Jonas Tunestål vd på KLS Ugglarps
Foto: Marten Svensson

Djuren gör nytta och ängarna är Sveriges regnskog

NYHET Publicerad

FÖRETAGEN GÖR JULEN Jonas Tunestål är en passionerad köttälskare som i 20 års tid gått till jobbet på KLS Ugglarps, de senaste 5 åren som vd. Stoltheten hörs tydligt i rösten, när han pratar om vad han och hans 1 500 kollegor åstadkommer för att de ska ha möjlighet att sätta svenskt, närproducerat kött på våra julbord.

Det är cirka 550 personer som arbetar på KLS Ugglarps anläggning i Kalmar, Kalmars största privata arbetsgivare. Just nu så produceras varje vecka ca 300 ton konsumentpackat kött i anläggningen varav en hel del kommer att hamna på våra julbord, men även annat som vi konsumenter kan köpa i butiker och på restauranger.

En trend som ökar är att konsumenterna efterfrågar produkter som har högre förädlingsgrad. Det blir mer färdigkryddade produkter, inte så stora skinkor och gärna färdigskuret. En utveckling som delvis kan förklaras med vår tidsbrist och bekvämlighet, samtidigt som vi inte vill ge avkall på att köpa kvalitetsprodukter.

– Jag är extremt stolt över vad alla anställda är med och levererar. Jag är bara en av oss, men tillsammans bildar vi en mycket stark enhet, säger Jonas Tunestål vd på KLS Ugglarps.

Jonas Tunestål vd på KLS Ugglarps
Foto: Marten Svensson

Jonas Tunestål vd på KLS Ugglarps i Kalmar.

Företaget som har mångåriga anor, vill fortsätta att vara en pålitlig kugge i värdekedjan mellan handlare och producenter. Detta är en av de stora utmaningarna som blivit extra tydlig i år, på grund av den torra och varma sommaren. Lantbrukarna har fått betala högre pris för fodret samtidigt som tillgången på kött varit stor, vilket leder till pressade köttpriser. KLS Ugglarps vill värna relationen med sina leverantörer även i den situationen för att inte tappa det långsiktiga samarbetet.

KLS Ugglarps i Kalmar är en viktig motor i integrationen och i att anställa unga. Det finns stora utmaningar i att hitta personal, men genom ett strategiskt fokus på lärlingsutbildningar och på samarbeten med till exempel Arbetsförmedlingen så kan man lösa sina behov. Tack vare att den blivande personalen tidigt, via lärlingsutbildningen, får chansen att se vad yrket verkligen innebär, leder det till att dom som på riktigt förstått den annorlunda miljön på ett slakteri också blir kvar längre.

– Debatten om köttets negativa påverkan på klimatet blir tyvärr för ofta onyanserad. Man glömmer att betesängarna är Sveriges regnskogar. Djuren gör enorm nytta. Därför behövs balans i debatten och i allas våra medvetande, så att vi utmanar våra fördomar och tänker till på vad vi kan göra som har verklig påverkan på klimatet. Förnekelse är inte lösningen, säger Jonas Tunestål.

Miljöarbetet på KLS Ugglarps är en viktig del av deras utveckling. Som en av deltagarna i ”Fossilfritt Sverige” så jobbar man mot att ställa om transporter, tjänstebilsflotta och produktionsanläggningarna. Som många andra företag vill man vara en del av en sund förvaltning av jorden för imorgon.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Det lönar sig att jämföra gymnasieutbildningarna

GYMNASIEVAL Det har blivit dags för eleverna i Kalmar län att välja gymnasieprogram inför hösten. Kompisar, rykten och föräldrar påverkar mycket. Hittills har det varit svårt att på ett enkelt sätt få tag i hårda fakta om hur de olika gymnasieprogrammen faktiskt presterat.
NYHET Publicerad:

Höga skatter ett bekymmer för företagare

SKATTER Ingen fråga bekymrar Sveriges företagare lika mycket som problemet med att hitta rätt kompetens. Samtidigt har Sverige en av de högsta marginalskatterna på arbete, vilket gör det mindre lönsamt att utbilda sig till bristyrken.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsbristen är påtaglig i de flesta branscher vilket hindrar företag från expansion

KOMMENTAR 2018 lider mot sitt slut och det börjar bli dags för bokslut.Sverige behöver reformer på flera områden och utmaningarna är många och vi har inte tid att vänta. I dagsläget vet vi inte hur Brexiten blir men klart är att det kommer påverka många företag.
NYHET Publicerad:

Bröd är coolt

FÖRETAGEN GÖR JULEN På Nilssons Konditori i Oskarshamn är det uppenbart att julen står för dörren. Inte bara på grund av juldekorationen i fönstret utan även på att många av produkterna fått ett anslag av jul. Bakelser i form av en julgranskula eller som en tomteluva, för att nämna några.
NYHET Publicerad:

