Industrin i Jönköpings län drabbas hårt av Coronakrisen

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Jönköpings län. I alla kommuner i länet utom två är industriföretag de största privata arbetsgivarna.

Anna Gillek

Anna Gillek

Foto: Ernst Henry Photography AB

Jönköping är det län i Sverige som är mest beroende av sin industri och export. I alla kommuner utom två är industriföretag den största privata arbetsgivaren som till exempel Husqvarna i Jönköping, Thule i Gnosjö och Fagerhult i Habo. Länet är mycket industriberoende och en fungerande industri i Jönköpings län är således viktig för såväl arbetsmöjligheter som skatteintäkter men också den svenska exporten. Industriberoendet mäter hur många vars arbete är beroende av industrin i kommunen.

– Vi har kommuner med mycket export och väldigt många arbeten som är kopplade till industrin, hela 94,8% av alla arbeten i Gnosjö är förankrade i industrin. Om industrin försvinner på platser som denna skulle det vara förödande för kommunen och invånarna. Ingen hade haft ett arbete och kommunen hade inte fått in några skattepengar. Dessa är också stora intäktskällor för regionen som inte heller hade kunnat finansiera vitala delar av välfärden, säger Anna Gillek, Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköpings län.

Konjunkturinstitutet räknar med att Sveriges BNP faller med mer än 6 procent under det andra kvartalet och varuexporten väntas falla ännu mer. De närmaste månaderna kommer att bli tuffa för många industriföretag. Många av kommunerna i länet har en extremt hög andel export per invånare, vilket gör industriernas överlevnad till en globalt viktig fråga såväl som lokal och regional

Ett tecken på att krisen redan slår hårt mot länet är att antalet varsel om uppsägningar ökade lavinartat under mars, då 1 626 personer varslades jämfört med 71 personer under mars 2019. Antalet varsel har fortsatt i snabb takt under början av april och den 1 mars till  och med den 26 april varslades totalt 2 177 personer i länet.

– Nu måste fokus vara att rädda företag och jobb. Det behövs mer kraftfulla åtgärder för att lindra krisen, säger Anna Gillek. 

Svenskt Näringsliv vill bland annat se:

 • Ett starkare system för korttidspermittering. Minskningen av arbetstiden ska kunna vara upp till hundra procent. Den totala lönekostnaden för arbetsgivaren ska motsvara arbetstidsminskningen.
   
 • Räddningsersättning till företag som får ett brant intäktsbortfall och som behöver kunna finansiera fasta kostnader för hyra, maskinleasing, räntor etc. Det hyresstödsystem som regeringen aviserat är krångligt och otillräckligt.
Industrins betydelse för kommunerna i Jönköpings län

                                      Industriberoende      Export per invånare

                                      andel                         (tusental kronor)

 

Aneby

40,1%

-

Gnosjö

94,8%

336,9

Mullsjö

55,6%

131,8

Habo

34,5%

73

Gislaved

79,4%

206,2

Vaggeryd

57,0%

316,3

Jönköping

25,8%

106,4

Nässjö

37,9%

57,3

Värnamo

55,8%

119

Sävsjö

57,3%

-

Vetlanda

61,2%

110,4

Eksjö

33,1%

105,9

Tranås

50,9%

174

 

Fotnot: Kommunerna i länet med hänsyn till beroende av industri och export. I kommuner med väldigt få stora aktörer redovisas inte exportsiffrorna.

De län som är mest beroende av industri och export
 1. Jönköpings län
 2. Kronobergs län
 3. Västmanlands län
 4. Blekinge län
 5. Örebro län
 6. Östergötlands län
 7. Västra Götalands län
 8. Värmlands län
 9. Kalmar län
 10. Gävleborgs län

Fotnot: Rankning av län med hänsyn till beroende av industri och export. Län med flest sårbara kommuner rankas högst. Listan visar de tio mest sårbara länen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skatteproblem synliggjorda av krisen

