Syvdagen samling

Stort engagemang på SYV-dagen i Växjö

NYHET Publicerad

SKOLA - NÄRINGSLIV Det var med stort intresse och engagemang som 34 av Kronobergs läns 40 studie- och yrkesvägledare (SYV:are) deltog i Svenskt Näringslivs SYV-dag den 17 februari. Den som eventuellt inte tidigare känt till vilken bredd och variation av yrkeskunskaper det krävs i dagens företag, fick en givande genomgång, både i föreläsningar och vid nedslag i verkligheten.

IMG-0783
Johnny Rönnfjord inledde dagen med att säga att studie- och yrkesvägledarna och deras arbete är superviktigt.
IMG-0790
I byggbranschen är alla yrken bristyrken sa Jimmi Olsson, vd Granflo Bygg AB
IMG-0786
Maja Karlberg, verksamhetsansvarig på GoTech, berättade om vikten av Teknikcollege, de arbetar för att höja nivån och statusen på tekniska utbildningar.
12
Speeddatingen med bransch- och arbetsgivarrepresentanterna, Therese Grandstrand från Byggföretagen och Camilla Kjellsson, Plåt & Ventföretagen.
7
Speeddatingen med Carina Hermansson från Industri- och Kemiindustrierna samt Louise Dominique från Teknikföretagen.
10
Speeddatingen med Transportföretagens Sven Grahn och Veronica Ingolf från Ung Företagsamhet.
IMG-0809
Promenad mot lunchföreläsning på Elite Hotel.
IMG-0807
IMG-0813
IMG-0815
5
Kristian Hallberg som driver Gästgivaregården i Ljungby.
6
Kockar är det alltid brist på, så där har lönerna gått upp mycket, berättar Helen Bäckstedt, platschef på Elite Hotel.
IMG-0826
Busstransport till Holmgrens Bil AB.
IMG-0829
4
Jonatan Ojansivu servicechef, berättade om Holmgrens Bil AB.
IMG-4561
Verkstad.
IMG-4570

– Eleverna har inte kunskaper om allt detta och det försvårar deras studieval, sade man, så det är viktigt att det finns bra möjligheter att se och besöka olika företag. Om detta fanns det kritik, vilket framgår av en annan artikel.

– Ni är superviktiga, sade Svenskt Näringslivs Johnny Rönnfjord, för att inspirera, berätta och vissa möjligheter för ungdomarna, när han hälsade SYV:arna välkomna.

I fortsättningen av dagen kunde representanterna för bransch efter bransch beskriva arbetsmarknadsläget för sina medlemmar, där de flesta har problem med att fylla luckor i olika bristyrken.

 
IMG-0792

De som driver UF-företag får lära sig hur viktigt personliga egenskaper är, berättar Veronica Ingolf, projektledare på Ung Företagsamhet.

Personliga egenskaper efterfrågas

I flera av verklighetsbeskrivningarna var det slående hur viktigt det är med personliga egenskaper, i jämförelse med praktiska kunskaper inom ett visst yrke.

– Det får ju de som är med och jobbar i UF-företag verkligen lära sig, berättade Ung Företagsamhets projektledare Veronica Ingolf.

Hon välkomnade SYV:are och andra intresserade till UF:s mässa i Älmhult den 19 mars. 91 lärare och 801 elever i Kronobergs län är engagerad i UF-företagandet år 2020!

IMG-0799

I byggbranschen är det egenskaper som engagemang, social kompetens, ansvarstagande som efterfrågas, berättade Therese Granstrand, från Byggföretagen.

11

Den som är händig och vill arbeta, går inte utan jobb, sade Jimmi Olsson, vd i Granflo Bygg AB.

I byggbranschen är det ofta egenskaper som engagemang, social kompetens, ansvarstagande och kommunikativ förmåga som efterfrågas, berättade Therese Granstrand. Det nya avtalet i branschen stadgar en lärlingsutbildning på 24–36 månader efter avklarat gymnasium. Tidigare talade man om timmar, nu månader, och efter 6 månaders provanställning övergår man i en lärlingsutbildning med fast anställning.

– I byggbranschen är alla yrken bristyrken. Den som är händig och vill arbeta, går inte utan jobb, sade Jimmi Olsson, vd i Granflo Bygg AB, som anställt sju lärlingar det senaste året.

Förväntningarna är för höga

På Holmgrens Bil AB i Växjö har man anställt flera från fordonsprogrammet på gymnasiet, men det räcker inte för att klara service och reparationer på dagens teknikstyrda fordon.

DSC04781 Jonatan Ojansivu

Jonatan Ojansivu, servicechef på Holmgrens, berättade bland annat att blott två av fyrtiofem anställda är kvinnor – en på däckservice och en som kundmottagare.

– Vi har en mycket omfattande vidareutbildning via generalagenten för respektive bilmärke, berättade servicechefen Jonatan Ojansivu, som visade runt i företagets nya anläggning.

Ett problem, när det gäller att få in ungdomar i branschen, tyckte han sig se i deras motivation och attityd.

– Man har lite för höga förväntningar på ingångslönen. Många förstår inte att man måste börja någonstans, för att ta sig uppåt, sade Jonatan Ojansivu.

Under lunchen fick SYV:arna chansen att känna in besöksnäringen, via en presentation av platschefen för Elite-hotellen i Växjö, Helen Bäckstedt, som beskrev en lång rad olika yrkeskategorier inom företaget.

