Industrin i Jönköpings län drabbas hårt av Coronakrisen

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Jönköpings län. I alla kommuner i länet utom två är industriföretag de största privata arbetsgivarna.

Anna Gillek

Anna Gillek

Foto: Ernst Henry Photography AB

Jönköping är det län i Sverige som är mest beroende av sin industri och export. I alla kommuner utom två är industriföretag den största privata arbetsgivaren som till exempel Husqvarna i Jönköping, Thule i Gnosjö och Fagerhult i Habo. Länet är mycket industriberoende och en fungerande industri i Jönköpings län är således viktig för såväl arbetsmöjligheter som skatteintäkter men också den svenska exporten. Industriberoendet mäter hur många vars arbete är beroende av industrin i kommunen.

– Vi har kommuner med mycket export och väldigt många arbeten som är kopplade till industrin, hela 94,8% av alla arbeten i Gnosjö är förankrade i industrin. Om industrin försvinner på platser som denna skulle det vara förödande för kommunen och invånarna. Ingen hade haft ett arbete och kommunen hade inte fått in några skattepengar. Dessa är också stora intäktskällor för regionen som inte heller hade kunnat finansiera vitala delar av välfärden, säger Anna Gillek, Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköpings län.

Konjunkturinstitutet räknar med att Sveriges BNP faller med mer än 6 procent under det andra kvartalet och varuexporten väntas falla ännu mer. De närmaste månaderna kommer att bli tuffa för många industriföretag. Många av kommunerna i länet har en extremt hög andel export per invånare, vilket gör industriernas överlevnad till en globalt viktig fråga såväl som lokal och regional

Ett tecken på att krisen redan slår hårt mot länet är att antalet varsel om uppsägningar ökade lavinartat under mars, då 1 626 personer varslades jämfört med 71 personer under mars 2019. Antalet varsel har fortsatt i snabb takt under början av april och den 1 mars till  och med den 26 april varslades totalt 2 177 personer i länet.

– Nu måste fokus vara att rädda företag och jobb. Det behövs mer kraftfulla åtgärder för att lindra krisen, säger Anna Gillek. 

Svenskt Näringsliv vill bland annat se:

 • Ett starkare system för korttidspermittering. Minskningen av arbetstiden ska kunna vara upp till hundra procent. Den totala lönekostnaden för arbetsgivaren ska motsvara arbetstidsminskningen.
   
 • Räddningsersättning till företag som får ett brant intäktsbortfall och som behöver kunna finansiera fasta kostnader för hyra, maskinleasing, räntor etc. Det hyresstödsystem som regeringen aviserat är krångligt och otillräckligt.
Industrins betydelse för kommunerna i Jönköpings län

                                      Industriberoende      Export per invånare

                                      andel                         (tusental kronor)

 

Aneby

40,1%

-

Gnosjö

94,8%

336,9

Mullsjö

55,6%

131,8

Habo

34,5%

73

Gislaved

79,4%

206,2

Vaggeryd

57,0%

316,3

Jönköping

25,8%

106,4

Nässjö

37,9%

57,3

Värnamo

55,8%

119

Sävsjö

57,3%

-

Vetlanda

61,2%

110,4

Eksjö

33,1%

105,9

Tranås

50,9%

174

 

Fotnot: Kommunerna i länet med hänsyn till beroende av industri och export. I kommuner med väldigt få stora aktörer redovisas inte exportsiffrorna.

De län som är mest beroende av industri och export
 1. Jönköpings län
 2. Kronobergs län
 3. Västmanlands län
 4. Blekinge län
 5. Örebro län
 6. Östergötlands län
 7. Västra Götalands län
 8. Värmlands län
 9. Kalmar län
 10. Gävleborgs län

Fotnot: Rankning av län med hänsyn till beroende av industri och export. Län med flest sårbara kommuner rankas högst. Listan visar de tio mest sårbara länen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning. Årets undersökning besvarades av över 32 000 företag och Jönköpings län är fortsatt bästa län.
NYHET Publicerad:

Unga är nyckeln i kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur coronakrisen kommer att påverka kompetensförsörjningen bland svenska företag är för tidigt att säga. Historiskt sett har kompetensen dock varit ett stort problem för många företag.
NYHET Publicerad:

Årets UF-mässor ger framtidshopp

UNG FÖRETAGSAMHET På tisdag, den 19 maj, går den årliga SM-mässan i Ung Företagsamhet (UF) av stapeln.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Jönköping län.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Middagarna som inte blev av – ”vi har tappat 95% av vår omsättning”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet. Förutom oron kring sin egen och andras hälsa har företag och jobb försvunnit eller tvingas kämpa hårt för att finnas kvar.  
NYHET Publicerad:

Industrin i Jönköpings län drabbas hårt av Coronakrisen

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Jönköpings län. I alla kommuner i länet utom två är industriföretag de största privata arbetsgivarna.
NYHET Publicerad:

Högst andel permitterade i Jönköpings län

CORONAKRISEN Sedan ansökningstidens start den 7 april har 10 625 personer korttidspermitterats i Jönköpings län. Totalt har drygt 208 000 anställda gått ner i arbetstid i hela landet. Flest antal har permitterats i storstadslänen – men justerat för arbetsmarknadens storlek ser fördelningen annorlunda ut. Då har Jönköping högst andel i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Jönköpings län

DEBATT Att inte göra rätt saker nu leder till långt större kostnader i framtiden.
NYHET Publicerad:

Tiden rinner ut för besöksnäringen

GÄSTKRÖNIKA Just nu ser det inte ljust ut för besöksnäringen. Det stöd som redan kommit är inte anpassat efter vår bransch. Minsta felhantering från vår sida kan även resultera i att vi inte får något stöd alls. Så, Vi behöver hjälp nu, annars är jag rädd att det är slutet för besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Fokus på corona under frukostmöte: ”Krisen är här och näringslivet behöver hjälp nu”

CORONAKRISEN Värnamo Näringsliv bjöd i fredags in företagare till ett digitalt frukostmöte, där de fick chans att ställa frågor och få svar från experter. Vi på Svenskt Näringsliv fanns på plats tillsammans med bland annat Frida Boklund från Företagarna för att bidra med svar angående den rådande situationen.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mer stöd och hjälp behövs

KRÖNIKA Tidigare i veckan gick vi ut med ett åtgärdspaket för att visa på sätt att hjälpa företag som drabbas av coronakrisen och dagen efter kom regeringens krispaket. Vi kunde se att regeringen hade lyssnat på våra förslag och inspel, men känner inte att det räcker.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i länet

CORONAKRISEN 7 av 10 företag i Jönköpings län upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland 365 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i länet. 
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider för länets företag

KRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Företag på riksdagsbesök

FÖRETAGSKLIMAT Under en heldag i riksdagen mötte företagare från sex branscher i Jönköpings län de riksdagspolitiker som representerar länet för samtal om företagens förutsättningar.