KRÖNIKA "Ska Sverige komma starkare ur krisen måste vi blicka framåt och lägga grunden för återhämtning. Mycket behöver därför göras för att återstarta beredvilligheten att investera och ta risk, säkra kompetenstillgången och viljan att anställa, stärka incitamenten att arbeta, bygga upp infrastrukturen, utveckla handeln med och öppenheten gentemot omvärlden." Det skriver Johan Fall, skattechef Svenskt Näringsliv i en krönika.
NYHET Publicerad:

En visionär syn på vårt miljöarbete

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Minskad miljöpåverkan när Jönköping växer

Jönköping växer och man planerar nu för hur staden ska växa till 200 000 invånare. En stor utmaning är att minska miljöpåverkan och hur byggandet ska ske hållbart.
NYHET Publicerad:

”Ju mer jag engagerade mig, desto mer fick jag tillbaka”

FÖRETAGANDE Hur är det att vara småföretagare idag och hur gör man sin röst hörd?
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckeln till framgång för Jönköping

Jönköping växer och kommunen planerar nu för hur staden ska växa till 200 000 invånare. Utvecklingen är komplex, men en nyckel till framgång är dialog mellan kommun och näringsliv. Det menar Ann-Mari Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen en utmaning för det lilla företaget

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Det har sina fördelar med att vara ett litet företag", säger Sara Grufman, en av ägarna till DecorPanel.
NYHET Publicerad:

Det blir inte alltid som man har tänkt sig

KRÖNIKA Enligt Ungdomsbarometern (UB) säger tre av tio gymnasieungdomar att deras framtidsplaner förändrats på grund av coronapandemin och drygt häften av sistaårseleverna att deras möjligheter att få jobb till hösten är ganska eller mycket dåliga.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

KRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Det långsiktiga målet: Att föra skola och näringsliv närmare varandra

SKOLA & NÄRINGSLIV "Jag upplever att man ibland pratar lite olika språk. Skolan pratar om drömmar, och det är bra, men arbetsgivare och näringslivet kanske snarare pratar om anställningsbarhet"
NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Sommaren och semestertiderna har börjat efter en vår som inte liknar någonting vi tidigare upplevt. För många är det nog svårt att känna glädje inför värme, sol och ledighet, kanske är det istället en känsla av lättnad över att den första chockartade fasen är över och att läget nu stagnerat och känns mer greppbart. Men många har drabbats personligen av covid-19 och ännu fler har påverkats av konsekvenserna av den ekonomiska krisen som följt i kölvattnet av pandemin.
NYHET Publicerad:

Fagerhult värnar om sina anställda – också i coronatider

CORONAKRISEN – Vi ser ljust på framtiden, trots Corona. Det kommer att ta tid att komma tillbaka till samma nivåer, men när vi tagit oss igenom den här krisen då kör vi för fullt igen, säger Daniel Johansson, vd för Fagerhult Belysning.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få större utrymme i kommunernas arbete”

FÖRETAGSKLIMAT Att Näringslivet är så utsatt och påverkat av brott måste få större utrymme i kommunernas arbete”, anser Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län. 
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Jönköpings län av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Många företag i Jönköpings län ser otrygghet och brottslighet som ett allt större problem. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv där 1375 företag i Jönköpings län deltog.
NYHET Publicerad:

Lunnagård hoppas på bättre anpassade kontroller och regler

REGELFÖRBÄTTRING Tillsammans med riksdagsledamot Acko Ankarberg Johansson (KD) besökte vi, innan coronakrisens utbrott, sjukhemmet Lunnagård för en diskussion om verksamheten och långsiktiga utmaningar. 
NYHET Publicerad:

"Vi är en privat utförare i en skattefinansierad kontext"

FÖRETAGANDE Innan coronakrisen svepte in över Sverige träffade vi Mats Siljehult, verksamhetschef och vd på Wetterhälsan i Jönköping, för ett samtal om hur det är att vara företagare och vilka långsiktiga utmaningar han då såg i sin bransch. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Jönköpings län, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning. Årets undersökning besvarades av över 32 000 företag och Jönköpings län är fortsatt bästa län.
NYHET Publicerad:

Unga är nyckeln i kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur coronakrisen kommer att påverka kompetensförsörjningen bland svenska företag är för tidigt att säga. Historiskt sett har kompetensen dock varit ett stort problem för många företag.