Roland Sandgren

Roland Sandgren, vd för Arvidsjaur renslakt, varnar för coronakrisens ekonomiska påverkan på rennäringen.

Miljoner i frysboxen 

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Precis när slaktsäsongen var över för Arvidsjaur renslakt slog coronakrisen till. Många kunder som lagt beställningar har förlorat sin marknad och därför finns nu risk för att mycket kött blir kvar i frysen inför kommande slaktsäsong. Detta skapar oro i rennäringen, då det kan innebära att det kommer att slaktas mindre ren kommande slaktsäsong.

Arvidsjaur renslakt är landets största renslakteri som under årets säsong slaktade omkring 17 000 renar, vilket motsvarar omkring 290 ton kött. Utöver renar slaktas också en mindre andel älg. Av renköttet har slakteriet lyckats sälja omkring en tredjedel. Resterande del ligger kvar i frysen i väntan på att marknaden ska komma igång.

På grund av inställda festivaler, stängda restauranger och en pausad gränshandel har efterfrågan minskat. Försäljningen mot butiker och privatpersoner rullar på som vanligt. Det är framförallt marknaden mot grossistleden och anläggningarna för vidareförädling som minskat. Roland Sandgren, vd, berättar att detta kan belasta ekonomin för företaget på längre sikt.  

– Vi har nu stora lager kött som ligger i frysboxar. När det kommer till köttets hållbarhet är det inget problem då renkött är magert och kan frysas i flera år, men detta är kött som vi före coronakrisen slog till hade köpare på. Och pengarna från försäljningen var naturligtvis tänkta att täcka våra fasta kostnader och kommande inköp av slaktren. En minskad efterfrågan av våra produkter skapar ofrånkomligen belastning på ekonomin, säger Roland Sandgren.  

Roland Sandgren berättar att rennäringen är en speciell bransch, där samtliga inblandade aktörer påverkas av krisen och där marginalerna redan är små.  

– När efterfrågan från restauranger, gränshandel och festivaler minskar slår det först mot grossister och de som förädlar renköttet, därefter på oss som slaktar. Men de som kommer att få ta den största smällen är förmodligen renägarna. Om samtliga renslakterier har stora lager av renkött kvar inför nästa säsong kommer behovet av slaktren att minska. Det kan skapa stora ekonomiska problem för hela branschen, säger Roland Sandgren.  

Nya metoder för att klara krisen  

Att dumpa priserna på renkött för att försöka tömma lagren är ingen lösning för Arvidsjaur renslakt, då det skulle innebära att köttet skulle hamna i en annan frysbox, kanske hos en mellanhand eller restaurang. Roland Sandgren säger att det skulle göra det svårare att sälja nästa säsongs kött, vilket han menar vore att skjuta problemet på framtiden. Istället letar han med ljus och lykta köpare utanför de vanliga kunderna i Norden.  

– Vi måste få intäkter och då krävs det att vi tänker nytt om vi inte ska skjuta oss i foten. Att försöka hitta köpare utanför Norden är ett nytt grepp, men det är svårt då alla är påverkade av corona, säger Roland Sandgren.  

Med anledning av att renslaktssäsongen är slut har inte Roland Sandgren haft något behov av att korttidspermittera. Istället arbetar den fasta personalen just nu med underhållsarbete för att allt ska vara helt färdigt inför nästa säsong.  

– Vi kan inte bara sitta på händerna och fundera, utan måste arbeta för framtiden. Det är mycket som ska göras. Renburar, hagar och lokaler ska fixas till och målning måste göras. För oss är det viktigt att djurskyddet är gott och det finns många krav att leva upp till. Och även om det ser tufft ut just nu måste vi fokusera på att det kommer en ljusare framtid, avslutar Roland Sandgren. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Förlängda stödpaket helt avgörande”

CORONAKRISEN "Fortsatt sänkta arbetsgivaravgifter är en självklarhet om detta ska fungera" säger Urban Ek, vd på Axess Resebyrå AB i Boden.
NYHET Publicerad:

Miljoner i frysboxen 

CORONAKRISEN Precis när slaktsäsongen var över för Arvidsjaur renslakt slog coronakrisen till. "Vi har nu stora lager kött som ligger i frysboxar", säger Roland Sandgren.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Norrbottens ekonomi

KRÖNIKA Coronakrisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför en konkursvåg och kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden. Det skriver Hans Andersson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Lindbäcks bygg prisas för digitalisering

DIGITALISERING Lindbäcks Bygg i Öjebyn utanför Piteå lyfts ofta fram som föregångare i byggbranschen. Tidigare i år fick företaget pris för sin digitalisering då det utnämndes till Norrbottens mest digitala byggföretag av organisationen Byggföretagen.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 i kristider

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps resultatet av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i kommunerna. I Norrbotten får Älvsbyn högst sammanfattande omdöme av företagen.
NYHET Publicerad:

Seger för ägare av fjällnära skog

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. Christian Rimpi som är allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning menar att detta är en principiellt viktig seger för skogsägarna.
NYHET Publicerad:

Stor ekonomisk nedgång för företag i Norrbotten

KONJUNKTUREN Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "Siffrorna för Norrbottens län är oroväckande men inte förvånande. Det borde vara en väckarklocka att hela 37 procent av företagen befarar att de behöver säga upp anställda det kommande halvåret. Det är därför av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att minska att fler företag går under", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Coronakrisens effekter slår hårt mot norrbottniska företag

OROVÄCKANDE SIGNALER Coronakrisen påverkar många företag i Norrbotten. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 54 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

”Hela processen har behövts göras med en oerhörd hastighet”

CORONAKRISEN Kalix Tele24 som erbjuder svarsservice till privata såväl som offentliga kunder har fått arbeta hårt för att få verksamheten att leverera som förväntat under corona-krisen. Sekretessregler, sjukfrånvaro och ökade förväntningar på snabb kundhantering har tvingat bolagets ledning att jobba smart.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Orättvisa förutsättningar för privat drivna verksamheter i Norrbotten

HOTAR VALFRIHETEN LOV-systemen i kommunerna och vårdvalet i regionerna bygger på att ökad konkurrens skapar högre kvalitet. Det skapar också en större valfrihet för fler människor. Om systemet ska fungera är det dock avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar.