Strategiska drag skapar storföretag

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Både i schack och inom företagsvärlden är det viktigt att snabbt se och planera för nästa drag. Det gjorde Carola Nybom och Lisa Westerberg i Kalix när de vågade satsa på sig själva och startade en liten lokal ekonomibyrå när outsourcingbolaget där de jobbade gick i konkurs 2001. De visste vad de kunde och trodde på sig själva. Efter snart 15 år är deras nya företag marknadsledande inom finansiell service, omsätter 77 miljoner och har ett 90-tal anställda – absoluta merparten är kvinnor. Här kan man tala om en verklig framgångssaga!

Carola Nybom och Lisa Westerberg
Foto: @Elisabeth Gustavsson STARK foto

Carola Nybom och Lisa Westerberg startade en ekonomibyrå på två. I dag har företaget ett 90-tal anställda.

– När vi insåg att det var en tidsfråga innan outsourcingbolaget som vi jobbade hos skulle falla så startade vi ett tomt bolag för att ligga i startgroparna. Efter konkursen så köpte vi konkursboet, men det var tufft att få loss pengar. Vi behövde låna 250.000 kronor, men många trodde att vi två 30-åriga tjejer inte riktigt förstod vad vi gav oss in i. Till sist ställde ändå en bank upp, minns Carola Nybom.

– Till att börja med hade vi rätt avancerade ekonomitjänster med rapportering till Finansinspektionen och SCB. Jag konsultade mycket för gamla finanskunder i Stockholm under ett par år.

Den andra delägaren Lisa Westerberg tyckte att man tidigt såg möjligheterna att göra något bra av företaget där de varit anställda.

– Vi såg också att det gjorts mycket som var fel. Inför konkursen var vi därför rätt förberedda, säger Lisa Westerberg.

– Gamla kunder kände förstås till oss så det blev lätt snabba kontakter. Dessutom såg vi ganska snart att det fanns ett ökat behov av finansiell service med kreditberedning och avtalshantering så vi ville bredda oss.

Problemet var då att man behövde systemlösningar anpassade för kreditprocesser.

– Vi tog därför kontakt med Emric 2005, marknadsledande i Norden inom mjukvara och tjänster för kredithantering. Deras systemen ville vi ha. Vi skrev helt enkelt ett brev till bolagets VD och erbjöd en del av bolaget mot att vi fick använda deras system. Efter bara två veckor hade vi gjort upp affären. Vi hade själva kvar 30 procent av bolaget medan Emric-koncernen tog över resten, säger Carola Nybom.

– Med systemlösningarna på plats så kunde vi börja växa.

Nio tidigare anställda fick omgående komma tillbaka och Emric i Kalix kunde erbjuda bredare administrationstjänster.

Bonussystem för att plugga och jobba samtidigt

Men hur klarar man då kompetensförsörjningen i en relativt liten kommun som Kalix?

– Vi jobbar mycket mot universitetet och gymnasiet i Kalix. Många börjar arbeta hos oss under studierna eller sommarlov och vet också att de sedan får förtur på jobb hos oss. Alla som arbetar och läser samtidigt får också 1.000 kronor per poäng. Personalomsättningen är låg och chansen att nyanställda stannar länge är rätt stor, säger Carola Nybom.

Carola Nybom listades för ett par år sedan som en av Sveriges bråkigaste kvinnor av tidskriften Passion for Business. I positiv mening därför att hon kan ta för sig.

2016 ville IT-jätten Tieto växa ytterligare och köpte Emric.

– Det har inte betytt så stora förändringar för vår del att vi nu är en del av Tieto-koncernen, men vi sesr med stor tillförsikt fram emot möjligheterna med Tieto som ägare, tycker Carola Nybom.

I den vevan valde Lisa Westerberg att lämna Emric för att i stället satsa på familjeföretagen med Henrikssons Bygg som 2006 startades av maken Ulf. Företaget hade växt och det handlade inte längre om att Lisa Westerbergs insatser i de tre bolagen var någon fritidssysselsättning.

– Det var inget lätt beslut att lämna Emric, men egentligen blev det ett likartat arbete som det jag lämnade. Förutom Henrikssons Bygg driver familjen Kalix pannprodukter och även uthyrningsfirman JL Byggmaskiner, säger Lisa Westerberg.

Företagen har ett 30-tal anställda och omsätter runt 455 miljoner. Mesta jobben finns i Kalix och östra Norrbotten.

– Nu bygger vi upp organisationen efter att ha haft lite växtvärk under några år. Personal rekryteras främst från närområdet. Eftersom några kommit direkt från bygglinjen så har vi nu en bra ålderssammansättning.

Framtiden ser ljus ut. Carola Nybom och Lisa Westerberg finns i ledningen för två företag som växer snabbt. De har visat att det på kort tid är möjligt att bygga upp större företag – bara man tror starkt på de idéer man har och är beredd att offra mycket av egen bekvämlighet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Det här är ingen raketforskning"

INSPIRATIONSDAG Mats Berg, kommun- och näringslivschef i Boden var en av deltagarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat."För att lyckas handlar det om att lyssna, att förstå problemen med de små frågorna innan man tar sig an de stora sakerna."
NYHET Publicerad:

I Jokkmokk växer företagsamheten mest

FÖRETAGSAMHETEN Det är bra tillväxt av företagsamheten i länet och i Jokkmokk har företagsamheten växt mest i landet jämfört med förra årets undersökning.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Fortsatt stark konjunktur för Norrbottens byggsektor

