Strategiska drag skapar storföretag

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Både i schack och inom företagsvärlden är det viktigt att snabbt se och planera för nästa drag. Det gjorde Carola Nybom och Lisa Westerberg i Kalix när de vågade satsa på sig själva och startade en liten lokal ekonomibyrå när outsourcingbolaget där de jobbade gick i konkurs 2001. De visste vad de kunde och trodde på sig själva. Efter snart 15 år är deras nya företag marknadsledande inom finansiell service, omsätter 77 miljoner och har ett 90-tal anställda – absoluta merparten är kvinnor. Här kan man tala om en verklig framgångssaga!

Carola Nybom och Lisa Westerberg
Foto: @Elisabeth Gustavsson STARK foto

Carola Nybom och Lisa Westerberg startade en ekonomibyrå på två. I dag har företaget ett 90-tal anställda.

– När vi insåg att det var en tidsfråga innan outsourcingbolaget som vi jobbade hos skulle falla så startade vi ett tomt bolag för att ligga i startgroparna. Efter konkursen så köpte vi konkursboet, men det var tufft att få loss pengar. Vi behövde låna 250.000 kronor, men många trodde att vi två 30-åriga tjejer inte riktigt förstod vad vi gav oss in i. Till sist ställde ändå en bank upp, minns Carola Nybom.

– Till att börja med hade vi rätt avancerade ekonomitjänster med rapportering till Finansinspektionen och SCB. Jag konsultade mycket för gamla finanskunder i Stockholm under ett par år.

Den andra delägaren Lisa Westerberg tyckte att man tidigt såg möjligheterna att göra något bra av företaget där de varit anställda.

– Vi såg också att det gjorts mycket som var fel. Inför konkursen var vi därför rätt förberedda, säger Lisa Westerberg.

– Gamla kunder kände förstås till oss så det blev lätt snabba kontakter. Dessutom såg vi ganska snart att det fanns ett ökat behov av finansiell service med kreditberedning och avtalshantering så vi ville bredda oss.

Problemet var då att man behövde systemlösningar anpassade för kreditprocesser.

– Vi tog därför kontakt med Emric 2005, marknadsledande i Norden inom mjukvara och tjänster för kredithantering. Deras systemen ville vi ha. Vi skrev helt enkelt ett brev till bolagets VD och erbjöd en del av bolaget mot att vi fick använda deras system. Efter bara två veckor hade vi gjort upp affären. Vi hade själva kvar 30 procent av bolaget medan Emric-koncernen tog över resten, säger Carola Nybom.

– Med systemlösningarna på plats så kunde vi börja växa.

Nio tidigare anställda fick omgående komma tillbaka och Emric i Kalix kunde erbjuda bredare administrationstjänster.

Bonussystem för att plugga och jobba samtidigt

Men hur klarar man då kompetensförsörjningen i en relativt liten kommun som Kalix?

– Vi jobbar mycket mot universitetet och gymnasiet i Kalix. Många börjar arbeta hos oss under studierna eller sommarlov och vet också att de sedan får förtur på jobb hos oss. Alla som arbetar och läser samtidigt får också 1.000 kronor per poäng. Personalomsättningen är låg och chansen att nyanställda stannar länge är rätt stor, säger Carola Nybom.

Carola Nybom listades för ett par år sedan som en av Sveriges bråkigaste kvinnor av tidskriften Passion for Business. I positiv mening därför att hon kan ta för sig.

2016 ville IT-jätten Tieto växa ytterligare och köpte Emric.

– Det har inte betytt så stora förändringar för vår del att vi nu är en del av Tieto-koncernen, men vi sesr med stor tillförsikt fram emot möjligheterna med Tieto som ägare, tycker Carola Nybom.

I den vevan valde Lisa Westerberg att lämna Emric för att i stället satsa på familjeföretagen med Henrikssons Bygg som 2006 startades av maken Ulf. Företaget hade växt och det handlade inte längre om att Lisa Westerbergs insatser i de tre bolagen var någon fritidssysselsättning.

– Det var inget lätt beslut att lämna Emric, men egentligen blev det ett likartat arbete som det jag lämnade. Förutom Henrikssons Bygg driver familjen Kalix pannprodukter och även uthyrningsfirman JL Byggmaskiner, säger Lisa Westerberg.

Företagen har ett 30-tal anställda och omsätter runt 455 miljoner. Mesta jobben finns i Kalix och östra Norrbotten.

– Nu bygger vi upp organisationen efter att ha haft lite växtvärk under några år. Personal rekryteras främst från närområdet. Eftersom några kommit direkt från bygglinjen så har vi nu en bra ålderssammansättning.

Framtiden ser ljus ut. Carola Nybom och Lisa Westerberg finns i ledningen för två företag som växer snabbt. De har visat att det på kort tid är möjligt att bygga upp större företag – bara man tror starkt på de idéer man har och är beredd att offra mycket av egen bekvämlighet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Norrbottens kommuner måste ta vara på sina entreprenörer

KRÖNIKA "Företagsklimatet i Norrbotten förbättras hela tiden, även om det går långsamt på flera håll.  Elva av länets 14 kommuner ligger fortfarande under riksgenomsnittet i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i Sverige. Det är inte acceptabelt i ett län som strävar efter att växa sig in i framtidens föränderliga arbetsmarknad", skriver Hans Andersson.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KRÖNIKA Även om klimatutmaningen är allvarlig och det är bråttom att få ner utsläppen finns hopp. Svenska företag bidrar till att rädda klimatet – varje dag, skriver Linda Flink, expert på energi och klimat på Svenskt Näringsliv i en krönika. Den självklara utgångspunkten i klimatarbetet behöver vara det globala perspektivet, just eftersom klimatutmaningen är global.
NYHET Publicerad:

Fortsatt sjunkande antal patent i Norrbotten

PATENT Antalet patentansökningar från Norrbotten minskade under förra året, visar statistik från Patent- och registreringsverket. Antalet ansökningar har mer än halverats jämfört med 2017. Ett läns antal patent ses som ett mått på innovations förmåga.
NYHET Publicerad:

Hallå där!

SKOLA Möt Mimmi Ahlström, ny skolnätverksansvarig vid region Norrbotten för Svenskt Näringsliv. Hon ska tillsammans med lärare, elever, studie- och yrkesvägledare och företagare minska avståndet mellan skola och näringslivet. Vi bad henne svara på tre frågor.
NYHET Publicerad:

"Livet tog paus i fem månader"

REGELKRÅNGEL Till slut kom beskedet som Indira Ilic väntat så länge på: hon får arbetstillstånd och kan flytta tillbaka till Kalix och till ett arbete på Modul.
NYHET Publicerad:

Sund konkurrens förbättrar företagsklimatet

KRÖNIKA För att klara samhällsutmaningarna behöver vi undvika situationer där det offentliga Sverige och näringslivet hamnar i ett motsatsförhållande. Norrbottens kommuner behöver se över sin osunda konkurrens, skriver Hans Andersson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Succén fortsätter för Västra kajen camping och gästhamn

FÖRETAGANDE Endast 500 meter från Piteå centrum ligger det populära turistmålet Västra kajen camping och gästhamn. Campingen drivs av paret Karin Lindström och Tomas Lindbäck med familj. De har skapat en idyllisk plats för sina gäster med det marina kulturarvet som en röd tråd. Här doftar det tjära och kokkaffe, och gästerna trivs i den stillsamma miljön vid vattnet bland de röda båthusen.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,2 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Norrbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Utländsk arbetskraft nekas arbetstillstånd i Sverige

UPPDATERAD För företag som har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens väljer en del att söka arbetskraft utanför Sveriges gränser. Arbetskraftsinvandringen är otroligt viktig för företagens tillväxt, konkurrenskraft och överlevnad. Men tilltänkta medarbetare har svårt att få arbetstillstånd i Sverige och kastas ut trots att de har ett ordnat liv och betalar skatt i landet. Detta fick teknikföretaget Modul i Kalix uppleva.
NYHET Publicerad:

