Olivia och Björn vill bli bäst i världen

NYHET Publicerad

YRKESLANDSLAGET Idag åker Olivia Jonsson, 22 år från Luleå, och Björn Landin, 21 år från Piteå, till Abu Dhabi för att bli världsmästare. Tillsammans med sina lagkamrater i svenska Yrkeslandslaget kommer de att tävla i Yrkes-VM – WorldSkills Competition – världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar. Olivia i yrket frisör och Björn i yrket VVS installatör.

Olivia Jonsson älskar att tävla. Man kan nästan säga att hon har det i blodet. Hon har sett mamma Annelie tävla och vara domare från det hon var liten. Själv har hon en plats i frisörlandslaget och har tidigare tävlat i SM och Nordiska mästerskapen.

Olivia Jonsson, Yrkeslandslaget, Luleå

Olivia Jonsson

– Jag är en riktig tävlingsmänniska. Jag är van att folk kollar på mig när jag jobbar och det är viktigt att man gillar det när man ska tävla, säger Olivia Jonsson.

Yrkes-VM i Abu Dhabi pågår under fyra dagar och för yrket frisörer består tävlingen av 9 moment. Det är bland annat klippning, färg, permanent och bruduppsättning. Och så kommer det även ett skäggmoment.

– I den här tävlingen är det viktigt att man är allround och bra på i princip allt. Det är som på salongen, en kund kan komma in och säga ”det här vill jag ha” och då ska jag kunna genomföra det. , berättar Olivia Jonsson.

– Många moment får vi inte ens veta vilka de är förrän vi är på plats. Så det gäller att träna på allt; klippteknik, skärteknik, håruppsättningar…

Förberedelserna har pågått i flera månader och det är mycket tid som läggs på träning. 

– Jag ser varje kund varje dag som en tävling. Men utöver jobbet så lägger jag in träningspass när jag har luckor, på morgonen, över lunchen och på kvällen, berättar Olivia Jonsson och tillägger; 

– Visst, det tar mycket tid, men att tävla är min hobby.

Nästan halva livet i branschen

Björn Landin har visserligen inte lika många tävlingar som Olivia bakom sig, men när det gäller yrkeserfarenhet är det få som slår honom. Han började jobba i VVS-branschen redan när han var 12 år.

Björn Landin, Yrkeslandslaget, Piteå

Björn Landin

– Jag har alltid vetat att jag ville bli rörmokare. Om jag inte hade tagit mig in på VVS-programmet så hade jag inte gått gymnasiet, berättar Björn Landin.

Tur det, för det var på Strömbackaskolan som Björn fick möjligheten att först delta i klasstävlingar, gå vidare till regiontävlingen och slutligen ta guld vid Yrkes-SM i Malmö. Guldet som gav honom biljetten till Abu Dhabi och chansen att bli världsmästare. För VVS-montörerna har varje dag på VM en egen inriktning, det är vatten, avlopp, värme och gas. Men eftersom tävlingen är internationell så skiljer sig regelverk och bedömning från SM.

– Arbetet blir lite annorlunda än vad jag är van vid, det är mycket material och metoder som vi inte använder i Sverige. Jag har till och med köpt in en speciell bockmaskin och tränat på, berättar Björn Landin.

Och tränat det har Björn verkligen gjort, runt 2-3 dagar i veckan under ett halvår. Drivkraften ligger i att få komma till VM och känna att man har så bra förutsättningar som möjligt.

– Jag åker inte dit för att komma tvåa, jag åker dit för att vinna. Annars vore det ingen idé att ställa upp, då hade jag lika gärna kunnat vara hemma, konstaterar Björn Landin.

Även Olivia Jonsson har siktet inställt på att ta guld och beskriver stämningen i Yrkeslandslaget som väldigt peppande.

– Det är så roligt att få vara med i gänget, alla deltagare är så duktiga och drivna. Och eftersom vi tävlar i helt olika yrken så blir det ingen konkurrens. Vi peppar varandra och vill att det ska gå bra för alla. För det är klart att vi vill ju bli bäst, vi vill ta guld! säger Olivia.

– Dessutom är det kul att man får lära sig så mycket om så många olika yrken. Många yrken visste jag ingenting om förut, fyller Björn i.

Kreativa jobb med händer

På frågan om vad som är roligast med deras respektive yrke så svarar Björn och Oliva nästan samma sak, trots att de på papper har så olika jobb.

– Mitt yrke är väldigt kreativt och låter mig jobba med mina händer. Att ta fram det bästa hos varje kund är den stora utmaningen, men också det som är roligast. Och eftersom det alltid kommer nya trender så det är väldigt nyskapande, säger Oliva Jonsson.

– Jag fastnade för jobbet för att det är så kreativt och varierande. Jag ska från punkt A till punkt B på smidigast sätt, men jag får själv lösa hur jag gör det. Så det blir mycket problemlösning, berättar Björn Landin. 

– Och så tycker jag att det är kul när jag får göra saker. Jag har alltid haft lätt för skolan, men det är roligt att vara ute och jobba med händerna.

Nu ligger allt fokus på de kommande dagarnas tävlingar i Abu Dhabi.

– Jag ser verkligen fram emot VM och ska göra mitt bästa. Vi åker ner som ett lag och målsättningen är att komma hem med så många medaljer som möjligt, säger Olivia Jonsson. 

Men att konkurrensen och pressen kommer att vara hård är det ingen tvekan om. För som Björn Landin sammanfattar det;

– VM är stort!

Yrkeslandslaget är Sveriges viktigaste landslag sedan 1995

I Yrkes-VM (WorldSkills) tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar mot världseliten i en rad olika yrken. Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Där samlas ca 1200 ungdomar av de skickligaste yrkesutövarna i världen för att tävla mot varandra i ca 50 yrkesgrenar. Ungdomarna har arbetat stenhårt och tränat målmedvetet för att ta Sverige till toppen.

Sverige har tidigare tagit hem flera medaljer, vid senast Yrkes-VM i São Paulo 2015 tog laget hem 2 silver och 1 brons och senast vid Yrkes-EM (EuroSkills) i Göteborg 2016 tog laget hem 2 guld, 2 silver och 2 brons. Nästa stora tävling för det svenska Yrkeslandslaget Yrkes-VM i Abu Dhabi den 14-19 oktober 2017, där 76 länder tävlar. Sverige tävlar i 26 yrken och med 27 tävlande i Worldskills 2017.

Svenskt Näringsliv är tillsammans med LO, Skolverket, Regeringskansliet och Myndigheten för yrkeshögskolan initiativtagare till det svenska yrkeslandslaget.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Det största som hänt mig"

YRKES-EM På måndag åker Agnes Gradin från Piteå till Budapest för att tävla om att bli bäst i Europa. Tillsammans med sina lagkamrater i svenska Yrkeslandslaget kommer Anges att tävla i Yrkes-EM (EuroSkills), europamästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar. Agnes gren är plattsättning.
NYHET Publicerad:

Administrationen stjäl viktig arbetstid

REGELKRÅNGEL ”Förhoppningsvis ska den kommande regeringen fokusera mer på småföretagarna och deras villkor. Vi kan inte fortsätta att ägna oss åt destruktiva åtgärder som att införa vinstförbud eller att försöka lägga ner väl fungerande privata alternativ. Här måste det bli ett nytänk.” Det tycker Martin Spolander, Kukkolaforsen Turist & Konferens.
NYHET Publicerad:

Företagsfientligare än på decennier

VALET 2018 ”De senaste åren har varit en katastrof för företagande. Sverige har haft den mest företagsfientliga regeringen på många decennier. Att åstadkomma positiva förändringar efter valet bör därför vara tämligen enkelt.” Det säger Anders Hermanson, marknadschef vid tillväxtföretaget BnearIT i Luleå.
NYHET Publicerad:

Ny regionchef i Norrbotten

NY PÅ JOBBET  Den 1 september tillträdde Hans Andersson tjänsten som regionchef på Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Tydligare spelregler viktigast efter valet

VALET 2018 ”Med en ny eller nygammal regering blir det nödvändigt att vi får en mycket bättre långsiktighet än i dag. Vi måste få veta att det inte blir ständiga förändringar av lagar, regler, skatter och att vi slipper en massa extra nya påhitt som vi ska ta hand om. Vi är bra på att driva företag och ska inte behöva sköta massor med uppgifter som politiker hittar på.” Det var Jan-Olov Daniels, VD för Modul, viktigaste budskap när han fick träffa de moderata riksdagskandidaterna Mattias Karlsson och Stefan Sydberg.
NYHET Publicerad:

Trött på att utmålas som skurk

GÄSTKRÖNIKA "Jag är vd för Hermelinen, en så kallad välfärdsföretagare. Hermelinen räknas till företag som gör vinster i välfärden. Jag är mycket bekymrad över den politiska retoriken som utmålar oss som skurkar som misshushållar med skattemedel och som enbart ser till privata vinstintressen. Det är en retorik som är kränkande för alla våra medarbetare och som varje dag gör en fantastisk insats". Det skriver Lisbeth Engelmark, vd för Hermelinen i Luleå.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Sänkta löneavgifter viktigt för oss i norr

VALET 2018 ”För oss i Norrlands inland är det väldigt viktigt att en ny regering sänker arbetsgivaravgiften. Vi vill förutom en generell sänkning också se att man återinför ungdomsrabatten.” Det säger Karin Prytz, VD för Släp och lastbilspåbyggnader i Övertorneå AB.
NYHET Publicerad:

Sluta lägga krokben för landets företagare

VALET 2018 ”Respekten för distanskostnader måste vara större från nästa regering när den funderar över hur man ska kunna skapa jobb i hela Sverige. Man måste vara medvetna om att när man påför distanskostnader så slår det förstås hårdast mot de delar av näringslivet som ligger längst bort.” Det var budskapet från Richard Jonsson, utbildad inom industriell datateknik med inriktning på företagsekonomi och VD för Agio, när han träffade riksdagskandidat Linus Sköld (S).
NYHET Publicerad:

Vill ha klara regler för friskolesektorn

VALET 2018 ”Det vore välkommet om en ny regering snabbt försökte ta ett initiativ till en blocköverskridande överenskommelse som ger klara spelregler framöver för oss inom friskolesektorn." Det säger Magnus Selberg, VD för Nya Läroverket i Luleå.
NYHET Publicerad:

Företagarupprop: Bärplockarskatt hotar jobben

ÖPPET BREV TILL REGERINGEN Regeringens förslag att beskatta bärplockare hotar svenska jobb inom livsmedelsindustrin, som i sin tur leder till lägre skatteintäkter och minskade exportintäkter. Vi begär att regeringen omgående stoppar förslaget, skriver 13 företagare i ett öppet brev till regeringen.
NYHET Publicerad:

”Fler måste komma i riktiga arbeten”

VALET 2018 Bengt Nises, vd för Fastighetssnabben, ger sin syn på vad han som företagare tycker är viktigt och förväntar sig av politiker inför kommande mandatperiod.
NYHET Publicerad:

Värna välfärdsföretagandet – för att säkra välfärden

VALET 2018 Välfärden står inför stora utmaningar. Bristen på arbetskraft, fler som blir äldre och en ökad försörjningsbörda. Situationen kräver ett trendbrott. Sverige behöver ta ett nytt välfärdskliv och det finns lösningar därute. Lösningar för förbättrad effektivitet och lösningar genom ny teknik. Kan vi genomföra lösningarna kan vi också i framtiden få en välfärd i världsklass. Det skriver  Jan-Olov Nordström, regionchef, Svenskt Näringsliv i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Expansion ger plats för hemvändare

EXPANSION ”Högkonjunktur betyder också större konkurrens, men vi expanderar verksamheten och får de kontrakt som vi tycker att vi ska ha”, säger Boris Lindberg som är VD för Gällivare Industriservice AB (GISAB) som just nu har cirka 140 anställda och omsätter 235 miljoner i år. En ökning med nästan 100 miljoner sedan 2016. Bolaget är verksamt inom gruvindustrin, processindustrin och andra tyngre industrier.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparna RUT och ROT ger resultat

VALET 2018 Sänkt skatt på hushållsnära tjänster är en framgångsrik jobbskapare. Almega konstaterar att mer än 30 000 nya arbetstillfällen skapades under reformens första tio år. Smolk i bägaren är att den svarta marknaden återtar förlorad mark sedan ROT-avdraget sänktes från 50 till 30 procent.
NYHET Publicerad:

Norrbotten behöver en kompetensförsörjning i världsklass

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Vi vet att kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för företagen. Många har svårt att rekrytera och Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar på att ett av fyra rekryteringsförsök misslyckas. Bristen finns i nästan alla branscher och yrken.
NYHET Publicerad:

Stelbent arbetsmarknad med LAS

REGELKRÅNGEL Lagen om anställningsskydd (LAS) gör det mer riskfyllt att anställa och svårare att behålla nyckelpersoner i dåliga tider. Det skapar en stel arbetsmarknad vilket i sin tur hämmar den svenska konkurrenskraften. ”LAS skapar inlåsningseffekter i och med att anställda tvekar att byta jobb av rädsla för att få en sämre turordningsplats. Turordningsreglerna och andra regler som personliga skäl leder därmed till försvårad rekrytering och minskad rörlighet”, säger Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Integration genom jobb

INTEGRATION Ingen politisk åtgärd är så viktig för Sverige och Norrbotten som att förbättra integrationen av nyanlända. Utanförskapet är ett akut och växande problem som kostar stora summor för samhället. ”Den stora klyftan går mellan de som har jobb och de som inte har jobb. För att bekämpa denna klyfta måste vägen till ett jobb kortas, där fler har möjlighet att få fotfäste på arbetsmarknaden och kan gå från bidrag till att försörja sig själv”, säger Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Högst på företagens önskelista står minskad regelbörda

MINSKAD REGELBÖRDA Svenskt Näringsliv har bett sina medlemsföretag att värdera hur viktiga en mängd olika (val)frågor är för dem som företagare. Minskad regelbörda är den absolut viktigaste frågan enligt företagen i Norrbotten, 82 procent anger att det är viktigt eller mycket viktigt för dem. ”Som företagare vill jag göra rätt, men det är både svårt och tidskrävande att hålla reda på allt. Det har gått så långt att jag ständigt oroar mig för att jag missat någon regel eller något tillstånd. Det måste bli enklare att kunna uppfylla alla regler”, säger Petter Nyberg som är delägare i restaurang CG i Luleå.
NYHET Publicerad:

Högskoleutbildade börjar jobba för sent i livet

UTBILDNING Det tar längre tid för högskoleutbildade i Sverige att etablera sig på arbetsmarknaden jämfört med motsvarande grupp i till exempel Norge och Danmark. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Den höga etableringsåldern påverkar de offentliga finanserna negativt och riskerar att ge individen en lägre livslön och pension än nödvändigt.