Mattias Kjellin

Gasellvinnaren tog med inställning från sportens värld

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Mattias Kjellin från Boden var elitåkare inom skoter-cross, men blev sjuk och tvingades sluta. Från motorsporten tog han med sig inställningen att vara bäst och att skapa lagkänsla in i entreprenadföretaget Team Kjellin. Framgången har inte låtit vänta på sig för företaget som haft en tillväxt på 502 procent 2015 - 2018 och är gasellvinnare i Norrbotten.

När Mattias Kjellin berättar om sitt företagande är det en sak som ständigt återkommer. Det är hans tankar om lagbygge och att få alla medarbetare att känna sig delaktiga.

– Det spelar ingen roll om företaget har två eller 150 anställda, det viktigaste av allt är att hela gruppen ska känna delaktighet i utveckling och framgång. Mitt sätt att vara ledare är att försöka förmedla till varje medarbetare att de är en del av laget, en anställd hos mig är inte bara en siffra. Det är också därför företaget heter Team Kjellin.

I dag har han ett stort och snabbväxande företag, men det började som så ofta i liten skala. Mattias Kjellin fick som ung sommarjobb på ett entreprenadföretag, fick sopa golv och sortera bultar och muttrar. När han fått in en fot i branschen jobbade han som mekaniker och maskinförare och startade sedan sitt eget företag.

– Skoter-cross var samtidigt ett stort intresse och en livsstil. Jag började ändå inte elitsatsa förrän i 30-årsåldern och tävlade några år i USA och för svenska landslaget. Det är en fysiskt krävande sport och jag lade ned nästan all min tid på träning och förberedelser, berättar Mattias Kjellin.

När han efter att ha pressat sin kropp mycket hårt drabbades av sjukdomen twar, tvingades han avbryta karriären inom motorsport.

– Det har varit en stor sorg för mig. Men jag gick vidare genom att lägga kraften på företaget, och även där har drivkraften varit att bli bäst, att leverera det bästa resultatet för en kund. Det kan handla om att hitta nya tekniska lösningar och att lösa problem redan innan de dyker upp. Om hela vårt team i företaget har den inställningen så kommer vi att lyckas, resonerar den i dag 46-årige Mattias Kjellin.

– Den stora drivkraften har aldrig varit pengar. Det viktiga är att vårt lag ska visa för kunden att vi är den bästa leverantören av tjänster, och då handlar det för mig också mycket om att vara ärlig både gentemot medarbetare och kunder, fortsätter han.

En strategi som varit framgångsrik har varit att satsa och investera i lågkonjunktur. När andra i branschen har blivit försiktiga har Mattias Kjellin sett möjligheterna, och när konjunkturen vänt har han varit redo för stora uppdrag.

– I dag har vi ett 70-tal maskiner och jobbar med stora projekt inom vägbyggen, dammar, vindparker och i gruvnäringen, säger Mattias Kjellin.

Alla tecken i tiden tyder på vi är på väg in i en ny lågkonjunktur, men vis av tidigare erfarenhet så känner gasellvinnaren ingen större oro för den.

– Jag ser ljust på framtiden och tror att vi alltid kan styra den. Vi har i alla fall hittills kunnat använda avmattningsperioder till att göra oss beredda på att det vänder igen.

FAKTA GASELLVINNARE NORRBOTTEN (siffror från bokslut 2018):

Team Kjellin AB

Ort: Boden

Oms: 2018: 320 Mkr

Tillväxt 2015-18: 502 procent

Antal anställda: 104

Ägare: Mattias Kjellin

Topp 10 - Gasellista Norrbotten 2019
  1. Team Kjellin Mining & Entreprenad, Boden
  2. Göran Simu AB, Haparanda
  3. L5 Navigation Systems, Luleå
  4. Norr Entreprenörer, Boden
  5. Robert Bergs Produktionskonsult, Piteå
  6. Tommys Last Vitåfors, Gällivare
  7. Nordells Måleri & Dekor, Piteå
  8. Stålpartier i Norr, Öjebyn
  9. LM Vatten & Värme, Gällivare
  10. M.A.F Arkitektkontor, Luleå

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Förlängda stödpaket helt avgörande”

CORONAKRISEN "Fortsatt sänkta arbetsgivaravgifter är en självklarhet om detta ska fungera" säger Urban Ek, vd på Axess Resebyrå AB i Boden.
NYHET Publicerad:

Miljoner i frysboxen 

CORONAKRISEN Precis när slaktsäsongen var över för Arvidsjaur renslakt slog coronakrisen till. "Vi har nu stora lager kött som ligger i frysboxar", säger Roland Sandgren.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Norrbottens ekonomi

KRÖNIKA Coronakrisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför en konkursvåg och kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden. Det skriver Hans Andersson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Lindbäcks bygg prisas för digitalisering

DIGITALISERING Lindbäcks Bygg i Öjebyn utanför Piteå lyfts ofta fram som föregångare i byggbranschen. Tidigare i år fick företaget pris för sin digitalisering då det utnämndes till Norrbottens mest digitala byggföretag av organisationen Byggföretagen.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 i kristider

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps resultatet av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i kommunerna. I Norrbotten får Älvsbyn högst sammanfattande omdöme av företagen.
NYHET Publicerad:

Seger för ägare av fjällnära skog

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. Christian Rimpi som är allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning menar att detta är en principiellt viktig seger för skogsägarna.
NYHET Publicerad:

Stor ekonomisk nedgång för företag i Norrbotten

KONJUNKTUREN Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "Siffrorna för Norrbottens län är oroväckande men inte förvånande. Det borde vara en väckarklocka att hela 37 procent av företagen befarar att de behöver säga upp anställda det kommande halvåret. Det är därför av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att minska att fler företag går under", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Coronakrisens effekter slår hårt mot norrbottniska företag

OROVÄCKANDE SIGNALER Coronakrisen påverkar många företag i Norrbotten. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 54 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

”Hela processen har behövts göras med en oerhörd hastighet”

CORONAKRISEN Kalix Tele24 som erbjuder svarsservice till privata såväl som offentliga kunder har fått arbeta hårt för att få verksamheten att leverera som förväntat under corona-krisen. Sekretessregler, sjukfrånvaro och ökade förväntningar på snabb kundhantering har tvingat bolagets ledning att jobba smart.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Orättvisa förutsättningar för privat drivna verksamheter i Norrbotten

HOTAR VALFRIHETEN LOV-systemen i kommunerna och vårdvalet i regionerna bygger på att ökad konkurrens skapar högre kvalitet. Det skapar också en större valfrihet för fler människor. Om systemet ska fungera är det dock avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar.