LogoLogo
LogoLogo
NYHET9 december 2020

”Julen är grädden på moset för oss, men i år blir det gräddfritt” 

Nöjesanläggningen Western Farm utanför Boden hade stora planer för 2020. De budgeterade för en dubblerad omsättning under sommaren och satsade på att bygga mer boende. Sedan kom pandemin – och dubblering blev istället en halvering.

Som för alla med restaurangverksamhet så slår serveringsförbudet efter kl 22 hårt även mot Western Farm. Joel Stenvall tycker att ett omsättningsstöd borde vara på sin plats. 
Foto: Håkan Zerpe

En snabb omställning i våras och en total genomgång av varenda utgift har varit lösningen för Western Farm att hålla sig flytande under 2020. 

– I våras gjorde vi allt vi kunde för att få det att fungera. Jag tror att vi tittat på alla våra fasta utgifter. Vi har dragit ned på internetkostnader, kaffemaskiner, bilar, sänkt temperaturen i våra lokaler. Varje liten krona vi kunnat spara har vi sparat, säger Joel Stenvall som äger Western Farm. 

Även bygget av nya stugor med 30 nya bäddar fick bantas ned med flera 100 000 kronor. 

– Vi hade verkligen stora planer inför sommarsäsongen, med mer boende och kända artister. Men allt fick ställas in, säger Joel. 

Skolmat räddade upp 

Nöjesanläggningen Western Farm har funnits i 23 år, och idag skapar de hela paket för både turister och företag, med boende, mat och aktiviteter. 

Under 2020 kommer verksamheten att tappa 8 miljoner kronor i omsättning. Men det som trots allt varit positivt är att de lyckades vinna upphandlingen att leverera mat till skolan Norrskenet i Boden. 

– Jag letade en bas för köket att stå på. Det är svårt att driva restauranger när det kan vara stiltje i perioder och så plötsligt ska vi servera 1 000 gäster. Att vi då har skolmat att leverera gör att vi kan ha igång köket varje vecka och det ger en väldig trygghet, säger Joel Stenvall. 

I början av hösten såg allt åter lite ljusare ut och bokningsläget var på uppåtgående. 

– Det kändes hoppfullt och vi såg att julen skulle bli riktigt bra. Men nu är allt avbokat, och vi har ställt om till catering. Och det går ju inte att jämföra med de intäkter vi normalt brukar ha kring jul, med julbord och underhållning Julen är ju grädden på moset för oss, men i år blir det gräddfritt, säger Joel. 

Vill se omsättningsstöd 

Som för alla med restaurangverksamhet så slår serveringsförbudet efter 22 hårt även mot Western Farm. Joel Stenvall tycker att ett omsättningsstöd borde vara på sin plats. 

– När det införs ett förbud borde en stödinsats också komma. För oss som driver restaurang är ju alkoholförsäljningen den stora delen av omsättningen, så i princip är restriktionen ett näringsförbud, säger han. 

Trots den kris vi befinner oss i så är Joel ändå hoppfull och övertygad om att de kommer att ta sig igenom detta.  

– Vi har ju en bra produkt som vi vet säljer. Nu handlar det bara om att försöka flyta med och vänta på att den här stormen ger sig.  

coronakrisen
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på fPlus
fPlus logo
fPlus ger dig koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist