Mattias Kjellin

Gasellvinnaren tog med inställning från sportens värld

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Mattias Kjellin från Boden var elitåkare inom skoter-cross, men blev sjuk och tvingades sluta. Från motorsporten tog han med sig inställningen att vara bäst och att skapa lagkänsla in i entreprenadföretaget Team Kjellin. Framgången har inte låtit vänta på sig för företaget som haft en tillväxt på 502 procent 2015 - 2018 och är gasellvinnare i Norrbotten.

När Mattias Kjellin berättar om sitt företagande är det en sak som ständigt återkommer. Det är hans tankar om lagbygge och att få alla medarbetare att känna sig delaktiga.

– Det spelar ingen roll om företaget har två eller 150 anställda, det viktigaste av allt är att hela gruppen ska känna delaktighet i utveckling och framgång. Mitt sätt att vara ledare är att försöka förmedla till varje medarbetare att de är en del av laget, en anställd hos mig är inte bara en siffra. Det är också därför företaget heter Team Kjellin.

I dag har han ett stort och snabbväxande företag, men det började som så ofta i liten skala. Mattias Kjellin fick som ung sommarjobb på ett entreprenadföretag, fick sopa golv och sortera bultar och muttrar. När han fått in en fot i branschen jobbade han som mekaniker och maskinförare och startade sedan sitt eget företag.

– Skoter-cross var samtidigt ett stort intresse och en livsstil. Jag började ändå inte elitsatsa förrän i 30-årsåldern och tävlade några år i USA och för svenska landslaget. Det är en fysiskt krävande sport och jag lade ned nästan all min tid på träning och förberedelser, berättar Mattias Kjellin.

När han efter att ha pressat sin kropp mycket hårt drabbades av sjukdomen twar, tvingades han avbryta karriären inom motorsport.

– Det har varit en stor sorg för mig. Men jag gick vidare genom att lägga kraften på företaget, och även där har drivkraften varit att bli bäst, att leverera det bästa resultatet för en kund. Det kan handla om att hitta nya tekniska lösningar och att lösa problem redan innan de dyker upp. Om hela vårt team i företaget har den inställningen så kommer vi att lyckas, resonerar den i dag 46-årige Mattias Kjellin.

– Den stora drivkraften har aldrig varit pengar. Det viktiga är att vårt lag ska visa för kunden att vi är den bästa leverantören av tjänster, och då handlar det för mig också mycket om att vara ärlig både gentemot medarbetare och kunder, fortsätter han.

En strategi som varit framgångsrik har varit att satsa och investera i lågkonjunktur. När andra i branschen har blivit försiktiga har Mattias Kjellin sett möjligheterna, och när konjunkturen vänt har han varit redo för stora uppdrag.

– I dag har vi ett 70-tal maskiner och jobbar med stora projekt inom vägbyggen, dammar, vindparker och i gruvnäringen, säger Mattias Kjellin.

Alla tecken i tiden tyder på vi är på väg in i en ny lågkonjunktur, men vis av tidigare erfarenhet så känner gasellvinnaren ingen större oro för den.

– Jag ser ljust på framtiden och tror att vi alltid kan styra den. Vi har i alla fall hittills kunnat använda avmattningsperioder till att göra oss beredda på att det vänder igen.

FAKTA GASELLVINNARE NORRBOTTEN (siffror från bokslut 2018):

Team Kjellin AB

Ort: Boden

Oms: 2018: 320 Mkr

Tillväxt 2015-18: 502 procent

Antal anställda: 104

Ägare: Mattias Kjellin

Topp 10 - Gasellista Norrbotten 2019
  1. Team Kjellin Mining & Entreprenad, Boden
  2. Göran Simu AB, Haparanda
  3. L5 Navigation Systems, Luleå
  4. Norr Entreprenörer, Boden
  5. Robert Bergs Produktionskonsult, Piteå
  6. Tommys Last Vitåfors, Gällivare
  7. Nordells Måleri & Dekor, Piteå
  8. Stålpartier i Norr, Öjebyn
  9. LM Vatten & Värme, Gällivare
  10. M.A.F Arkitektkontor, Luleå

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Kalix bäst i Norrbotten

UTBILDNING I Norrbottens län ska cirka 2 600 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Norrbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Från konkurs till framtidstro – Kaunisvaara-gruvan i Pajala producerar åter för fullt. Ny affärsmodell och gynnsammare malmpriser ger luft åt gruvbolaget Kaunis Iron som nyanställer i hög takt. Platschef Åsa Allan berättar att bolaget planerar ett annorlunda projekt för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Viktiga samtal under Företagardagen

FÖRETAGARDAG I slutet av november genomfördes Företagardagen i Stockholm där företagare från hela landet samlades och fick möjlighet att diskutera viktiga företagarfrågor med riksdagsledamöter och lyssna på föredrag om näringslivets framtid.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen – ett hinder för populära Icehotel

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Icehotel i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen. Bostadsbristen i Kiruna är däremot ett hot mot kompetensförsörjningen. "Det byggs för lite och det blir för dyrt", säger Malin Franck, vd Icehotel.
NYHET Publicerad:

