c/o Jokkmokk

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten, synen på företagande och andelen i arbete i Jokkmokk finns på 50-bästalistan för Sverige och det är intressant att den kommunala servicen har förbättrats avsevärt. 63 placeringar upp på ett år!

Både Johan Wiklund som är medgrundare till c/o Gerd och Magnus Kvickström som äger Jokkmokks Korv & Rökeri har nyligen byggt ut och vittnar om en bättre företagsanda.

Johan Wiklund, c/o Gerd, Jokkmokk

Johan Wiklund

Foto: Maria Klang

– Vi har haft ett mycket fint samarbete med kommunen när vi nu byggt ut och ska tiodubbla produktionskapaciteten. De nya maskinerna är 4,5 meter höga så det krävdes att vi byggde cirka 200 kvm både på bredden och höjden. Allt gick snabbt, smidigt och bra”, säger Johan Wiklund.

Magnus Kvickström är inne på samma linje.

Magnus Kvickström, Jokkmokks Korv & Rökeri

Magnus Kvickström

– Vi ökar produktionen och behövde göra en omfattande ombyggnad på 500 kvm i somras. Det gick fantastiskt lätt. Mest kanske genom att kommunalrådet Robert Bernhardsson engagerade sig i frågan och skyndade på hanteringen.

– Men tidigare har det varit svårare. Kanske har man tyckt att ett företag som går med vinst ska klara sig självt. Trots att vi investerat en miljon i en fastighet som vi inte äger!

Stefan Andersson, som tidigare var kommunalråd, är sedan i höstas tillväxtchef och framhåller företagsklimatet som en jätteviktig fråga.

Stefan Andersson, Jokkmokks kommun

Stefan Andersson

Foto: Carl-Johan Utsi

– Vi försöker skapa en bra dialog med företagen. Dessutom jobbar vi på att effektivisera handläggningen av ärenden genom en etableringsservice. Jag, fastighetschefen och chefen för samhällsbyggnadsavdelningen går igenom ärenden som kommer in och försöker förenkla och korta tider för de interna processerna.

– Företag i Jokkmokk går bra, anställer, gör vinst och ökar omsättningen. Den utvecklingen vill vi värna om.

Från Jokkmokk till Japan

Ett av företagen som börjar hamna på allas läppar är c/o Gerd som säljer och tillverkar ekologiska skönhetsprodukter från Norrbotten. Det startades i en liten källarlokal för tio år sedan av syskonen Anna-Lena Wiklund Rippert och Johan Wiklund och heter egentligen Nature Cosmetic Group of Swedish Lapland AB. Men hur många orkar säga det? I fjol ökade omsättningen med nästan 50 procent och har knappt tio anställda. 12 procent av marknaden finns faktiskt i Japan!

– Vi får förfrågningar från agenter i olika delar av världen och det är svårt att hinna med allt. Men ibland ramlar man över rätt person. Därför finns vi i Japan där hårvårdsserier, massageoljor och duschtvålar går bra. Produkterna finns också på lyxhotellet Four Seasons spa i Tokyo och på stora varuhuset Barneys i samma stad, berättar Johan Wiklund.

– Men det är viktigt för oss att Norrbotten är hemmamarknaden. Vi är från Jokkmokk. Här har vi rötterna och här blir vi kvar även om produkter säljs över hela världen.

Det var vid köksbordet hemma i Jokkmokk som syskonen bestämde sig för att satsa på eget med ekologisk inriktning. De började med två kroppsoljor och startade ett företag med varumärket c/o Gerd efter deras mamma som fortfarande jobbar till 75 procent i firman. Namnet är en hyllning till henne.

– Hon hade alltid förädlat rubbet från naturen och lärde oss jobba med äkthet, värna om natur, djur och människor.

– Vi arbetar med nedbrytningsbara råvaror och satsar på frön och oljor. Lingon, blåbär, hjortron, örter, björkblad och annat i skogarna kring oss bidrar till våra skönhetsprodukter som vi själva jobbat fram. Som Blueberry Schampoo, Lingonberry Clear eller Cloudberry Facial.

Efter några år i källarlokalen hyrde c/o Gerd en industriliknande lokal 2011 och nu har man gjort en större utbyggnad som ska bidra till en stor kapacitetsökning.

– Allt löper enligt den plan vi lade upp 2008. Tidigt började vi sälja  via e-handel och återföräljare. Vi har nu nått vad vi skissade på som fas fem och ska ta höjd inför nästa stora steg. Nyligen inleddes också ett samarbete med hotellkungen Peter Stordalens At Six i Stockholm där vi är helhetsleverantörer. Vi profilerar oss närmast mest på lyxhotell och på att bli större på den svenska marknaden, säger Johan Wiklund.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krisen tar inte semester för Norrbottens företag

KRÖNIKA Coronakrisen har förändrat allt. Den hotar inte bara liv och hälsa utan slår också hårt mot näringslivet och jobben. Många företag står på ruinens brant och är i behov av fortsatta stöd också under sommaren. Detta innebär inte endast att semesterplaner ställs på ända, utan att många också måste oroa sig över om de har ett arbete att komma tillbaka till efter sommaren.
NYHET Publicerad:

”Förlängda stödpaket helt avgörande”

CORONAKRISEN "Fortsatt sänkta arbetsgivaravgifter är en självklarhet om detta ska fungera" säger Urban Ek, vd på Axess Resebyrå AB i Boden.
NYHET Publicerad:

Miljoner i frysboxen 

CORONAKRISEN Precis när slaktsäsongen var över för Arvidsjaur renslakt slog coronakrisen till. "Vi har nu stora lager kött som ligger i frysboxar", säger Roland Sandgren.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Norrbottens ekonomi

KRÖNIKA Coronakrisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför en konkursvåg och kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden. Det skriver Hans Andersson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Lindbäcks bygg prisas för digitalisering

DIGITALISERING Lindbäcks Bygg i Öjebyn utanför Piteå lyfts ofta fram som föregångare i byggbranschen. Tidigare i år fick företaget pris för sin digitalisering då det utnämndes till Norrbottens mest digitala byggföretag av organisationen Byggföretagen.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 i kristider

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps resultatet av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i kommunerna. I Norrbotten får Älvsbyn högst sammanfattande omdöme av företagen.
NYHET Publicerad:

Seger för ägare av fjällnära skog

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. Christian Rimpi som är allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning menar att detta är en principiellt viktig seger för skogsägarna.
NYHET Publicerad:

Stor ekonomisk nedgång för företag i Norrbotten

KONJUNKTUREN Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "Siffrorna för Norrbottens län är oroväckande men inte förvånande. Det borde vara en väckarklocka att hela 37 procent av företagen befarar att de behöver säga upp anställda det kommande halvåret. Det är därför av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att minska att fler företag går under", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Coronakrisens effekter slår hårt mot norrbottniska företag

OROVÄCKANDE SIGNALER Coronakrisen påverkar många företag i Norrbotten. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 54 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

”Hela processen har behövts göras med en oerhörd hastighet”

CORONAKRISEN Kalix Tele24 som erbjuder svarsservice till privata såväl som offentliga kunder har fått arbeta hårt för att få verksamheten att leverera som förväntat under corona-krisen. Sekretessregler, sjukfrånvaro och ökade förväntningar på snabb kundhantering har tvingat bolagets ledning att jobba smart.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.