitiker som representerar länet för samtal om företagens förutsättningar.
NYHET Publicerad:

T-Emballage – ett företag på frammarsch

JOBBSKAPARE — Vår vision är att det i varje svensk byggnad skall finnas någon av våra produkter monterade.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets regelförändringar skapade problem

REGELKRÅNGEL Företaget Skogslunds Metallgjuteri i Anderstorp har stött på flera problem den senaste tiden. Flertal av dem har skapats i samband med att Migrationsverket ändrat sina regler gällande utländsk arbetskraft, vilket i sin tur har lett till personalbrist. 
NYHET Publicerad:

Företagsbesök hos Karl Andersson & Söner — fyra generationer av möbler

Tillsammans med Anders Edholm, chef på Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel, besökte vi möbelföretaget Karl Andersson & Söner, som i dag drivs av fjärde generationen.
NYHET Publicerad:

Infrastrukturen avgörande när Jönköping växer

Jönköpings tillväxt och framtida utveckling stod på agendan när 250 deltagare från näringsliv och kommun samlades till Jönköpingsdagen 2020.
NYHET Publicerad:

Wetterhälsan firar 10 år och blickar framåt

I slutet på 2019 åkte vi ut för att besöka en av Wetterhälsans mottagningar i Jönköping. Mats Siljehult, som är verksamhetschef, berättade om de tre mottagningarna som Wetterhälsan har i dag men också om deras planer inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Medlemmar bjöds på gröt och besök från Brysselkontoret

I december samlades företagare i Jönköping för vår årliga grötlunch. Dagen inleddes med ett kortare mingel innan det var dags att ta del av dagens föreläsning från Anders Edholm, chef på Svenskt Näringslivs Brysselkontor.
NYHET Publicerad:

Slutet på en aktiv höst med siktet inställt framåt

KRÖNIKA Att komma tillbaka till Jönköpings län efter 2 ½ år i Västra Götaland har inneburit många glada återseenden men också många intressanta möten med nya människor. Möten med målet att få en bild över hur det ser ut med företagsklimat, konjunkturläge och vad som hänt i länet under de här åren.
NYHET Publicerad:

Utmaningsrätt – rustar kommunen för framtida utmaningar

UTMANINGSRÄTT För många kommuner runtom i Sverige kommer ekonomin att vara ansträngd framöver och redan idag redovisar nästan en tredjedel av landets kommuner röda siffror i den kommunala budgeten. I Gislaved vill man rusta sig inför framtidens utmaningar, bland annat genom att införa utmaningsrätt.
NYHET Publicerad:

Att underlätta för företag är modellen för Aneby kommun

SERVICEINRIKTAD MYNDIGHETSUTÖVNING I Aneby kommun har myndighetsutövningen förändrats de senaste åren och blivit mer företagsinriktad. Något som företagen givetvis uppskattat. Framgångsreceptet är att ta sig tid med en kontinuerlig dialog samt försöka förstå företagens villkor och förutsättningar.  
NYHET Publicerad:

Skatt är skatt och avgift är avgift

KRÖNIKA De flesta av oss vet vad vi har i månadslön och vad vi ”får ut” i lön varje månad. Men hur många vet vad den totala kostnaden är för varje anställd varje månad? Vi pratar ofta om arbetsgivaravgifter. Men vet du vad de bekostar och går verkligen allt till olika former av förmåner för alla anställda i våra företag?
NYHET Publicerad:

Helt nytt grepp löser kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensförsörjningen är ett stort problem för många företag. Därför har Falks metall i Gnosjö utvecklat en egen lösning.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Så rustar vi för framtidens utmaningar

KRÖNIKA De ekonomiska framtidsutsikterna tycks dystra, såväl i Jönköpings län som i riket i helhet. Konjunkturinstitutet sänker sina tillväxtprognoser för 2019 och 2020 och konstaterade senast att högkonjunkturen är över.