Olivia och Björn vill bli bäst i världen

NYHET Publicerad

YRKESLANDSLAGET Idag åker Olivia Jonsson, 22 år från Luleå, och Björn Landin, 21 år från Piteå, till Abu Dhabi för att bli världsmästare. Tillsammans med sina lagkamrater i svenska Yrkeslandslaget kommer de att tävla i Yrkes-VM – WorldSkills Competition – världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar. Olivia i yrket frisör och Björn i yrket VVS installatör.

Olivia Jonsson älskar att tävla. Man kan nästan säga att hon har det i blodet. Hon har sett mamma Annelie tävla och vara domare från det hon var liten. Själv har hon en plats i frisörlandslaget och har tidigare tävlat i SM och Nordiska mästerskapen.

Olivia Jonsson, Yrkeslandslaget, Luleå

Olivia Jonsson

– Jag är en riktig tävlingsmänniska. Jag är van att folk kollar på mig när jag jobbar och det är viktigt att man gillar det när man ska tävla, säger Olivia Jonsson.

Yrkes-VM i Abu Dhabi pågår under fyra dagar och för yrket frisörer består tävlingen av 9 moment. Det är bland annat klippning, färg, permanent och bruduppsättning. Och så kommer det även ett skäggmoment.

– I den här tävlingen är det viktigt att man är allround och bra på i princip allt. Det är som på salongen, en kund kan komma in och säga ”det här vill jag ha” och då ska jag kunna genomföra det. , berättar Olivia Jonsson.

– Många moment får vi inte ens veta vilka de är förrän vi är på plats. Så det gäller att träna på allt; klippteknik, skärteknik, håruppsättningar…

Förberedelserna har pågått i flera månader och det är mycket tid som läggs på träning. 

– Jag ser varje kund varje dag som en tävling. Men utöver jobbet så lägger jag in träningspass när jag har luckor, på morgonen, över lunchen och på kvällen, berättar Olivia Jonsson och tillägger; 

– Visst, det tar mycket tid, men att tävla är min hobby.

Nästan halva livet i branschen

Björn Landin har visserligen inte lika många tävlingar som Olivia bakom sig, men när det gäller yrkeserfarenhet är det få som slår honom. Han började jobba i VVS-branschen redan när han var 12 år.

Björn Landin, Yrkeslandslaget, Piteå

Björn Landin

– Jag har alltid vetat att jag ville bli rörmokare. Om jag inte hade tagit mig in på VVS-programmet så hade jag inte gått gymnasiet, berättar Björn Landin.

Tur det, för det var på Strömbackaskolan som Björn fick möjligheten att först delta i klasstävlingar, gå vidare till regiontävlingen och slutligen ta guld vid Yrkes-SM i Malmö. Guldet som gav honom biljetten till Abu Dhabi och chansen att bli världsmästare. För VVS-montörerna har varje dag på VM en egen inriktning, det är vatten, avlopp, värme och gas. Men eftersom tävlingen är internationell så skiljer sig regelverk och bedömning från SM.

– Arbetet blir lite annorlunda än vad jag är van vid, det är mycket material och metoder som vi inte använder i Sverige. Jag har till och med köpt in en speciell bockmaskin och tränat på, berättar Björn Landin.

Och tränat det har Björn verkligen gjort, runt 2-3 dagar i veckan under ett halvår. Drivkraften ligger i att få komma till VM och känna att man har så bra förutsättningar som möjligt.

– Jag åker inte dit för att komma tvåa, jag åker dit för att vinna. Annars vore det ingen idé att ställa upp, då hade jag lika gärna kunnat vara hemma, konstaterar Björn Landin.

Även Olivia Jonsson har siktet inställt på att ta guld och beskriver stämningen i Yrkeslandslaget som väldigt peppande.

– Det är så roligt att få vara med i gänget, alla deltagare är så duktiga och drivna. Och eftersom vi tävlar i helt olika yrken så blir det ingen konkurrens. Vi peppar varandra och vill att det ska gå bra för alla. För det är klart att vi vill ju bli bäst, vi vill ta guld! säger Olivia.

– Dessutom är det kul att man får lära sig så mycket om så många olika yrken. Många yrken visste jag ingenting om förut, fyller Björn i.

Kreativa jobb med händer

På frågan om vad som är roligast med deras respektive yrke så svarar Björn och Oliva nästan samma sak, trots att de på papper har så olika jobb.

– Mitt yrke är väldigt kreativt och låter mig jobba med mina händer. Att ta fram det bästa hos varje kund är den stora utmaningen, men också det som är roligast. Och eftersom det alltid kommer nya trender så det är väldigt nyskapande, säger Oliva Jonsson.

– Jag fastnade för jobbet för att det är så kreativt och varierande. Jag ska från punkt A till punkt B på smidigast sätt, men jag får själv lösa hur jag gör det. Så det blir mycket problemlösning, berättar Björn Landin. 

– Och så tycker jag att det är kul när jag får göra saker. Jag har alltid haft lätt för skolan, men det är roligt att vara ute och jobba med händerna.

Nu ligger allt fokus på de kommande dagarnas tävlingar i Abu Dhabi.

– Jag ser verkligen fram emot VM och ska göra mitt bästa. Vi åker ner som ett lag och målsättningen är att komma hem med så många medaljer som möjligt, säger Olivia Jonsson. 

Men att konkurrensen och pressen kommer att vara hård är det ingen tvekan om. För som Björn Landin sammanfattar det;

– VM är stort!

Yrkeslandslaget är Sveriges viktigaste landslag sedan 1995

I Yrkes-VM (WorldSkills) tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar mot världseliten i en rad olika yrken. Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Där samlas ca 1200 ungdomar av de skickligaste yrkesutövarna i världen för att tävla mot varandra i ca 50 yrkesgrenar. Ungdomarna har arbetat stenhårt och tränat målmedvetet för att ta Sverige till toppen.

Sverige har tidigare tagit hem flera medaljer, vid senast Yrkes-VM i São Paulo 2015 tog laget hem 2 silver och 1 brons och senast vid Yrkes-EM (EuroSkills) i Göteborg 2016 tog laget hem 2 guld, 2 silver och 2 brons. Nästa stora tävling för det svenska Yrkeslandslaget Yrkes-VM i Abu Dhabi den 14-19 oktober 2017, där 76 länder tävlar. Sverige tävlar i 26 yrken och med 27 tävlande i Worldskills 2017.

Svenskt Näringsliv är tillsammans med LO, Skolverket, Regeringskansliet och Myndigheten för yrkeshögskolan initiativtagare till det svenska yrkeslandslaget.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bygger Europas modernaste fabrik

EXPANSION ”Vi har haft en företagsutveckling som ser ut som en ishockeyklubba under de senaste 20 åren då vi vuxit ordentligt. De senaste fem extra mycket mer och de sista två har varit som böjen på klubban med ytterligare en stark extra skjuts!” Det säger Stefan Lindbäck, Lindbäcks Bygg, som strax före jul kommer att inviga Europas modernaste fabrik för produktion av flerbostadshus i trä.
NYHET Publicerad:

Långsamma kvarnar hot vid Kiruna-omvandling

FÖRETAGSKLIMAT ”Ur företagsperspektiv ser jag klara risker med omvandlingen av Kiruna. De kommunala kvarnarna maler väldigt långsamt och det kan därför bli svårt för mindre företag att våga satsa samtidigt som man säger att staden ska expandera. De stora klara sig alltid. Men man får inte glömma bort att det behövs kringbyggnader också för att få ihop helheten, inte bara stora klossar!” Det säger Stefan Puonu, Malmfältets Entreprenadbyrå.
NYHET Publicerad:

Personalbrist bromsar Boden-utbyggnaden

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Här söker vi nya medarbetare ganska ofta. Vi har ett 15-tal anställda, men faktiskt ständiga behov av nytt folk. Men det känns trögt. Det går att skylla på att branschen är speciell och att det finns behov av särskilda kunskaper. Men vill man bara så kan man också lära sig det som behövs!” Det säger Ulf Gustafsson som tillsammans med sin bror Patrik Gustafsson äger Bodensläp AB.
NYHET Publicerad:

Ny modell effektiviserar arbete med omställningar

ARBETSMARKNAD Sedan den första november arbetar Trygghetsfonden utifrån en ny modell med målet att effektivisera omställningsarbetet genom att få loss mer resurser inom befintliga medel, för utbildnings- och valideringsinsatser till dem som behöver det.  
NYHET Publicerad:

Den föreslagna flygskatten är orättvis

FLYGSKATT "För många är priset avgörande när de planerar resor. Det sägs ofta att man vill göra Sverige rundare. Men ändå så gör man flygresorna dyrare till mindre orter långt från storstadsregioner. Jag förstår inte hur man tänker”. Det säger Yngve Bergqvist, grundaren av världsunika Icehotel i byn Jukkasjärvi utanför Kiruna.
NYHET Publicerad:

Norrbottens tillväxt stärks av utländsk arbetskraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Arbetskraftsinvandrare bidrar med 213 miljoner årligen i produktions- och skatteintäkter i Norrbotten. Att värna företagens möjligheter att rekrytera från utlandet är viktigt för tillväxten i länet.
NYHET Publicerad:

Svalsons framgång finansierar tretton poliser

ENTREPRENÖRSKAP ”Vi har ökat omsättningen med 30 procent sedan förra hösten. Det betyder att bara vårt företags skatteökning nu räcker till löner till ytterligare tre poliser. Förutom de tidigare tio!” Maud Spencer är verkställande direktör för Svalson AB i Piteå som har en stor del av världen som marknad.
NYHET Publicerad:

Vindkraftsparken en injektion för näringslivet i norra Sverige

INVESTERING Bygget av vindkraftsparken Markbygden ETT, med totalt 179 turbiner, blir en injektion för det lokala och regionala näringslivet. Investeringen är beräknad till åtta miljarder svenska kronor. NCC har redan tecknat och påbörjat ett kontrakt för infrastruktur värt 800 miljoner kronor.
NYHET Publicerad:

Ger blinda möjlighet att läsa

ENTREPRENÖRSKAP Luleåföretaget Index Braille tillverkar skrivare som förvandlar dokumenttexter till blindskrift och ger synskadade möjlighet att läsa dem. Bolaget säljer 97 procent av produktionen direkt till 60-70 länder, indirekt på olika vägar även till länder som Nordkorea. Index Braille har fått designernas Nobelpris Red Dot Award och har en årlig försäljning på drygt 2 000 skrivare. Nästan alla går på export.
NYHET Publicerad:

Lyssna på oss Kirunaföretagare!

FÖRETAGSKLIMAT ”Det är lätt för de styrande att tala vitt och brett om förbättringar, men de har lite svårare att kunna gå från ord till handling.” Det menar Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group, som efterlyser mer aktiva kommunföreträdare i Kiruna.
NYHET Publicerad:

Smart produktion lockar byggkvinnor

REKRYTERING I början av nästa år är Lindbäcks Byggs nya fabrik klar. Det innebär mängder av nyanställningar och ledningen har beslutat att hälften av de som rekryteras till fabriken ska vara kvinnor. ”Målet har inte uppfyllts men vi är på god väg”, säger vd:n Stefan Lindbäck.
NYHET Publicerad:

Norrkust Caravan – Årets Gasell i Norrbotten

ENTREPRENÖRSKAP ”Vi flyttade över drivkraften från bandyn och fotbollen till ett eget företag. Att satsa på ett eget företag, planera och jobba hårt för att nå bästa möjliga resultat, påminner i hög grad om idrotten.” Det säger Marko Korkala som tillsammans med brodern Anssi och pappan Kari  driver Norrbottens snabbast växande företag, Norrkust Caravan.
NYHET Publicerad:

Yrkeskunniga en bristvara

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Fermeco AB i Piteå är ett verkstadsföretag med 35-40 anställda som omsätter 75 miljoner. Rekrytering av personal och en ojämn konjunktur är problem, mycket beroende på konkurrens från länder som Lettland och Polen. ”Jag kan just nu direkt anställa fem personer till, men vi får inte tag i de yrkeskunniga som vi behöver”, säger Sören Öhlund som är företagets ägare och VD.
NYHET Publicerad:

Oro för skatt på långa avstånd

FÖRETAGSKLIMAT ”Det som just nu oroar mest är skatter på bilar och resor. Det är viktigt att politikerna tänker till och inser problemen som uppstår för dem med långa avstånd, inte minst i Norrland. I vårt företag har vi ett 20-tal affärsfordon som ständigt rullar.” Det säger verkställande direktören Rickard Eriksson vid hustillverkaren Vittjärvshus utanför Boden.
NYHET Publicerad:

Olivia och Björn vill bli bäst i världen

YRKESLANDSLAGET Idag åker Olivia Jonsson, 22 år från Luleå, och Björn Landin, 21 år från Piteå, till Abu Dhabi för att bli världsmästare. Tillsammans med sina lagkamrater i svenska Yrkeslandslaget kommer de att tävla i Yrkes-VM – WorldSkills Competition – världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar. Olivia i yrket frisör och Björn i yrket VVS installatör.
NYHET Publicerad:

Lägre produktions- och försäljningsvolymer i länet

KONJUNKTUR Vart femte företag i Norrbotten, 22 procent, svarar att har lägre produktions- och försäljningsvolymer idag än för sex månader sedan. Men tittar företagen sex månader framåt, tror bara 12 procent på fortsatt nedgång. Det visar svaren från Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Politiker ointresserade av 80-åring

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi har snart funnits i centrala Boden under 80 år men aldrig fått besök av några politiker som har visat något intresse för oss. Politikerna upptäcker oss väl först om vi en dag skulle försvinna.” Det säger Carina Lundström, tidigare ägare av Rönnbäcks Kiosk & Gatukök i Boden.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i många Norrbottenskommuner

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Norrbotten tar ett kliv framåt i år! Idag och för 16:e året presenterar Svenskt Näringsliv årets rankingresultat av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. För Norrbottens del visar rankingen på bättre företagsklimat i många av våra kommuner.
NYHET Publicerad:

Egen drivkraft även utan gehör

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag jobbar mycket för Boden, men när jag inte får snabbt gehör från kommunen så gör jag själv det jag vill göra. Försöker ständigt hitta modeller som för utvecklingen framåt och tycker inte om att sitta av tio sammanträden när jag kan fatta beslut direkt.” Det säger Joel Andersson, Western Farm i Boden.
NYHET Publicerad:

”Oresebyrån” i Luleå inne på världsarenan

ENTREPRENÖRSKAP ”Vi måste aktivt söka nya medarbetare och har lediga stolar bara vi hittar rätta personerna. I princip kan de sitta var som helst i landet. Kanske vi ser oss själva som experter, men vi vill ändå att alla nya ska vara bättre än oss andra inom sin nisch för att vi ska få ut maximal effekt av rekryteringen!” Det säger Bengt Grahn, grundare och VD för Compodium International AB i Luleå.