Olivia och Björn vill bli bäst i världen

NYHET Publicerad

YRKESLANDSLAGET Idag åker Olivia Jonsson, 22 år från Luleå, och Björn Landin, 21 år från Piteå, till Abu Dhabi för att bli världsmästare. Tillsammans med sina lagkamrater i svenska Yrkeslandslaget kommer de att tävla i Yrkes-VM – WorldSkills Competition – världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar. Olivia i yrket frisör och Björn i yrket VVS installatör.

Olivia Jonsson älskar att tävla. Man kan nästan säga att hon har det i blodet. Hon har sett mamma Annelie tävla och vara domare från det hon var liten. Själv har hon en plats i frisörlandslaget och har tidigare tävlat i SM och Nordiska mästerskapen.

Olivia Jonsson, Yrkeslandslaget, Luleå

Olivia Jonsson

– Jag är en riktig tävlingsmänniska. Jag är van att folk kollar på mig när jag jobbar och det är viktigt att man gillar det när man ska tävla, säger Olivia Jonsson.

Yrkes-VM i Abu Dhabi pågår under fyra dagar och för yrket frisörer består tävlingen av 9 moment. Det är bland annat klippning, färg, permanent och bruduppsättning. Och så kommer det även ett skäggmoment.

– I den här tävlingen är det viktigt att man är allround och bra på i princip allt. Det är som på salongen, en kund kan komma in och säga ”det här vill jag ha” och då ska jag kunna genomföra det. , berättar Olivia Jonsson.

– Många moment får vi inte ens veta vilka de är förrän vi är på plats. Så det gäller att träna på allt; klippteknik, skärteknik, håruppsättningar…

Förberedelserna har pågått i flera månader och det är mycket tid som läggs på träning. 

– Jag ser varje kund varje dag som en tävling. Men utöver jobbet så lägger jag in träningspass när jag har luckor, på morgonen, över lunchen och på kvällen, berättar Olivia Jonsson och tillägger; 

– Visst, det tar mycket tid, men att tävla är min hobby.

Nästan halva livet i branschen

Björn Landin har visserligen inte lika många tävlingar som Olivia bakom sig, men när det gäller yrkeserfarenhet är det få som slår honom. Han började jobba i VVS-branschen redan när han var 12 år.

Björn Landin, Yrkeslandslaget, Piteå

Björn Landin

– Jag har alltid vetat att jag ville bli rörmokare. Om jag inte hade tagit mig in på VVS-programmet så hade jag inte gått gymnasiet, berättar Björn Landin.

Tur det, för det var på Strömbackaskolan som Björn fick möjligheten att först delta i klasstävlingar, gå vidare till regiontävlingen och slutligen ta guld vid Yrkes-SM i Malmö. Guldet som gav honom biljetten till Abu Dhabi och chansen att bli världsmästare. För VVS-montörerna har varje dag på VM en egen inriktning, det är vatten, avlopp, värme och gas. Men eftersom tävlingen är internationell så skiljer sig regelverk och bedömning från SM.

– Arbetet blir lite annorlunda än vad jag är van vid, det är mycket material och metoder som vi inte använder i Sverige. Jag har till och med köpt in en speciell bockmaskin och tränat på, berättar Björn Landin.

Och tränat det har Björn verkligen gjort, runt 2-3 dagar i veckan under ett halvår. Drivkraften ligger i att få komma till VM och känna att man har så bra förutsättningar som möjligt.

– Jag åker inte dit för att komma tvåa, jag åker dit för att vinna. Annars vore det ingen idé att ställa upp, då hade jag lika gärna kunnat vara hemma, konstaterar Björn Landin.

Även Olivia Jonsson har siktet inställt på att ta guld och beskriver stämningen i Yrkeslandslaget som väldigt peppande.

