Mattias Kjellin

Gasellvinnaren tog med inställning från sportens värld

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Mattias Kjellin från Boden var elitåkare inom skoter-cross, men blev sjuk och tvingades sluta. Från motorsporten tog han med sig inställningen att vara bäst och att skapa lagkänsla in i entreprenadföretaget Team Kjellin. Framgången har inte låtit vänta på sig för företaget som haft en tillväxt på 502 procent 2015 - 2018 och är gasellvinnare i Norrbotten.

När Mattias Kjellin berättar om sitt företagande är det en sak som ständigt återkommer. Det är hans tankar om lagbygge och att få alla medarbetare att känna sig delaktiga.

– Det spelar ingen roll om företaget har två eller 150 anställda, det viktigaste av allt är att hela gruppen ska känna delaktighet i utveckling och framgång. Mitt sätt att vara ledare är att försöka förmedla till varje medarbetare att de är en del av laget, en anställd hos mig är inte bara en siffra. Det är också därför företaget heter Team Kjellin.

I dag har han ett stort och snabbväxande företag, men det började som så ofta i liten skala. Mattias Kjellin fick som ung sommarjobb på ett entreprenadföretag, fick sopa golv och sortera bultar och muttrar. När han fått in en fot i branschen jobbade han som mekaniker och maskinförare och startade sedan sitt eget företag.

– Skoter-cross var samtidigt ett stort intresse och en livsstil. Jag började ändå inte elitsatsa förrän i 30-årsåldern och tävlade några år i USA och för svenska landslaget. Det är en fysiskt krävande sport och jag lade ned nästan all min tid på träning och förberedelser, berättar Mattias Kjellin.

När han efter att ha pressat sin kropp mycket hårt drabbades av sjukdomen twar, tvingades han avbryta karriären inom motorsport.

– Det har varit en stor sorg för mig. Men jag gick vidare genom att lägga kraften på företaget, och även där har drivkraften varit att bli bäst, att leverera det bästa resultatet för en kund. Det kan handla om att hitta nya tekniska lösningar och att lösa problem redan innan de dyker upp. Om hela vårt team i företaget har den inställningen så kommer vi att lyckas, resonerar den i dag 46-årige Mattias Kjellin.

– Den stora drivkraften har aldrig varit pengar. Det viktiga är att vårt lag ska visa för kunden att vi är den bästa leverantören av tjänster, och då handlar det för mig också mycket om att vara ärlig både gentemot medarbetare och kunder, fortsätter han.

En strategi som varit framgångsrik har varit att satsa och investera i lågkonjunktur. När andra i branschen har blivit försiktiga har Mattias Kjellin sett möjligheterna, och när konjunkturen vänt har han varit redo för stora uppdrag.

– I dag har vi ett 70-tal maskiner och jobbar med stora projekt inom vägbyggen, dammar, vindparker och i gruvnäringen, säger Mattias Kjellin.

Alla tecken i tiden tyder på vi är på väg in i en ny lågkonjunktur, men vis av tidigare erfarenhet så känner gasellvinnaren ingen större oro för den.

– Jag ser ljust på framtiden och tror att vi alltid kan styra den. Vi har i alla fall hittills kunnat använda avmattningsperioder till att göra oss beredda på att det vänder igen.

FAKTA GASELLVINNARE NORRBOTTEN (siffror från bokslut 2018):

Team Kjellin AB

Ort: Boden

Oms: 2018: 320 Mkr

Tillväxt 2015-18: 502 procent

Antal anställda: 104

Ägare: Mattias Kjellin

Topp 10 - Gasellista Norrbotten 2019
  1. Team Kjellin Mining & Entreprenad, Boden
  2. Göran Simu AB, Haparanda
  3. L5 Navigation Systems, Luleå
  4. Norr Entreprenörer, Boden
  5. Robert Bergs Produktionskonsult, Piteå
  6. Tommys Last Vitåfors, Gällivare
  7. Nordells Måleri & Dekor, Piteå
  8. Stålpartier i Norr, Öjebyn
  9. LM Vatten & Värme, Gällivare
  10. M.A.F Arkitektkontor, Luleå

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Orättvisa förutsättningar för privat drivna verksamheter i Norrbotten

HOTAR VALFRIHETEN LOV-systemen i kommunerna och vårdvalet i regionerna bygger på att ökad konkurrens skapar högre kvalitet. Det skapar också en större valfrihet för fler människor. Om systemet ska fungera är det dock avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Arjeplog

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner. Först ut är Arjeplogs kommun.
NYHET Publicerad:

Utvecklingsprogram ska stärka företagsklimatet i Boden och Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT Boden och Gällivare är två av ett fåtal utvalda kommuner som ska delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Programmet ska förbättra kommunernas tillgänglighet och service till företagare genom att fokusera på deras arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Vårdmoms hotar omtyckt privat hälsocentral i Gällivare

SKATT Gällivare Hälsocentral har en verksamhet som är uppskattad och stabil, men en nyligen införd moms på inköp av vårdtjänster oroar. I värsta fall innebär det att hälsocentralen går back och får slå igen. "Vi klarade förra halvåret nätt och jämnt, men på lång sikt är det inte hållbart", säger Kirsten Hallman Pettersson.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn skapar osund konkurrens

TILLSTÅNDSPRÖVNING Länsstyrelserna i Sverige saknar samsyn inom tillståndsprövningen för exempelvis hantering och lagring av kemikalier och kemiska produkter något som företaget Wibax fått erfara. "Det är stora regionala skillnader inte minst i handläggningstiden som kan vara från 6 månader upp till fyra år", säger Magnus Sundström, vd Wibax Logistics.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen i Norrbotten sämre än snittet

FÖRETAGSKLIMAT Långa handläggningstider, otillgängliga tjänstemän, egna agendor och dysfunktionell styrning det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Kalix bäst i Norrbotten

UTBILDNING I Norrbottens län ska cirka 2 600 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Norrbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Från konkurs till framtidstro – Kaunisvaara-gruvan i Pajala producerar åter för fullt. Ny affärsmodell och gynnsammare malmpriser ger luft åt gruvbolaget Kaunis Iron som nyanställer i hög takt. Platschef Åsa Allan berättar att bolaget planerar ett annorlunda projekt för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Viktiga samtal under Företagardagen

FÖRETAGARDAG I slutet av november genomfördes Företagardagen i Stockholm där företagare från hela landet samlades och fick möjlighet att diskutera viktiga företagarfrågor med riksdagsledamöter och lyssna på föredrag om näringslivets framtid.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen – ett hinder för populära Icehotel

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Icehotel i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen. Bostadsbristen i Kiruna är däremot ett hot mot kompetensförsörjningen. "Det byggs för lite och det blir för dyrt", säger Malin Franck, vd Icehotel.