Luleå satsar på företagsklimatet men det finns bromsar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Osäkerheten runt Norrbotniabanans sträckning i Luleå bromsar delvis utvecklingen för näringslivet i kommunen. Det lokala näringslivsbolaget kräver att man bestämmer sig för sträckningen så att kommunen kan planera för ny markanvändning.

Li Skarin vd Luleå Näringsliv AB

Li Skarin vd Luleå Näringsliv AB

Foto: Petra Älvstrand

–  Problemet med att det finns två alternativa sträckningar för planerade Norrbotniabanan bromsar utvecklingen i Luleå. Fastighets- och markägare vill bygga och det finns också mark för det, men då två alternativa sträckor ligger reserverade för banan förhindrar det byggnationer. Kan man bara bestämma sig för ena sträckningen så får vi mark ledig och kan skynda på utvecklingen av industriområden, säger Li Skarin som är vd för Luleå Näringsliv AB som till 51 procent ägs av det lokala näringslivet och till 49 procent ägs av kommunen.

– Många väntar, väntar och väntar på att få sätta igång. Släpps bara den ena sträckningen skulle det kunna ge nästan hur många jobb som helst. Kön med intresserade investerare är lång i dag, säger Li Skarin.

Luleå kommun ligger rätt stabilt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Under många år hade Luleå svårt att nå upp till den bättre halvan med landets 290 kommuner, men för fem år sedan skedde ett trendbrott.  Luleå tillhör numera oftast kommunerna runt 80-strecket i den årliga rankingen. Men trots en ökning med 14 platser i år så gick Boden förbi och företagarna där ger kommunen förstaplatsen i länet.

Luleå har dock plussiffror över nästan hela linjen i de olika delarna av mätningen. Skolan är ett undantag som sticker ut negativt. De 168 företagare i Luleå som svarat på enkäten ger inte skolan ens en plats bland de 200 bästa utan den har förlorat 59 platser jämfört med övriga länet.

– Skolan i Luleå är ett väldigt vitt begrepp och handlar om allt från grundskolan till universitetet. Därför är det lite svårt att gräva sig ner i just den här siffran och peka på varför företagarna svarat mer negativt, kanske saknas en del yrkeshögskolor som kompetensförsörjer företagen, säger Li Skarin.

Entreprenaderna är ett annat område som företagarna ger tydligt underbetyg.

– Det är ett bekymmer att de upplever det så. För ett par år sedan sålde vi ut delar av allmännyttan, det byggdes friskt och det fanns mycket att lämna anbud på. Det betydde att det blev många jobb kopplade till offentlig förvaltning och efter byggboomen upplevde man väl att det blev ett litet tomrum. Kanske det är förklaringen till att Luleå i år fått så låg placering just när det gäller entreprenader, säger Li Skarin.

Politikerna har också anledning att sträcka på sig. En svag ökning av deras attityd till företagande ger en fortsatt hög placering jämfört med övriga kommuner i landet.

– Det är tveklöst en Niklas Nordström-effekt. Luleås kommunalråd tar kommunen till nya höjder och är en av många som jobbar hårt med företagsetableringar på alla nivåer, säger Li Skarin.

Men andra sidan av myntet är inte lika vackert. Tjänstemännen halkar långt ner på listan till en mittplats i landet samtidigt som politikerna finns bland den bästa tredjedelen.

– Det kan bero på att det i större kommuner kan ta längre tid att få ärenden avgjorda. Vi har ju dessutom haft väldigt många affärer i Luleå under de senaste åren så trycket på tjänstemännen har varit extremt hårt. Samtidigt är företagare oftast otåliga och vill se snabba och raka puckar.

Med storstadsförutsättningar hoppas kommunen framåt klättra i Svenskt Näringslivs företagsranking och bli länets motor för företagande.

– Vi inom Luleå Näringsliv AB jobbar ju med både befintliga företag och nyetableringar. Fler och fler företagare engagerar sig och vill bidra till att förbättra företagsklimatet och utveckla näringslivet. Men jag tror att för ett bättre företagsklimat måste både företagarna själva och kommunen bidra till att skapa en positivare bild. Det kräver ett samspel, säger Li Skarin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vårdmoms hotar omtyckt privat hälsocentral i Gällivare

SKATT Gällivare Hälsocentral har en verksamhet som är uppskattad och stabil, men en nyligen införd moms på inköp av vårdtjänster oroar. I värsta fall innebär det att hälsocentralen går back och får slå igen. "Vi klarade förra halvåret nätt och jämnt, men på lång sikt är det inte hållbart", säger Kirsten Hallman Pettersson.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn skapar osund konkurrens

