Luleå satsar på företagsklimatet men det finns bromsar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Osäkerheten runt Norrbotniabanans sträckning i Luleå bromsar delvis utvecklingen för näringslivet i kommunen. Det lokala näringslivsbolaget kräver att man bestämmer sig för sträckningen så att kommunen kan planera för ny markanvändning.

Li Skarin vd Luleå Näringsliv AB

Li Skarin vd Luleå Näringsliv AB

Foto: Petra Älvstrand

–  Problemet med att det finns två alternativa sträckningar för planerade Norrbotniabanan bromsar utvecklingen i Luleå. Fastighets- och markägare vill bygga och det finns också mark för det, men då två alternativa sträckor ligger reserverade för banan förhindrar det byggnationer. Kan man bara bestämma sig för ena sträckningen så får vi mark ledig och kan skynda på utvecklingen av industriområden, säger Li Skarin som är vd för Luleå Näringsliv AB som till 51 procent ägs av det lokala näringslivet och till 49 procent ägs av kommunen.

– Många väntar, väntar och väntar på att få sätta igång. Släpps bara den ena sträckningen skulle det kunna ge nästan hur många jobb som helst. Kön med intresserade investerare är lång i dag, säger Li Skarin.

Luleå kommun ligger rätt stabilt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Under många år hade Luleå svårt att nå upp till den bättre halvan med landets 290 kommuner, men för fem år sedan skedde ett trendbrott.  Luleå tillhör numera oftast kommunerna runt 80-strecket i den årliga rankingen. Men trots en ökning med 14 platser i år så gick Boden förbi och företagarna där ger kommunen förstaplatsen i länet.

Luleå har dock plussiffror över nästan hela linjen i de olika delarna av mätningen. Skolan är ett undantag som sticker ut negativt. De 168 företagare i Luleå som svarat på enkäten ger inte skolan ens en plats bland de 200 bästa utan den har förlorat 59 platser jämfört med övriga länet.

– Skolan i Luleå är ett väldigt vitt begrepp och handlar om allt från grundskolan till universitetet. Därför är det lite svårt att gräva sig ner i just den här siffran och peka på varför företagarna svarat mer negativt, kanske saknas en del yrkeshögskolor som kompetensförsörjer företagen, säger Li Skarin.

Entreprenaderna är ett annat område som företagarna ger tydligt underbetyg.

– Det är ett bekymmer att de upplever det så. För ett par år sedan sålde vi ut delar av allmännyttan, det byggdes friskt och det fanns mycket att lämna anbud på. Det betydde att det blev många jobb kopplade till offentlig förvaltning och efter byggboomen upplevde man väl att det blev ett litet tomrum. Kanske det är förklaringen till att Luleå i år fått så låg placering just när det gäller entreprenader, säger Li Skarin.

Politikerna har också anledning att sträcka på sig. En svag ökning av deras attityd till företagande ger en fortsatt hög placering jämfört med övriga kommuner i landet.

– Det är tveklöst en Niklas Nordström-effekt. Luleås kommunalråd tar kommunen till nya höjder och är en av många som jobbar hårt med företagsetableringar på alla nivåer, säger Li Skarin.

Men andra sidan av myntet är inte lika vackert. Tjänstemännen halkar långt ner på listan till en mittplats i landet samtidigt som politikerna finns bland den bästa tredjedelen.

– Det kan bero på att det i större kommuner kan ta längre tid att få ärenden avgjorda. Vi har ju dessutom haft väldigt många affärer i Luleå under de senaste åren så trycket på tjänstemännen har varit extremt hårt. Samtidigt är företagare oftast otåliga och vill se snabba och raka puckar.

Med storstadsförutsättningar hoppas kommunen framåt klättra i Svenskt Näringslivs företagsranking och bli länets motor för företagande.

– Vi inom Luleå Näringsliv AB jobbar ju med både befintliga företag och nyetableringar. Fler och fler företagare engagerar sig och vill bidra till att förbättra företagsklimatet och utveckla näringslivet. Men jag tror att för ett bättre företagsklimat måste både företagarna själva och kommunen bidra till att skapa en positivare bild. Det kräver ett samspel, säger Li Skarin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Max växer men har svårt att rekrytera

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Den norrländska hamburgerkedjan Max växer med nya restauranger som öppnar varje år. Dock är det svårt för företaget att rekrytera ny personal till de nyöppnade restaurangerna, detta i en bransch som dessutom har hög omsättning på personal."Vi har mellan 4.500 och 5.000 anställda vilket motsvarar cirka 3.000 heltidstjänster", säger Charlotte Welin Zetterlund, personalchef på Max .
NYHET Publicerad:

Luleå satsar på företagsklimatet men det finns bromsar

FÖRETAGSKLIMAT I samverkan med näringslivet genom det gemensamma bolaget Luleå Näringsliv AB satsar kommunen och företagen på att löpande förbättra företagsklimatet. Men det finns bromsar som inte går att påverka. En sådan är Norrbotniabanan, där det ännu inte beslutats om sträckningen, vilket försvårar för planering av markanvändning för ett industriområde.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget på en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje av länets turistföretagare. ”Förslaget var en landsbygdsbestraffning och det är jättebra att politikerna lyssnat på oss och förstått konsekvenserna av en höjning,” säger Göran Widén som driver Brändö Konferens & Fritidsby utanför Luleå.
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skogsbranschen tar fart med fler kvinnor som ägare

AFFÄRER Idag är fyra av tio skogsägare kvinnor och de är betydligt mer aktiva än sina manliga kollegor. Branschen som historiskt varit extremt mansdominerad har fått ett lyft med ökad jämställdhet.
NYHET Publicerad:

Överkalix satsar nytt på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Tätare samarbete mellan kommun och näringsliv ska ge Överkalix bättre företagsklimat de kommande två åren. Men redan nu är nyföretagsamheten på topp och företagsfrågorna är på kommunledningens agenda.
NYHET Publicerad:

"Urbaniseringen innebär större sårbarhet"

FÖRETAGSKLIMAT Långa avstånd och infrastruktur var frågor som togs upp för diskussion när Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke besökte företag i Kalix. Han var imponerad av entreprenörskapet i regionen och att företag levererar och producerar produkter till den internationella marknaden."Det ska vara lätt att bedriva näringsverksamhet i hela landet, både i Stockholm och i Kalix."
NYHET Publicerad:

"Det här är ingen raketforskning"

INSPIRATIONSDAG Mats Berg, kommun- och näringslivschef i Boden var en av deltagarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat."För att lyckas handlar det om att lyssna, att förstå problemen med de små frågorna innan man tar sig an de stora sakerna."
NYHET Publicerad:

I Jokkmokk växer företagsamheten mest

FÖRETAGSAMHETEN Det är bra tillväxt av företagsamheten i länet och i Jokkmokk har företagsamheten växt mest i landet jämfört med förra årets undersökning.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Fortsatt stark konjunktur för Norrbottens byggsektor

KONJUNKTUREN Flytt av stadskärnor eldar på byggsektorn i Norrbotten, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. "När stadskärnor flyttas för fortsatt gruvindustri påverkar det konjunkturen för företagen i området," säger Hans Andersson, regionchef i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Hela rasket ska rivas, de satsar friskt ändå

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörerna Johan Lans och Johan Stålnacke räds inte rivningsplanen i Kiruna. De investerar i lokaler som ska bort.
NYHET Publicerad:

Med handlingskraft kan bostadsbristen i Norrbotten åtgärdas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Politiker och företagare möttes i Luleå för att diskutera lösningar för bristen på bostäder. En fråga som måste lösas om företagen ska klara kompetensförsörjningen.
NYHET Publicerad:

Företagare vill se enklare regler för timanställda

ARBETSMARKNAD "Om reglerna för timanställningar förenklas skulle fler människor kunna få arbeten". Det säger Peter Nilsson-Sandlund, vd och delägare i bemanningsföretaget Ponto i Luleå. Han lyfter också frågan om bostadsbristen på vissa orter som ett hinder för rekrytering för företagen.
NYHET Publicerad:

Kalix kommun mer företagsvänligt

FÖRETAGSKLIMAT Ny näringslivschef och nya satsningar på bättre service gör att Kalix kommun det senaste året fått ett betydligt bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnor i täten för tillväxten

TILLVÄXT "När jag startade hade vi röda siffror. 2016 vände vi till vinst." Vd Karin Prytz skapar tillväxt i Övertorneå. Ny gruvnäring gav injektion till affärerna.
NYHET Publicerad:

Ökad skatt på anställning minskar möjligheten att anställa

SKATTER Stigande löneavgifter, är en växande skatt, som ökar kostnaderna för företagen utan koppling till förmåner för den anställde.
NYHET Publicerad:

Registersystem en dyr affär för företagare

REGISTER Skatteverkets krav om att företag dagligen ska bokföra när anställda är på sin arbetsplats, den så kallade personalliggaren – får kritik för att skapa onödigt krångel och mer kostnader för framför allt småföretagen.
NYHET Publicerad:

Sveriges största kommun saknar ändå mark

FÖRETAGSKLIMAT Kiruna är landets största kommun till ytan, men har ändå dåligt med kommunal mark för snabb utveckling och etablering av nya företag. ”Kommunen äger faktiskt bara en procent av marken, 30 procent ligger i privata händer och resten är statens." Det säger tillväxtchef Ann-Christin Samuelsson när hon pekar på ett av problemen som kan bidra till att Kiruna hamnar långt ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är programmen som ger jobb efter studierna

GYMNASIEVALET Ungefär 2 500 niondeklassare i Norrbotten och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet. se