– Det är så roligt att få vara med i gänget, alla deltagare är så duktiga och drivna. Och eftersom vi tävlar i helt olika yrken så blir det ingen konkurrens. Vi peppar varandra och vill att det ska gå bra för alla. För det är klart att vi vill ju bli bäst, vi vill ta guld! säger Olivia.

– Dessutom är det kul att man får lära sig så mycket om så många olika yrken. Många yrken visste jag ingenting om förut, fyller Björn i.

Kreativa jobb med händer

På frågan om vad som är roligast med deras respektive yrke så svarar Björn och Oliva nästan samma sak, trots att de på papper har så olika jobb.

– Mitt yrke är väldigt kreativt och låter mig jobba med mina händer. Att ta fram det bästa hos varje kund är den stora utmaningen, men också det som är roligast. Och eftersom det alltid kommer nya trender så det är väldigt nyskapande, säger Oliva Jonsson.

– Jag fastnade för jobbet för att det är så kreativt och varierande. Jag ska från punkt A till punkt B på smidigast sätt, men jag får själv lösa hur jag gör det. Så det blir mycket problemlösning, berättar Björn Landin. 

– Och så tycker jag att det är kul när jag får göra saker. Jag har alltid haft lätt för skolan, men det är roligt att vara ute och jobba med händerna.

Nu ligger allt fokus på de kommande dagarnas tävlingar i Abu Dhabi.

– Jag ser verkligen fram emot VM och ska göra mitt bästa. Vi åker ner som ett lag och målsättningen är att komma hem med så många medaljer som möjligt, säger Olivia Jonsson. 

Men att konkurrensen och pressen kommer att vara hård är det ingen tvekan om. För som Björn Landin sammanfattar det;

– VM är stort!

Yrkeslandslaget är Sveriges viktigaste landslag sedan 1995

I Yrkes-VM (WorldSkills) tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar mot världseliten i en rad olika yrken. Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Där samlas ca 1200 ungdomar av de skickligaste yrkesutövarna i världen för att tävla mot varandra i ca 50 yrkesgrenar. Ungdomarna har arbetat stenhårt och tränat målmedvetet för att ta Sverige till toppen.

Sverige har tidigare tagit hem flera medaljer, vid senast Yrkes-VM i São Paulo 2015 tog laget hem 2 silver och 1 brons och senast vid Yrkes-EM (EuroSkills) i Göteborg 2016 tog laget hem 2 guld, 2 silver och 2 brons. Nästa stora tävling för det svenska Yrkeslandslaget Yrkes-VM i Abu Dhabi den 14-19 oktober 2017, där 76 länder tävlar. Sverige tävlar i 26 yrken och med 27 tävlande i Worldskills 2017.

Svenskt Näringsliv är tillsammans med LO, Skolverket, Regeringskansliet och Myndigheten för yrkeshögskolan initiativtagare till det svenska yrkeslandslaget.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Oro för skatt på långa avstånd

FÖRETAGSKLIMAT ”Det som just nu oroar mest är skatter på bilar och resor. Det är viktigt att politikerna tänker till och inser problemen som uppstår för dem med långa avstånd, inte minst i Norrland. I vårt företag har vi ett 20-tal affärsfordon som ständigt rullar.” Det säger verkställande direktören Rickard Eriksson vid hustillverkaren Vittjärvshus utanför Boden.
NYHET Publicerad:

Olivia och Björn vill bli bäst i världen

YRKESLANDSLAGET Idag åker Olivia Jonsson, 22 år från Luleå, och Björn Landin, 21 år från Piteå, till Abu Dhabi för att bli världsmästare. Tillsammans med sina lagkamrater i svenska Yrkeslandslaget kommer de att tävla i Yrkes-VM – WorldSkills Competition – världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar. Olivia i yrket frisör och Björn i yrket VVS installatör.
NYHET Publicerad:

Lägre produktions- och försäljningsvolymer i länet

KONJUNKTUR Vart femte företag i Norrbotten, 22 procent, svarar att har lägre produktions- och försäljningsvolymer idag än för sex månader sedan. Men tittar företagen sex månader framåt, tror bara 12 procent på fortsatt nedgång. Det visar svaren från Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Politiker ointresserade av 80-åring