Kalmar läns företagare, har stark framtidstro

KONJUNKTURPROGNOS Det går bra i svensk ekonomi och många företag planerar för tillväxt under det kommande halvåret. Mer än fyra av tio företag i Kalmar län tror på ökad produktion och försäljning. Samtidigt börjar högkonjunkturen bromsa in och riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Djuren gör nytta och ängarna är Sveriges regnskog

FÖRETAGEN GÖR JULEN Jonas Tunestål är en passionerad köttälskare som i 20 års tid gått till jobbet på KLS Ugglarps, de senaste 5 åren som vd. Stoltheten hörs tydligt i rösten när han pratar om vad han och hans 1 500 kollegor åstadkommer för att de ska ha möjlighet att sätta svenskt, närproducerat kött på våra julbord.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

ARBETSGIVARAVGIFTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt. Trots att kostnaderna för förmånerna har minskat de senaste åren, ligger den totala arbetsgivaravgiften kvar på samma nivå.
NYHET Publicerad:

Oerhört kränkande att bli misstänkliggjord

FÖRETAGEN GÖR JULEN  Det går inte att ta miste på drivet när Martin Bergvall Nilsson kliver in i rummet på Villa Solbacken i Kalmar. Vi träffas mitt i julstöket för att prata om hans krogars julfeeling och vilka utmaningar de står inför. När vi kommer in på frågor om rekrytering och personalliggare så glimmar det till en extra glöd i ögonen på entreprenören Martin. Precis som det ska vara i jultid.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Fredrika

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Fredrika Brambeck som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Kronobergs och Kalmar län. Här kommer en kort presentation om henne och vad hon har för tankar kring arbetet.
NYHET Publicerad:

Från bottenplacering mot toppen

FÖRETAGSKLIMAT 2011 nådde Nybro en bottenplacering i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat, plats 286 av 290. Sedan 2013 har trenden vänt och det går stadigt uppåt. I år stiger de för femte året i rad, i år 51 placeringar och landar på plats 127.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogram ger goda jobbchanser

DEBATT I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Kalmar är duktiga på att använda immaterialrättigheter

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2017. I Kalmar län sticker Kalmar ut i jämförelse med andra kommuner i länet. Särskilt tydligt blir detta när det gäller ansökningar om varumärken, även om det även märks när det gäller patent- och mönsterrättigheter.
NYHET Publicerad:

Hög nivå i Kalmar

RANKING Smålandslunchen, och Ölandslunchen, är en turné som Svenskt Näringsliv åker på tillsammans med våra kollegor från Företagarna och Almi. Det är en serie möten som hålls i länets alla kommuner där information- och dialog står i fokus. Startskottet för årets upplaga skedde i Kalmar.
NYHET Publicerad:

”Utlandsfödda ett otroligt kapital”

KOMPETENS En kartläggning av Liljas Personbilars rekryteringsbehov visade att något radikalt måste göras. Som ett led i det har företaget anställt ett antal nyanlända. ”Att det kommer hit så många med bra utbildning som vi kan anställa är en fantastisk möjlighet”, säger vd:n Mats Melander.
NYHET Publicerad:

Vaktavlösning på Svenskt Näringsliv

BILDSPEL Efter 18 år lämnar Eilon Fransson, Svenskt Näringsliv och regionchefsjobbet, för att övergå till att sköta sin skogsgård och lägga mer tid på sina fritidsintressen som jakt, fiske och resor. Vi välkomnar Ulrica Bennesved som ny regionchef.
NYHET Publicerad:

Det var ju inte bättre förr...

KRÖNIKA Att titta in i backspegeln när man slutar jobba i företagsamhetens tjänst kan vara nyttigt. Många företagare vittnar om att det inte var så lätt att vara företagare förr.
NYHET Publicerad:

”Jag är stolt, glad och ödmjuk inför nytt uppdrag”

NY PÅ JOBBET Jag heter Ulrica Bennesved och tillträdde 1 oktober som ny regionchef för Kronoberg & Kalmar län. Född och uppvuxen i Älghult och har en bakgrund som småföretagare.
NYHET Publicerad:

Innovation Camp på Oscarsgymnasiet

UNG FÖRETAGSAMHET Den 27:e september var det dags för årets Innovation Camp 2018 på Oscarsgymnasiet. Ett event där eleverna får ett riktigt uppdrag från näringslivet som de ska finna en lösning på och presentera inför en jury under samma dag.
NYHET Publicerad:

Långt mellan topp och botten

RANKING Företagen har tyckt till om företagsklimatet i den egna kommunen och nu är jämförelsen mellan Sveriges 290 kommuner klar. I Kalmar län har 5 kommuner förbättrat sina placeringar, medan 7 har fallit. Som helhet är nivån på företagsklimatet i länet på en väldigt låg nivå.
NYHET Publicerad:

Kreativt i Nybro

FÖRETAGSKLIMAT Sorlet spred sig i lokalen när de nästan 70 deltagarna satte igång med att samtala om vilka frågor som skulle prioriteras för att företagsklimatet ska bli ännu bättre. Engagerat och livligt är två ord som väl beskriver stämningen under workshopen.