Genomgångsjobb, men lönen ökar

6B

Vi betraktas som en låglönebransch, men det har skett stora lyft i nivån under de senaste åren, berättar Helen Bäckstedt, platschef på Elite Hotel.

– Vi har ju både hotell, restauranger, nattklubb, pub, konserthus och konferenslokaler inom vår lokala verksamhet, berättade hon. Vi har allt från diskare till scentekniker.

– För många är ju ett jobb inom hotell-restaurang ett ingångsjobb, eller ett jobb man har under tiden man utbildar sig till annat, sade hon. Vi betraktas som en låglönebransch, men det har skett stora lyft i nivån under de senaste åren. Kockar är det alltid brist på, så där har lönerna gått upp mycket.

IMG-0823

Kristian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby berättade hur olika vägar ett yrkesval kan ta, för den som vill utveckla sig.

SYV-arnas roll är viktig

Kristian Hallberg, berättade om sin karriär från kockelev och kock på många håll i Sverige och utlandet, via jobb inom Scandic-kedjan, där han slutade som högste chef i Sverige, till att numera driva Gästgivaregården i Ljungby. Detta gav syn för sägen på hur olika vägar ett yrkesval kan ta, för den som vill utveckla sig.

Kristian Hallberg kunde bekräfta hur viktig en SYV kan vara.

– På min tid fick jag höra att ”det där klarar inte du”, när jag skulle få vägledning. Så det vill jag säga er – det är viktigt att ni pushar på i stället! Det man väljer som 15-åring, behöver ju inte vara för hela livet.

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Vi måste rädda företagen & jobben

CORONA Snabbhet före perfektion, sa Jan-Olof Jacke, VD Svenskt Näringsliv, på tisdagens pressträff. Snabbhet är just ordet. Virus och oro sprids snabbt, och med dem kommer de ekonomiska konsekvenserna. Också snabbt. Permitteringar, varsel och konkurser sker ni i ett rasande tempo. Nu behövs åtgärderna – snabbt!
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder som kan hjälpa och dämpa fallet

CORONA Sverige och världen står inför en unik situation och ingen vet riktigt vad vi kan vänta oss, hur illa det blir och när är det över? Det vi vet är att många företag har det mycket tufft just nu och vi behöver snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samling i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av Covid-19.
NYHET Publicerad:

Kronoberg behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHETEN I Kronoberg är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 6,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.
NYHET Publicerad:

Fler avgifter för små skogsnäringar 

AVGIFTER Från årsskiftet krävs det en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare. 
NYHET Publicerad:

Stort engagemang på SYV-dagen i Växjö

SKOLA - NÄRINGSLIV Det var med stort intresse och engagemang som 34 av Kronobergs läns 40 studie- och yrkesvägledare (SYV:are) deltog i Svenskt Näringslivs SYV-dag den 17 februari. Den som eventuellt inte tidigare känt till vilken bredd och variation av yrkeskunskaper det krävs i dagens företag, fick en givande genomgång, både i föreläsningar och vid nedslag i verkligheten.
NYHET Publicerad:

Förbättra företagsklimatet i din kommun nu!

FÖRETAGSKLIMAT  I januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Skilsmässan är ett faktum

BREXIT Likt en skilsmässa i skvallerpressen med oväntade turer fram och tillbaka, analyser och slutsatser, ibland rätt, ibland fel har Brexit pågått under lång tid. Många har trött uttryck, lika bra att få det gjort så vi kan gå vidare.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogram leder snabbast till jobb

ULTBILDNING I Kronobergs län ska cirka 2 300 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Vi önskar er alla en riktigt god jul!

JULHÄLSNING Tack för alla möten, samtal och diskussioner under året som gått. Tillsammans skapar vi långsiktig förändring och ett förbättrat företagsklimat.
NYHET Publicerad:

EPIC ökar tillgången på teknisk kompetens

KOMPETENS Hösten 2018, tio år efter starten, kunde teknikföretagens intresseförening Gotech i Växjö få ett kvitto på att satsningen nått ett viktigt etappmål. År 2008 hade industritekniska programmet på Kungsmadskolan i Växjö inga sökande. Hösten 2019 hade man 19 som sökte programmet i första hand och ytterligare 18 som hade det som andrahandsval.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Willo AB söker problemlösare

KOMPETENS Willo AB i Växjö är ett företag som traditionellt sålt tillverkningskapacitet, men som successivt utvecklats mot allt mer komplicerade lösningar. Det ställer krav på kontinuerlig utveckling och nytillskott av kompetens hos de 110 anställda.
NYHET Publicerad:

Låt alla gymnasieelever prova på att driva företag 

UNG FÖRETAGSAMHET Människors kreativitet, mod och initiativkraft lägger grunden för ökad ekonomisk utveckling och ökat välstånd. Ett vitalt näringsliv med många entreprenörer skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar välfärden. Det är också avgörande för att lösa många av de problem vi ser idag, inte minst med miljö och klimat.
NYHET Publicerad:

Ansvarsfulla avtal säkrar jobb och välfärd

AVTAL 20 Konjunkturen bromsar nu in, inte bara i Kronobergs län och resten av Sverige, och utan även på viktiga exportmarknader. Samtidigt finns en risk för upptrappade handelskonflikter och fortsatt osäkerhet kring Brexit. Det råder alltså en betydande ovisshet kring den ekonomiska utvecklingen framöver.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.