NYHET9 december 2018

Djuren gör nytta och ängarna är Sveriges regnskog

Jonas Tunestål är en passionerad köttälskare som i 20 års tid gått till jobbet på KLS Ugglarps, de senaste 5 åren som vd. Stoltheten hörs tydligt i rösten, när han pratar om vad han och hans 1 500 kollegor åstadkommer för att de ska ha möjlighet att sätta svenskt, närproducerat kött på våra julbord.

Foto: Marten Svensson

Det är cirka 550 personer som arbetar på KLS Ugglarps anläggning i Kalmar, Kalmars största privata arbetsgivare. Just nu så produceras varje vecka ca 300 ton konsumentpackat kött i anläggningen varav en hel del kommer att hamna på våra julbord, men även annat som vi konsumenter kan köpa i butiker och på restauranger.

En trend som ökar är att konsumenterna efterfrågar produkter som har högre förädlingsgrad. Det blir mer färdigkryddade produkter, inte så stora skinkor och gärna färdigskuret. En utveckling som delvis kan förklaras med vår tidsbrist och bekvämlighet, samtidigt som vi inte vill ge avkall på att köpa kvalitetsprodukter.

– Jag är extremt stolt över vad alla anställda är med och levererar. Jag är bara en av oss, men tillsammans bildar vi en mycket stark enhet, säger Jonas Tunestål vd på KLS Ugglarps.

Jonas Tunestål vd på KLS Ugglarps i Kalmar.
Foto: Marten Svensson

Företaget som har mångåriga anor, vill fortsätta att vara en pålitlig kugge i värdekedjan mellan handlare och producenter. Detta är en av de stora utmaningarna som blivit extra tydlig i år, på grund av den torra och varma sommaren. Lantbrukarna har fått betala högre pris för fodret samtidigt som tillgången på kött varit stor, vilket leder till pressade köttpriser. KLS Ugglarps vill värna relationen med sina leverantörer även i den situationen för att inte tappa det långsiktiga samarbetet.

KLS Ugglarps i Kalmar är en viktig motor i integrationen och i att anställa unga. Det finns stora utmaningar i att hitta personal, men genom ett strategiskt fokus på lärlingsutbildningar och på samarbeten med till exempel Arbetsförmedlingen så kan man lösa sina behov. Tack vare att den blivande personalen tidigt, via lärlingsutbildningen, får chansen att se vad yrket verkligen innebär, leder det till att dom som på riktigt förstått den annorlunda miljön på ett slakteri också blir kvar längre.

– Debatten om köttets negativa påverkan på klimatet blir tyvärr för ofta onyanserad. Man glömmer att betesängarna är Sveriges regnskogar. Djuren gör enorm nytta. Därför behövs balans i debatten och i allas våra medvetande, så att vi utmanar våra fördomar och tänker till på vad vi kan göra som har verklig påverkan på klimatet. Förnekelse är inte lösningen, säger Jonas Tunestål.

Miljöarbetet på KLS Ugglarps är en viktig del av deras utveckling. Som en av deltagarna i ”Fossilfritt Sverige” så jobbar man mot att ställa om transporter, tjänstebilsflotta och produktionsanläggningarna. Som många andra företag vill man vara en del av en sund förvaltning av jorden för imorgon.

Integration
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist