Maud Spencer

Passion och pondus hos Årets företagare i Piteå

NYHET Publicerad

DRIVKRAFT Hon är vd för ett framgångsrikt exportföretag med rötterna utanför Piteå. Vid sidan av den egna verksamheten lägger hon stor energi på att förenkla tillvaron för andra företagare. Nu uppmärksammas Maud Spencers driv dubbelt upp: hon fick ta emot en kunglig medalj tidigare i år och i november utsågs hon till Årets företagare 2019 i Piteå.

Maud Spencer är en stark företagarprofil och hennes företag Svalson lyfts ofta fram som exempel på familjeföretag som genom hög utvecklingstakt och lyhördhet för marknaden hållit sig ledande i sin nisch.

Svalson tillverkar eldrivna skjutluckor och höj- och sänkbara inglasningar till exempelvis restauranger och uteserveringar. Företaget startades 1981 av Maud Spencers far och en svåger, och Maud och brodern Linus Svensson, som är vice VD, tog över verksamheten för några år sedan. Ungefär hälften av produkterna exporteras, framförallt till Europa, men det är hemmamarknaden som växer mest. Framförallt efterfrågan från privata kunder.

– Vi har tagit vår ursprungliga konstruktion för eldrivna skjutluckor vidare till altaner och balkonger. Idag säljer vi både eldrivna och manuella inglasningar, säger Maud Spencer.

Och allt tillverkas i Öjebyn utanför Piteå, av 50-talet medarbetare med ”stort hantverkskunnande”, som Maud Spencer uttrycker det.

Färgstark SME-veteran

Vid sidan av den egna verksamheten lägger Maud Spencer stor energi på att driva företagarfrågor. Sedan tio år är hon ledamot i SME-kommittén som är ett stöd för Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små- och medelstora företag.

Engagemanget kommer från observationer ur den egna verkligheten. Bland hennes hjärtefrågor märks bland annat regelförenklingar, kompetensfrågor och skatter.

– Sedan jag blev företagare ser jag en problematik som inte var så uppenbar tidigare. Det är många regler som är illa utformade, som ger fel effekter. Alla vill ju ha fler företag och att företag ska anställa fler medarbetare – men då måste det bli enklare att göra det, säger Maud Spencer med eftertryck.

Hon exemplifierar med svårtillgängliga standarder och kostsamma patent-förfaranden.

– Vi har patent på flera av våra produkter vilket ger ett visst skydd, men om du vill skydda dina produkter på den internationella marknaden blir det väldigt dyrt eftersom du måste betala för patentet i varje enskilt land. Tvärtemot vad många tror så finns det idag inget Europa-patent, men inom SME-kommittén arbetar vi för införandet av ett sådant eftersom det skulle göra det både enklare och billigare att skydda sina produkter inom hela Europa.

Enklare regler är målet

Tullregler, tillstånd och produktsäkerhetstester – det är mycket för företagare att hålla reda på och här vill Maud se en förenkling och samordning mellan olika länder. På frågan om hon varit med och gjort skillnad i någon av de frågor SME-kommittén drivit under hennes tid blir hon fundersam:

– Det är svårt att säga, när det sker en förändring så är det för att många varit med och påverkat under lång tid. Men när Sverige införde sänkt arbetsgivaravgift för unga gällde det först bara 18 till 23-åringar. Vi påtalade att det gav en nackdel för yngre sommarjobbare, och då ändrades faktiskt reglerna.

Till våren börjar en ny avtalsrörelse, och diskussionen kring lönenivåer börjar redan hetta till. Har de diskuterat det i SME-kommittén? Maud berättar att frågan varit uppe, att de noterat utgångsbudet på tre procent, även relaterat till Riksbankens mål för inflationen på två procent.

– Personligen kan jag tycka att det känns lite konstigt när vi haft drygt en procents inflation de senaste 20 åren. Varför skulle inflationen stiga nu? På 80- och 90-talet när man hade fem procents inflation kunde man ha löneökningar på högre nivåer, men idag ser jag inte att det är möjligt.

Hedrande överraskning

Utmärkelsen som Årets företagare 2019 i Piteå kom som en glad överraskning. Bakom utnämningen står organisationen Företagarna, som i sin motivering lyfter fram Piteföretagarens ”passion, stil och pondus”. Själv är hon hedrad:

– Det känns fantastiskt att få detta erkännande på hemmaplan. Eftersom vi säljer det mesta vi tillverkar utomlands eller till södra Sverige är det extra roligt att bli så här uppskattade på hemmaplan och få höra hur mycket Svalson betyder i Piteå, säger Maud Spencer.

Fakta

Motiveringen till Årets Företagare 2019 lyder: "Maud Spencer har med stor passion, stil och pondus lyckats med att leda ett företag som varit världsledande i 35 år, genom att ha den bästa produkten i sitt slag, på det sätt kunden vill ha den, till det bästa priset och en med stark företagsanda."

Utmärkelsen delades ut vid en näringslivsgala på Pite havsbad den 10 november.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Orättvisa förutsättningar för privat drivna verksamheter i Norrbotten

HOTAR VALFRIHETEN LOV-systemen i kommunerna och vårdvalet i regionerna bygger på att ökad konkurrens skapar högre kvalitet. Det skapar också en större valfrihet för fler människor. Om systemet ska fungera är det dock avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Arjeplog

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner. Först ut är Arjeplogs kommun.
NYHET Publicerad:

Utvecklingsprogram ska stärka företagsklimatet i Boden och Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT Boden och Gällivare är två av ett fåtal utvalda kommuner som ska delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Programmet ska förbättra kommunernas tillgänglighet och service till företagare genom att fokusera på deras arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Vårdmoms hotar omtyckt privat hälsocentral i Gällivare

SKATT Gällivare Hälsocentral har en verksamhet som är uppskattad och stabil, men en nyligen införd moms på inköp av vårdtjänster oroar. I värsta fall innebär det att hälsocentralen går back och får slå igen. "Vi klarade förra halvåret nätt och jämnt, men på lång sikt är det inte hållbart", säger Kirsten Hallman Pettersson.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn skapar osund konkurrens

TILLSTÅNDSPRÖVNING Länsstyrelserna i Sverige saknar samsyn inom tillståndsprövningen för exempelvis hantering och lagring av kemikalier och kemiska produkter något som företaget Wibax fått erfara. "Det är stora regionala skillnader inte minst i handläggningstiden som kan vara från 6 månader upp till fyra år", säger Magnus Sundström, vd Wibax Logistics.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen i Norrbotten sämre än snittet

FÖRETAGSKLIMAT Långa handläggningstider, otillgängliga tjänstemän, egna agendor och dysfunktionell styrning det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Kalix bäst i Norrbotten

UTBILDNING I Norrbottens län ska cirka 2 600 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Norrbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Från konkurs till framtidstro – Kaunisvaara-gruvan i Pajala producerar åter för fullt. Ny affärsmodell och gynnsammare malmpriser ger luft åt gruvbolaget Kaunis Iron som nyanställer i hög takt. Platschef Åsa Allan berättar att bolaget planerar ett annorlunda projekt för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Viktiga samtal under Företagardagen

FÖRETAGARDAG I slutet av november genomfördes Företagardagen i Stockholm där företagare från hela landet samlades och fick möjlighet att diskutera viktiga företagarfrågor med riksdagsledamöter och lyssna på föredrag om näringslivets framtid.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen – ett hinder för populära Icehotel

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Icehotel i Jukkasjärvi lockar gäster från hela världen. Bostadsbristen i Kiruna är däremot ett hot mot kompetensförsörjningen. "Det byggs för lite och det blir för dyrt", säger Malin Franck, vd Icehotel.