Olivia och Björn vill bli bäst i världen

NYHET Publicerad

YRKESLANDSLAGET Idag åker Olivia Jonsson, 22 år från Luleå, och Björn Landin, 21 år från Piteå, till Abu Dhabi för att bli världsmästare. Tillsammans med sina lagkamrater i svenska Yrkeslandslaget kommer de att tävla i Yrkes-VM – WorldSkills Competition – världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar. Olivia i yrket frisör och Björn i yrket VVS installatör.

Olivia Jonsson älskar att tävla. Man kan nästan säga att hon har det i blodet. Hon har sett mamma Annelie tävla och vara domare från det hon var liten. Själv har hon en plats i frisörlandslaget och har tidigare tävlat i SM och Nordiska mästerskapen.

Olivia Jonsson, Yrkeslandslaget, Luleå

Olivia Jonsson

– Jag är en riktig tävlingsmänniska. Jag är van att folk kollar på mig när jag jobbar och det är viktigt att man gillar det när man ska tävla, säger Olivia Jonsson.

Yrkes-VM i Abu Dhabi pågår under fyra dagar och för yrket frisörer består tävlingen av 9 moment. Det är bland annat klippning, färg, permanent och bruduppsättning. Och så kommer det även ett skäggmoment.

– I den här tävlingen är det viktigt att man är allround och bra på i princip allt. Det är som på salongen, en kund kan komma in och säga ”det här vill jag ha” och då ska jag kunna genomföra det. , berättar Olivia Jonsson.

– Många moment får vi inte ens veta vilka de är förrän vi är på plats. Så det gäller att träna på allt; klippteknik, skärteknik, håruppsättningar…

Förberedelserna har pågått i flera månader och det är mycket tid som läggs på träning. 

– Jag ser varje kund varje dag som en tävling. Men utöver jobbet så lägger jag in träningspass när jag har luckor, på morgonen, över lunchen och på kvällen, berättar Olivia Jonsson och tillägger; 

– Visst, det tar mycket tid, men att tävla är min hobby.

Nästan halva livet i branschen

Björn Landin har visserligen inte lika många tävlingar som Olivia bakom sig, men när det gäller yrkeserfarenhet är det få som slår honom. Han började jobba i VVS-branschen redan när han var 12 år.

Björn Landin, Yrkeslandslaget, Piteå

Björn Landin

– Jag har alltid vetat att jag ville bli rörmokare. Om jag inte hade tagit mig in på VVS-programmet så hade jag inte gått gymnasiet, berättar Björn Landin.

Tur det, för det var på Strömbackaskolan som Björn fick möjligheten att först delta i klasstävlingar, gå vidare till regiontävlingen och slutligen ta guld vid Yrkes-SM i Malmö. Guldet som gav honom biljetten till Abu Dhabi och chansen att bli världsmästare. För VVS-montörerna har varje dag på VM en egen inriktning, det är vatten, avlopp, värme och gas. Men eftersom tävlingen är internationell så skiljer sig regelverk och bedömning från SM.

– Arbetet blir lite annorlunda än vad jag är van vid, det är mycket material och metoder som vi inte använder i Sverige. Jag har till och med köpt in en speciell bockmaskin och tränat på, berättar Björn Landin.

Och tränat det har Björn verkligen gjort, runt 2-3 dagar i veckan under ett halvår. Drivkraften ligger i att få komma till VM och känna att man har så bra förutsättningar som möjligt.

– Jag åker inte dit för att komma tvåa, jag åker dit för att vinna. Annars vore det ingen idé att ställa upp, då hade jag lika gärna kunnat vara hemma, konstaterar Björn Landin.

Även Olivia Jonsson har siktet inställt på att ta guld och beskriver stämningen i Yrkeslandslaget som väldigt peppande.

– Det är så roligt att få vara med i gänget, alla deltagare är så duktiga och drivna. Och eftersom vi tävlar i helt olika yrken så blir det ingen konkurrens. Vi peppar varandra och vill att det ska gå bra för alla. För det är klart att vi vill ju bli bäst, vi vill ta guld! säger Olivia.

– Dessutom är det kul att man får lära sig så mycket om så många olika yrken. Många yrken visste jag ingenting om förut, fyller Björn i.

Kreativa jobb med händer

På frågan om vad som är roligast med deras respektive yrke så svarar Björn och Oliva nästan samma sak, trots att de på papper har så olika jobb.

– Mitt yrke är väldigt kreativt och låter mig jobba med mina händer. Att ta fram det bästa hos varje kund är den stora utmaningen, men också det som är roligast. Och eftersom det alltid kommer nya trender så det är väldigt nyskapande, säger Oliva Jonsson.

– Jag fastnade för jobbet för att det är så kreativt och varierande. Jag ska från punkt A till punkt B på smidigast sätt, men jag får själv lösa hur jag gör det. Så det blir mycket problemlösning, berättar Björn Landin. 

