Företag på riksdagsbesök

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Under en heldag i riksdagen mötte företagare från sex branscher i Jönköpings län de riksdagspolitiker som representerar länet för samtal om företagens förutsättningar. "Våra företagare ska ses som välfärdsskapare, inte presumtiva fuskare" skrev Helena Bouveng (M) på sin Facebook-sida efter besöket.

Riksdagsbesök Jönköpings län

Glada företagare tillsammans med några av de politiker som de träffade under dagen.

Det blev samtal om arbetsförmedlingen, besöksnäringen, arbetsmiljö, arbetsgivaransvar, utveckling av vårdsektorn och bostadsbyggande under dagen. 

— Det är viktigt med samtal om hur vi fördelar de gemensamma resurserna. Det är precis det som är politik, säger Ciczie Weidby (V).

Förenkla regelverket

— Vad kommer hända med Arbetsförmedlingen?, undrade Pernilla Bernhardsson, som äger och driver bemanningsföretaget Sträva i Mullsjö.

Johanna Haraldsson (S) svarade att det finns en bred överenskommelse om att reformera Arbetsförmedlingen. Vad det exakt innebär diskuteras nu.
— Det är avgörande med samarbete med näringslivet för att veta vad företagen söker.

Mattias Carlsson, ägare av Blue Wall Construction och ordförande i Byggföretagen i Jönköpings län, tog upp de hinder som finns för byggbranschen att växa:
— Vi saknar rätt kompetens. Det gör att vi inte kan växa. Vi behöver också att ni förenklar regelverket, får ner handläggningstiderna och behåller och utökar ROT-avdraget.

Olika beskattning i olika branscher

Andreas Wadskog, Karl Andersson och Söner, ser regelbördan på företagen som alltför stor.
— Glädjen i att vara företagare riskerar att dö när fler och fler lagar och regler staplas på varandra. Lägg inte på fler krav om du inte tar bort. Det är de sammansatta regelverken som gör det krångligt, inte en specifik regel.

Lars Kvarnsund, Gnosjö Konstsmide, håller med om regelbördan:
— Det ska vara enkelt att göra rätt.

Hans Palmgren, krögare och vd för Palmgrengruppen, är kritisk till hur beskattningen av företag ser ut idag.
— Ett bageri har lägre energiskatt, men inte en restaurang. Det är konstigt. Det är olika beskattningar för olika branscher. Vi såg de goda effekterna av restaurangmomsen och den lägre arbetsgivaravgift för unga. Jag är rädd att det blir en inbromsning nu när de är borta.

Mats Siljehult, vd för Wetterhälsan, lyfte frågan om digitalisering av vården och behovet av ett gemensamt journalsystem.
— Vi behöver ett digitalt landsting. Privata aktörer måste kunna ansluta sig till och bli ackrediterade att ge vård inom ramen för det offentliga. Gör det lätt för privata, innovativa vårdföretag att vara med.

Text: Magdalena Carlén

Medverkande politiker:
  • Ciczie Weidby, (V)
  • Carina Ödebrink (S)
  • Johanna Haraldsson, (S)
  • Göran Lindell (C)
  • Emma Carlsson Lövdahl (-)
  • Helena Bouveng (M)
  • Mats Green (M)
  • Angelica Lundberg (SD)
  • Mattias Ingesson (KD)
  • Acko Ankarberg Johansson (KD)

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Sommaren och semestertiderna har börjat efter en vår som inte liknar någonting vi tidigare upplevt. För många är det nog svårt att känna glädje inför värme, sol och ledighet, kanske är det istället en känsla av lättnad över att den första chockartade fasen är över och att läget nu stagnerat och känns mer greppbart. Men många har drabbats personligen av covid-19 och ännu fler har påverkats av konsekvenserna av den ekonomiska krisen som följt i kölvattnet av pandemin.
NYHET Publicerad:

Fagerhult värnar om sina anställda – också i coronatider

CORONAKRISEN – Vi ser ljust på framtiden, trots Corona. Det kommer att ta tid att komma tillbaka till samma nivåer, men när vi tagit oss igenom den här krisen då kör vi för fullt igen, säger Daniel Johansson, vd för Fagerhult Belysning.
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få större utrymme i kommunernas arbete”

FÖRETAGSKLIMAT Att Näringslivet är så utsatt och påverkat av brott måste få större utrymme i kommunernas arbete”, anser Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län. 
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Jönköpings län av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Många företag i Jönköpings län ser otrygghet och brottslighet som ett allt större problem. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv där 1375 företag i Jönköpings län deltog.
NYHET Publicerad:

Lunnagård hoppas på bättre anpassade kontroller och regler

REGELFÖRBÄTTRING Tillsammans med riksdagsledamot Acko Ankarberg Johansson (KD) besökte vi, innan coronakrisens utbrott, sjukhemmet Lunnagård för en diskussion om verksamheten och långsiktiga utmaningar. 
NYHET Publicerad:

"Vi är en privat utförare i en skattefinansierad kontext"

FÖRETAGANDE Innan coronakrisen svepte in över Sverige träffade vi Mats Siljehult, verksamhetschef och vd på Wetterhälsan i Jönköping, för ett samtal om hur det är att vara företagare och vilka långsiktiga utmaningar han då såg i sin bransch. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Jönköpings län, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning. Årets undersökning besvarades av över 32 000 företag och Jönköpings län är fortsatt bästa län.
NYHET Publicerad:

Unga är nyckeln i kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur coronakrisen kommer att påverka kompetensförsörjningen bland svenska företag är för tidigt att säga. Historiskt sett har kompetensen dock varit ett stort problem för många företag.
NYHET Publicerad:

Årets UF-mässor ger framtidshopp

UNG FÖRETAGSAMHET På tisdag, den 19 maj, går den årliga SM-mässan i Ung Företagsamhet (UF) av stapeln.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Jönköping län.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Middagarna som inte blev av – ”vi har tappat 95% av vår omsättning”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet. Förutom oron kring sin egen och andras hälsa har företag och jobb försvunnit eller tvingas kämpa hårt för att finnas kvar.  
NYHET Publicerad:

Industrin i Jönköpings län drabbas hårt av Coronakrisen

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Jönköpings län. I alla kommuner i länet utom två är industriföretag de största privata arbetsgivarna.
NYHET Publicerad:

Högst andel permitterade i Jönköpings län

CORONAKRISEN Sedan ansökningstidens start den 7 april har 10 625 personer korttidspermitterats i Jönköpings län. Totalt har drygt 208 000 anställda gått ner i arbetstid i hela landet. Flest antal har permitterats i storstadslänen – men justerat för arbetsmarknadens storlek ser fördelningen annorlunda ut. Då har Jönköping högst andel i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Jönköpings län

DEBATT Att inte göra rätt saker nu leder till långt större kostnader i framtiden.
NYHET Publicerad:

Tiden rinner ut för besöksnäringen

GÄSTKRÖNIKA Just nu ser det inte ljust ut för besöksnäringen. Det stöd som redan kommit är inte anpassat efter vår bransch. Minsta felhantering från vår sida kan även resultera i att vi inte får något stöd alls. Så, Vi behöver hjälp nu, annars är jag rädd att det är slutet för besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Fokus på corona under frukostmöte: ”Krisen är här och näringslivet behöver hjälp nu”

CORONAKRISEN Värnamo Näringsliv bjöd i fredags in företagare till ett digitalt frukostmöte, där de fick chans att ställa frågor och få svar från experter. Vi på Svenskt Näringsliv fanns på plats tillsammans med bland annat Frida Boklund från Företagarna för att bidra med svar angående den rådande situationen.