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi har snart funnits i centrala Boden under 80 år men aldrig fått besök av några politiker som har visat något intresse för oss. Politikerna upptäcker oss väl först om vi en dag skulle försvinna.” Det säger Carina Lundström, tidigare ägare av Rönnbäcks Kiosk & Gatukök i Boden.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i många Norrbottenskommuner

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Norrbotten tar ett kliv framåt i år! Idag och för 16:e året presenterar Svenskt Näringsliv årets rankingresultat av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. För Norrbottens del visar rankingen på bättre företagsklimat i många av våra kommuner.
NYHET Publicerad:

Egen drivkraft även utan gehör

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag jobbar mycket för Boden, men när jag inte får snabbt gehör från kommunen så gör jag själv det jag vill göra. Försöker ständigt hitta modeller som för utvecklingen framåt och tycker inte om att sitta av tio sammanträden när jag kan fatta beslut direkt.” Det säger Joel Andersson, Western Farm i Boden.
NYHET Publicerad:

”Oresebyrån” i Luleå inne på världsarenan

ENTREPRENÖRSKAP ”Vi måste aktivt söka nya medarbetare och har lediga stolar bara vi hittar rätta personerna. I princip kan de sitta var som helst i landet. Kanske vi ser oss själva som experter, men vi vill ändå att alla nya ska vara bättre än oss andra inom sin nisch för att vi ska få ut maximal effekt av rekryteringen!” Det säger Bengt Grahn, grundare och VD för Compodium International AB i Luleå.
NYHET Publicerad:

Har offrat välfärdens kvalitet

VÄLFÄRD Nu har regeringen presenterat sin överenskommelse med Vänsterpartiet om hur vinsterna i välfärden ska stoppas. Tonerna när de sjunger välfärdens lov klingar dock falskt. I princip hur man än mäter presterar de privata utförarna minst lika bra kvalitet - och ofta bättre - som de offentliga inom nästan alla områden. Trots att de får samma, eller lägre ersättning. Debatten handlar inte om att regeringen vill säkerställa en god välfärd utan om att försöka plocka billiga poäng hos väljarna.
NYHET Publicerad:

Buffertar livsviktiga för små skolor

VÄLFÄRD ”Förslaget om ett vinsttak på sju procent på det operativa kapitalet för friskolor gör oss oroade. Jag ser att man på en del håll befarar att man får lägga ner verksamheten. Vi kan också hamna i ett sådant läge om det vill sig illa.” Det säger Sven Ylipää, rektor vid Friluftsskolan vargen i Kiruna.
NYHET Publicerad:

Vinsttak hot mot våra 1 000 jobb

VÄLFÄRD "På sikt får vi otroligt svårt att driva verksamheten med ett vinsttak på sju procent av det operativa kapitalet, ett mått som troligen är mer lämpat för industrin. Det ger inte de nödvändiga överskott som krävs för att skapa de buffertar som är nödvändiga. Och många av våra mindre kolleger kommer att drabbas snabbare än oss". Det säger Mattias Hjelte, grundare, vd & delägare av Inre Kraft.
NYHET Publicerad:

Vart fjärde företag i Norrbotten har övervägt att flytta sin verksamhet

FÖRETAGSKLIMAT I 2017 års undersökning av det lokala företagsklimatet har Svenskt Näringsliv frågat drygt 1 400 företagare i Norrbotten om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. 26 procent av företagarna i länet svarade ja på frågan. 65 procent svarade nej och 9 procent svarade Vet ej.
NYHET Publicerad:

Flygskatten slår hårt mot turismen i norr

FLYGSKATT ”Regeringen utgår kallt ifrån att flygskatten ger färre resenärer och kompenserar därför flygplatserna. Men inte turistnäringen och alla andra som ju drabbas negativt av skatten som läggs på varje flygbiljett”, säger Jalle Svanberg, ordförande för den regionala turistorganisationen Swedish Lapland.
NYHET Publicerad:

Jokkmokk bygger tunnlar i Stockholm

ENTREPRENÖRSKAP Hedins Hjulgrävmaskiner i Jokkmokk utför 90 procent av sin verksamhet i Stockholm. "Men de 16-17 personer som jobbar i Stockholm bor kvar i Jokkmokk," berättar styrelseordförande Sture Hedin.
NYHET Publicerad:

Hur kan vi utveckla tjänstesektorn?

