Luleå satsar på företagsklimatet men det finns bromsar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Osäkerheten runt Norrbotniabanans sträckning i Luleå bromsar delvis utvecklingen för näringslivet i kommunen. Det lokala näringslivsbolaget kräver att man bestämmer sig för sträckningen så att kommunen kan planera för ny markanvändning.

Li Skarin vd Luleå Näringsliv AB

Li Skarin vd Luleå Näringsliv AB

Foto: Petra Älvstrand

–  Problemet med att det finns två alternativa sträckningar för planerade Norrbotniabanan bromsar utvecklingen i Luleå. Fastighets- och markägare vill bygga och det finns också mark för det, men då två alternativa sträckor ligger reserverade för banan förhindrar det byggnationer. Kan man bara bestämma sig för ena sträckningen så får vi mark ledig och kan skynda på utvecklingen av industriområden, säger Li Skarin som är vd för Luleå Näringsliv AB som till 51 procent ägs av det lokala näringslivet och till 49 procent ägs av kommunen.

– Många väntar, väntar och väntar på att få sätta igång. Släpps bara den ena sträckningen skulle det kunna ge nästan hur många jobb som helst. Kön med intresserade investerare är lång i dag, säger Li Skarin.

Luleå kommun ligger rätt stabilt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Under många år hade Luleå svårt att nå upp till den bättre halvan med landets 290 kommuner, men för fem år sedan skedde ett trendbrott.  Luleå tillhör numera oftast kommunerna runt 80-strecket i den årliga rankingen. Men trots en ökning med 14 platser i år så gick Boden förbi och företagarna där ger kommunen förstaplatsen i länet.

Luleå har dock plussiffror över nästan hela linjen i de olika delarna av mätningen. Skolan är ett undantag som sticker ut negativt. De 168 företagare i Luleå som svarat på enkäten ger inte skolan ens en plats bland de 200 bästa utan den har förlorat 59 platser jämfört med övriga länet.

– Skolan i Luleå är ett väldigt vitt begrepp och handlar om allt från grundskolan till universitetet. Därför är det lite svårt att gräva sig ner i just den här siffran och peka på varför företagarna svarat mer negativt, kanske saknas en del yrkeshögskolor som kompetensförsörjer företagen, säger Li Skarin.

Entreprenaderna är ett annat område som företagarna ger tydligt underbetyg.

– Det är ett bekymmer att de upplever det så. För ett par år sedan sålde vi ut delar av allmännyttan, det byggdes friskt och det fanns mycket att lämna anbud på. Det betydde att det blev många jobb kopplade till offentlig förvaltning och efter byggboomen upplevde man väl att det blev ett litet tomrum. Kanske det är förklaringen till att Luleå i år fått så låg placering just när det gäller entreprenader, säger Li Skarin.

Politikerna har också anledning att sträcka på sig. En svag ökning av deras attityd till företagande ger en fortsatt hög placering jämfört med övriga kommuner i landet.

– Det är tveklöst en Niklas Nordström-effekt. Luleås kommunalråd tar kommunen till nya höjder och är en av många som jobbar hårt med företagsetableringar på alla nivåer, säger Li Skarin.

Men andra sidan av myntet är inte lika vackert. Tjänstemännen halkar långt ner på listan till en mittplats i landet samtidigt som politikerna finns bland den bästa tredjedelen.

– Det kan bero på att det i större kommuner kan ta längre tid att få ärenden avgjorda. Vi har ju dessutom haft väldigt många affärer i Luleå under de senaste åren så trycket på tjänstemännen har varit extremt hårt. Samtidigt är företagare oftast otåliga och vill se snabba och raka puckar.

Med storstadsförutsättningar hoppas kommunen framåt klättra i Svenskt Näringslivs företagsranking och bli länets motor för företagande.

– Vi inom Luleå Näringsliv AB jobbar ju med både befintliga företag och nyetableringar. Fler och fler företagare engagerar sig och vill bidra till att förbättra företagsklimatet och utveckla näringslivet. Men jag tror att för ett bättre företagsklimat måste både företagarna själva och kommunen bidra till att skapa en positivare bild. Det kräver ett samspel, säger Li Skarin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Boden bäst i länet

FÖRETAGSKLIMAT Boden är för andra året i rad bäst när det handlar om kommunernas företagsklimat i Norrbotten. "En av nycklarna är att vi samarbetar med företagen. Istället för att se oss som kontrollanter ska vi agera som rådgivare", säger Claes Nordmark, kommunalråd Bodens Kommun.
NYHET Publicerad:

Jokkmokk är årets klättrare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner klättrade Jokkmokk 60 platser jämfört med förra året. Enligt Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson handlar förbättringen om en förändrad syn på hur man jobbar med företagsfrågor.
NYHET Publicerad:

Effektiv myndighetsutövning stärker företagsklimatet

RANKING 2019 Idag släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I år ser vi att många av de mindre kommunerna i Norrbottens län har klättrat i rankingen där Jokkmokks kommun är årets raket. Förbättring kan bland annat spåras i att Jokkmokk blir första kommun i Norrland som arbetar efter modellen ”Tillväxt och Tillsyn”.
NYHET Publicerad:

Kero – en framgångssaga

FÖRETAG I GLESBYGD Familjeföretaget Kero firar 90 år som företag. Att behålla de gamla värderingarna om det genuina hantverket och att driva både produktion och försäljning i Sattajärvi har inte alltid varit den enklaste vägen. Men, det självklara valet och den främsta drivkraften. Det har också visat sig vara en framgångsfaktor. Kero har idag kunder över hela världen och efterfrågan på deras produkter ökar hela tiden.
NYHET Publicerad:

Han bekostar personalens boende

BOSTADSBRIST När affärerna blomstrar kostar det. Något som ICA-handlaren Petter Nilsson i Riksgränsen fått erfara. ICA-butikens expansion i kombination med bristen på bostäder har inneburit att han tvingats bekosta personalboenden för flera miljoner kronor. "Det är klart att jag går back varje månad", säger Petter Nilsson.
NYHET Publicerad:

Hon ska inspirera till ung företagsamhet

UNG FÖRETAGSAMHET För tio år sedan drev hon sitt eget UF-företag – idag ska Carolina Heimdahl inspirera dagens ungdomar till att starta egna UF-företag. "Det känns väldigt kul och inspirerande att vara hemma i Norrbotten igen och att få den här chansen", säger den nya regionchefen för Ung Företagsamhet i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Norrbottenskommuner i topp när företagare sätter betyg

FÖRETAGSKLIMAT Haparanda och Övertorneå i topp när Sveriges företagare sätter betyg på kommunernas myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Norrbottens kommuner måste ta vara på sina entreprenörer

KRÖNIKA "Företagsklimatet i Norrbotten förbättras hela tiden, även om det går långsamt på flera håll.  Elva av länets 14 kommuner ligger fortfarande under riksgenomsnittet i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i Sverige. Det är inte acceptabelt i ett län som strävar efter att växa sig in i framtidens föränderliga arbetsmarknad", skriver Hans Andersson.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KRÖNIKA Även om klimatutmaningen är allvarlig och det är bråttom att få ner utsläppen finns hopp. Svenska företag bidrar till att rädda klimatet – varje dag, skriver Linda Flink, expert på energi och klimat på Svenskt Näringsliv i en krönika. Den självklara utgångspunkten i klimatarbetet behöver vara det globala perspektivet, just eftersom klimatutmaningen är global.
NYHET Publicerad:

Fortsatt sjunkande antal patent i Norrbotten

PATENT Antalet patentansökningar från Norrbotten minskade under förra året, visar statistik från Patent- och registreringsverket. Antalet ansökningar har mer än halverats jämfört med 2017. Ett läns antal patent ses som ett mått på innovations förmåga.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mimmi!

SKOLA Möt Mimmi Ahlström, ny skolnätverksansvarig vid region Norrbotten för Svenskt Näringsliv. Hon ska tillsammans med lärare, elever, studie- och yrkesvägledare och företagare minska avståndet mellan skola och näringslivet. Vi bad henne svara på tre frågor.
NYHET Publicerad:

"Livet tog paus i fem månader"

REGELKRÅNGEL Till slut kom beskedet som Indira Ilic väntat så länge på: hon får arbetstillstånd och kan flytta tillbaka till Kalix och till ett arbete på Modul.
NYHET Publicerad:

Sund konkurrens förbättrar företagsklimatet

KRÖNIKA För att klara samhällsutmaningarna behöver vi undvika situationer där det offentliga Sverige och näringslivet hamnar i ett motsatsförhållande. Norrbottens kommuner behöver se över sin osunda konkurrens, skriver Hans Andersson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Succén fortsätter för Västra kajen camping och gästhamn

FÖRETAGANDE Endast 500 meter från Piteå centrum ligger det populära turistmålet Västra kajen camping och gästhamn. Campingen drivs av paret Karin Lindström och Tomas Lindbäck med familj. De har skapat en idyllisk plats för sina gäster med det marina kulturarvet som en röd tråd. Här doftar det tjära och kokkaffe, och gästerna trivs i den stillsamma miljön vid vattnet bland de röda båthusen.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,2 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Norrbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Utländsk arbetskraft nekas arbetstillstånd i Sverige

UPPDATERAD För företag som har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens väljer en del att söka arbetskraft utanför Sveriges gränser. Arbetskraftsinvandringen är otroligt viktig för företagens tillväxt, konkurrenskraft och överlevnad. Men tilltänkta medarbetare har svårt att få arbetstillstånd i Sverige och kastas ut trots att de har ett ordnat liv och betalar skatt i landet. Detta fick teknikföretaget Modul i Kalix uppleva.
NYHET Publicerad:

Boden bäst och Pajala sämst visar undersökning om företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Alltfler av länets kommuner hamnar ovanför strecket för godtagbart företagsklimat. Det är ett positivt besked i Svenskt Näringslivs undersökning över kommunernas företagsklimat. Bäst betyg får Boden medan Pajala, Kiruna och Arvidsjaur kommuner fortfarande ligger strax under nivån för godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Nya skatteförslag urholkar glesbygdsföretags konkurrensförmåga

SKATTER Sveriges miljöpolitik slår hårt mot gruvnäringen i norr och mot företag i glesbygden. Höjda skatter på diesel, kemikalier och höjd skatt på fossilabränslen i värmekraftverk får stora negativa effekter på bland annat svensk gruvindustris förutsättningar att konkurrera på den internationella marknaden. "Ta bara Finland som exempel. De har en helt annan skatt på tunga entreprenadmaskiner än vad vi har här i Sverige. Går det här förslaget igenom så är det drygt fem kronor billigare per liter att tanka tunga entreprenadmaskiner i Finland," säger Patrick Snell, vd på Snellsentreprenad AB.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Mer potatis i varje transport minskar klimatpåverkan

HÅLLBARHET Nya regler göra att potatisleverantören Outinens i Haparanda kan frakta mer potatis vid varje transport. Nu tillåts nämligen tyngre fordon på vägarna och det är bättre för miljön. Samtidigt minskar företaget sin användning av diesel med cirka 17000 liter per år.