Strategiska drag skapar storföretag

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Både i schack och inom företagsvärlden är det viktigt att snabbt se och planera för nästa drag. Det gjorde Carola Nybom och Lisa Westerberg i Kalix när de vågade satsa på sig själva och startade en liten lokal ekonomibyrå när outsourcingbolaget där de jobbade gick i konkurs 2001. De visste vad de kunde och trodde på sig själva. Efter snart 15 år är deras nya företag marknadsledande inom finansiell service, omsätter 77 miljoner och har ett 90-tal anställda – absoluta merparten är kvinnor. Här kan man tala om en verklig framgångssaga!

Carola Nybom och Lisa Westerberg
Foto: @Elisabeth Gustavsson STARK foto

Carola Nybom och Lisa Westerberg startade en ekonomibyrå på två. I dag har företaget ett 90-tal anställda.

– När vi insåg att det var en tidsfråga innan outsourcingbolaget som vi jobbade hos skulle falla så startade vi ett tomt bolag för att ligga i startgroparna. Efter konkursen så köpte vi konkursboet, men det var tufft att få loss pengar. Vi behövde låna 250.000 kronor, men många trodde att vi två 30-åriga tjejer inte riktigt förstod vad vi gav oss in i. Till sist ställde ändå en bank upp, minns Carola Nybom.

– Till att börja med hade vi rätt avancerade ekonomitjänster med rapportering till Finansinspektionen och SCB. Jag konsultade mycket för gamla finanskunder i Stockholm under ett par år.

Den andra delägaren Lisa Westerberg tyckte att man tidigt såg möjligheterna att göra något bra av företaget där de varit anställda.

– Vi såg också att det gjorts mycket som var fel. Inför konkursen var vi därför rätt förberedda, säger Lisa Westerberg.

– Gamla kunder kände förstås till oss så det blev lätt snabba kontakter. Dessutom såg vi ganska snart att det fanns ett ökat behov av finansiell service med kreditberedning och avtalshantering så vi ville bredda oss.

Problemet var då att man behövde systemlösningar anpassade för kreditprocesser.

– Vi tog därför kontakt med Emric 2005, marknadsledande i Norden inom mjukvara och tjänster för kredithantering. Deras systemen ville vi ha. Vi skrev helt enkelt ett brev till bolagets VD och erbjöd en del av bolaget mot att vi fick använda deras system. Efter bara två veckor hade vi gjort upp affären. Vi hade själva kvar 30 procent av bolaget medan Emric-koncernen tog över resten, säger Carola Nybom.

– Med systemlösningarna på plats så kunde vi börja växa.

Nio tidigare anställda fick omgående komma tillbaka och Emric i Kalix kunde erbjuda bredare administrationstjänster.

Bonussystem för att plugga och jobba samtidigt

Men hur klarar man då kompetensförsörjningen i en relativt liten kommun som Kalix?

– Vi jobbar mycket mot universitetet och gymnasiet i Kalix. Många börjar arbeta hos oss under studierna eller sommarlov och vet också att de sedan får förtur på jobb hos oss. Alla som arbetar och läser samtidigt får också 1.000 kronor per poäng. Personalomsättningen är låg och chansen att nyanställda stannar länge är rätt stor, säger Carola Nybom.

Carola Nybom listades för ett par år sedan som en av Sveriges bråkigaste kvinnor av tidskriften Passion for Business. I positiv mening därför att hon kan ta för sig.

2016 ville IT-jätten Tieto växa ytterligare och köpte Emric.

– Det har inte betytt så stora förändringar för vår del att vi nu är en del av Tieto-koncernen, men vi sesr med stor tillförsikt fram emot möjligheterna med Tieto som ägare, tycker Carola Nybom.

I den vevan valde Lisa Westerberg att lämna Emric för att i stället satsa på familjeföretagen med Henrikssons Bygg som 2006 startades av maken Ulf. Företaget hade växt och det handlade inte längre om att Lisa Westerbergs insatser i de tre bolagen var någon fritidssysselsättning.

