Maud Spencer

Passion och pondus hos Årets företagare i Piteå

NYHET Publicerad

DRIVKRAFT Hon är vd för ett framgångsrikt exportföretag med rötterna utanför Piteå. Vid sidan av den egna verksamheten lägger hon stor energi på att förenkla tillvaron för andra företagare. Nu uppmärksammas Maud Spencers driv dubbelt upp: hon fick ta emot en kunglig medalj tidigare i år och i november utsågs hon till Årets företagare 2019 i Piteå.

Maud Spencer är en stark företagarprofil och hennes företag Svalson lyfts ofta fram som exempel på familjeföretag som genom hög utvecklingstakt och lyhördhet för marknaden hållit sig ledande i sin nisch.

Svalson tillverkar eldrivna skjutluckor och höj- och sänkbara inglasningar till exempelvis restauranger och uteserveringar. Företaget startades 1981 av Maud Spencers far och en svåger, och Maud och brodern Linus Svensson, som är vice VD, tog över verksamheten för några år sedan. Ungefär hälften av produkterna exporteras, framförallt till Europa, men det är hemmamarknaden som växer mest. Framförallt efterfrågan från privata kunder.

– Vi har tagit vår ursprungliga konstruktion för eldrivna skjutluckor vidare till altaner och balkonger. Idag säljer vi både eldrivna och manuella inglasningar, säger Maud Spencer.

Och allt tillverkas i Öjebyn utanför Piteå, av 50-talet medarbetare med ”stort hantverkskunnande”, som Maud Spencer uttrycker det.

Färgstark SME-veteran

Vid sidan av den egna verksamheten lägger Maud Spencer stor energi på att driva företagarfrågor. Sedan tio år är hon ledamot i SME-kommittén som är ett stöd för Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små- och medelstora företag.

Engagemanget kommer från observationer ur den egna verkligheten. Bland hennes hjärtefrågor märks bland annat regelförenklingar, kompetensfrågor och skatter.

– Sedan jag blev företagare ser jag en problematik som inte var så uppenbar tidigare. Det är många regler som är illa utformade, som ger fel effekter. Alla vill ju ha fler företag och att företag ska anställa fler medarbetare – men då måste det bli enklare att göra det, säger Maud Spencer med eftertryck.

Hon exemplifierar med svårtillgängliga standarder och kostsamma patent-förfaranden.

– Vi har patent på flera av våra produkter vilket ger ett visst skydd, men om du vill skydda dina produkter på den internationella marknaden blir det väldigt dyrt eftersom du måste betala för patentet i varje enskilt land. Tvärtemot vad många tror så finns det idag inget Europa-patent, men inom SME-kommittén arbetar vi för införandet av ett sådant eftersom det skulle göra det både enklare och billigare att skydda sina produkter inom hela Europa.

Enklare regler är målet

Tullregler, tillstånd och produktsäkerhetstester – det är mycket för företagare att hålla reda på och här vill Maud se en förenkling och samordning mellan olika länder. På frågan om hon varit med och gjort skillnad i någon av de frågor SME-kommittén drivit under hennes tid blir hon fundersam:

– Det är svårt att säga, när det sker en förändring så är det för att många varit med och påverkat under lång tid. Men när Sverige införde sänkt arbetsgivaravgift för unga gällde det först bara 18 till 23-åringar. Vi påtalade att det gav en nackdel för yngre sommarjobbare, och då ändrades faktiskt reglerna.

Till våren börjar en ny avtalsrörelse, och diskussionen kring lönenivåer börjar redan hetta till. Har de diskuterat det i SME-kommittén? Maud berättar att frågan varit uppe, att de noterat utgångsbudet på tre procent, även relaterat till Riksbankens mål för inflationen på två procent.

– Personligen kan jag tycka att det känns lite konstigt när vi haft drygt en procents inflation de senaste 20 åren. Varför skulle inflationen stiga nu? På 80- och 90-talet när man hade fem procents inflation kunde man ha löneökningar på högre nivåer, men idag ser jag inte att det är möjligt.

Hedrande överraskning

Utmärkelsen som Årets företagare 2019 i Piteå kom som en glad överraskning. Bakom utnämningen står organisationen Företagarna, som i sin motivering lyfter fram Piteföretagarens ”passion, stil och pondus”. Själv är hon hedrad:

– Det känns fantastiskt att få detta erkännande på hemmaplan. Eftersom vi säljer det mesta vi tillverkar utomlands eller till södra Sverige är det extra roligt att bli så här uppskattade på hemmaplan och få höra hur mycket Svalson betyder i Piteå, säger Maud Spencer.

Fakta

Motiveringen till Årets Företagare 2019 lyder: "Maud Spencer har med stor passion, stil och pondus lyckats med att leda ett företag som varit världsledande i 35 år, genom att ha den bästa produkten i sitt slag, på det sätt kunden vill ha den, till det bästa priset och en med stark företagsanda."

Utmärkelsen delades ut vid en näringslivsgala på Pite havsbad den 10 november.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Kalix bäst i Norrbotten

UTBILDNING I Norrbottens län ska cirka 2 600 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Norrbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Från konkurs till framtidstro – Kaunisvaara-gruvan i Pajala producerar åter för fullt. Ny affärsmodell och gynnsammare malmpriser ger luft åt gruvbolaget Kaunis Iron som nyanställer i hög takt. Platschef Åsa Allan berättar att bolaget planerar ett annorlunda projekt för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Viktiga samtal under Företagardagen

FÖRETAGARDAG I slutet av november genomfördes Företagardagen i Stockholm där företagare från hela landet samlades och fick möjlighet att diskutera viktiga företagarfrågor med riksdagsledamöter och lyssna på föredrag om näringslivets framtid.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen – ett hinder för populära Icehotel

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Icehotel i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen. Bostadsbristen i Kiruna är däremot ett hot mot kompetensförsörjningen. "Det byggs för lite och det blir för dyrt", säger Malin Franck, vd Icehotel.
NYHET Publicerad:

Passion och pondus hos Årets företagare i Piteå

DRIVKRAFT Hon är vd för ett framgångsrikt exportföretag med rötterna utanför Piteå. Vid sidan av den egna verksamheten lägger hon stor energi på att förenkla tillvaron för andra företagare. Nu uppmärksammas Maud Spencers driv dubbelt upp: hon fick ta emot en kunglig medalj tidigare i år och i november utsågs hon till Årets företagare 2019 i Piteå.
NYHET Publicerad:

Välbesök Arbetsgivardag i Luleå

ARBETSGIVARDAG I mitten av november bjöd Svenskt Näringsliv tillsammans med medlemsorganisationerna in till en Arbetsgivardag i Luleå.
NYHET Publicerad:

Byggregler: Tjänstemännens tolkningar retar hustillverkare

REGELTILLÄMPNING Boverkets byggregler skapar utrymme för olika tolkningar av tjänstemän vid kommunerna. Det är en utmaning för hustillverkarna och blir kostsamt för kunderna, menar Älvsbyhus vd Kent Johansson.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Nelabs satsning ger resultat

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För installationsföretaget Nelab och systerbolaget Comdate blev det stora rekryteringsbehovet starten för en mycket spännande resa med att stärka varumärket som arbetsgivare. "Vi måste jobba på bred front och istället för att plocka medarbetare av varandra mellan företagen vill vi få in fler människor i branschen", säger Hans Olofsson, vd Nelab.
NYHET Publicerad:

Gasellvinnaren tog med inställning från sportens värld

ENTREPRENÖRSKAP Mattias Kjellin från Boden var elitåkare inom skoter-cross, men blev sjuk och tvingades sluta. Från motorsporten tog han med sig inställningen att vara bäst och att skapa lagkänsla in i entreprenadföretaget Team Kjellin. Framgången har inte låtit vänta på sig för företaget som haft en tillväxt på 502 procent 2015 - 2018 och är gasellvinnare i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Flyttade hundra mil för att driva ICA i Överkalix

DRIVKRAFT Att våga lita på magkänslan kan ibland vara skrämmande. Framför allt om den innebär att lämna tryggheten i Tyresö och flytta hundra mil till ett hus man aldrig sett. Men paret Lindblad ångrar inte beslutet att flytta till Överkalix för att driva det lilla samhällets ICA-butik.
NYHET Publicerad:

Boden bäst i länet

FÖRETAGSKLIMAT Boden är för andra året i rad bäst när det handlar om kommunernas företagsklimat i Norrbotten. "En av nycklarna är att vi samarbetar med företagen. Istället för att se oss som kontrollanter ska vi agera som rådgivare", säger Claes Nordmark, kommunalråd Bodens Kommun.
NYHET Publicerad:

Jokkmokk är årets klättrare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner klättrade Jokkmokk 60 platser jämfört med förra året. Enligt Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson handlar förbättringen om en förändrad syn på hur man jobbar med företagsfrågor.
NYHET Publicerad:

Effektiv myndighetsutövning stärker företagsklimatet

RANKING 2019 Idag släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I år ser vi att många av de mindre kommunerna i Norrbottens län har klättrat i rankingen där Jokkmokks kommun är årets raket. Förbättring kan bland annat spåras i att Jokkmokk blir första kommun i Norrland som arbetar efter modellen ”Tillväxt och Tillsyn”.
NYHET Publicerad:

Kero – en framgångssaga

FÖRETAG I GLESBYGD Familjeföretaget Kero firar 90 år som företag. Att behålla de gamla värderingarna om det genuina hantverket och att driva både produktion och försäljning i Sattajärvi har inte alltid varit den enklaste vägen. Men, det självklara valet och den främsta drivkraften. Det har också visat sig vara en framgångsfaktor. Kero har idag kunder över hela världen och efterfrågan på deras produkter ökar hela tiden.
NYHET Publicerad:

Han bekostar personalens boende

BOSTADSBRIST När affärerna blomstrar kostar det. Något som ICA-handlaren Petter Nilsson i Riksgränsen fått erfara. ICA-butikens expansion i kombination med bristen på bostäder har inneburit att han tvingats bekosta personalboenden för flera miljoner kronor. "Det är klart att jag går back varje månad", säger Petter Nilsson.
NYHET Publicerad:

Hon ska inspirera till ung företagsamhet

UNG FÖRETAGSAMHET För tio år sedan drev hon sitt eget UF-företag – idag ska Carolina Heimdahl inspirera dagens ungdomar till att starta egna UF-företag. "Det känns väldigt kul och inspirerande att vara hemma i Norrbotten igen och att få den här chansen", säger den nya regionchefen för Ung Företagsamhet i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Norrbottenskommuner i topp när företagare sätter betyg

FÖRETAGSKLIMAT Haparanda och Övertorneå i topp när Sveriges företagare sätter betyg på kommunernas myndighetsutövning.