TJÄNSTESEKTORN ”Exportmarknaden har blivit allt viktigare för en stor del av den privata tjänstesektorn.” Det konstaterar Lena Hagman, chefekonom på Almega, vid ett seminarium om tjänstesektorns framtid i Luleå. ”Allt fler tjänsteföretag producerar tjänster för export och utsätts för ökad internationell konkurrens. Därför är det avgörande att tjänsteföretagens kostnader i Sverige inte stiger mer än i våra konkurrentländer.”
NYHET Publicerad:

Svårare hitta rätta kompetenserna

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Det har blivit svårare och kan ta lite längre tid ibland att hitta de rätta kompetenserna som efterfrågas.” Det säger Merja Kenttälä, ägare av Rätt Rekrytering & HR i Luleå. ”Av tradition tillsätts fortfarande 75-80 procent av tjänsterna genom nätverksrekryteringar. Personer som man kände eller känner till av olika anledningar.”
NYHET Publicerad:

Oro för företagsklimatet, flygskatten och tillgång på kompetens

FÖRETAGSKLIMAT Kukkolaforsen Turist & Konferens AB drivs av femte generationen Spolander. Det var Margit och Svante Spolander som byggde upp den nuvarande anläggningen som omsätter tio miljoner och har 12 personer anställda. Men Martin Spolander, vd för företaget idag, sticker inte under stol med att företaget har problem med kompetensutveckling och personalrekrytering på grund av sitt geografiska läge.
NYHET Publicerad:

Växer nya jobb fram i Norrbotten i sommar?

KRÖNIKA Regeringens mål är att Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet år 2020. För att nå dit behövs 340 000 nya jobb i Sverige, varav 2 700 i Norrbotten. Även om Sverige har en hög sysselsättningsgrad står fortfarande alldeles för många utanför. Särskilt svårt att få ett jobb är det för nyanlända med bristande utbildning. Regeringen tar inte tag i problemet på allvar, utan gör det istället svårare och dyrare för företagen att anställa. Det krävs politiska reformer för att underlätta framväxten av fler enkla jobb – och det är bråttom.
NYHET Publicerad:

Prioritera kvalitet

KRÖNIKA En skola som är av god kvalitet och förmedlar kunskap till svenska elever måste sättas främst. Friskolor är ett viktigt komplement till kommunens egna verksamhet och förutsättning för att upprätta en hög standard på gymnasie- och grundskoleutbildning.
NYHET Publicerad:

För många osäkerheter kring skatter bromsar

SKATTER ”Den föreslagna höjningen av entreprenörskatten från 20 till 25 procent på utdelningar är verkligen ovälkommen. Vi betalar nog mycket skatt som det är och förslaget förstärker bara osäkerheterna kring framtiden både när det gäller vår egen och företagets ekonomi.” Det säger Stefan Waara på Gunnar Waaras Åkeri AB i Lappträsk, Haparanda kommun.
NYHET Publicerad:

Skatter och byråkrati irriterar i Överkalix

FÖRETAGSKLIMAT Det är inte alla som startar ett företag vid 16 års ålder. Dan Larsson i Furunäs i Överkalix var i alla fall tidigt ute. Tillsammans med en av systrarna tog han över åkeriet när pappan pensionerades. Nu har han passerat 40-årsstrecket som verksam i det lilla bolaget Dans Åkeri i Överkalix AB.