– Det var inget lätt beslut att lämna Emric, men egentligen blev det ett likartat arbete som det jag lämnade. Förutom Henrikssons Bygg driver familjen Kalix pannprodukter och även uthyrningsfirman JL Byggmaskiner, säger Lisa Westerberg.

Företagen har ett 30-tal anställda och omsätter runt 455 miljoner. Mesta jobben finns i Kalix och östra Norrbotten.

– Nu bygger vi upp organisationen efter att ha haft lite växtvärk under några år. Personal rekryteras främst från närområdet. Eftersom några kommit direkt från bygglinjen så har vi nu en bra ålderssammansättning.

Framtiden ser ljus ut. Carola Nybom och Lisa Westerberg finns i ledningen för två företag som växer snabbt. De har visat att det på kort tid är möjligt att bygga upp större företag – bara man tror starkt på de idéer man har och är beredd att offra mycket av egen bekvämlighet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 i kristider

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps resultatet av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i kommunerna. I Norrbotten får Älvsbyn högst sammanfattande omdöme av företagen.
NYHET Publicerad:

Seger för ägare av fjällnära skog

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. Christian Rimpi som är allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning menar att detta är en principiellt viktig seger för skogsägarna.
NYHET Publicerad:

Stor ekonomisk nedgång för företag i Norrbotten

KONJUNKTUREN Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "Siffrorna för Norrbottens län är oroväckande men inte förvånande. Det borde vara en väckarklocka att hela 37 procent av företagen befarar att de behöver säga upp anställda det kommande halvåret. Det är därför av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att minska att fler företag går under", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Coronakrisens effekter slår hårt mot norrbottniska företag

OROVÄCKANDE SIGNALER Coronakrisen påverkar många företag i Norrbotten. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 54 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

”Hela processen har behövts göras med en oerhörd hastighet”

CORONAKRISEN Kalix Tele24 som erbjuder svarsservice till privata såväl som offentliga kunder har fått arbeta hårt för att få verksamheten att leverera som förväntat under corona-krisen. Sekretessregler, sjukfrånvaro och ökade förväntningar på snabb kundhantering har tvingat bolagets ledning att jobba smart.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Orättvisa förutsättningar för privat drivna verksamheter i Norrbotten

HOTAR VALFRIHETEN LOV-systemen i kommunerna och vårdvalet i regionerna bygger på att ökad konkurrens skapar högre kvalitet. Det skapar också en större valfrihet för fler människor. Om systemet ska fungera är det dock avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Arjeplog

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner. Först ut är Arjeplogs kommun.
NYHET Publicerad:

Utvecklingsprogram ska stärka företagsklimatet i Boden och Gällivare

FÖRETAGSKLIMAT Boden och Gällivare är två av ett fåtal utvalda kommuner som ska delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Programmet ska förbättra kommunernas tillgänglighet och service till företagare genom att fokusera på deras arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Vårdmoms hotar omtyckt privat hälsocentral i Gällivare

SKATT Gällivare Hälsocentral har en verksamhet som är uppskattad och stabil, men en nyligen införd moms på inköp av vårdtjänster oroar. I värsta fall innebär det att hälsocentralen går back och får slå igen. "Vi klarade förra halvåret nätt och jämnt, men på lång sikt är det inte hållbart", säger Kirsten Hallman Pettersson.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn skapar osund konkurrens

TILLSTÅNDSPRÖVNING Länsstyrelserna i Sverige saknar samsyn inom tillståndsprövningen för exempelvis hantering och lagring av kemikalier och kemiska produkter något som företaget Wibax fått erfara. "Det är stora regionala skillnader inte minst i handläggningstiden som kan vara från 6 månader upp till fyra år", säger Magnus Sundström, vd Wibax Logistics.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.