Boden bäst och Pajala sämst visar undersökning om företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Alltfler av länets kommuner hamnar ovanför strecket för godtagbart företagsklimat. Det är ett positivt besked i Svenskt Näringslivs undersökning över kommunernas företagsklimat. Bäst betyg får Boden medan Pajala, Kiruna och Arvidsjaur kommuner fortfarande ligger strax under nivån för godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Nya skatteförslag urholkar glesbygdsföretags konkurrensförmåga

SKATTER Sveriges miljöpolitik slår hårt mot gruvnäringen i norr och mot företag i glesbygden. Höjda skatter på diesel, kemikalier och höjd skatt på fossilabränslen i värmekraftverk får stora negativa effekter på bland annat svensk gruvindustris förutsättningar att konkurrera på den internationella marknaden. "Ta bara Finland som exempel. De har en helt annan skatt på tunga entreprenadmaskiner än vad vi har här i Sverige. Går det här förslaget igenom så är det drygt fem kronor billigare per liter att tanka tunga entreprenadmaskiner i Finland," säger Patrick Snell, vd på Snellsentreprenad AB.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Mer potatis i varje transport minskar klimatpåverkan

HÅLLBARHET Nya regler göra att potatisleverantören Outinens i Haparanda kan frakta mer potatis vid varje transport. Nu tillåts nämligen tyngre fordon på vägarna och det är bättre för miljön. Samtidigt minskar företaget sin användning av diesel med cirka 17000 liter per år.
NYHET Publicerad:

Optimism bland företagen i Norrbotten

KONJUNKTUR Toppen på är nådd och svensk konjunktur viker. Men trots det har näringslivet i Norrbotten en förhållandevis optimistisk syn på de kommande sex månaderna. Flera företag förväntas öka sin personalstyrka och produktions- och försäljningsvolymerna väntas stiga. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för Norrbotten för andra kvartalet.
NYHET Publicerad:

Så ska Haparanda förbättra företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Från att haft det bästa företagsklimatet i Norrland för tio år sedan, har Haparanda hamnat bland de sämsta kommunerna i Svenskt Näringslivs rankinglista för 2018. Snart är det dags för en ny ranking. Med ny näringslivsstrateg och nya arbetssätt har kommunen tagit ut riktlinjerna för ett bättre företagsklimat som ska visa sig i kommande mätningar.
NYHET Publicerad:

Nyföretagandet ger nytt hopp till Övertorneå

FÖRETAGSKLIMAT Övertorneå har aldrig varit bland de 200 bästa av landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet som pågått under hela 2000-talet. Oftast har kommunen sladdat bland de 25 sämsta. Samtidigt rankas under 2018 nyföretagsamheten inom den bästa sjättedelen i landet. Den nye kommundirektören Peter Juntti har nu satt igång arbetet med att skapa ett bättre företagsklimat i kommunen. Fler företagsträffar och samverkan är vägen mot framtiden.
NYHET Publicerad:

Max växer men har svårt att rekrytera

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Den norrländska hamburgerkedjan Max växer med nya restauranger som öppnar varje år. Dock är det svårt för företaget att rekrytera ny personal till de nyöppnade restaurangerna, detta i en bransch som dessutom har hög omsättning på personal."Vi har mellan 4.500 och 5.000 anställda vilket motsvarar cirka 3.000 heltidstjänster", säger Charlotte Welin Zetterlund, personalchef på Max .
NYHET Publicerad:

Luleå satsar på företagsklimatet men det finns bromsar

FÖRETAGSKLIMAT I samverkan med näringslivet genom det gemensamma bolaget Luleå Näringsliv AB satsar kommunen och företagen på att löpande förbättra företagsklimatet. Men det finns bromsar som inte går att påverka. En sådan är Norrbotniabanan, där det ännu inte beslutats om sträckningen, vilket försvårar för planering av markanvändning för ett industriområde.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget på en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje av länets turistföretagare. ”Förslaget var en landsbygdsbestraffning och det är jättebra att politikerna lyssnat på oss och förstått konsekvenserna av en höjning,” säger Göran Widén som driver Brändö Konferens & Fritidsby utanför Luleå.
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.