– Och så tycker jag att det är kul när jag får göra saker. Jag har alltid haft lätt för skolan, men det är roligt att vara ute och jobba med händerna.

Nu ligger allt fokus på de kommande dagarnas tävlingar i Abu Dhabi.

– Jag ser verkligen fram emot VM och ska göra mitt bästa. Vi åker ner som ett lag och målsättningen är att komma hem med så många medaljer som möjligt, säger Olivia Jonsson. 

Men att konkurrensen och pressen kommer att vara hård är det ingen tvekan om. För som Björn Landin sammanfattar det;

– VM är stort!

Yrkeslandslaget är Sveriges viktigaste landslag sedan 1995

I Yrkes-VM (WorldSkills) tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar mot världseliten i en rad olika yrken. Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Där samlas ca 1200 ungdomar av de skickligaste yrkesutövarna i världen för att tävla mot varandra i ca 50 yrkesgrenar. Ungdomarna har arbetat stenhårt och tränat målmedvetet för att ta Sverige till toppen.

Sverige har tidigare tagit hem flera medaljer, vid senast Yrkes-VM i São Paulo 2015 tog laget hem 2 silver och 1 brons och senast vid Yrkes-EM (EuroSkills) i Göteborg 2016 tog laget hem 2 guld, 2 silver och 2 brons. Nästa stora tävling för det svenska Yrkeslandslaget Yrkes-VM i Abu Dhabi den 14-19 oktober 2017, där 76 länder tävlar. Sverige tävlar i 26 yrken och med 27 tävlande i Worldskills 2017.

Svenskt Näringsliv är tillsammans med LO, Skolverket, Regeringskansliet och Myndigheten för yrkeshögskolan initiativtagare till det svenska yrkeslandslaget.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Djärv klättring mot toppen

ENTREPRENÖRSKAP Innovatören Daniel Jägerbark i Gällivare har många strängar på sin lyra.  ”Men allra roligast är uppdraget som styrelseledamot i Ung Företagsamhet Norrbotten. Att få möjlighet att möta alla talangfulla unga entreprenörer och se hur de brinner för nya idéer som de vill förverkliga är rent underbart.”
NYHET Publicerad:

“Coca-Cola-recept”ger lyft i Jokkmokk

ENTREPRENÖRSKAP En brant omsättningsökning och fördubblat antal anställda på kort tid har gjort Jokkmokks Korv & Rökeri till ett intressant företag i Norrbotten med tentakler över hela Sverige. Med lite udda arbetsmetoder, kniven som viktigaste verktyget och skogen (!) som smaksättare har man växt så att det knakat – och nu satsar man italienskt också!
NYHET Publicerad:

Äntligen slipper Modul säga nej till nya kunder

ENTREPRENÖRSKAP Modul i Kalix fortsätter att expandera snabbt. 2017 omsatte man 70 miljoner och hade 45 anställda. Fem gånger på 20 år har man också blivit ett Gasell-företag, senast i fjol, med en tillväxtökning på mer än 100 procent under fyra år. "Vi har varit i den situationen att vi tvingats tacka nej till nya kunder", berättar VD Jan-Olov Daniels.
NYHET Publicerad:

Stark vi-känsla efter stålbad

FÖRETAGSKLIMAT ”Företagsklimatet känns bra i Piteå och jag upplever att det finns många fördelar här som vi inte hittar söderut. Kontaktvägarna är korta och vi har haft ett fint stöd av kommunen vid utbyggnader och annat. Man visar helt klart intresse för den verksamhet som vi bedriver.” Det säger Maria Lundberg som är vd på Trixie Sverige.
NYHET Publicerad:

Sågar upplägget med vinsttak

VÄLFÄRD ”De som räknat fram förslaget om vinsttak förstår inte verkligheten, vilket en lång rad remissinstanser också kommit fram till. Reepalu-utredningen hamnade helt fel. Ändå har regeringen inte gjort något för att rätta ens de värsta galenskaperna.” Tony Ömalm driver och äger Malmens friskola i Gällivare och Rymdgymnasiet i Kiruna. Han sågar hela upplägget med vinsttaket.
NYHET Publicerad:

Vinsttaket hot mot 700 elever i Luleå

VÄLFÄRD ”Om förslaget till vinsttak blir verklighet så kan vi inte fortsätta verksamheten under de förutsättningarna!” Det säger VD Magnus Selberg som är VD för Nya Läroverket i Luleå efter regeringens lagrådsremiss om vinster i välfärden.
NYHET Publicerad:

”Vi måste våga vara stolta”

FÖRETAGSKLIMAT Bodens företagsklimat blir allt bättre och är nu näst bäst i länet. "Fantastiskt kul, en positiv självbild är jätteviktigt för hur en ort uppfattas av omvärlden och det är upp till oss Bodensare att vara goda ambassadörer", säger Peter Uneby som driver Sportboden i Boden.
NYHET Publicerad:

Valmöjligheternas år 2018?