KONJUNKTUREN Flytt av stadskärnor eldar på byggsektorn i Norrbotten, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. "När stadskärnor flyttas för fortsatt gruvindustri påverkar det konjunkturen för företagen i området," säger Hans Andersson, regionchef i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Hela rasket ska rivas, de satsar friskt ändå

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörerna Johan Lans och Johan Stålnacke räds inte rivningsplanen i Kiruna. De investerar i lokaler som ska bort.
NYHET Publicerad:

Med handlingskraft kan bostadsbristen i Norrbotten åtgärdas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Politiker och företagare möttes i Luleå för att diskutera lösningar för bristen på bostäder. En fråga som måste lösas om företagen ska klara kompetensförsörjningen.
NYHET Publicerad:

Företagare vill se enklare regler för timanställda

ARBETSMARKNAD "Om reglerna för timanställningar förenklas skulle fler människor kunna få arbeten". Det säger Peter Nilsson-Sandlund, vd och delägare i bemanningsföretaget Ponto i Luleå. Han lyfter också frågan om bostadsbristen på vissa orter som ett hinder för rekrytering för företagen.
NYHET Publicerad:

Kalix kommun mer företagsvänligt

FÖRETAGSKLIMAT Ny näringslivschef och nya satsningar på bättre service gör att Kalix kommun det senaste året fått ett betydligt bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnor i täten för tillväxten

TILLVÄXT "När jag startade hade vi röda siffror. 2016 vände vi till vinst." Vd Karin Prytz skapar tillväxt i Övertorneå. Ny gruvnäring gav injektion till affärerna.
NYHET Publicerad:

Ökad skatt på anställning minskar möjligheten att anställa

SKATTER Stigande löneavgifter, är en växande skatt, som ökar kostnaderna för företagen utan koppling till förmåner för den anställde.
NYHET Publicerad:

Registersystem en dyr affär för företagare

REGISTER Skatteverkets krav om att företag dagligen ska bokföra när anställda är på sin arbetsplats, den så kallade personalliggaren – får kritik för att skapa onödigt krångel och mer kostnader för framför allt småföretagen.
NYHET Publicerad:

Sveriges största kommun saknar ändå mark

FÖRETAGSKLIMAT Kiruna är landets största kommun till ytan, men har ändå dåligt med kommunal mark för snabb utveckling och etablering av nya företag. ”Kommunen äger faktiskt bara en procent av marken, 30 procent ligger i privata händer och resten är statens." Det säger tillväxtchef Ann-Christin Samuelsson när hon pekar på ett av problemen som kan bidra till att Kiruna hamnar långt ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är programmen som ger jobb efter studierna

GYMNASIEVALET Ungefär 2 500 niondeklassare i Norrbotten och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet. se
NYHET Publicerad:

”Nobelpristagare” vill ha bort löneskatt

SKATTER ”Om den allmänna löneavgiften på drygt 10 procent skulle tas bort så vore det en stor varaktig konkurrensfördel för oss. Vi har redan nu för många skatter och arbetsgivaravgifter och det är viktigt att de sänks eller tas bort om vi ska klara av att hävda oss på den utländska marknaden.” Det säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Wagons.
NYHET Publicerad:

Behöver sätta näringslivsfrågor främst på agendan

FÖRETAGSKLIMAT ”Samtalsklimatet mellan politiker och företagare kan vara en av orsakerna till att Arvidsjaur ligger illa till i mätningen av företagsklimatet. Och dessutom går det fortfarande lite trögt med att få fart på upphandlingar." Det säger Peter Manner som är tillförordnad näringslivschef i Arvidsjaurs kommun.
NYHET Publicerad:

Hopp om ett positivt 2019

JULKRÖNIKA Julklappar och önskelistor behöver man  inte vara lika försiktig med som nyårslöften och obetänksamma utfästelser och försäkringar. Ta bara Stefan Löfvens om att Sverige år 2020 ska ha Europas lägsta arbetslöshet. Eller Annie Lööfs som sa att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att sätta sig i samma regering som Socialdemokraterna…Det är bättre att hålla sig på jorden än att strö löften kring sig som främst ska ge rubriker.
NYHET Publicerad:

100 jobb att söka på juldagen (!) i Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT ”Här finns det knappt någon arbetslöshet, det byggs och händer mycket och vi känner att vi är på rätt väg. Därför tror vi på positivare resultat redan i mätningen nästa år”. Det säger Gällivares näringslivsutvecklare Annica Oscarsson trots att kommunen bara har 38 av landets 290 kommuner bakom sig i Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Hårt slag mot guideföretagen

SKATTER ”I Finland och Norge gnuggar man förtjusta händerna efter beslutet om att momsen för svenska naturguider fyrdubblas från sex till 25 procent. För vår bransch är det dock inget annat än en ren katastrof!” Det säger Göran Widén, VD för Brändö Konferens & Fritidsby.
NYHET Publicerad:

”Ren katastrof för upplevelseföretag”

SKATTER Robert Westin driver upplevelseföretaget Arctic Adventure i Boden. Han är rejält upprörd över att momsen höjs från sex till 25 procent vid halvårsskiftet för företag som erbjuder naturguidningar. Han har drivit företaget under 18 år och de senaste åtta-nio åren på heltid tillsammans med en anställd. Dessutom köper han tjänster från olika underleverantörer som motsvarar ungefär ytterligare en anställd. ”Momshöjningen kostar oss upp emot 100.000 kronor under vart och ett av de tre närmaste åren”.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.