Passion och pondus hos Årets företagare i Piteå

DRIVKRAFT Hon är vd för ett framgångsrikt exportföretag med rötterna utanför Piteå. Vid sidan av den egna verksamheten lägger hon stor energi på att förenkla tillvaron för andra företagare. Nu uppmärksammas Maud Spencers driv dubbelt upp: hon fick ta emot en kunglig medalj tidigare i år och i november utsågs hon till Årets företagare 2019 i Piteå.
NYHET Publicerad:

Välbesök Arbetsgivardag i Luleå

ARBETSGIVARDAG I mitten av november bjöd Svenskt Näringsliv tillsammans med medlemsorganisationerna in till en Arbetsgivardag i Luleå.
NYHET Publicerad:

Byggregler: Tjänstemännens tolkningar retar hustillverkare

REGELTILLÄMPNING Boverkets byggregler skapar utrymme för olika tolkningar av tjänstemän vid kommunerna. Det är en utmaning för hustillverkarna och blir kostsamt för kunderna, menar Älvsbyhus vd Kent Johansson.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Nelabs satsning ger resultat

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För installationsföretaget Nelab och systerbolaget Comdate blev det stora rekryteringsbehovet starten för en mycket spännande resa med att stärka varumärket som arbetsgivare. "Vi måste jobba på bred front och istället för att plocka medarbetare av varandra mellan företagen vill vi få in fler människor i branschen", säger Hans Olofsson, vd Nelab.
NYHET Publicerad:

Gasellvinnaren tog med inställning från sportens värld

ENTREPRENÖRSKAP Mattias Kjellin från Boden var elitåkare inom skoter-cross, men blev sjuk och tvingades sluta. Från motorsporten tog han med sig inställningen att vara bäst och att skapa lagkänsla in i entreprenadföretaget Team Kjellin. Framgången har inte låtit vänta på sig för företaget som haft en tillväxt på 502 procent 2015 - 2018 och är gasellvinnare i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Flyttade hundra mil för att driva ICA i Överkalix

DRIVKRAFT Att våga lita på magkänslan kan ibland vara skrämmande. Framför allt om den innebär att lämna tryggheten i Tyresö och flytta hundra mil till ett hus man aldrig sett. Men paret Lindblad ångrar inte beslutet att flytta till Överkalix för att driva det lilla samhällets ICA-butik.
NYHET Publicerad:

Boden bäst i länet

FÖRETAGSKLIMAT Boden är för andra året i rad bäst när det handlar om kommunernas företagsklimat i Norrbotten. "En av nycklarna är att vi samarbetar med företagen. Istället för att se oss som kontrollanter ska vi agera som rådgivare", säger Claes Nordmark, kommunalråd Bodens Kommun.
NYHET Publicerad:

Jokkmokk är årets klättrare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner klättrade Jokkmokk 60 platser jämfört med förra året. Enligt Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson handlar förbättringen om en förändrad syn på hur man jobbar med företagsfrågor.
NYHET Publicerad:

Effektiv myndighetsutövning stärker företagsklimatet

RANKING 2019 Idag släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I år ser vi att många av de mindre kommunerna i Norrbottens län har klättrat i rankingen där Jokkmokks kommun är årets raket. Förbättring kan bland annat spåras i att Jokkmokk blir första kommun i Norrland som arbetar efter modellen ”Tillväxt och Tillsyn”.
NYHET Publicerad:

Kero – en framgångssaga

FÖRETAG I GLESBYGD Familjeföretaget Kero firar 90 år som företag. Att behålla de gamla värderingarna om det genuina hantverket och att driva både produktion och försäljning i Sattajärvi har inte alltid varit den enklaste vägen. Men, det självklara valet och den främsta drivkraften. Det har också visat sig vara en framgångsfaktor. Kero har idag kunder över hela världen och efterfrågan på deras produkter ökar hela tiden.
NYHET Publicerad:

Han bekostar personalens boende

BOSTADSBRIST När affärerna blomstrar kostar det. Något som ICA-handlaren Petter Nilsson i Riksgränsen fått erfara. ICA-butikens expansion i kombination med bristen på bostäder har inneburit att han tvingats bekosta personalboenden för flera miljoner kronor. "Det är klart att jag går back varje månad", säger Petter Nilsson.
NYHET Publicerad:

Hon ska inspirera till ung företagsamhet

UNG FÖRETAGSAMHET För tio år sedan drev hon sitt eget UF-företag – idag ska Carolina Heimdahl inspirera dagens ungdomar till att starta egna UF-företag. "Det känns väldigt kul och inspirerande att vara hemma i Norrbotten igen och att få den här chansen", säger den nya regionchefen för Ung Företagsamhet i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Norrbottenskommuner i topp när företagare sätter betyg

FÖRETAGSKLIMAT Haparanda och Övertorneå i topp när Sveriges företagare sätter betyg på kommunernas myndighetsutövning.