KRÖNIKA I år är det valår. Val till riksdag, kommun och landsting. Vem ska regera? Vem ska regera med vem? Vem lyfter frågor som engagerar dig? Ett som är säkert är att vi kommer att bli mätta… av valfläsk.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.
NYHET Publicerad:

Kablias Kina-export är bra för vår välfärd

FÖRETAGENS VÄLFÄRDSAVTRYCK ”Jag tror inte att folk i allmänhet tänker på att företagen betalar si eller så mycket i skatt som räcker till idrottshallar, skolor, vård och annat. Näringslivets bidrag till välfärden är inte riktigt i fokus i vardagen utan är lätt att glömma bort.” Det säger Anders Brismo, vd på Kablia i Övertorneå.
NYHET Publicerad:

"En viktig personalgrupp har blivit våra utländska vänner"

VÄLFÄRDSAVTRYCK ”Folk förstår nog, men i vardagen tänker man knappast på att företagen bidrar till välfärden i landet genom att de betalar skatt. Man talar nog mer om hur många arbetstillfällen det har blivit i olika företag.” Anders Lilja som äger och driver städbolaget A. Lilja & Co bidrar inte bara till att 65-70 personer har arbeten. Skatteintäkten från bolaget räcker dessutom till 384 hjärtinfarktoperationer.
NYHET Publicerad:

Närmare 3 000 företagare i Norrbotten får tycka till om företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Hur upplever våra företagare att det är att driva sina verksamheter i Luleå? Jokkmokk? Arjeplog? Ja, i alla länets kommuner. I dagarna får närmare 3 000 företagare i Norrbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun.
NYHET Publicerad:

God jul och gott nytt år!

JULHÄLSNING 2017 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er en god jul och ett gott nytt år. Tack för alla goda samarbeten under året. Hoppas att vi ses under 2018. Tillsammans gör vi skillnad!
NYHET Publicerad:

Bagarna i Överkalix bidrar till välfärden

VÄLFÄRDSAVTRYCK Visst är även ett bageri ett välfärdsföretag! Se på Bröderna Olofssons i Överkalix, ett anrikt bageri och familjeföretag som har 19 anställda och rötter från 1940-talet. Förutom jobben i det egna företaget bidrar Olofssons bageri varje år med 3,6 miljoner i skatter som räcker till 156 förlossningar, 150 hjärtinfarktsoperationer, 37 grundskoleplatser eller löner till nio undersköterskor. Men det är lätt att glömma företagens betydande bidrag till välfärden.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

En väg till effektivare resursanvändning

VÄLFÄRD Hur ska vi klara utmaningarna i välfärden med bland annat en växande grupp äldre? Är lösningen att ständigt höja skatten? Eller går det att effektivisera mera? En ny undersökning visar att om kostnaderna i Luleå skulle sänkas till genomsnittsnivån för de kommuner som presterar bäst resultat till lägst kostnad, skulle detta innebära en besparing på 604 miljoner kr.
NYHET Publicerad:

Bygger Europas modernaste fabrik

EXPANSION ”Vi har haft en företagsutveckling som ser ut som en ishockeyklubba under de senaste 20 åren då vi vuxit ordentligt. De senaste fem extra mycket mer och de sista två har varit som böjen på klubban med ytterligare en stark extra skjuts!” Det säger Stefan Lindbäck, Lindbäcks Bygg, som strax före jul kommer att inviga Europas modernaste fabrik för produktion av flerbostadshus i trä.
NYHET Publicerad:

Långsamma kvarnar hot vid Kiruna-omvandling

FÖRETAGSKLIMAT ”Ur företagsperspektiv ser jag klara risker med omvandlingen av Kiruna. De kommunala kvarnarna maler väldigt långsamt och det kan därför bli svårt för mindre företag att våga satsa samtidigt som man säger att staden ska expandera. De stora klara sig alltid. Men man får inte glömma bort att det behövs kringbyggnader också för att få ihop helheten, inte bara stora klossar!” Det säger Stefan Puonu, Malmfältets Entreprenadbyrå.
NYHET Publicerad:

Personalbrist bromsar Boden-utbyggnaden

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Här söker vi nya medarbetare ganska ofta. Vi har ett 15-tal anställda, men faktiskt ständiga behov av nytt folk. Men det känns trögt. Det går att skylla på att branschen är speciell och att det finns behov av särskilda kunskaper. Men vill man bara så kan man också lära sig det som behövs!” Det säger Ulf Gustafsson som tillsammans med sin bror Patrik Gustafsson äger Bodensläp AB.
NYHET Publicerad:

Ny modell effektiviserar arbete med omställningar

ARBETSMARKNAD Sedan den första november arbetar Trygghetsfonden utifrån en ny modell med målet att effektivisera omställningsarbetet genom att få loss mer resurser inom befintliga medel, för utbildnings- och valideringsinsatser till dem som behöver det.