TILLSTÅNDSPRÖVNING Länsstyrelserna i Sverige saknar samsyn inom tillståndsprövningen för exempelvis hantering och lagring av kemikalier och kemiska produkter något som företaget Wibax fått erfara. "Det är stora regionala skillnader inte minst i handläggningstiden som kan vara från 6 månader upp till fyra år", säger Magnus Sundström, vd Wibax Logistics.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen i Norrbotten sämre än snittet

FÖRETAGSKLIMAT Långa handläggningstider, otillgängliga tjänstemän, egna agendor och dysfunktionell styrning det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Kalix bäst i Norrbotten

UTBILDNING I Norrbottens län ska cirka 2 600 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Norrbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Från konkurs till framtidstro – Kaunisvaara-gruvan i Pajala producerar åter för fullt. Ny affärsmodell och gynnsammare malmpriser ger luft åt gruvbolaget Kaunis Iron som nyanställer i hög takt. Platschef Åsa Allan berättar att bolaget planerar ett annorlunda projekt för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Viktiga samtal under Företagardagen

FÖRETAGARDAG I slutet av november genomfördes Företagardagen i Stockholm där företagare från hela landet samlades och fick möjlighet att diskutera viktiga företagarfrågor med riksdagsledamöter och lyssna på föredrag om näringslivets framtid.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen – ett hinder för populära Icehotel

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Icehotel i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen. Bostadsbristen i Kiruna är däremot ett hot mot kompetensförsörjningen. "Det byggs för lite och det blir för dyrt", säger Malin Franck, vd Icehotel.
NYHET Publicerad:

Passion och pondus hos Årets företagare i Piteå

DRIVKRAFT Hon är vd för ett framgångsrikt exportföretag med rötterna utanför Piteå. Vid sidan av den egna verksamheten lägger hon stor energi på att förenkla tillvaron för andra företagare. Nu uppmärksammas Maud Spencers driv dubbelt upp: hon fick ta emot en kunglig medalj tidigare i år och i november utsågs hon till Årets företagare 2019 i Piteå.
NYHET Publicerad:

Välbesök Arbetsgivardag i Luleå

ARBETSGIVARDAG I mitten av november bjöd Svenskt Näringsliv tillsammans med medlemsorganisationerna in till en Arbetsgivardag i Luleå.
NYHET Publicerad:

Byggregler: Tjänstemännens tolkningar retar hustillverkare

REGELTILLÄMPNING Boverkets byggregler skapar utrymme för olika tolkningar av tjänstemän vid kommunerna. Det är en utmaning för hustillverkarna och blir kostsamt för kunderna, menar Älvsbyhus vd Kent Johansson.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Nelabs satsning ger resultat

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För installationsföretaget Nelab och systerbolaget Comdate blev det stora rekryteringsbehovet starten för en mycket spännande resa med att stärka varumärket som arbetsgivare. "Vi måste jobba på bred front och istället för att plocka medarbetare av varandra mellan företagen vill vi få in fler människor i branschen", säger Hans Olofsson, vd Nelab.
NYHET Publicerad:

Gasellvinnaren tog med inställning från sportens värld

ENTREPRENÖRSKAP Mattias Kjellin från Boden var elitåkare inom skoter-cross, men blev sjuk och tvingades sluta. Från motorsporten tog han med sig inställningen att vara bäst och att skapa lagkänsla in i entreprenadföretaget Team Kjellin. Framgången har inte låtit vänta på sig för företaget som haft en tillväxt på 502 procent 2015 - 2018 och är gasellvinnare i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Flyttade hundra mil för att driva ICA i Överkalix

DRIVKRAFT Att våga lita på magkänslan kan ibland vara skrämmande. Framför allt om den innebär att lämna tryggheten i Tyresö och flytta hundra mil till ett hus man aldrig sett. Men paret Lindblad ångrar inte beslutet att flytta till Överkalix för att driva det lilla samhällets ICA-butik.
NYHET Publicerad:

Boden bäst i länet

FÖRETAGSKLIMAT Boden är för andra året i rad bäst när det handlar om kommunernas företagsklimat i Norrbotten. "En av nycklarna är att vi samarbetar med företagen. Istället för att se oss som kontrollanter ska vi agera som rådgivare", säger Claes Nordmark, kommunalråd Bodens Kommun.
NYHET Publicerad:

Jokkmokk är årets klättrare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner klättrade Jokkmokk 60 platser jämfört med förra året. Enligt Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson handlar förbättringen om en förändrad syn på hur man jobbar med företagsfrågor.
NYHET Publicerad:

Effektiv myndighetsutövning stärker företagsklimatet

RANKING 2019 Idag släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I år ser vi att många av de mindre kommunerna i Norrbottens län har klättrat i rankingen där Jokkmokks kommun är årets raket. Förbättring kan bland annat spåras i att Jokkmokk blir första kommun i Norrland som arbetar efter modellen ”Tillväxt och Tillsyn”.