NYHET30 april 2021

”Det är klart att det har varit otroligt tufft” 

Efter sina 35 år i branschen säger Henrik Sandberg, pubchef på The Bishops Arms i Luleå, att coronapandemin är det mest extrema han har varit med om i yrkeslivet, men att restriktionerna nu har blivit en vana. ”Är det någonstans det sköts, så är det på krogarna”, säger han.  

Är det något som Henrik Sandberg är kritisk till så är det tidsbestämmelserna för restauranger. Som bestämmelserna ser ut idag måste han stänga puben redan klockan 20:30.  Foto: Privat

The Bishops Arms i Luleå har redan haft sin uteservering öppen i en dryg månad. 

– Vi var först i stan att öppna uteserveringen! Och den är jag väldigt glad för att vi har. Den är rejält stor och möjliggjorde för oss att ta emot restauranggäster på ett bra sätt under sommaren trots restriktionerna, säger Henrik Sandberg.  

Jämfört med många andra företag i branschen säger Henrik Sandberg att Bishops Arms Luleå har klarat sig relativt bra.  

– Det är klart att det har varit otroligt tufft. Vi hade dock turen att två personer slutade lagom till att pandemin började, så vi har inte behövt säga upp några av våra medarbetare.  

Den korta framförhållningen ett problem  

Han säger att en sak som genomgående varit problematisk är den korta framförhållningen med restriktionerna.  

– Det försvårar en vettig schemaläggning. Nu är det ingen som längre pratar om att ett schema ska hänga i två veckor, utan nya restriktioner kan gälla från en dag till annan. Det kräver förstående medarbetare.  

Trots att framförhållningen är dålig berättar han att restriktionerna och pandemilagstiftningen har blivit något han fått vänja sig vid.   

– Från början var det ingen som visste någonting, men nu har man börjat förstå tågordningen. Vi har god relation med polis, länsstyrelse och kommun som har gjort flera kontroller hos oss. Det har gått smidigt och alla har varit nöjda med hur vi agerat, säger Henrik Sandberg.   

– Inte minst relationen med kommunens alkoholhandläggare har fungerat väldigt bra. Det finns en förståelse om hur vår verksamhet bedrivs och att en fungerande alkoholförsäljning är avgörande. Det är väl också den förståelsen som ligger till grund för att uteserveringarna får öppna så tidigt på året, fortsätter han. 

”Tidsbestämmelserna är katastrof”  

Är det något som Henrik Sandberg är kritisk till så är det tidsbestämmelserna för restauranger. Som bestämmelserna ser ut idag måste han stänga puben redan klockan 20:30.  

– Det vore naturligtvis bättre att få ha öppet till åtminstone 22, så att vi hinner med flera omgångar av sittningar per kväll.  

Han menar också att dessa tidsbestämmelser skapar en stressig situation för medarbetarna.  

– Det är ofrånkomligt. Med sådana här regler måste medarbetarna sälja mycket mat och dryck på kort tid, vilket skapar en oerhörd stress för dem. Det finns många sidor att ta hänsyn till vid beslut om restriktioner, avslutar Henrik Sandberg.  

Corona
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist