NYHET22 juni 2020

Miljoner i frysboxen

Precis när slaktsäsongen var över för Arvidsjaur renslakt slog coronakrisen till. Många kunder som lagt beställningar har förlorat sin marknad och därför finns nu risk för att mycket kött blir kvar i frysen inför kommande slaktsäsong. Detta skapar oro i rennäringen, då det kan innebära att det kommer att slaktas mindre ren kommande slaktsäsong.

Roland Sandgren, vd för Arvidsjaur renslakt, varnar för coronakrisens ekonomiska påverkan på rennäringen.

Arvidsjaur renslakt är landets största renslakteri som under årets säsong slaktade omkring 17 000 renar, vilket motsvarar omkring 290 ton kött. Utöver renar slaktas också en mindre andel älg. Av renköttet har slakteriet lyckats sälja omkring en tredjedel. Resterande del ligger kvar i frysen i väntan på att marknaden ska komma igång.

På grund av inställda festivaler, stängda restauranger och en pausad gränshandel har efterfrågan minskat. Försäljningen mot butiker och privatpersoner rullar på som vanligt. Det är framförallt marknaden mot grossistleden och anläggningarna för vidareförädling som minskat. Roland Sandgren, vd, berättar att detta kan belasta ekonomin för företaget på längre sikt.

– Vi har nu stora lager kött som ligger i frysboxar. När det kommer till köttets hållbarhet är det inget problem då renkött är magert och kan frysas i flera år, men detta är kött som vi före coronakrisen slog till hade köpare på. Och pengarna från försäljningen var naturligtvis tänkta att täcka våra fasta kostnader och kommande inköp av slaktren. En minskad efterfrågan av våra produkter skapar ofrånkomligen belastning på ekonomin, säger Roland Sandgren.

Roland Sandgren berättar att rennäringen är en speciell bransch, där samtliga inblandade aktörer påverkas av krisen och där marginalerna redan är små.

– När efterfrågan från restauranger, gränshandel och festivaler minskar slår det först mot grossister och de som förädlar renköttet, därefter på oss som slaktar. Men de som kommer att få ta den största smällen är förmodligen renägarna. Om samtliga renslakterier har stora lager av renkött kvar inför nästa säsong kommer behovet av slaktren att minska. Det kan skapa stora ekonomiska problem för hela branschen, säger Roland Sandgren.

Nya metoder för att klara krisen

Att dumpa priserna på renkött för att försöka tömma lagren är ingen lösning för Arvidsjaur renslakt, då det skulle innebära att köttet skulle hamna i en annan frysbox, kanske hos en mellanhand eller restaurang. Roland Sandgren säger att det skulle göra det svårare att sälja nästa säsongs kött, vilket han menar vore att skjuta problemet på framtiden. Istället letar han med ljus och lykta köpare utanför de vanliga kunderna i Norden.

– Vi måste få intäkter och då krävs det att vi tänker nytt om vi inte ska skjuta oss i foten. Att försöka hitta köpare utanför Norden är ett nytt grepp, men det är svårt då alla är påverkade av corona, säger Roland Sandgren.

Med anledning av att renslaktssäsongen är slut har inte Roland Sandgren haft något behov av att korttidspermittera. Istället arbetar den fasta personalen just nu med underhållsarbete för att allt ska vara helt färdigt inför nästa säsong.

– Vi kan inte bara sitta på händerna och fundera, utan måste arbeta för framtiden. Det är mycket som ska göras. Renburar, hagar och lokaler ska fixas till och målning måste göras. För oss är det viktigt att djurskyddet är gott och det finns många krav att leva upp till. Och även om det ser tufft ut just nu måste vi fokusera på att det kommer en ljusare framtid, avslutar Roland Sandgren.

Corona
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist