c/o Jokkmokk

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten, synen på företagande och andelen i arbete i Jokkmokk finns på 50-bästalistan för Sverige och det är intressant att den kommunala servicen har förbättrats avsevärt. 63 placeringar upp på ett år!

Både Johan Wiklund som är medgrundare till c/o Gerd och Magnus Kvickström som äger Jokkmokks Korv & Rökeri har nyligen byggt ut och vittnar om en bättre företagsanda.

Johan Wiklund, c/o Gerd, Jokkmokk

Johan Wiklund

Foto: Maria Klang

– Vi har haft ett mycket fint samarbete med kommunen när vi nu byggt ut och ska tiodubbla produktionskapaciteten. De nya maskinerna är 4,5 meter höga så det krävdes att vi byggde cirka 200 kvm både på bredden och höjden. Allt gick snabbt, smidigt och bra”, säger Johan Wiklund.

Magnus Kvickström är inne på samma linje.

Magnus Kvickström, Jokkmokks Korv & Rökeri

Magnus Kvickström

– Vi ökar produktionen och behövde göra en omfattande ombyggnad på 500 kvm i somras. Det gick fantastiskt lätt. Mest kanske genom att kommunalrådet Robert Bernhardsson engagerade sig i frågan och skyndade på hanteringen.

– Men tidigare har det varit svårare. Kanske har man tyckt att ett företag som går med vinst ska klara sig självt. Trots att vi investerat en miljon i en fastighet som vi inte äger!

Stefan Andersson, som tidigare var kommunalråd, är sedan i höstas tillväxtchef och framhåller företagsklimatet som en jätteviktig fråga.

Stefan Andersson, Jokkmokks kommun

Stefan Andersson

Foto: Carl-Johan Utsi

– Vi försöker skapa en bra dialog med företagen. Dessutom jobbar vi på att effektivisera handläggningen av ärenden genom en etableringsservice. Jag, fastighetschefen och chefen för samhällsbyggnadsavdelningen går igenom ärenden som kommer in och försöker förenkla och korta tider för de interna processerna.

– Företag i Jokkmokk går bra, anställer, gör vinst och ökar omsättningen. Den utvecklingen vill vi värna om.

Från Jokkmokk till Japan

Ett av företagen som börjar hamna på allas läppar är c/o Gerd som säljer och tillverkar ekologiska skönhetsprodukter från Norrbotten. Det startades i en liten källarlokal för tio år sedan av syskonen Anna-Lena Wiklund Rippert och Johan Wiklund och heter egentligen Nature Cosmetic Group of Swedish Lapland AB. Men hur många orkar säga det? I fjol ökade omsättningen med nästan 50 procent och har knappt tio anställda. 12 procent av marknaden finns faktiskt i Japan!

– Vi får förfrågningar från agenter i olika delar av världen och det är svårt att hinna med allt. Men ibland ramlar man över rätt person. Därför finns vi i Japan där hårvårdsserier, massageoljor och duschtvålar går bra. Produkterna finns också på lyxhotellet Four Seasons spa i Tokyo och på stora varuhuset Barneys i samma stad, berättar Johan Wiklund.

– Men det är viktigt för oss att Norrbotten är hemmamarknaden. Vi är från Jokkmokk. Här har vi rötterna och här blir vi kvar även om produkter säljs över hela världen.

Det var vid köksbordet hemma i Jokkmokk som syskonen bestämde sig för att satsa på eget med ekologisk inriktning. De började med två kroppsoljor och startade ett företag med varumärket c/o Gerd efter deras mamma som fortfarande jobbar till 75 procent i firman. Namnet är en hyllning till henne.

– Hon hade alltid förädlat rubbet från naturen och lärde oss jobba med äkthet, värna om natur, djur och människor.

– Vi arbetar med nedbrytningsbara råvaror och satsar på frön och oljor. Lingon, blåbär, hjortron, örter, björkblad och annat i skogarna kring oss bidrar till våra skönhetsprodukter som vi själva jobbat fram. Som Blueberry Schampoo, Lingonberry Clear eller Cloudberry Facial.

Efter några år i källarlokalen hyrde c/o Gerd en industriliknande lokal 2011 och nu har man gjort en större utbyggnad som ska bidra till en stor kapacitetsökning.

– Allt löper enligt den plan vi lade upp 2008. Tidigt började vi sälja  via e-handel och återföräljare. Vi har nu nått vad vi skissade på som fas fem och ska ta höjd inför nästa stora steg. Nyligen inleddes också ett samarbete med hotellkungen Peter Stordalens At Six i Stockholm där vi är helhetsleverantörer. Vi profilerar oss närmast mest på lyxhotell och på att bli större på den svenska marknaden, säger Johan Wiklund.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Orättvisa förutsättningar för privat drivna verksamheter i Norrbotten

HOTAR VALFRIHETEN LOV-systemen i kommunerna och vårdvalet i regionerna bygger på att ökad konkurrens skapar högre kvalitet. Det skapar också en större valfrihet för fler människor. Om systemet ska fungera är det dock avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Arjeplog

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner. Först ut är Arjeplogs kommun.
NYHET Publicerad:

Utvecklingsprogram ska stärka företagsklimatet i Boden och Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT Boden och Gällivare är två av ett fåtal utvalda kommuner som ska delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Programmet ska förbättra kommunernas tillgänglighet och service till företagare genom att fokusera på deras arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Vårdmoms hotar omtyckt privat hälsocentral i Gällivare

SKATT Gällivare Hälsocentral har en verksamhet som är uppskattad och stabil, men en nyligen införd moms på inköp av vårdtjänster oroar. I värsta fall innebär det att hälsocentralen går back och får slå igen. "Vi klarade förra halvåret nätt och jämnt, men på lång sikt är det inte hållbart", säger Kirsten Hallman Pettersson.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn skapar osund konkurrens

TILLSTÅNDSPRÖVNING Länsstyrelserna i Sverige saknar samsyn inom tillståndsprövningen för exempelvis hantering och lagring av kemikalier och kemiska produkter något som företaget Wibax fått erfara. "Det är stora regionala skillnader inte minst i handläggningstiden som kan vara från 6 månader upp till fyra år", säger Magnus Sundström, vd Wibax Logistics.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen i Norrbotten sämre än snittet

FÖRETAGSKLIMAT Långa handläggningstider, otillgängliga tjänstemän, egna agendor och dysfunktionell styrning det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Kalix bäst i Norrbotten

UTBILDNING I Norrbottens län ska cirka 2 600 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Norrbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Från konkurs till framtidstro – Kaunisvaara-gruvan i Pajala producerar åter för fullt. Ny affärsmodell och gynnsammare malmpriser ger luft åt gruvbolaget Kaunis Iron som nyanställer i hög takt. Platschef Åsa Allan berättar att bolaget planerar ett annorlunda projekt för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Viktiga samtal under Företagardagen

FÖRETAGARDAG I slutet av november genomfördes Företagardagen i Stockholm där företagare från hela landet samlades och fick möjlighet att diskutera viktiga företagarfrågor med riksdagsledamöter och lyssna på föredrag om näringslivets framtid.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen – ett hinder för populära Icehotel

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Icehotel i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen. Bostadsbristen i Kiruna är däremot ett hot mot kompetensförsörjningen. "Det byggs för lite och det blir för dyrt", säger Malin Franck, vd Icehotel.